teisipäev, 19. aprill 2016

Task, focus, task, focus

Ahoiken
Läks paar päeva jälle üle nädala enne kui sain arvuti taha korralikult. See-eest proovin siis  kõik taas kenasti ära rääkida. Sellise harva kirjutamise juures on muidugi see lugu, et lugemiste arv on natuke väiksem kui mu hiilgeaegadel kui kaks kannet nädalas panin, kuid eks vanus teeb juba oma töö. Aga kiidan siiski neid 600-700 inimest, kes regulaarselt lugemas käivad, teid pole üldse vähe. Ja noh kui viitsite, siis võite vahel soovitada naabrimehel ka lugeda :)

Aga siis mis toimunud...
10. Järva-Jaani Kevadrock läks hästi. Rahvast oleks muidugi võinud rohkem olla, aga need ca 150 inimest, kes üritusel viibisid said kindlasti hea elamuse osaks. Lõppakordina oli Paradoks ikka vinge ning müts maha meeste ees. Minul oligi see vist nende esimene täispikk Live ja pagana hästi ikka panevad. Siin üks väike näpunäide nende möllamisest. Tukka ja kargamist nii palju pole kui noortel, aga sisu ja näpuosavus korvavad selle kenasti.
Teised bändid panid ka muidugi vingelt ning debüüdi teinud kohalik bänd Tuba nr 18 tõi vast kõige rohkem rahvast lava ette. Järgmisel aastal jälle. Pilte näeb SIIT.

III liiga jalgpallihooaeg algas 5-0 võiduga JK Loo vastu, kus mul õnnestus teha hat-trick ning korraks kerkida ka väravalööjate tabeli tippu. Teises mängus me kahjuks enam nii kõva satsi kokku ei saanud ning saime Kohtla-Järvelt 1-3 kaotuse. Sel aastal meil nimekirjas paar uut nime ka ja tutvuda saab sellega SIIN.  Esimene mäng Kasekoplis peaks toimuma 1. mail Koeruga, kuid hetkel plats alles nii pehme, et võibolla tuleb mingi vangerdus siin veel teha. Eks näis. Hoidke siis silmad lahti ning tulge omadele kaasa hoidma. Paide Linnameeskond on ka hoo üles saanud ja heameel, et sel aastal teeb seal mehetegusid meie meeskonnast tuule tiibadesse saanud Timo Lomp, kes 2009. aastal otse III liigast meistriliigasse mängima läks.

Eelmise nädala esmaspäeval osalesin Koeru Hooldekeskuse nõukogu koosolekul ning seal oli põhiteema eelmise aasta aastaaruandel, mida põhjalikult lahati.
Peale seda olin kutsutud Ambla valla 25. sünnipäevale ning sel puhul oli pidulik vastuvõtt Aravete koolimajas. Ans. Avaja laulis kenasti ning laud oli korralik. Palju õnne veelkord naabritele ning eriti Raidile, kes sama päeva hommikul pisitütre isaks sai.

Teisipäevast neljapäevani olime mitmete teiste Eesti omavalitsusjuhtidega Taanis, kus tutvusime sealse haldusreformi tulemusega. Seal viidi see läbi 2007 aastal ning peale seda vähenes KOV-ide arv ca 270-lt 98 peale. Miinimumsuuruseks oli seal 20000 elanikku. Võiks ju öelda, et võiksime sealt eeskuju võtta. Igal juhul hea mõte, kuid eelkõige peaks sinna minema riigi esindajad, sest seal valmistati reformi põhjalikult ette ning erinevalt meist, kus eesmärk on 5000 elanikku, siis seal alustati ülesannetest ning seejärel tuli omavalitsuse suurus järgi. Ehk siis seal pandi paika, et KOV peab selle, selle ja selle eest vastutama ning sellest tekkis vajadus ühineda. Meil seda eesmärki pole, vähemalt mina pole seda veel kuskilt välja lugenud. Kiisleri reformis olid vähemalt nn tõmbekeskuste ülesanded kirjeldatud (millele muide Järva-Jaani vastas 100%), kuid praegu pole nagu sedagi.
Väike võrdlus Taaniga siis ka. Nyborgi linn on ca 31000 elanikuga vald, mille pindala on 278 km2 ehk siis umbes 110 elanikku ruutkilomeetrile. Järva-Jaani vald on 126 km2 ehk siis natuke üle kahe korra väiksem, kuid elanikke on peaaegu 20 korda vähem (12 inimest ruutkilomeetri kohta) ning eelarvete vahed on ka kolossaalsed. Neil 275 miljonit eurot, meil 2. Kui terve Järvamaa kokku panna, siis saame sarnase elaniku arvu kokku, kuid eelarve on meil kokku napilt 35 miljonit. Ehk siis seal on KOVidele koos ülesannetega antud ka korralik eelarve. Seal on suur osa tervishoiust, päästest, kodanike teenindamisest (koda/migra,, juhilubade tegemine) jne antud KOV-ile.
Ehk siis mis on minu jutu point ning ka pealkirjas viitasin on see, et meil peab olema paigas ülesanded ja siis peame neile fokusseerima. Hetkel fokusseeritakse numbritele 5000 ja 11000 ja see ongi kõik. Loomulikult teeme ja katsume sundseisus parimat võimalikku varianti välja võluda ning töö selle nimel käib, kuid kas see lõpuks loodetud efekti annab. Mina selle peale mürki ei võta.
Külastasime ka ettevõtteid ja asutusi. Nyborg, mis on endine Taani pealinn saab peagi ka riigi poolt investeeringu, et üles ehitada endine kindlus või vähemalt osa sellest ning maksumus on ca 40 miljonit euri. Tasub kunagi vaatama minna.
Kogu üritust rahastab EAS ning ka ministeeriumi esindajad olid kohal. Siinkohal palavad tervitused Ave Viksile, kes loodetavasti kõik hääd mõtted nimekaim Artole edastab :)
Meie külaskäigust ilmus kohalikus uudisteportaalis ka nupuke, kus ka paar sõna ütlesin. Ehk Google translator aitab- NUPP ja pilt.
Aga täna siis jätkasime Järva valla teemaga Aravetel ning peagi on valla kodulehel sellest ka kokkuvõte üleval ning ka pressiteade tulemas. 7 valda on päris palju ühiseid seisukohti leidnud ning loodan, et üksmeel jätkub. Mai lõpuks peab olema selge, et kes sellest koosseisust laua taha jääb. Keeruline on muidugi rahva meelsust selgitada, sest väga võrreldavaid variante ju veel laua peal pole ning rahvaküsitlust ei ole millegi baasilt veel teha. See käib just nende valdade kohta, mis peavad mitmel suunal läbirääkimisi.

Eelmise nädala lõpetas Järva-Jaani sõude-ergo võistlus ning lauluvõistlus. Ise osalesin ja organiseerisin esimest. Pea 30 võistlejat oli võimlas rõõmsalt osalemas ning peaaegu kõik karikad said kenasti välja jagatud. Taaskord jäi üle 15-18 aastaste neidude auhinnad. Aga muidu läks korda ja järgmisel aastal jälle. Mul on hea meel, et nii sõudekas kui kevadrock on ajahambale vastu pidanud ning süsteemid töötavad. Aitäh veelkord kõikidele abilistele nii rockil kui sõudevõistlusel, ilma teieta oleks keeruline. Ahjaa, endal õnnestus meestest kolmandaks tulla (loe viimaseks) ning segapaarissõidus õnnestus Eha Järvamägiga esikoht noppida (5 paari osales).

Eile käisime Tenega Tallinnas, kus tehti eelkokkuvõte projektist "Kriisi represantsioonist represantsioonide kriisini". Saime teada Järva-Jaani elanike meelsuse erinevatele teemadele, mille kohta teeme eraldi kokkuvõtte ka. Hetkel võiks välja tuua, et üldiselt on Järva-Jaani üks keskmine vald. Üle keskmise hästi oli meil aga näiteks avaliku halduse läbipaistvusega. Päris hää meel selle üle. Varsti täpsemalt.

Eile õhtul käisin Tõnis Niinemetsa šoul Viljandis, Päris äge ja humoorikas oli. Terav muidugi ka. Edu idustandupi kasvatamisel.
Samal ajal aga oli Järva-Jaanit väisamas Tanel Padar isiklikult, kes just Järva-Jaanist abi sai. Seda küll doktor Silva sarjas ise-ennast mängides. Miks ja kuidas ta siia sattus, seda peate aga ise järgi vaatama. Ja niipalju kui tagasisidet saanud, siis sari hakkab järjest paremini tööle ning vaatajaid on korralikult. Uue osa treiler SIIN :)

Täna oli TV3 uudistes ka suur ülevaade Vanatehnika varjupaiga tegevusest. Vaata SIIT.  Ja homme peaks sealsamas olema üks uudis veel Järva-Jaani kohta. Nimelt tehti kiriku katuse remondi käigus üks huvitav avastus. Homme näete.

Täna oli veel ka siis suhteliselt tavapärane vallavalitsuse istung. Raieload, kaeveload, sots.soetused, volikogu eelnõud jne. Lisaks on uus vallabussi hange käima minemas.

Homme lähen tööinspektsiooni infopäevale, seejärel notarisse, seejärel kohtun revisjonikomisjoniga ning peale nn tööaega osalen ka Mõisa tee 3 korteriühistu koosolekul, mis ehk peagi loodud saab.

Neljapäev algab kultuurinõukoja koosolekuga ning seejärel katsun kaugkütte projekti sisse hüpata.
Reedel on hetkel kalendris kohtumine Paide linnameeskonna manageriga ning peale seda peaks toimuma meil suvise võimlemispeo ettetantsimine ning õhtu lõpetab Maarduga mäng Maardus.

Laupäeval hetkel suuri plaane pole, kuid õhtul on lootust, et saab Jüriöö jooksust osa võtta. Kuulutus veel pole näinud, aga traditsiooniliselt peaks seda noorteklubi korraldama. Loodame peagi infot jagada.

Pühapäeval on kõik oodatud Võllastele, kus toimub teist aastat Südamenädala üritus "Discgolfiga liigud looduses". Tegemist on tasuta nädalamänguga ning hea õnne korral ja 1 eurose mündi kaasa võtmisel võib koju viia päris kopsaka auhinna. Täpsemalt juba kohapeal, kuid kes teab, et tuleb kohale, siis võiks juba ennast SIIN kirja panna. Sel aastal on järjest harrastajaid juurde tulnud ja iga päev on autod parklas. Kihvt.

Aga saidki vist esialgu teemad otsa. Selline "tavaline" elu nagu ikka.

Ja muide, homme tõuseb päike juba 5.51.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar