teisipäev, 15. november 2016

Puhkus :)

Alustan taaskord vabandustega lugejate ees, sest paus on sel korral ikka piinlikult pikk olnud. Ja endal on ka piinlik, aga katsun üle olla.
Viimane postitus oli oktoobrisja  teen nüüd väikse ülevaate vahepeal toimunust.
Ses mõttes on tormiline aeg olnud, et Trump on presidendiks valitud ja ka Eestis on vahepeal valitsus langenud ja uus on tõusmas.
Sekka on mitmeid häid uudiseid ka.

Üle-eelmise nädala kalendrit vaadates vaatab vastu 10 koosolekut või kohtumist. Seal oli JAP-i juhatus, kus kinnitasime toetusesaajad ning sealhulgas 4 Järva-Jaani ettevõtja projekti. EW100 osas tegime väikse vahekokkuvõtte ning selles infot SIIT.

Siin eelmisel nädalal tuli uudis Soome haridusuuenduse plaanist, kus aastaks 2020 pole ainetunde. Me tegime nädal enne seda koolis väikse koosoleku, kus kooli juhtkond tutvustas Rootsi visiidil nähtut ning tulemus oli sarnane. Rohkem tuleb integreerida ja põimida ja lõimida aineid omavahel. Minu poolt läks sellele teemale igaljuhul positiivne tagasiside ning võibolla on Järva-Jaani Gümnaasium see, kus seda Järvamaal esimesena hakatakse rakendama. See on paras pähkel ülesanne muidugi, sest õpetajatelt nõuab see hoopis rohkem kui seni, aga kui korra juba süsteemi tööle saab, siis on juba tulemused usun käega katsuda.

Haldusreformi teemal oleme ka nii vallas kui suures plaanis kokku saanud. Ettepanekud on valda tulnud ning volikogu need ka üle vaadanud. Sama on teinud või tegemas kõik teised vallad. 22. novembril saame Aravetel kokku ning siis saab ühinemisleping oma viimase kuju. Eilne õhtu oli muidugi natuke ärev, sest Kareda valla hääletustulemused näitasid, et soovitakse justkui Paide linnaga liituda. Siin on minu jaoks muidugi paar küsimust. Esiteks poleks saanud üldse sellist asja küsidagi, sest küsida sai ainult, et kas toetate nende 7 valla ühinemist või ei. Panna EI-le juurde automaatselt Paide linnaga liitumise soov on suhteliselt vägivaldne, sest EI võis tähendada ka seda, et soovitakse minna iseseisvalt edasi, kuigi läbi sundliitmise, see võis olla ka liitumise soov Suur-Järvaks, või hoopis muu kooslus nt Albu, Ambla, Järva-Jaani, Kareda. Kombineerida võiks veel.
Vaadates nüüd arvudele otsa, siis esimene asi on muidugi osalusprotsent. Jah, see on kõvasti suurem kui see mujal seni Järvamaal olnud, kuid siiski vaid ca 22% ehk vaevalt iga viies tundis üldse huvi selle teema vastu. Teine number on see, et kui kolme küla R-Allikuga liitumise ja sealtkaudu Paidega liitumise osas oli soovijaid 17 rohkem kui  jääjaid (46 vs 29) , siis terve valla peale tuli üks enamhääl juurde (67 vs 49). Ehk siis tegelikult seesama vahe jäi, mis oli Öötla ja Vodja külade inimeste häältega tulnud ja ülejäänu osas oli tahe pooleks.
Nüüd on muidugi iseküsimus see, et mis oleks tulemus olnud siis kui EI-le poleks silti külge pandud. Homme toimub Kareda volikogu ning eks siis näha ole, mis saama hakkab, aga selge on ka see, et vaevalt kuu aega on jäänud uuteks toiminguteks ning Paide poole liikumine toimub suhteliselt pea ees vette hüpates, vähemalt kõrvalt jääb mulje selline. Jah eelmisel nädalal Paide pool käis rääkimas oma asjadest ja plaanidest, kuid kas sellest tõesti piisab. Jääme lootma arukatele otsustele.

Meil toimub rahvaküsitlus sel pühapäeval ja esmaspäeval (20-21. november). Info valla kodulehelt Ehk siis pühapäeval kell 10.00-18.00 ning esmaspäeval kell 9.00-17.00 Kulturimaja fuajees. Hea lihtne tulla ning hea lihtne küsimus. "Kas toetate Albu, Ambla, Imavere, Järva-Jaani, Kareda, Koeru ja Koigi valdade ühinemist üheks omavalitsusüksuseks?" Vastused JAH ja EI. Mingit eraldi sildistamist meil pole. Mina ei hakka ka teile ühte või teist arvamust peale suruma. Loodan lihtsalt, et tulete ja osalete küsitlusel, lähtute senise info põhjal ning saame mingigi pildi rahva meelsusest kätte. Lisaks oleme käima pannud bussi, et ka külaelanikud saaksid kõik kenasti osalema tulla.

Uus valitsus on jätkamas haldusreformi, kuid kuulda on, et omavalitsustele soovitakse veelgi kohustusi peale panna, õnneks küll ka täiendavate vahenditega. Ju näis.

Eelmine nädal algas kohtuskäimisega ja see käis ka meediast läbi. Millega ja kuidas see lõpeb, see peaks selguma lähinädalatel vast.

Tegime väikse koosoleku ka Võllaste suusaradade teemal ning kuna meil on olemas LEADER-i projektiraha 2 km valgustatud ringi tegemiseks, siis soovime, et täpse trassi paneks ala harrastajad ise paika. Praegu peaks olema sisse sõidetud 3 km rada, ise kahjuks suusatama pole jõudnud. Sel aastal kolisid discgolfimängijad ühe raja veel suusaradadest eemale, nii et nüüd peaks kattumist olema ühel väiksel lõigul ainult. Head sportimist, loodame, et lumi ikka püsib ka natuke aega.

Eelmisel kolmapäeval oli aga taaskord uhke üritus. Nimelt anti Viking Window tehases Mäos üle maakonna ettevõtlusauhinnad. Nomineeritute seas olid meie valla ettevõtted Karinu PM OÜ ning TB Garage OÜ. Lisaks neile seadsime turismitegijate kategooriasse üles MTÜ Järva-Jaani Tuletõrje Seltsi ning kes pälvis ka laureaadi tiitli (pildil Tuve tunnustust vastu võtmas, foto Ants Leppoja). Kokkuvõte SIIN ja rohkem pilte SIIN. Palju õnne veelkord kõigile

Reedel osalesin Swedbank-i poolt korraldatud ärihommikul. Räägiti äppidest ja uutest lahendustest. Paljuga olin kursis, aga mõned nipid sain taskusse küll. Olen juba ka edasi jaganud neid.

Reede õhtul oli vahva sündmus koolis. Nimelt tähistati seal isadepäeva ning algklasside lapsed olid oma isad kõik kooli kaasa võtnud. Oli kolm teematuba. Kaitsevägi, politsei ja pääste. Igas toas tutvustati vastava valdkonna ülesandeid ning sai ka ise ennast proovile panna. Päästes näiteks sai suitsuandurit paigaldada, kustutustekki kasutada, aja peale riidesse panna ning voolikuid ühendada, politsei andis relvi katsuda ning sai proovida kaitsevahendeid, kaitseväe riietuse osas saab mingi pildi ette kõrvalolevalt pildilt. Aitäh koolile isase isadepäeva eest.

Nädalavahetusel toimusid Järva-Jaani võimlas taas Eesti Meistrivõistlused sangpommis ja pikemalt ei hakka sellest rääkima, sest video annab palju parema ülevaate. Vaata SIIT Järvamaa eest olid väljas ainult Järva-Jaani tõstjad ning rebiti ja tõugati nii hästi, et ollakse Eesti kolmas maakond. Tuli hulk esikohti ning muid medaleid. Eriline kiitus muidugi ema Saimsile, kes alguses pidi ainult kohtunik olema, aga siis räägiti ümber ja rebis 10 minutiga 8 kilost pommi 219 korda. Tehke järgi.

Pühapäeval kohalikule isadepäeva kontserdile sel korral ei jõudnud, sest tegin üllatusvisiidi Pärnumaale isa juurde. Üllatus oli nii suur, et isa polnud koduski :) Tegelt õnneks ikka oli lähedal tööl olemas ja sai kenasti kõik jutud aetud.

See nädal on selline nädal, et tegelikult on nagu puhkus üldse. Ise ka paar nädalat tagasi avastasin, et olin kevadel pannud väikse pausi ka sügisesse. Praegu olengi siin köögi laua taga ja toksin klahve. Aga päris jalga sirgeks ei saa ajada, sest paar olulist koosolekut tuleb ikka maha pidada ja arvutis jooksevad töömeilid peale ning jõudumööda vastan ka neile.

Katsun siis ikka edaspidi hoolsam olla ja sissekande vähemalt kord nädalas ikka ära teha. Kõike kaunist ning jätkuvat positiivsust.

6 kommentaari:

  1. Tegelikult oli Kareda küsitlusel siiski ikka sama küsimus nagu tuleb teil: "Kas toetate Albu, Ambla, Imavere, Järva-Jaani, Kareda, Koeru ja Koigi valdade ühinemist üheks omavalitsusüksuseks?". Lisaklauslid puudusid, vähemalt trükitud kujul. Paide poole kallutamine tuleb teistest, väga aktiivsetest, allikatest.

    VastaKustuta
  2. Sedeli peal jah oli ainult küsimus ning JAH/EI, aga kuulutuse peal oli selgelt tähendused välja toodud. Iseasi kust keegi infot küsitluse kohta sai.

    VastaKustuta
  3. Jah, kuulutuse peal tõesti oli, ei vaidle vastu, aga ma ei võtaks seda infot seal all siiski kallutamisena, vaid pigem selgitusena, mida üks ja teine vastusevariant tähendab. Need, kes tahtsid kallutatud saada, olid hääletamise ajaks juba kallutatud - eeltöö selle nimel käis juba pikemat aega. Kahjuks.

    VastaKustuta
  4. kelle geniaalne idee oli küll inimesi sinna küsitlusele bussidega kokku vedama hakata ja interneti põhine täiesti pädev ning toimiv variant ära jätta? miks id kaardi autentimisega ja turvaline keskkond ei sobinud? tulge ükskord tänapäeva.. ise veel unistate et saate uueks liituva valla keskuseks. naljanumbrid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere. Elektroonilise hääletamise osas vastasin juba ülevalpool. Mis puudutab külade inimestele võimaluse andmist, siis lisaks küsitlusel osalemisele andis see neile võimaluse ka alevis oma igapäeva toimetused ära teha ning kulu selleks ehk oli paarkümmend eurot.
      Mis puudutab aga ühineva valla keskuseks saamist, siis need teemad pole justkui kuidagi omavahel seotud. Vähemalt ma ei suutnud küll leida. Tulevases vallas teeb otsuseid ju uus valitav volikogu ning praeguste otsustajatega pole see seotud. Kui täpsemalt tahad infot, siis jäta oma kontaktid siisamasse, suhtleme.
      Arto

      Kustuta
  5. Seos on täiesti otsene. Kui pole vallas tänapäevast kirjaoskust ega tahetki seda saavutada, siis pole mõtet ka pürgida uue valla keskuseks. Järvamaa on üldse üks nukramas seisus maakondi muidugi. Ainult Rapla on veel kehvem. https://www.volis.ee/
    Teisalt, külakestes elavate pensionäride poeskäigu toetamine on muidugi üllas soov aga see ei välista ju sellegipoolest teisi võimalusi, mida saab kasutada ja kasutateksi paralleelselt. Üks ei välista teist. Kui me jäämegi internetikaugete vanurite keskseks, siis on asjad ikka üsna halvasti.

    VastaKustuta