neljapäev, 14. juuli 2016

Kas keegi on öelnud?

Ahoi taas. Vahepeal olin siin pikalt ära ja paaril vabal päeval polnud aega kirjutada ning nüüd siis on aeg kõik tasa teha. Loodan, et Sul hea lugeja on aega ikka lugeda. Paha lugeja muidugi ei pea üldse lugema :)

Aga kõigest siis järgemööda ja viskan paari nädala tagustele sündmustele ka põgusalt pilgu peale.

Koolilõpetamised kulgesid kenasti ning soovin kõikidele veel kõrget lendu ning hoidke ikka Järva-Jaani lipp kõrgel.
Võidupüha sündmus Imaveres ning seejärel toimund tuleteekond mööda valda oli meeleolukas. Ka samba juurde oli päris hulk inimesi kogunenud. Enim üllatas sel korral Ramma küla, kus oli ägedalt palju rahvast koos, arvestades küla suurust (droonipilte ja videosid SIIT.). Suur aitäh Tuvele ja Vellole, kes tuleseltskonda vedasid ning loomulikult kapellile "Tantsi minu pilli järgi", kelle saatel nii mõnelgi pool tants lahti läks.
Võllastel toimunud jaanipäevajärgne rattavõistlus kulges ka hästi nagu ma aru sain, aga seekord jätsin ka ikka veel vahele. Jalgpallis pidime kahjuks napi kaotuse vastu võtma Tallinnas Infonet III käest, aga kosume ja järgmises ringis võtame revanši. Järgmine mäng 26. juulil Kasekoplis kui karikamängus läheme kokku vana tuttava Narva Unitediga.
Juuni lõpu ja juuli alguse veetsin toredate tantsukaaslastega Tallinnas, kus harjutasime ning tegime kõvasti proove, et väärikalt esineda Kalevi Võimlemispeol "Hingelind". Taaskord oli saatjaks live bänd ning solistideks Tanel Padar, Ott Lepland, Karl-Erik Taukar ning Getter. Oli võimas värk. Panen meie vahvast tiimist pildi ka siia. Kellel jäi kontsert nägemata, siis seda saab näha SIIN veel 21 päeva.

Vahepeal käisime Maarikaga ka volikogu istungil, mille protokoll on peagi kodulehel loetav. Väga põrutavaid otsuseid vastu ei võetud. Kinnitati hajaasustuse programmi rahasaajad, kinnitati maj. aasta aruanne, võeti vastu uus sotsiaaltoetuste maksmise kord, revisjon andis ülevaate revisjoni tulemustest ning otsustasime taas osta Järvamaa Haigla aktsiaid. Lisaks mõned sõnavõtud. Ei midagi erka, erinevalt mõnest volikogust.

Kalevi peost väga välja puhata ei saanud, sest pühapäeva hommikul sai kohe hakata korraldama Ants Nurmekivi jooksu. Paidest ehk Järvama Spordiliidu käest jooksukaar ja numbrid, lisaks telgid, auhinnad jne. Aitäh Ülle Kallakmaale ja Kalle Pussile, kes korraldamisel suureks abiks olid. Lisaks Martenile tehnilise poole eest ning teistele, kes abiks olid (Tuvelt ja Jürilt transa, Ukult telgid, E-Piimalt juustud jne). Ilma abilisteta on ikka raske midagi teha. Kiitus. Osales ca 60 jooksusõpra ning tulemused leiab SIIT.  Ajavõtmise tegi taas lihtsamaks Tolknet OÜ. Peale jooksu suundusime kultuurimajja, kus ootas meid Ülle Vaasi poolt tehtud laud ning, kus mõnusas õhkkonnas sai spordijuttu aetud. Kinkisin Antsule  75. sünnipäeva saabumise puhul ka väiksed valla meened. Järgmisel aastal jälle, aga enne seda ikka Tiina Idavainu jooks ka.

Eelmine nädal algas sellega, et toimus JOL-li kultuuri- ja spordikomisjoni koosolek ning ainsaks punktiks oli Järvamaa 2017. aasta laulu- ja tantsupeo ideekonkursile laekunud tööde ülevaatamine. Kõik kolm ideed olid noorte inimeste tehtud ning selle üle on väga hea meel. Võitnud ideest saab lugeda SIIT.  Tegelikult olid kõik ju väga head ideed ning loodan, et ka järgmisel aastal on komisjonil raske otsust teha, seda siis heas mõttes.

Teisipäeval käis EAS paikvaatlust tegemas J-Jaani Tuletõrje Seltsi poolt esitatud projektil "Vana tehnika muuseumi loomine" ning üldjoontes vist jäädi rahule. Nipet-näpet vist peab kohendama miskit, aga üldiselt korras ning loodame siis parimat ja ehk saame augusti lõpus kõik koos hüüda, jiiiihaaaaa ning 2018 aastal linti lõigata. Pöidlad pihku.

5. juuli õhtul toimus haldusreformi Järva-Jaani rahvakoosolek, kuid tundub, et sügisel tuleb neid veel teha, sest rahvast oli napilt kümne ringis kohale tulnud. Andsin ülevaate hetkeseisust ning Mikk Lõhmus rääkis Lääne-Nigula valla kogemustest. Üldiselt oli arusaav õhkkond ning konstruktiivne.
Järgmisel päeval toimus esmakordselt ka koosolek, kus Järva valla kindlad partnerid ehk 7 valda olid koos. Pandi paika toimkondade käivitamine ning järgmine koosolek toimub augustis. Kõige lahtisemaks jäi praegu strateegilise keskuse ehk vallamaja asukoht. Laual on Kareda, kes oleks logistiliselt ning regionaalpoliitiliselt minumeelest hea valik. Kuid samas on ka Järva-Jaani ja Koeru veel variantidena laual. See peaks ka augustis selguma.

Vahepeal osalesin ka Koeru Hooldekeskuse nõukogu koosolekul ning kuna uued programmid näevad ette, et teatud hoolekande liigid peaks olema väiksemates üksustes, siis on võimalik, et üks kuni 30 kliendiga ning mõneteistkümnega töökohaga üksus tuleb ka Järva-Jaani. Ilmselt pole töökohtade vastu meil midagi. Hoian teid ses osas kursis.

Ja juba saabuski neljapäev kui suundusime oma vägeva sõprusvalla ehk täpsemalt Kokkola linna juurde, kus meie sõprussuhete 25. aastapäeva tähistasime (Kälviä vald liitus linnaga 2009. aastal). Esimene päev ja viima päev on nagu ikka sõidupäevad, aga see-eest kaks keskmist on alati väga sisutihedad. Alustasime Kokkola ekskursiooniga ning seejärel toimusid ametlikud kohtumised. Lisaks omavalitsuste koostööle tegime restardi ka koolide vahelisele koostööle, mille kohta peagi ka pressiteade ilmub ning esmakordselt olid meil kaasas ka maakonna esindajatena Katrin Puusepp ja Piret Sihver, kes rääkisid ettevõtluse ja turismiedendajatega. Loodetavasti tuleb ka sealt midagi sisukat. Jumet on ja algus oli paljutõotav. Õhtune pidulik aktus oli ilus. Kaunid etteasted vaheldusid ilusate ning sisukate kõnedega ja avasime ka Ülle Bergmanni maalinäituse. Päevasel kohtumisel andsimegi kingituseks ühe Ülle maali ning õhtul kinkisime Sõpruse pingi, millega sõpruse sillal saab kenasti istuda ning mõtteid vahetada. (Pildil pink koos Kokkola tänumedalite saajatega) Pink leiab ehk ilusa koha kuskil Kokkola kesklinnas. Kes samasugust pinki tahab, siis MoobelSL aitab ning kirjade osas peab minu poole pöörduma :)
Kõnedest kõige sisukam oli Tapani Hankaniemi kõne ning sellega on võimalik tutvuda SIIN. Seal nii soomekeelne kui eestikeelne versioon. Aitäh Mallele tõlke eest.
Meie poolt pidasid kõned sõprussuhete lepingule allakirjutanud Ago Lunts ja volikogu esimees Meelis Mändla. Silva Kärner tegi viimase 5 aasta kokkuvõtte, pani selle kaante vahele ning andis selle kenasti üle. (valmis tegi muidugi juba varem Eestis )
Kollektiividest oli sel korral kaasas tantsurühm Tutt-uued naised ja kapell Tantsi minu pilli järgi. Lisaks tegid sangpommipoisid eesotsas Kallega paar üles astumist (oli nn pommirühm). Rohkelt pilte on valla FB lehel.
Teisel päeval oli Kokkola kesklinna esinemine, Tankkari saare külastus ja Välikyla noortemaja esinemine.
Suur-suur aitäh kõikidele, kes kaasas käisid. Mul on ikka väga hea meel, et ma Järva-Jaanis ja Järvamaal elan, sest toredaid inimesi siin jagub. Lääne-Virumaal on ka toredaid muidu jah :) (see lause oli Raigole).
Lisaks saadan veelkord suured tänud Kokkolasse, meie väga headele sõpradele. Sõprusesild kannab kenasti ning lisaks andsime lubaduse, et kui haldusreform ära toimub, siis suhted jätkuvad ning arenevad edasi. Meest sõnast... Järgmisel aastal siis ootame sõpru siia.

Sel nädala on suhteliselt rahulik olnud. Mõned kiired kirjad on vaja teha olnud vaja. Alustasime ka mänguväljaku uuendamisega. Kaalukiik saab homme kasutamiskõlblikuks (betoon kuivas) ning kiiged ja karusell pidid homme tulema. Saab lastele ka lusti juurde.

Täna külastas meid Keskerakonna delegatsioon ning ilmselt ongi neil perest-peresse käimine käsil seoses presidendikampaaniaga. Teised võiks ka ikka tulla ja rääkida. Tänane vestlus oli küll asjalik ja mõnusas õhkkonnas. Loodetavasti said riigikogu liikmed ka muus osas mõtteid kõrvataha panna, mille eest võiks seista iga meie parlamendi liige.

Õhtul käisin Aravete discgolfi raja avamisvõistlusel. Rada on mõnus ja soovitan soojalt. Rahvarohkete võistluste korraldamine on natuke keerukas, sest paralleelseid radasid on mitu, aga niisama harrastada ja pere ning sõpradega käimiseks on ideaalne. Loodan, et Ambla rahvas ja külalised oskavad rada hinnata ning hoiavad ka seal korda ning puhtust. Õnnitlused naabritele.

Homme on väike kohtumine mehega, kes uurib kuidas vald saab kasuks olla kogukonna turvalisuse loomisel ning muidu on suviselt rahulikum aeg. Nädalalõpp on organiseerimisevaba, kuid natuke saab sporti ikka tehtud.

Vahepeal käis nii facebookist kui Järva Teatajast läbi paar positiivset uudist Järva-Jaani kohta. Puudutasid need nii Tehnoülevaatuspunkti avamist Kuksemal kui AO kaupluse laienemist Konsumiks.  Lisaks oli juunikuu rahvastikusaldo meil +2. Päris lootusetu see elu maal ikka pole, pigem on meil vastupidi. Või noh eks ma vaatan ju ka ikka nii, et klaas on pool täis.

Maal elamisega seoses ehk olete tähele pannud sellist blogi nagu Liisi blogi. Muidu neid blogisid ju Eestis küll, kuid selle teeb huvitavaks see, et selle hakkaja noore naise elu toimub Järva-Jaani vallas. Kus ja mis täpsemalt, seda peate ise lugema ;)

Sel nädalal siis olen rõemsalt veel tööl ning siis lähen päris puhkusele ka, kus kohustusi väga peale ei lenda. Võibolla. Ju näeb.

Niiet nautige suve, olge lahked ja naeratage ning küsige ikka inimeste käest "Kas keegi on teile täna öelnud, et te näete kena välja?"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar