reede, 17. november 2017

Vallavanem lõpetab

Noniih. Ajalooline hetk on käes. Toimub Järva-Jaani viimase vallavanema viimase blogikande kirjutamine. Täna ehk 16. november oli minu viimane tööpäev Järva-Jaani Vallavalitsuses. Lõpparve on tehtud ja see eluetapp on edukalt läbitud. Tagasiside on olnud hea ja kripeldama väga midagi ei jää. Panin facebooki pildi ka, et mäng on läbi ja Järva-Jaani lipu võib alla lasta. Kokku sai ametis oldud umbes täpselt 2848 päeva. Selle aja jooksul tegin 544 blogipostitust ning lugemisi oli ca 400 000 korda. Pean nüüd natuke pealkirja korrigeerima, aga muidu paneme siis ikka edasi.

Ehk siis mis kahe nädala jooksul toimunud on?

Türi jalgpalli turnal tulime 5 meeskonna seas 4. kohale, kuid üldjoontes olime tublid. Lõime väravaid ja saime vaid kaks üheväravalist kaotust. Sel nädalal teeme jalkahooajast kokkuvõtted ning järgmisel laupäeval läheb lahti juba Koeru Saalijalgpalli Karikavõistlused ehk KSJM, mis sel aastal laienevad toimumiskohtadega ka Järva-Jaani ja Imaverre.

Eelmine nädal algas PRIA kontrolliga, kes vaatas meie uued turvakaamerad üle ning jäädi tulemusega rahule. Teadmiseks niipalju, et neist on juba ka kasu olnud ning vähemalt üks prügirikkuja on tuvastatud.

Käisime ka EASis, kus andsime ülevaate Vanatehnika Muuseumi hangete seisust ja tulevikust. Kuigi hinnad on kerkinud, siis praegu on ikka kõik veel kontrolli all ja kahe aasta pärast peaks vägev turismiobjekt valmis olema.

Kolmapäeval algasid Naabriplika 9. hooaja võtted. Olen seal ka täitsa käsipidi juures ning tiitrites võib mu nime eest leida sõna kunstnik. Eks näis kuda välja tuleb. Esimesed kaks päeva möödusid peaaegu valutult. Seltskond on muhe ja äge, lust kohe lusti toota. Siinkohal siis väike fotojäädvustus esimesest päevas meie päevakeskuses.

Neljapäeval toimus Järva vallavolikogu istung. Sedapuhku toimus see Albus. Istungi alguses palusin luba otseülekande tegemiseks Facebooki, kuid koalitsiooni häältega keelati see paraku ära. Põhjuseks toodi, et peame ikka professionaalselt asju tegema. Kui me räägime avatud ja läbipaistvast valla juhtimisest, siis kuidas saaks veel lihtsamalt ja odavamalt seda teha. Teine latt oli sellega maha aetud. (esimene latt läks siis kui räägiti heast koostööst, kuid opositsioonile teise aseesimehe kohta ei lubatud).
Edasi läksime päevakorra juurde. Tegime ettepaneku selle muutmiseks. Et volikogu liikmete ja komisjonide tasude kord oleks alles esimesel lugemisel, mitte seda ei võetaks vastu. Tulemuseks oli see, et seda muudatusettepanekut ei arvestatud, kuid kuna hiljem tegime eelnõusse oli 14 asjalikku muudatusettepanekut, siis lükati eelnõu siiski teisele lugemisele.
Komisjoni esimeeste valimine läks muidu 13-8 taktis koalitsiooni kasuks, välja arvatud revisjonikomisjon, kus ma sain esimehe kandidaadina 20 häält. See selline hea tava ka, et revisjonikomisjon on opositsiooni juhtida. Lisaks olen ka kultuuri- ja spordikomisjoni aseesimees.
Vallavanema palga juures oli päris pikk diskussioon. KERISe ettepanek oli 3000 eurot, opo poolt pakkusime 2200 eurot. Me ei pea õigeks minna kaasa palgaralliga, mis nüüd haldusreformi tuules käima on läinud. Seni oli kõrgeim vallavanema palk Järvaks ühinenud valdades 1815 kui ma ei eksi. Väga hea mõttekäik oli Mati Seirel, kes küsis, et kui me oleks teinud konkursi ja palgaks oleks pakutud 2200, siis kas me poleks saanud asjalikku vallavanemat. Ma arvan, et oleks küll saanud. Tänasel volikogu istungil kinnitati abivallavanemate palgaks 2600 eurot (meie ettepanek oli 1800). See tähendab, et kui sel aastal kulus 7 vallavanema palkadeks ca 11000 eurot kuus, siis kolme juhtpoliitiku palkadeks kujuneb 8200 euri kuus ning siia lisanduvad veel piirkonnajuhid (Paide linnas saavad 2000 eurot). Arvestades, et räägitakse neljast piirkonnajuhist, siis juhtimiskulud on 11000 vs 16000. Mõttekoht. Sest selle ralli jätk on ka ametnike palkade tõstmine ennaktempos. Mul pole tublide inimeste väärtustamise vastu midagi, kuid hetkel läheb tasakaal ikka ära ja efektiivsusest me haldusreformi osas enam rääkida ei saa. Loodan, et söön oma sõnu ja varsti näeme uue aasta eelarvet, kus juhtimiskulud on vähemalt samaks jäänud selle aastaga.
Viimase päevakorrapunktina oli vallavanema valimine. Üles seati mind ja Raiti. Tegin kena ettekande. Vähemalt omast arust. Rääkisin oma mõtetest nii juhtimisstiili osas kui ka üldse Järva valla tulevikust. Lisaküsimusi ei esitatud ning sain maha istuda.
Raidi ettekanne oli samuti usutav, kuid teades, et tema saab suure tõenäosusega vallavanemaks, siis temal nii lihtsalt ei läinud. Küsimusi oli mitmeid ja vastused olid nii ja naasugused. Näiteks riigikokku kandideerimise osas, milles enne valimisi oli ta kindel, et ta kandideerib, siis nüüd oli vastus, et hetkel pühendub 110% Järva valla loomisele. Kampaaniat pidi tegema vabal ajal ja puhkuse arvelt. Samas kui küsiti, et kas siis loobud Euroopa Liidu Regioonide Komitees osalemisest, siis sellest ta ei loobu. Küsisin ka kolme konkreetset näidet, et mis siis 8 aasta jooksul tema eestvedamisel on tehtud ja algatatud, mis poleks seotud katuserahade ega kergliiklusteedega. Mõõdetavaks vastuseks sain, et Amblas uhke aastalõpupeo traditsiooni juurutamine. Ilmselt oskavad amblakad seda ise paremini hinnata, kas see nii on. Lisaks oli ka kultuuri ja spordirahastamise ühtsete aluste loomine (viimane lause lisandus blogisse tähelepanelike lugejate abiga hommikul, sest öösel see eraldi teona tõesti ei meenunud). Kahjuks väga muid konkreetseid näiteid ei tulnud. Võibolla oli see küsimus ka liiga äkki ja teeksin liiga kui selle põhjal hinnangut annaks. Loodetavasti Järva valla osas uusi mõtteid ikka on rohkem. Muud küsimused, mis puudutasid läbipaistva juhtimise juurutamist või valitsuse moodustamist, said sellised korrektsed vastused. Igaljuhul kui tulemused ja hääled kokku loeti, siis Rait sai rohkem hääli kui mina. Jõudu ja jaksu, sest lihtne see amet kindlasti ei ole.

Reedel toimus Koeru Hooldekeskuse nõukogu koosolek. Ilmselt oli see minu viimane, kuid eks näis kui kiirelt muutused tulemas on. Arutasime uue aasta eelarvet ning üks põhiteemadest oli ka uue tegevjuhi konkurss. Kandidaate oli päris parajalt ning valisime osad välja, kes järgmisesse ringi said. Detsembri alguseks on ilmselt uus juht selgunud.

Nädalavahetus oli isadepäeva lainel. Tegin Arturi vanaisadele natuke kärsatusi. Kes facebookis on, siis teavad, et puidule põletamine on mul selline hobimoodi asi, kuid kuna nüüd on rohkem aega ja jõulud on tulemas, siis võib juba vaikselt seda teenust ka reklaamima hakata. Kui on mõte, idee, soov, siis teeme ära. Võite julgelt ühendust võtta ja leiame Isevärki lahenduse.

Sel nädalal arutasime Paides Järvamaa Spordipeoga seonduvat. Nimelt toimub 5. jaanuaril Veskisillal suur Järvamaa Spordipidu, kus antakse kätte parimate preemiaid, peetakse Spordiliidu juubelit, autasustatakse 25-võistluse tublimaid jne. Raamid ja jooned said paika.
Teisipäeval toimus vallavalitsuse istung ning sealt juba mõned eelnõud minemas ka Järva valla volikogu istungile.
Täna oli taaskord vallavolikogu istung. Kinnitati komisjonide koosseisud ning vallavalitsuse struktuur, tasud  ja liikmed. Lisaks tuli lahkuvate vallavanemate ja volikoguesimeeste hüvitised. Komisjonide osas oli suuremas osas üksmeel ning komisjonide esimehed ja aseesimehed said koostööga hakkama. Paraku oli minu ehk kultuuri-ja spordi komisjonis näide, kus koalitsioon siiski tegi nii, nagu neile meeldis. Olime esimees Priit Seirega kenasti kõik läbi arutanud ning kõiki tingimusi täitva (koalitsiooni-opo suhe 6-3, igast endisest vallast esindaja)  komisjoni kokku pannud. Kahjuks see kooslus siiski kellelegi ei meeldinud ja nii võibki näha, et Koeru piirkonda esindab komisjonis Ülle Jäägeri (Järva valla heaks) asemel Andres Gorbõljov (EKRE). Ma kahjuks ei tunne Andrest nii hästi ja usun, et ta saab kenasti hakkama, kuid Üllet tean väga hästi. Järvamaa kultuuripärl, kultuurinõukoja pikaaegne liige, Koeru piirkonna kultuurihing olnud pikka aega jne ja ei teki ka kahtlust, et on õige inimene selles komisjonis. Kuna selle lükkega jäi opositsioonile vaid kaks kohta komisjonis, siis läheb see selgelt vastuollu Kohaliku Omavalitsuse Korralduse seaduse paragrahv 47-ga. Ja nii ei saanudki me taaskord poolt hääletada, sest meie arvamusi ei võetud lihtsalt kuulda.
Eelpool juba mainisin, et abivallavanemate tasu osas tegime ka ettepaneku, aga see ei läinud läbi. Mis puudutas vallavalitsuse struktuuri ja koosseisu, siis ses osas meil ettepanekuid polnud ning olime nõus. Abivallavanemateks said EKRE esindaja Andres Teppan ja IRLi liige Tiina Oraste. Andres, kes enne valimiskampaaniat lubas Järva valda lammutama hakata, vastas teemakohase küsimuse peale, et nüüd hakkab ikka ehitama ja et kuna tema puhul on tegemist siiski paindliku ja õppiva inimesega, siis lammutamisplaane enam pole. Jääme lootma. Tiina küsimuste-vastuste voorus jäi kõlama, et ta on oma arvamusega inimene ning kui küsimus läks gümnaasiumite arvu peale 4 aasta pärast, siis vastuseks tuli, et loodetavasti õpivad Järva valla noored siis Paide riigigümnaasiumis. Huvitav, et ka ses osas oli tal Järva Teataja debatil natuke teine arvamus. Ei suuda varsti aimata, et mida päriselt päriselt mõeldakse.
Viimane päevakorra punkt oli hüvitised, mis lahkuvatele KOV-juhtidele makstakse. Kuidagi oleks pidanud ikka haldusreformi seadusesse fikseerima, et kui juht jääb samasse KOV-i tööle ja saab tasuvama töö kui seni, siis hüvitist ei maksta. See pole lihtsalt normaalne, et vallavanem, kes sai enne 1800 eurot ning nüüd hakkab saama abivallavanemana 2600 eurot, see saab lisaks ka aastapalga ulatuses hüvitist. Noh ilmselt olen siin lihtsalt kadedusest rääkimas, aga ise kaaluksin küll tõsiselt, et teha mingi kena žest või annetus kas mõnele lasteaiale, Saagu Valgusele või miskit muud hääd. Ma miskipärast arvan, et ma pole ainus, kes tunneb, et selline seis on ebaõiglane ja ma Järva valla juhte ei süüdistagi, seadus on selline. Aga kena žest aitaks kindlasti positiivse kuvandi tekkimisele kaasa.

Homme siis pakin kaste vallamajas ning kui keegi soovib mulle miskit head öelda või veel viimast näpuviibutust teha, siis võib esmaspäeval 11.00-16.00 vahel vallamajast läbi astuda. Klatime asjad ära. Pakun viinamarja ja äkki miskit veel.

Ja lõppu veel ka natuke kultuuriuudiseid. Nimelt on homme kõik oodatud kultuurimajja, sest meie Arhailised mehed tähistavad oma 5. sünnipäeva ning külla on tulemas hulga sõpru.

Niimoodi siis. Vallavanema blogi lõpetab ja järgmine postitus juba uue pealkirja alt. Ise ka veel ei tea, mis nimeks panna. Kui on häid ettepanekuid, siis ootan huviga.

Ilusat aega teile hääd sõbrad. Tuletan meelde, et õnn on elustiili küsimus ;)

1 kommentaar:

  1. Koostöö, mis koostöö? Seni on jäänud silma, et endistel-praegustel pole nii paljugi koostöövõimet, et iga (endise)valla kodulehele panna üles info, millise (endise)valla kodulehel olevast dokumendiregistrist volikogu istungite täiskomplekt protokollid leiab. Lisaks võiks protokollid interneti üles jõuda vähem kui nädalaga, valla puhul ikkagi tegu professionaalse asutusega, mitte väike MTÜ-ga kus võib-olla kiireks tegutsemiseks pole inimressurssi ning endiste valla elanikele muutuste ajaga, mis tekitab vast senisest suuremat huvi selle vastu, mis toimub valla juhtimises.

    VastaKustuta