reede, 19. august 2016

Kus päike on?

Oi jeerum kus see paus nüüd venis. Esiteks muidugi puhkus ja eelmisel nädalal ka nagu ei saand veel käima ennast. Aga noh, nüüd peab ikka joonele saama, sest sündmusi hakkab järjest tulema ja muidu vanad asjad ununevad päris ära.

Väike tagasivaade siis nüt.
Puhkuse ajal sai suuresti puhatud, mille hulgas siis perega kvaliteetaeg, spordi tegemine ja kuuri putitamine. Spordi osas oli päris edukas aeg, sest vennaga suutsime esikoha võita Tori Põrgu Triatlonil. See on siis ala, kus 150 ujutakse, joostakse ca 800 m ning seejärel ootad paarilise ära ning kanuuga sõidetakse ca 600 m.
Teine suurem võit tuli omavalitsusjuhtide suviselt mitmevõistluselt, kus mul õnnestus esmakordselt võtta üldvõit. Kokku oli 30 meest ja alad väga mitmekesised. Keda rohkem huvitab ning ka pilte vaadata tahate, siis infot SIIT. Ainsa alavõidu sain aerusurfis, mida tegin esmakordselt. Kiitus Saue ja Saku vallajuhtidele ning kõikidele teistele asjaosalistele, sest oli väga ägedad kaks päeva. Koos Imavere vallajuhtidega tõime maakonnale teise koha.

6. augustil toimunud Killavoor oli minu kõhutunde pealt kõige rahvarohkem siiani. Igaljuhul tundus küll, et rahvast oli hulgem. Masinaid küll rekordarv polnud, kuid siiski igast masti masinaid oli kohal küll. Ise olin taas kiirabiautoga, kuid erinevalt kahe aasta tagusest ajast, kui olin Doktor Saar, siis sel korral olin ärakaranud patsient. Tundus, et tulin rollimänguga toime, sest sain ka kummalisima juhi tiitli. Aga muidu kiitus taas Tuvele and CO-le, et sellega hakkama said ning kui korra kuskil kostus, et kas peaks veel tegema, siis see pole küll mingi küsimus. Loomulikult tuleb veel teha.

Eelmisel nädalal elasin töösse taas sisse, kuid hetkel mingeid suuri koosolekuid pole. Putitame haldusreformi teemat põhiliselt.
Eelmisel nädalal sai mitmele huvilisele näidatud ka vallavara, mis on müügis ning üks avaldus on ka tulnud, et otsustuskorras ära võõrandada. Mõned objektid on veel müügis. Objektid SIIN.

Arvamusfestival läks ka hästi. Eriti hästi ilmselt esimene päev kui käis rekordarv külastajaid. Laupäeval pani pitseri muidugi ilm, aga 3000 inimest vihma kätte meelitada on ka vägev saavutus.
Ise osalesin reedel Rahvaraamatu alal, kus rääkisime raamatukogude tulevikust. Leidsime koos, et raamatukogu veel pilve või rataste peale ei koli, sest raamatukogu on midagi rohkemat kui lihtsalt raamatute laenutamise koht. Ja kui alati küsitakse, et kas arvamusfestivalist on mingit tolku ka, siis ma saan öelda, et jah on. Tammsaare muuseumi ning emakeeleõpetajate koostöö peaks igaljuhul kõvasti paremaks minema nüüd :)
Laupäeval kahjuks osaleda ei saanud, sest oli vaja muda sees jalgpalli mängida ning kahjuks kaotasime 2-4 Maardule.

Jalgpallist rääkides, siis FC Järva-Jaani tabeliseis on SIIN. Poole aasta pealt liitus meiega omakandimees Ervin Kõll, kes esmakordselt on ametlikes kohtumistes Järva-Jaani värve kandmas. Juba on teinud ka kübaratriki. Sel laupäeval kell 12 kohtume Koerus Koeruga ning järgmisel pühapäeval võõrustame Ambla meeskonda Kasekoplis. Huvitav fakt on see, et niipalju kui ma vaatasin teiste liigade meeskondi, siis nii väheste kaartidega meeskonda pole olemas. Oleme 15 mänguga kogunud 4 kollast kaarti. Ei tea mis Eesti liigade rekord ses mõttes on. Esmaspäeva õhtu oli ka harukordne. Nimelt oli trennis 17 poissi/meest.

See nädal algas Koeru Hooldekeskuse nõukogu koosolekuga ning põhiteemaks oli uue projektiga seonduv. Projekt tuleb, aga räägin siis kui asi konkreetne ja kindel.
Teisipäeval toimus haridus- ja kultuurikomisjoni koosolek, kus põhiteema oli valla arengukava kultuurivaldkonna peatükk ning ka valla sünnipäev. Vald saab septembri lõpus 25 aastaseks ning täna oli sel teemal ka eraldi koosolek. Peagi valmib täpsem kava, aga mida saab juba ette valmistama hakata on fotode kogumine. Nimelt soovime teha näituse "25 aastat Järva-Jaani valda" ja kõik, kellel on huvitavaid pilte valla algusaegadest on oodatud neid tooma vallamajja, kas siis paberi peal originaalina või ka digitaalselt. Oodatud on ka kaunid pildid tänapäevast. Hea kui saaks pildile aastaarvu juurde kirjutada. Pildid lähevad FB-sse ka üles.
Leppisime ka kokku, et valla sünnipäeva nädal lõpeb tuleskulptuuride tegemisega järve ääres, mille inimesed ise teevad. Ehk tuleb isegi konkurss suisa. Hakake mõtlema juba. Saab ilus olema ma loodan.

Eile toimus JOL-i juhatus ja peale seda ka haldusreformi majanduskomisjoni koosolek. Arutasime kuidas edasi erinevaid kommunaalteenuseid majandada ning mis saab äriühingutest. Paugupealt muudatusi ei toimu, kuid analüüs ning suund efektiivsema majandamise poole peab olema.
Haldusreformi osas on huvitavad sündmused Paide vallas, kus suurem allkirjade kogumine on toimunud, et ka maavallaga liituda ja juhte umbusaldada. Samuti Kareda vallas on toimunud allkirjade kogumine, et kolm küla liituks R-Alliku vallaga, et siis liituda Paide linnaga. Ise küll ei kujuta ette Paide linna küljes olevate Paide valla külade kuulumist maavalda. Isegi vee ja kanalitorud on ühendatud ju linnaga. Täna oli Paide vallavolikogu istung, kuid pole veel uudiseid kuulnud sealt.
Üldiselt on haldusreformi asi sujumas. Küsimus on veel strateegilise keskuse ehk vallamaja asukoha osas, kus on kolm varianti laual, kuid selle peaks järgmine koosolek ära lahendama.

Täna oli pealelõunal Järva-Jaani ja Koeru valla eakate päev Salutaguse seltsimajas ning maja oli puupüsti rahvast täis. Toredaid provvasid ja härrasid on ikka hää vaadata. Seda elurõõmu ning lusti on kohe kaugele näha. Lauldi ja tantsiti ning lõpuks laulis Borka veel oma aegumatuid hitte. Päris lõpuni polnud, kuid emotsioon oli ülev.

Homme toimub Eesti taasiseseisvumise 25. aastapäeva puhul väike vastuvõtt Põhjaka mõisas, kus võõrustajaks on maavanem. Eile tuli uudis, et seal antakse üle ka maakonna teenetemedalid ja märgid. Järva-Jaani meestest on teenetemedalit rinda saamas ettevõtja Jaanus Murakas. Teenetemärgi saajate hulka olen ka ise sattunud. Põhjused ja teised laureaadid SIIN. Palju õnne kõikidel laureaatidele.

Aga laupäev on siis ajalooline päev. Nimelt toimub esimene filmilindifestival. Kui varasematel aastatel oleme ka näidanud kinomuuseumis üksikuid nostalgiafilme, siis sel korral korraldab Kino Sõprus ühe vinge maratoni, mis peaks üle Eesti kinosõpru kokku tooma. Igaljuhul facebookis on juba 130 inimest ennast kirja pannud ning veel on huvilisi üle 300. Saab vinge olema. Panen kuulutuse koos täpse ajakavaga ka, et siis saate ka tulla ning infot levitada. Muide Järva-Jaani inimestele on hind poole soodsam. Kaif. Mina olen igaljuhul kohal ja loodetavasti Sina ka.

Pühapäeval on aga oodatud kõik korvpallisõbrad Kase tänava kossukale. Seal toimub üle mitme aasta taas korvpallivõistlus, mida meie kossumeeskond korraldab eesotsas Raigoga. Formaat on see, et kohapeal loositakse võistkonnad ja läheb 3x3 turna lahti. Selguvad valla meistrid. Tegin naljapärast kuulutuse eskiisi ka, kuid see vist sai nii halb, et on juba hea. Panen selle ka siia. Ise lähen ka ja katsun noortega sammu pidada.

Oleneb kui kaua turniir kestab, aga kui kiirelt otsa saab, siis ehk jõuan ka Karinul toimuvale üritusele, kus kell 14.00 tähistatakse samuti Eesti taasiseseisvumist. Sinna on kõik oodatud.

Uus nädal algab JAP-i juhatusega.

Loodan, et ilmad lähevad ilusamaks ja põllumehed saavad vilja üles. Kui tavaliselt lõpetan sissekande positiivselt, siis täna ei saa seda kahjuks teha.
Täna õhtul väljas olles kuulsid paljud ilmselt, et kirikus helisesid leinakellad. Kahjuks on meie seast jäädavalt lahkunud inimene, kes panustas väga palju Järva-Jaani valla arengusse ja oli paljudele toeks. Sügav kaastunne Kalmeri omastele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar