laupäev, 6. veebruar 2016

Uksed lahti

Kirjutasin facebooki just sellise mõtte-
"Mõtlesin siin korra hadusreformi peale ja tõmbasin paralleele Eurooa Liiduga. Huvitav, mis Eesti ütleks kui tuleks käsk, et alla 5 miljoni elanikuga riigid peavad ühinema, sest see pole majanduslikult efektiivne, pädevaid riigijuhte pole ning ettevõtted ei saa areneda. Kuidas tunduks? Ilmselt teeksime ära, sest kui peab, siis peab. Mis siis et justkui on meil omariiklus (paralleel omavalitsusega)."

Ehk siis haldusreformi teema on täiega käima läinud, sest keegi ei taha ka sundliidetud saada. Käisime kolmapäeval Lääne-Nigulas uurimas, et kuidas seal kolme valla liitumine on läinud. Peale kahte aastat vast on vara veel järeldusi teha, aga positiivne on olnud see, et suudetakse palgata pädevaid spetsialiste konkurentsivõimelise palgaga. Lisaks on suudetud igal aastal midagi natuke suuremat investeerida võrreldes varasemaga. Samas olid ebameeldivad üllatused hariduse rahastamisega.

Järva valla idee, kus on hetkel haaratud 8 Järvamaa maavalda ongi see, et lähenetakse niiöelda asumipõhiselt. Ei tekitata kunstlikult ühte tõmbekeskust, mis investeeringud endale imeks, vaid igal pool säilitatakse elukeskkonda ning sellega säilitame ka maal elu. Mõnes mõttes on see ka usuküsimus. Mina olen maaelu usku ja arvan, et siin peaks elu säilima ning selle nimel tasub pingutada. Vaatasin, et Järva Teataja homses numbris avaldavad lugupeetud ettevõtjad arvamust, et Suur-Järva oleks hea lahendus (artiklit veel lugenud pole). Tegelikult on kolme omavalitsuse lahendus võibolla hoopis just see võti kuidas maakond säilitab identiteedi, sest vastasel juhul peaks ju Järvamaa vald kuhugi maakonda kuuluma. Kas hakkame siis harjukateks või hoopis pärnakateks?
Mul on siiralt kahju, et Eestis pole endiselt regionaalpoliitikat. On vaid nentimine ja paratamatusega vehkimine. Samal ajal on mitmetes asulates eluaseme põud (Imavere, Järva-Jaani) ja tahet maal elada veel on. Olgu siis lahenduseks tagatiseta noortele laenud (Läti vist kasutab) või sots. maksu soodustused ettevõtetele, mis tegutsevad Tallinnast kaugemal kui 50 km. Aga ei, ütleme ikka, et kõik ju kolivad linna, peame koomale tõmbama, spetsialiste pole, perearste pole jne. Eks siis peame tegema halva mängu juures parimad valikud. Tegema nii, et kui kuskilt kerkib regionaalpoliitika, siis oleks võimalik sammu tagasi astuda. Olen jälle kriitiline, aga kurvaks teeb kui tehakse midagi linnukese pärast, aga Eesti elu see laias pildis ju paremaks ei tee.
Regionaalpoliitika ja julgeolekupoliitika oleks kas või see, et maaeluminister võitleks välja 20 miljonit euri aastas ja me ei peaks lugema kuidas juba piimakari on vähenenud 10%, rääkimata seakasvatusest. Söök ja maaelu on julgeoleku küsimused rohkem kui Eesti Energia ja Estonian Air`i rahauputused. Ja siis vaidleme kooseluseaduse üle, mida on kasutanud "juba" 10 paari.

Aga tulles tagasi selle juurde, mis vahepeal toimunud, siis paari sõnaga sellest ka.

Laupäevane Ei me ette tea sünnipäevakontsert oli lahe. Kahjuks sel korral laval ei saanud olla, aga elamus on vägev. Kirsiks tordil oli muidugi üllatusesinejad kontserdi lõpus. Ilmselt kuuleme sellest kuuest mehest koosnevast šourühmast veelgi.

Pühapäev oli muidu rahulik, aga avapaugu sai siis "Doktos Silva" võtted. Teisipäevases Järva Teatajas oli ka juba lugu sellest suisa esilehel. Saab vinge olema.

Esmaspäev oli suhtelisel rahulik ja midagi väga erka välja tuua pole.

Teisipäev algas samba juures Tartu rahu aastapäeva tähistamisega, kus oli sel korral päris palju rahvast. Eriti hea meel oli lasteaia üle, kes oli lippudega kohal ning lastesse juba varakult isamaalisust süstitakse. Isegi Paides ei paistnud pildi peal nii palju rahvast olevat.

Pidasime ka noorte töömaleva koosolekut ning sai kokku lepitud, et taaskord kuni 38 noort saavad endale võimaluse peale jaanipäeva taskuraha teenida. 13-14 aastaseid saab 20 ning 15+ noori kuni 18. Noored, otsige Heli varsti üles.

Peale koosolekut sai korra rulapargis käidud ning selle tulemust saab homses Maahommikus näha. Enne seda veel ülevaade Tuve tegemistest Vanatehnika Varjupaigas.

Kolmapäeval oli JOL-i koosolek ning JOL-ist võiks välja tuua uudise, et nüüd on toimimas uus koduleht samal aadressil, mis enne www.jarva.ee  Peale koosolekut suundusimegi ülalmainitud kogemusreisile Läänemaale, kus sealse ühendvalla juht rääkis kogemustest uue valla loomisel. Mis olid lähtealused jne. Saime päris palju mõtteid. Nüüd on neil seal uus ühinemine ees, sest ikka rahvast vähe, kuid samuti Haapsaluga liitumine pole teemaks.

Eile olin suhteliselt majas ning pealelõunal toimus koolis haridus- ja kultuurikomisjoni koosolek. Lisaks arutasime Raigoga kooli tuleviku üle ning tundus, et oleme õigel teel. Panen siia ka kuulutuse, et saaksite seda levitada üle Eesti. Ehk siis avatud uste päevad ja testid tulemas ning ootame gümnaasiumisse noori nii lähedalt kui kaugelt. Lisainfo www.jjaanikool.ee

Täna tšekkisime Päevakeskuse olukorda ning fikseerisime kriitilised kohad ära, millele tuleb kiirelt reageerida. Veel arutasime selle aasta laada korraldamist, mis toimub 4. juunil. Saab taas lahe olema. Kui kellelgi on veel mingeid vahvaid ideid ses osas võib mulle või Arletile või Tuvele julgelt märku anda.

Päeva lõpetasin Paide kultuurikeskuse nõukogu koosolekul, kus peateema oli sel korral kohvik. Nimelt otsitakse sinna peagi uut rentnikku ning arutasime, et kuidas ja mis. Eks Ülle Müller varsti sellest ka läbi maakonna lehe valgustab.

Nädalavahetusel on plaanis osaleda discgolfi nädalamängul, mis on aegade osavõtjate rohkeim, sest järgmisel nädalal toimub meil sarja KÄPIK Järva-Jaani osavõistlus. Eks näis kuda mul see mängimine välja tuleb, sest peale vaikselt kõndimise praegu jalg midagi ei luba. Kips on maas ja paraneb muidu hästi, tänan muretsemast.

Uus nädal algab vallavalitsuse istungiga ning pealelõunal on kohtumine piirkonna konstaabliga. Teisipäeval-kolmapäeval osalen omavalitsusjuhtide arenguseminaril Rakveres ning neljapäeval-reedel hoiame teiste kolleegidega Järvamaa latti kõrgel JÕUD-i mängudel. Kas tuleb 7. tiitel ka, hoidke pöialt. Laupäeval on siis see Käpik, aga ise osalen Järva Talimängudel Türil. Pühapäeval aga on kõik sauna ja talisupluse sõbrad oodatud järve äärde, kus teeme mõnusa sõbrapäeva ürituse. Olete oodatud, toimub kell 12.00-16.00 silla juures.

Pitka matk toimub sel aastal 21. veebruaril ning registreerumine on juba alanud. Infot selle kohta SIIT

Et lõpetada veelgi positiivsemate uudistega, siis alates tänasest on Järva-Jaani võimalik rentida autot. Seda siis Kuksemal tegutsevast Clarke OÜ-st. Ja et see pole veel kõik, siis mai alguses avatakse Kuksemal Dimens OÜ eestvedamisel auto tehnoülevaatus ja autopesula. Võimas.

Olgu nii, seekord selline kanne. Hoiame endiselt saba rõngas ning rühime edasi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar