neljapäev, 13. september 2012

Juhtkiri

Selle nädala suur sündmus maakonnas ja tegelikult ka Järva-Jaani valla jaoks on Õendusabi keskuse avamine Paides. AS Järvamaa Haigla kuulub Järvamaa omavalitsustele ning kõik maakonna omavalitsused, peale Koeru, on võtnud kümneaastase kohustuse, et haiglal aidata tagasi maksta laenu, mis omaosaluse tagamiseks võeti. Igal aastal ca 4000 euri pole sugugi vähe ühe valla jaoks, kuid arvan, et see on läinud õigesse kohta, sest tulemus on väga hea.
Selle teema võttis täna käsitleda ka maakonnaleht Järva Teataja. Lisaks sellele, et see oli esilehe lugu, käsitleti teemat ka juhtkirjas. Ma küll ei tea kes selle autor täpselt on, kuid tundus, et tema polnud valdade suurest panusest projekti väga kuulnudki ja vihjas, et just selliseid asju vallad peaksidki tegema. Mis mind veel rohkem pehmelt öeldes hämmastas oli see, et soovitati KOV-del mitte remontida koolimaju, sest need lähevad niikuinii varsti kinni. Kuidas saab üks maakonna sõnumikandja sellistes väljaütlemistes nii makoheieteagimis olla. Kui kinnipanemisest üldse juttu on olnud, siis keskkoolide puhul, kuid kohe tekib ka siis küsimus, et kas põhikooli õpilased ei vajagi tänapäevast keskkonda, sest hoone ju jääb ikka alles. Kui me ei tekita läbi investeerimiste paremat keskonda, siis võib juhtuda, et maakonnast lahkub 1000 inimest aastas ning varsti on küsimuseks hoopis see, et kas Järva Teatajat on mõtet ilmutada kui seda keegi ei loe. Ühesõnaga tahan öelda seda, et JT võiks arengute suhtes olla positiivsem ja näha, et see on võti kuidas üldse maal elu säiliks ja võibolla anda häid mõtteid (kuhu siis peaks investeerima kui mitte lastesse). Kummaline on ilkuda selle üle, et kuskil tehti kool soojapidavamaks, nägusamaks, kaasaegsemaks. Loodan, et juhtkirja autor ei solvu, kuid valus oli lugeda seda, kuidas soovitatakse omavalitsustel arenemine lõpetada.
Olgu. Üldiselt on nädal kiiresti kulgenud. Teisipäeval said spordiringid enamvähem paika ning koolimajas on Heli need ka kenasti juba üles pannud. Vallavalitsus oli maraton, kuid kõik sai kenasti läbi arutatud ja ära otsustatud.
Eilse JOL-i koosoleku kohta on kokkuvõte olemas jarva.ee lehel. Seejärel oligi õendusabi keskuse avamine, kuid seal kahjuks päris lõpuni ei saanud olla, sest Moldovast olid külalised teel. Mina tutvustasin valda üldisemalt ning seejärel rääkisid Tuve ja Margus naabrivalvest ning koostööst politseiga. Kuidas see alguse sai, mis olid raskused, kui palju on juhtumeid olnud jne. Moldova omad tahavad ka omal maal seda rakendada ning küsimusi tuli päris palju. Ma rääkisin inglise keeles, kuid Tuve ja Margus said vene keelega paremini hakkama. Igajuhul tore kohtumine oli. Vahetasime ka kontakte. Nad olid lahkelt nõus ka oma kultuuri meile tooma ja miks mitte meie oma seal ka vastu võtma. Eks näis.
Täna käisin kultuurimajas tööde järge vaatamas ja hea meel oli kuulda radikate mulksumist ning torud olid ka soojad. Homme on töökoosolek, kus siis vaatame, et kas saame ikka tähtajaks valmis või ei. Loodame parimat.
Homme ehk reede õhtul on fotograafiahuvilised oodatud kultuurimajja. Siis räägime natuke laupäeval toimuvast aktsioonist, kus päeva jooksul tuleb teha valla peal pilte ning siis teatud arv neist kultuurimajale esitada. Piltidest pannakse valla peole näitus üles ja valitakse lemmik. Igaljuhul võivad kõik osaleda, olenemata oskustest või aparaadist.
Pühapäeval on eelviimane kodumäng ja loodetavasti saame ikka enamvähem normaalsetes tingimustes mängida, kuid jah, väljak on ikka väga pehmeks juba läinud. Ootame muidugi kaasaelajaid, et lõpuks üks võit ka ikka võtta.
Muudest arengutest on hea meel näha seda ja väärib tunnustamist, et kontorihoone on saamas endale kaldtee. Lisaks on Teele lillepoe ehituse edenemine igapäevaselt märgata ja ka Pikal tänaval on endist kauplusehoonet renoveerima hakatud. Väga positiivne. Ei tea küll miks nad teevad seda, sest inimesi ju paari aasta pärast äkki ei elagi siin (aroonia).
Täna tuletasin Toidutare omanikule taaskord meelde, et hoone ümbrus on endiselt räämas. Lubas järgmisel nädalal asja korda teha. Elame-näeme.
Aga olgu nii.
Ahjaa, peaaegu läks meelest. Tänane positiivne üllatus oli see, et sain teada, et Seliküla-Jalgsema külaseltsil on ka oma koduleht. Uurige järgi SIIT. Väga tublid ja aktiivsed igaljuhul.
Ilusat nädala jätku

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar