kolmapäev, 24. mai 2017

Järva Heaks! tuleb

Nii pikka pausi pole jäänud juba pikka aega, kuid kohe räägin, mis selle taga on olnud. Mitte lihtsalt pole viitsimises asi olnud, vaid pigem jõudmises. Aga enne siis vaatame veel kaugemale, et anda väike ülevaade toimunust.

Üleeelmise nädala märksõna võiks olla emadepäev. Järva-Jaanis toimus lisaks tavapärasele südamlikule emadepäevakontserdile ka Järvamaa aasta ema väljakuulutamine. Viimane oli siis hubases pastoraadis. Mõnusat muusikat tegi Andrus Albrecht ja kõik oli kaunis.

Lisaks tegime tol nädalal väikse tänavafestivali koosoleku ning lisaks ka kultuurihiie juubelikoosolek.

Eelmisel nädalal käidi meile Paides rääkimas tervisekeskustest. Tuli välja, et põhiprobleem on ikkagi perearstide vähesus, miks neid keskusi tehakse. Ja neid on ikkagi nii vähe, sest motivatsiooni pole ehk rahastus on nigel(palk vs palk Soomes).  No lisaks asendamise teema ning muud nüansid. Kuid kui ikka igal aastal tuleb juurde 15-20 perearsti ja pensionile läheb paar korda rohkem, siis varsti see süsteem jookseb kokku. Perearstide rahastus peaks küll muutuma ja seda ei peaks tegema selle arvelt, et patsiendid peavad hakkama sõitma 30-40 km. Ja seni kuni rahastaja (Haigekassa) ja perearstinduse eest vastutatav asutus (Terviseamet) ühte jalga ei käi, siis väga head tulemust loota polegi. Loodame, et läheb ikka paremaks.

Haldusreformi osas said eelmisel nädalal kokku Järva valla vallasekretärid ning noorsootöötajad. Enne seda said kokku ka raamatupidajad. Tööd jagub ning dokumente, mida ette valmistada on päris palju. Põhikoosolek toimus sel esmaspäeval kui kõikidest koosolekutest tehti kokkuvõtteid.

Eelmisel nädalal oli ka vallavalitsus, kust läksid mõned eelnõud volikokku ning muid jooksvaid teemasid oli ka.
Kolmapäeval oli au esimest korda osaleda Järva praostkonna sinodil, mis toimus Järva-Jaanis. Praostkonda kuuluvad 12 kogudust ja minu jaoks oli päris suur üllatus, et Järva alla kuulvad näiteks ka Aegviidu, Tapa, Käru ja Vahastu kogudused. Kahuks piiskop ei saanud haiguse tõttu tulla. Tervitasin neid valla poolt ning andsin üle Vanade piltide raamatu. Sain ka päris hea ülevaate kõikide koguduste tegevustest.

Nagu alguses kirjutasin, siis eelmine nädal oli väga hull ja põhjuseks polnud miski muu kui EW100 Discgolf Järva-Jaanis. 219 võistlejat, üle 65000  viske, 19 holarit, 100  korvi, 10 tundi võistlust jne. See on väike ülevaade numbritest, mis tekkisid laupäeval kui maailma pikimal discgolfi rajal võeti mõõtu. Aga et see rada üles saaks, korvid üle Eesti kokku tuua, üles panna, telgid-lauad sebida jne. See võttis tegelikult eelmisel nädalal niipalju aega, et viimastel päevadel saigi alles hilja õhtul koju. Kõige hullem oligi reede, kui veel pool 12 sai viimaseid ettevalmistusi tehtud ning äratus oli laupäeval kell 5.00, sest hommikul oli vaja veel rada üle käia, sest polnud kindel, et kuskil midagi on "jalutama" läinud ja kell 7.00 hakkasid juba võistlejad saabuma.
Aga õnneks läks kõik hästi. Ilm oli super, inimesed tublid, võistlus kulges ja tagasiside oli igati positiivne. Järgmiseks aastaks saime ka mõned õppetunnid, kuid üldiselt ikka vinge. Kes FB sõber on võib natuke tagasisidet saada SIIT. Pilte on ka seal päris palju. Lisaks käis ka JT piilumas. Järgmisel aastal jälle ning kuupäevaks sai praegu pandud 5. mai 2018.
Siinkohal suured tänud kõikidele toetajatele, kes õla alla panid ning kõikidele klubilistele ja vabatahtlikele, ilma kelleta seda võistlust poleks sündinud. Järva-Jaani rahvas ja ettevõtjad on kiiduväärt.
Arcticu saun oli ka tõeline maiuspala võistluse lõppu ja kindlasti tasub seda ka järgmisel aastal planeerida. On vähe võistlusi, kus kõik lõpetajad ootavad autasustamist sellise põnevusega. Nimelt sai iga karikaomanik võtta loosi ja selgitada neid, kes tünnisauna eest said puttima minna. Lisaks üks boonusosaleja. 10st osalejast 7 põrusid aga juba kõige lähema katse peal. Närv oli ikka ilmselt nii sees. Saun aga läks täna teele ja sihtkohaks sai Tartu ning omanikuks Kristo Kapp.
Võistlus oli pühendatud Eesti 100 juubelile, mille tähistamine kestab ka mitu aastat. Palju õnne Eesti.

Reedel toimus JOL-i koosolek, kus peateema oli eelmise aasta majandusaasta aruande kinnitamine ning JOLi aseesimehe valimine. Rait esitas ka minu kandidaadiks, aga loobusin viisakalt ning nii sai ainsa kandidaadina üles seatud Järva-Jaanist pärit Koigi vallavanem Margo Hussar. Olen ka kunagi aseesimees olnud ja ega seal midagi hullu pole ja no selle mõne kuuga mingit imet ei sünni ka ilmselt. Peaasi, et Pipi-Liisil on keegi olemas, kellega nõu pidada ja plaane sättida kui selleks kiirelt vajadus on. Jõudu Margo.

Viimased kaks mängu jalkas on läinud masendavalt. Esiteks jäime Koerus Koerule alla 1-3. Eriti kurb on see, et sisuliselt kaks väravat lõime ise endale. Ja sel pühapäeval jäime esimeses kodumängus 2-3 alla JK Loole, kus ka olime võidule lähedal, aga nagu ikka, kui ise ei löö, siis lüüakse Sulle ja nii ka seekord. Sel laupäeval on taas küllaminek naabritele ja madistame Amblaga.  Loodame, et saame siis taas võidusoonele.

See nädal algas Hooldekeskuse nõukogu koosolekuga ning jätkus haldusreformi koosolekuga Koigis. Täna oli vallavalitsuse koosolek, milles oli küll pea kümme päevakorra punkti, kuid läks suht tempokalt. Teiste seas kinnitasime ära Võllaste valgustuse ja soojatrassi hangete võitjad, niiet varsti läheb ehituseks,

Homme hommikul saan natuke osaleda haridus- ja kultuurikomisjoni koosolekul ning seejärel on meid väisamas välisministeerium 18 riigi delegatsiooniga. Tuve teeb neile väikse ülevaate Vanatehnika Varjupaigast ja ma ütlen ka paar sõna tervituseks. Julgemad saavad ilmselt tankiga ka sõita. Nagu ikka

Neljapäeval arutame noorsootööga seonduvat ning siis juba ka volikogu istung. Seal mul revisjonikomisjoni aruandele väike tagasiside vaja anda ning ka haldusreformi käigust ülevaade teha.

Õhtul süüdatakse Kultuurihiies Vargamäel Järvamaa laulu- ja tantsupeo tuli ning toome killukese sellest ka meie kirikusse hoiule, kust see reedel läheb uuesti liikuma ja korjab valla pealt väge ning suundub Türile. Kes jaksab ja tahab on oodatud sellele teekonnale kaasa. Kohe peale seda kui platsil on tantsitud ja lauldud, peaks mööda tuhisema ka Estonia Cup maanteeratturid.
Rattasõiduga seoses. Neljapäeva õhtul toimub Võllastel Järvamaa rattakrossi seeriaetapp. Algusaeg 18.00. Igale vanusele alates 7 eluaastast on klass olemas. Tulge kohale .

Reedel, enne kui tulega läheme liikvele, on Paides JAKi ehk Järvamaa Arenduskeskuse nõukogu koosolek.

Laupäeval on krossirajal Eesti noorte karikaetapp ning õhtul on meie kollektiivid kõik koos Türil, maakonna laulu- ja tantsupeol "Mulle jääd, Järvamaa!". Kindlasti on taas meeliülendav sündmus.

Pühapäev on õige puhkepäev. Tööd täis.

Vaadates järgmisse nädalasse, siis esmaspäev algab Kooli Olümpiamängudega, millele järgneb Järva haridusjuhtide koosolek, millele järgneb JAPi juhatus, millele järgneb Järva sotsiaaltöö koosolek. Teisipäeval oleme Tenega noorsootöö infopäeval Tallinnas. Neljapäeval nagu ikka Karinu infotund (iga kuu 1. neljp) Reedel on suur lasteüritus Järva-Jaanis- Laste Vabariik on vallamaja ja kultuurimaja taga paklas. Kindlasti kihvt värk. Mitmed etendused, töötoad jne
Laupäeval on tulemas juba vist neljas tänavafestival. Olete kõik oodatud ja palutud. Lapsed saavad taaskord oma kraami müüa. Avatud on kodukohvikud. On muidugi traditsiooniline kultuuriosa, kuid lisaks ka mõned üllatused. Või noh, see pole ju üllatus kui ette ütlen, aga midagi, mida meil varem pole olnud. Näiteks Keity Meieri trial motoshow. Õhtune Simman on sel korral Vanatehnika Varjupaigas ja sel korral algab kell 20.00 ja ootame ikka tantsijad ka ikka ära. Eelmisel aastal läks sips nihu sellega. Saab vägev olema taas.

Postituse lõpuks natuke ka pealkirjas kõlanud lausest. Nimelt täna saatsin Järva Teatajale ja Kuma Raadiole teate välja, et panen kokku valimisliitu. Uudis SIIN.  Teada on, et mida suurem vald, seda tugevamini tunnevad ennast erakonnad. Usun, et suudame sel korral tõestada vastupidist. Panen kokku valimisliitu Järva Heaks, mis koosneks inimestest, kes ei tegutse aktiivselt erakondades ning on pigem aktiivsed ja ärksad inimesed kohapeal. See hõlmab kõiki ühinevaid valdu ning on ses mõttes laiapõhjaline, mis on arvestades ühte ringkonda ka ainuke variant. Õnneks on mul erinevate valdkondade kaudu kontakte ning infot inimeste ja nende tegemiste kohta Valgehobusest kuni Eistvereni välja ja ses osas kartust pole. Pealkirjastasin oma valimisliidu apoliitilisena ja tundub, et päris poliitikainimestele see kohe ei istunud, sest FB-s võeti see teema kohe üles. Et kuidas apoliitiline, ise teed ju poliitikat. Minu mõte oli see, et apoliitline tähendab sõltumatust kõikidest poliitlistest erakondadest ning et valimisliidul pole ka traditsioonilises mõttes poliitilist maailmavaadet (vasak-parem, liberaalne-konservatiivne) ja sellest saavadki kõik ka aru. Aga ju siis ei saadud ja peab veel selgitama oma mõtteid. Järgmisel nädalal saame inimestega kokku ja siis võib juba rääkida ka võimalikest kandidaatidest ning konkreetsematest mõtetest. Aga võtmesõnad on minu jaoks kohalik omavalitsus, selle kohalikus tähenduses, läbipaistvus ja ausus. Lihtne.
Eile tuli maavanem oma Suur-Järva valimisliiduga välja, mida ta varem juba ammu välja käis. Minu jaoks on siin mitu suurt aga, aga neid täna pikemalt ei hakka lahkama. Jõuame siin teha seda küll veel. Hoian teid arengutega kursis. Ilmselt peagi avan ka valimisliidu blogi ja tulistan FB-s mitmeid sissekandeid.

Midagi nüüd nagu oli ka, aga pean ikka tihedalt tegema sissekandeid. Kuidagi roostes tunne juba.
Võibolla on tegemist ealiste iseärasustega.
Olge võimsad

3 kommentaari:

  1. Reedesest päevast veel seda et Jaanit läbib jälle Tour of Estonia vahefinisiga, orienteeruv aeg 13.05 - 13.15

    VastaKustuta
  2. Teet, seda ma lausega "Kohe peale seda kui platsil on tantsitud ja lauldud, peaks mööda tuhisema ka Estonia Cup maanteeratturid." mõtlesingi. Infoleht, mis postkastis oli, seal oli nagu varasem aeg ehk 12.20. Arto

    VastaKustuta
  3. Hea et tähelepanu juhtisid, mul oli vana juhend vana kellaajaga, õige jah 12.20 - 12.35

    VastaKustuta