reede, 3. veebruar 2012

Regionaalpoliitika? Kus?

Eilne päev oli vägev. Selline kokkusaamiste virr-varr, et ohohoo. Päev algas maavanema ja Erki Noolega. Teemad olid seinast seina ja ka seekord oli üheks teemaks see, et ma võiks ikka IRL-i astuda. Neilgi uut verd vaja ja ma pidavat täitsa passima, kuid jah, endiselt pole ma leidnud ühtegi erakonda, mis söödav oleks. Pikalt rääkisime ka energia-säästust ja sellest kuidas elu maal säilitada. Häid lahendusi selles vestluses ei leitud. Edasi läks Erki kooli, kus kohtus noortega.
Ma läksin aga Karinule, kus oli igakuine kohtumine külarahvaga. Soe tuba ning soojad inimesed võtsid tee ja kookidega vastu ning sai samuti üldistel teemadel vesteldud ja arutatud ning regionaalpoliitika puudumist kirutud.
Seejärel kohtusime Urmas Reinsaluga, kes rääkis ka muidu ilusaid sõnu, aga peale seda kui oli teinud ca 30 minutilise monoloogi, kuulas natuke ka meid ning lubas tõusetund probleemidele mingit lahendust leida. Mõned näited. Loomulikult oli üheks teemaks haridus, kus üks ministeerium teeb reformi ainult oma mätta otsast vaadates. Ütlesin, et ei saa reforme teha kitsalt ainult ühte valdkonda vaadates. Lubas ministritele seda rääkida, eks näis kas on tolku. Ettevõtluse osas tõi Kaljo Arusalu hea näite, kus maal uut ehitist tehes peab ettevõte rajama ka veevõtukoha, kuid linnas seda investeeringut ju teha vaja pole. Siit kohe ca 50000 eurone eelis linna kasuks. Märkis üles. "Asjalik" ettepanek oli ka Andres Turrol, kes arvas, et riigiametnikuks võiks saada alles siis kui 3 last on olemas. See tagaks rahva järjepidevuse. Ka päästekomandode teema oli üleval ja tema sõna oli, et Koeru jääb. No loodame. Kahjuks sai aeg kiiresti otsa ja väga süvitsi teemasid rääkida ei saanud, kuid seda sai märgitud küll, et regionaalpoliitikaga pole asjad korras.
Seejärel oli JOL-i haridus- ja noorsookomisjoni koosolek, kus oli teemaks Järvamaa hariduse tulevik. Omavalitsusjuhtidest oli kohal peale komisjoni juhi Kalju veel mina ja Rait. Me Raidiga küll komisjoni ei kuulu, kuid võitlesime ja selgitasime kõvasti. Kurb on see, et paljud inimesed vaatavad statistilisi andmeid ja selle järgi teevad reformiplaane. Umbes nii, et näete, sündimus väheneb, laste arv väheneb, järelikult tuleb kool kinni panna. Aga põhjust miks maalt rahvas välja läheb ja noori ei tule, seda ei panda tähele ning selle vastu võitlemise reforme või muutusi kuidagi ei taheta plaanida. Olen Imavere vallavanema Jüri Ellramiga ühte meelt, et noortele peredele üürikorterite võimalust loomine ning töökohad on võtmeküsimused maal ning nendega tahan ka aktiivselt tegeleda. Homme näiteks ongi taas ettevõtjate ümarlaud ning aprillis on plaan teha Soome üks ettevõtlusretk, et luua kontakt meie ja Kokkola ettevõtjate vahel ning ehk on koostöös midagi tulemas. Ei saa käed rüpes istuda ja loota riigile ja mingitele juhustele. Eilset foorumit vaadates tuli ahastus peale. Kui regionaalminister räägib sellist juttu nagu ta räägib, siis on selge, et maaelu hävinebki. Sorry härra Siim-Valmar, aga ametinimetuseks võiks olla linnastumisminister, sest kõik vaikimised teiste ministeeriumite reformide läbiviimisel ja erinevad väljaütlemised ei jäta ühtki muud muljet.
Regionaalpoliitika puudumine on pagan valus, kuid poliitikutele rääkida on see nagu seinaga rääkimine. Justkui ei tahetagi selle teemaga tegeleda. Eks mõnikord kirun seda teemat edasi, aga samal ajal üritan ise tegudega ikka ka midagi ellu viia, vaatamata riigi regionaalpoliitikale.
Täna tähistasime Tartu rahulepingu aastapäeva ja hea meel oli näha ka kodutütreid seda tegemas. Asetasime pärja, süütasime küündlad ning meenutasime 92 aasta taguseid sündmusi.
Homne päev toob siis jah ettevõtjate ümarlaua ning õhtuse muusikapeo. Laupäeval käin Pärnus jalgpallikonverentsil ning kuulan mis uue aasta muudatused tulemas on ning pühapäev on täitsa vaba, sest suusatamise võistlused jäävad külma tõttu ära.
Rohkem sel hilisel kellaajal ei kirjutagi täna. Karget nädalavahetust

2 kommentaari:

  1. loodan,et pead ikka vastu ja ei lase ennast neil lammastel ära rääkida,sest sa oled ju iga erakonna jaoks siin kandis võtmeisik.
    muide tore on vaadata kuidas pakast trotsides lapsed uisutavad ja tunnevad rõõmu liuväljast.
    Tänud tegijatele.

    VastaKustuta
  2. See muusikapidu oli väga lahe. Nii idee kui ka teostus. Mingis osas võiks kunagi korratagi. Tänud tegijatele, mulle meeldis.

    VastaKustuta