kolmapäev, 15. märts 2017

Kõik lähenevad

Kasutaja Järva-Jaani Gümnaasium foto.Pea kaks nädalat taas möödas ja juhtunud kui palju. Esiteks muidugi väike näpuviibutus enda suunas. Eelmisel korral oleks pidanud kindlasti kiitma ja esile tõstma meie gümnaasiumi tublisid saalihoki tüdrukuid, kes võitsid ülevabariiklikul võistlusel esikoha. Ei mäletagi millal midagi taolist korda saadeti.

Valgas toimunud Eestimaa Talimängudel oli Järvamaalt  väljas ainult Paide linna, Ambla valla ning Järva-Jaani valla esindus. Sellised spordikantsid nagu Türi ja Koeru ei tulnudki välja. Ambla pani suusatamise võimsalt kinni ning üldkokkuvõttes tuli ka kuni 2000 elanikuga valdade seas võitjaks. Me olime 5. kohal ja üldtabelis 12. kohal. Kiidan ja tänan siinkohal Raigot ja kossumehi, Teetu ja suusatajaid ning Urmast ja lauatennisiste, ise vedasin kabevõistkonda. Kõik võistlejad olid tublid, aitäh teile. Vallajuhtide võistlus õnnestus napilt kinni panna, kuid lisapunkte see ei toonud. Lisaks osalesin kossulahingus riigikogu vastu, kus õnnestus ikka käsi valgeks saada, kuid pidime ka sel korral alla vanduma. Väikeste maakondade arvestuses võitsime ka. Täpsemad tabelid SIIT.

Eelmine nädal oli selline huvitav nädal, kus iga päev tuli lisaks oma valla asjadele ka natuke panustada suuremalt ning lisaks oli väga rahvusvaheline nädal.
Esmaspäev oli Järva valla ühinemiskoosolek, kus sel korral oli tähelepanu all finantsid. Esialgsed tabelid näitavad, et võimekust jagub ning ka investeerida suudetakse. Koostöö käib ning asjad sujuvad. Kui küsite, et mis Koeru asjast on saanud, siis sealtpoolt on täielik vaikus. Mingeid ettepanekuid või märke pole näha ega kuulda olnud. Infot on ainult niipalju, et Rakke asjaga lähevad edasi ja järgmisel nädalal on neil ka rahvaküsitlus. Huvitav on see, et sel korral elektroonilist varianti polegi, kuigi Järva vallaga küsitluse 283st häälest koguni 120 tuli just interneti kaudu. Saab näha kui suureks sel korral protsent kujuneb ning kas seda võetakse ka samamoodi arvesse nagu eelmisel korral võeti.

Rahvusvaheline oli nädal seetõttu, et meil olid külas Rootsi Bernadotteni kooli gümnasistid. Kool, kus sügisel käisid meie omad külas. Teemaks põhiliselt siseturvalisuse suund, kuid ka muu. Rääkisin neile tunnikese Järva-Jaanist ja siinsest elust.
Samal ajal olid meie põhikooli õpilased külas Kälviäs ja Kokkolas ning tutvusid sealsete koolidega. Kõik osapooled on jäänud rahule. Hetkel on koolidirektor ja õpilasesinduse juht Portugalis, et ka sealtpoolt koostööprojekte leida ning usun, et tühjade kätega sealt tagasi ei tulda. Tegemist siis Erasmus+ programmiga. Uhke värk ja maakool saab teha küll kui tahet ja kaasamõtlejaid on.

Teisipäeval olin osaline komisjonis ja hindasin Järvamaa noortekeskuste projekte. Sai taas tervele maakonnale tiir peale tehtud ja näha kui erinevad ikka noortekad on. Samas hullu midagi pole, kuid mastaabid ja võimalused Paides Türil pole võrreldavadki näiteks R-Alliku ja Albuga.

Kolmapäeval arutasime, et mis saab Järvamaa Kultuurihiiest. Hea lugeja, kas Sina tead, et Järvamaal on kultuurihiis? Kus see asub ning mida see tähendab? No vot, ilmselt pooled pole kuulnud ja veel rohkem pole seal käinud. Tahame seda olukorda muuta. Tegemist siis 25 aastat tagasi loodud parkmetsaga Vargamäel, kuhu igal aastal kultuuripreemia laureaadid istutavad oma puu. Ka tänasel Kultuurinõukogu koosolekul oli see teemaks ning nüüd võite kaks kuupäeva kalendrisse panna. 25. mai õhtul toimub seal Järvamaa laulu- ja tantsupeo tule süütamine kuhu kõik on oodatud ning 3. septembril toimub hiie 25. aastapäeva tähistamine kuhu kõik on oodatud, eriti aga puude istutajad.

Neljapäeval oli lisaks tavapärastele asjadele ka Järvamaa Keskraamatukogu nõukogu, kus vaatasime arengukava täitmist ning natuke sai ka tulevikku vaadatud. Lähevad ju järgmisel aastal sinna alla ka Paide valla ja Roosna-Alliku valla raamatukogud.

Reedel osalesin Väätsa Prügila strateegiadokumendi arutelul ning sain ka mõned tähelepanekud teha. Lisaks kerkisid üles võimalused kuidas veelgi enam saaks koostööd teha näiteks Kesk-Eesti Jäätmehoolduskeskusega, mis ka ju omavalitsuste loodud.

Selline seinast seina teemadega nädal, millele lisaks siis valla tavapärased teemad nagu vallamaja nõupidamine, vallavalitsuse istung, kohtumine võimaliku uue vallakodanikuga jne.

Kui oleks olnud veel Järva Arengu Partnerite, Järvamaa Spordiliidu, Järvamaa Arenduskeskuse , Järvamaa Omavalitsuste Liidu ja Koeru Hooldekeskuse juhatuste ja nõukogude koosolekud, siis oleks enamvähem täiscombo olnud. Aga need juba siis varsti taas tulemas.

Vaikselt läheneb ka jalgpalli välihooaeg ning pidasime sõprusmängu liiga kõrgemal mängiva Türiga. Kaotasime küll 4-6, kuid mängupilt oli arvestades vähest mängupraktikat ikka päris ok. Esimene mäng võõrsil Väätsaga 9ndal aprillil Paides.
Samal ajal toimus Karinu II proovirännak, kust võttis osa ca 200 vaprat ja kõik olid ka õnnelikud. Videot näeb näiteks SIIT.

See nädal on läinud pigem vastupidiselt eelmisele nädalale. Olen olnud enamus aega vallamajas. Selle aasta rahastamislepingud on valmis saanud. Mitmed meilid, mis saata on olnud vaja, on saadetud. Lisaks jooksvad pakilised teemad sotsiaalvaldkonnas. Täna oli siis kultuurinõukoda ning peale seda osalesin Järvamaa Aasta Ema konkursi töörühma koosolekul, mille lõputseremoonia toimub sel aastal Järva-Jaanis.

Homme õhtul osalen taaskord KEAT öö võistlusel, kus maavalitsuse rahvaga on õnnestunud viimastel aastatel päris edukad, seda küll väljaspool arvestust. Järva-Jaani Gümnaasiumi noor võistkond on ka võistlustules, hoiame pöialt.
Kasutaja Järva-Jaani Kultuurimaja foto.
Reedel vaatame majas üle eelmise aasta arengukava täitmise.
Nädalavahetus tõotab sportlik tulla. Laupäeval on Koeru Cup jalgpallis ning pühapäeval on Järva-Jaani noored jalgpallurid Paides turniiril osalemas. Lähen Arturile kaasa elama. Lisaks on Koigis korvpallilahing.

Muudest uudistest niipalju, et 8. aprillil on Kevadrock tulemas ja hetkel on 6 bändi tulemas. Neist koguni neli on seotud Järva-Jaani meestega. FB üritus SIIN. Sõude-ergomeetrite võistlus võimlas on tulemas 15. aprillil ning see on ka Järvamaa Spordiliidu 25. aastapäeva seeriavõistluse avapauk.

Kasutaja Järva-Jaani Kultuurimaja foto.Kohalikest kultuurisündmustest veel niipalju, et 24. märtsil kell 19.00 linastub Eesti film Sangarid. Ise olen seda näinud ja komöödiaks seda päris ei liigitaks, kuid mõtlemapanev kohati küll. Tasub vaatama minna. Nädal hiljem aga saavad kõik ennast mõnusalt tunda ametimeest stiilipeol.

Muide, Kuksemal on nüüd lisaks tehnoülevaatusele võimalus ka autod puhtaks pesta. Katsetan peagi ära.

Pealkirjas toodud lähenemiste mõte oli siis ühelt poolt selline üleüldine, et igasugused üritused lähenevad. Lisaks lähenevad ka valimised ning mitmed erakonnad juba on kõvasti toimetamas, et oma ridu koondada ning lähenetakse uutele võimalikele kandidaatidele. Ka mulle on erakondade poolt lähenetud, kuid olen endiselt pipar ses osas ja eks peagi saab ehk kuulda mis minust saab. Samas on tore kui inimesed üksteisele lähenevad ja kevad ju läheneb ka, nii et suur lähenemisaeg ongi käes.

Ilusat kevade saabumist ning kauneid mõtteid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar