neljapäev, 5. jaanuar 2017

Head uut jne

Tere hääd lugejad. Kõigepealt soovin teile edukat aastat ning et püstitatud eesmärgid ning sihid saaks täidetud. Kuigi ilmselt on tulemas suhteliselt tempokas aasta igas mõttes, siis loodan, et see kõik on vajalik, et tagada ühtlane areng ning stabiilsus nii töises kui muudes plaanides edaspidi.

Eelmise aasta viimasesse nädalasse veel korra põigates, siis võiks sealt välja tuua, et kultuurimajas toimunud aastalõpupidu oli vinge. Taas oli hulk üllatajaid ning ka bänd ja rahvas olid tasemel. Sai tantsida ja suhelda ja pidu kestis kenasti.
Spordirindelt niipalju, et 25. detsembril toimunud Koeru liiga mängupäeval õnnestus meil võita neli ja viigistada üks kohtumine ning sellega olla peale esimest ringi liidrid. Seis näha www.ksjm.ee lehel.

Esimest korda õnnestus osaleda Spordiaastat kokkuvõtval "Aasta tähed" sündmusel Nordea kontserdimajas. Oli huvitav kogemus ning näha kuidas tehakse TV-otsesaadet koos reklaamipauside ja muude nüanssidega. Nalja sai ka, Niinemets oli hoos. Lisaks sellele, et nn pinginaabriks oli legendaarne Magnar Freimuth, siis peale kontserti juhtus veel midagi "erakordset". Nimelt üks spordiga ja spordiliit JÕUDi tegevusega kursis olev mees (keda ma teadsin, aga nimi keelele ei tulnud) tuli ja küsis autogrammi. Päris naljakas tunne oli. Enne mind oli raamatus veel vaid Mart Poomi nimi. Põhjuseks oli väidetavalt JÕUDi 70. aastapäevaks välja antud raamat, kus mind ka paaris kohas mainitud. Või noh, tont seda teab, aga muhe juhtum igaljuhul.

Detsember tähendas vallale ka seda, et ka meil tuli maksta lõivu selle eest, et üle Eesti toimusid mitmesugused elanikekampaaniad. Üks asi on see, et inimesed tõesti kirjutavad ennast sisse omavalitsusse, kus nad elavad. Teine asi on see kui seda tehakse seda mingi ühekordse hüve saamiseks (nt Paide 100 eurone kinkekaart). Ühelt poolt on hea meel, et Paide oma eesmärgi täitis ja kolme omavalitsuse peale täideti 11000 elanikku kena varuga (et siis see ujula ikka siis valmiks). Ja päris hea äriplaan tegelikult ju. Kokku kulutada kuni 50000 eurot ja vastutasuks on pool miljonit. 10kordne diil. Meile toob see kaasa selle, et seoses elanike vähenemisega vähenes meil tasandusfond esialgu ca 10000 euro võrra ning lisaks on mõju ka tulumaksu laekumisele ehk iga keskmist palka teeniv inimene toob vallale teenuste osutamiseks sisse 1000 eurot ja kui inimest 1. jaanuari seisuga registris pole, siis ei aita ka see kui tagasi kirjutada näiteks 4. jaanuaril. Tulumaks laekub mujale. Aga noh, pole hullu. Ootame kõiki poegasid ja tütreid siiski koju tagasi sisse kirjutama, sest mis täna tehtud, see homme hooleta ning sellega tagatakse vähemalt järgmiseks aastaks tulud oma kogukonna heaks.
Head meelt tegi
eelmisel aastal see, et kokku sündis meil 25 last ja suri 16 inimest ehk iive oli kenasti plussis.

Kui aasta algus on üldjuhul rahulik olnud, siis sel nädalal on juba mitmeid koosolekuid ja sündmusi toimunud ja toimumas.

Teisipäeval meenutasime ja mälestasime meiegi Vabadussõjas langenuid kui asetasime Vabadussõja mälestussambale lilled ja küünlad. Rahvast oli päris palju ja see teeb ainult head meelt, et riigile oluliste inimeste panust väärikalt hinnatakse. Sügav kummardus veelkord neile vapratele meestele ja naistele, kes ohverdasid ennast vabaduse nimel.

Õhtul toimus eelarve- ja majanduskomisjoni istung, kus suuremad allasutused tutvustasid oma eelarveid. Saime eelarve üle vaadatud ning kuna muudatusettepanekuid väga tulnud ei olnud, siis ilmselt saame jaanuari volikogus esimese lugemise ära teha.

Eile toimus suvise töömaleva koosolek ning hea meel on, et see kindlasti tuleb jälle. Peale jaanipäeva saavad noored kaks nädalat tööd teha, kogemusi omandada ning taskuraha teenida.

Peale seda toimus JAP-i juhatus, kus valiti uus esimees ja aseesimees. Kokku on juhatuses 9 liiget. Kandideerisin ka, kuid ühehäälelise paremusega jätkab selles ametis Aivar Tubli. Minu rolliks on sel korral aseesimees olla. Päris huvitav kogemus oli see valimine ja sain taaskord natuke targemaks ning mõtteid edaspidiseks. JAP-i kevadvoor on kohekohe ka saabumas ning MTÜ-de infopäev on 18. jaanuaril vallamajas. Infot SIIT. 

Täna toimus JOL-i kultuuri- ja spordikomisjoni koosolek, kus selgitasime maakonna kultuuripreemiate ning spordiedendaja tiitli saajaid. Saime hakkama. Tunnustamisüritus toimub 20. jaanuaril Paides. Maakonnas on meil ikka tegijaid küll ning kohati on ikka väga raske seda kõigekõigemat selgitada, aga mingi valik tuleb lõpuks teha.
Seejärel jõudsin väike hilinemisega Karinu infopäevale, kus peateema oli muidugi haldusreform. Rääkisin mis seis meil on ning põhiküsimus oli seoses Koeru vallaga, kes täna teatavasti võttis vastu Rakke ühinemisläbirääkimiste ettepaneku. Loodeti, et ikka loodav vald või siis ka sundliitmise korral Koeru jääb Järvamaale. Päris huvitav on nüüd seda protsessi kõrvalt vaadata ja tõmmata paralleele eelmise aasta omaga. Kas ja kuidas toimuvad rahvakoosolekud ning küsitlused ning kui täpseks minnakse lepinguga. Elame-näeme.



Pealelõunal käisid külas kaitseväe mehed ning rääkisid kevadisest Kevadtormist, mis sel aastal otsapidi puudutab ka meid, sest siitkaudu on päris palju liikumist ilmselt. Vahemikus 8-26. mai on siin rohkem masinaid ja laigulisi mehi näha. Soovitati ka kaubandust ette hoiatada, sest kui kokku ca 10000 meest poode külastama hakkavad, siis jälg jääb maha korralikult ehk tühi pood.

Homme on plaanis vallalehte artikleid treida ning majas mõned asjad veel lahendada ehk eelarvet tuunida vallavalitsuseks jne.

Laupäeval on kõik oodatud kell 15.00 võimlasse. Nimelt toimub seal heategevuslik korvpallilahing, kus kossumeeskonna nooremad liikmed võtavad mõõtu vanematelt või siis vastupidi. Vahepeal on pealtvaatajatele võistlused ning lisaks on üles seatud annetuskast, kuhu mängijad annavad oma panuse ning samuti on pealtvaatajatel võimalik seda teha. Kogu tulu läheb Järva-Jaani Saagu Valguse heategevuskeskusele. Tulgem kohale ning tehkem head ja lisaks on võimalus endal ka käsi soojaks saada. Ma siis juba esindan vanemate meeste koondist.

Selliselt see uus aasta on peale hakanud. Vägevaid sündmusi on sel aastal Järva-Jaanis tulemas küll ja veel ning juba järgmisel nädalal toimuvad näiteks sellised lahedad ja eripalgelised ettevõtmised nagu kuulutustelt näha on.

Päevad lähevad kukesammul pikemaks ning et seda kukepoksi ikka vähem oleks sel kukeaastal. Kikerikii

4 kommentaari:

  1. Sry Arto, aga aastalõpu peo bänd nüüd küll tasemel polnud, rahvalt ka selline tagasiside

    VastaKustuta
  2. Tere ja head uut aastat naabritele! Mina kuulsin jälle, et Järva-Jaani peol olevat olnud igati mõnus bänd. Aga Teet, tule järgmine aasta vahelduseks Koeru, meil oli see kord Kalle Sepp oma bändiga, loodetavasti hoitakse ka järgmine aasta latti kõrgel.

    VastaKustuta
  3. Selle aasta lõpupeol eraldame ühinemistoetusest vastava summa ja tantsutab näituseks Ott Sepp oma bändiga

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma eeldad, et Teet tegi nalja, sest kes veidigi seadust lugenud, siis teab, et ühinemistoetus on eelkõige ikka mõeldud seniste valdade poolt osutatud teenuste jätkamiseks/tagamiseks ning ühinemislepingus planeeritu ellu viimiseks. Ma millegi pärast kahtlen, et ühinemislepingus 2017 aasta aastalõpupidu Järva-Jaanis korraldamine sees oli ja kui oli, siis võib-olla see oligi põhjus, miks Koeru liituda ei tahtnud. :)

      Kustuta