reede, 3. november 2017

Võtan kandle ja Tiugu

Ahoi
Eelmine postitus oli midagi ulmelist. Ühel päeval üle 2000 lugemise ning kokku peaaegu 2900 vaatajat. Uskumatud numbrid selle väikse tagasihoidliku blogi jaoks. Sellist menu poleks uskunud ja eks näis kuidas edaspidi lugejatega on. Igaljuhul võtame nüüd need kaks möödunud nädalat kokku.

Üle-eelmisest nädalavahetusest midagi üldsust puudutavat välja pole tuua. Kodutööd.

Eelmine nädal algas Järva valla ühise nõupidamisega Amblas, kus jagasime laiali uued pitsatid ning käisime põletavamad teemad üle.
Teisipäeval oli selline huvitav päev, kus sattusin kogemata Põltsamaale. Esmaspäeval helistas Ülle Välimäe ja ütles, et kiirelt vaja abi, et Eesti Rahvamajade ühingu konverentsil vaja teemajuhti, sest põhijuht jäi haigeks. Teemaks huvitegevuse ja ringide ja ringijuhtide tasustamine. Teema juhatas sisse Hirvo Surva ning edasi oli arutelu Karksi kultuurimaja juhi Kai Kannistu ja JJ Street tantsujuhi Kaire Jerloviga. 45 minutit läks lennates ja arvan, et sain täitsa hakkama selle valdkonnaga.
Peale seda tulin tagasi ja toimus vallavalitsuse istung ning seal siis sellised tavapärasemad teemad nagu sots toetused, jäätmed jne. (Põltsamaaga tuleb alati SEE nali meelde. Kas Sina oled ka Arno moodi? )

Kolmapäeval toimus Järvamaa Spordiliidu juhatuse koosolek ning seal arutasime nii noorte stipendiumite taotluseid, konkursside väljakuulutamist ning vaatasime ka 2018. aastasse. Suur Järvamaa Spordipidu toimub 5. jaanuaril Veskisillal, sportlased ja spordijuhid, pange kalendrisse.

26. oktoober läheb ajalukku kui Järva valla esimese volikogu  esimene istungipäev. Järva-Jaani kultuurimaja oli kenasti ette valmistatud. 7 valla lipud oli saalis püsti ja maja ehtis Imavere lipp, sest kuni uut sümboolikat pole, kasutame Imavere omi, kuna juhindume Imavere põhimäärusest.
Istung oli alguses natuke rabe, sest volikogu kokkukutsumisega olid eelnevalt väiksed segadused (esialgu saadeti vale kuupäevaga kutse) ning kuna valimiskomisjoni juht ei lubanud ses osas küsimusi või arvamusi avaldada, siis jäid vastused õhku. Aga jah, päevakord sai kinnitatud ja mindi volikogu esimehe valimise juurde.
Tuletan meelde, et päev varem olid viie erakonna esindaja sõlminud koalitsioonileppe (loe SIIT) ning jõuvahekorrad olid seega teada. Valimisliitudega peale valimisi ükski erakond ühendust ei võtnud ning nii ongi valimisliidud Järva valla heaks ning Suur-Järvamaa 8 liikmega opositsioonis ja KERIS-e koalitsioon 13 liikmeline. KERIS on siis viie erakonna esitähtede kombinatsioon. On ju eestlased saunarahvas ja kui on hea keris, siis on hea leil ning tervis vallal hea. Samas kui ikka kivid külmaks jäävad, puruks lähevad või vingu sisse ajab, siis peaks midagi uut välja mõtlema. Loodame parimat ja et keris toimib ja kui vaja, siis viskame opositsiooni poolt puid alla.
Volikogu esimeheks oli üles seatud vaid Jüri Ellram ja nagu päev varem Jürile ka märku andsin, siis olime valimisliitudega igati päri tema toetamisega, aga samas soovisime ka ise olla Järva valla ülesehitamise juures volikogu teise aseesimehe koha näol. See oleks olnud sümboolne nagu riigikoguski, kus opositsioonile antakse teine aseesimehe koht. Kahjuks volikogus saime teada, et koalitsioon toetab siiski ainult ühe aseesimehe versiooni ja nii jäimegi hääletamisel erapooletuks, kuigi sisuliselt on toetus Jüril olemas. Jüri on mulle isiklikult olnud suureks eeskujuks ning ka mõttelaadilt tundub mulle kõige sarnasem joon olevat. Olgu see siis rahulikkus, maaelu nägemus ja päästmise võimalused või mõtted spordist ja kultuurist. Kuna volikogu juhtimine usaldati temale ehk siis piltlikult saunamehe roll on tal, siis olen suhteliselt muretu Järva valla tuleviku osas ning paanikas pole.
Peale seda toimus aseesimehe valimine. Meie ettepanek kahe aseesimehe osas ei läinud läbi ja nii seatigi üles koalitsiooni poolt EKRE nimekirjas kandideerinud ja augusti lõpus sotsidest välja astunud Ahti Karon (ühes äärest teise minek on vist normaalne tänapäeval). Ise esitasin opo poolt kogenud Elmar Luha. Küsisin Ahti käest ka küsimuse. Nimelt kui toimus Järva Teataja debatt, siis oli tema soov kohe ühinemislepingut muutma hakata. Aga tuli välja, et ta polnud seda lugenudki. Nüüd soovisingi teada, et kas nüüd on lugenud. Sain aru, et vist nüüd ikka on. Loodan, et EKRE soov valda lammutama hakata on maha maetud ja allkirjad koalitsioonilepingul on tõsiselt mõeldud.
Kuna vahepeal oli volikogu istungilt üks liige vähemaks läinud, siis kinnitatigi aseesimeheks Ahti Karon 12 poolthäälega , Elmari 7 vastu.
Viimase päevakorrapunktina oli vallavalitsuste lahkumispalvete ärakuulamine, mis oli lihtsalt formaalsus, kus vallavanemad andsid teada, et nüüd on finito nendega.

Kui nüüd võrrelda kolme tekkinud Järvamaa omavalitsuse koalitsioonilepingut, siis on meeletu erinevus nii pikkuses kui sisus. Türil ja Paides on väga konkreetsed punktid, eesmärgid, tegevused ja objektid. Järva puhul üldine jutt ja viide, et ühinemisleping viiakse ellu.  Kui nüüd aus olla, siis sellisel kujul oleks võinud teha Viru-Nigula näidet küll, kus kõik volikogu liikmed kirjutasid koalitsioonilepingule alla ja kõik oleks võidelnud ühise eesmärgi nimel, aga no kui ei kutsuta laua taha, siis ise on ka ju imelik kontvõõraks minna. Eks näis kuidas minema hakkab, aga loodan, et ei lähe nii, et juhtimiskulud hakkavad hüppeliselt tõusma ja näeme, kus vallavanem ja abivallavanemad ja piirkonnajuhid hakkavad meie mõistes ikka meeletut palka saama. Kuuldes kuidas Paide linnas on plaan tõsta tasusid, siis loodan, et meil on tarkust ikka rahakotil silma peal hoida ja haldusreformiga kulud suuremaks ei lähe. Ei kujuta ette, et piirkonnavanem peaks hakkama saama suuremat palka kui praegused vallavanemad või et vallavanema palk teeb üle 1000 eurose hüppe. Aga näis, homme peaksime saama järgmise volikogu istungi kutsed ja materjalid ning ehk sealt juba siis targemad.

Pilte käis ka Järva Teataja tegemas ning neid on võimalik näha SIIT Lisan siia kõrvale volikogu esimese koosseisu pildi, kust puudu on Vello Teor, Priit Seire ja Mati Seire. Soovisin teha tegelikult ka Facebook live ülekannet istungilt, kuid see kahjuks polnud lubatud. Nii peab ootama otseülekandeid edaspidi või siis vähemalt salvestusi, mida tagantjärgi vaadata.
Vaadates kõrvalolevat pilti, siis 21-st liikmest vaid 4 naist, mis on ikka selgelt vähe. Järva-Jaanis oli volikogus muideks 7 naist ja 6 meest. Aga niipalju siis poliitikast esialgu. Ise olen valmis aitama uut valda nii kuidas oskan, kui selleks ainult soovi avaldatakse ja mõte siiras on.

Eelmisel reedel osalesin Swedpanga poolt korraldatud ärihommikul ja kahjuks väga targemaks ei saanud. Esimene osa rääkis pangandusest ja kuidas peab oma klienti tundma ning teine osa Smart-ID kasutamisest. Viimases osas võib teatud efekt olla kui ainult panganduseks kasutada seda, kuid kuna mul on palju vaja ka allkirju anda ja seda võimekust sellel versioonil veel pole, siis minu jaoks ikka kasutu veel.

Sel nädalal on olnud JAP-i juhatus ja seal kinnitasime ära ka sügisvooru tulemused. Järva-Jaanist oli kahjuks sel korral vaid üks taotleja või noh tinglikult kaks, sest Bollverk OÜ ka peaaegu nagu meie kandi firma ju. Ei teagi kas polnud infot piisavalt või tõesti polnud vajadust. Kõikide rahasaajate ning projektidega on võimalik tutvuda SIIN. Kevadel uus voor ja seda siis juba MTÜ-dele ja KOVidele.

Teisipäev oli natuke ikka kurb päev. Nimelt oli see viimane tööpäev Järva-Jaanis Marinele, kes ca 30 aasta jooksul on kogu seda kremplit üleval hoidnud ning jälginud, et kõik ikka korras ja täpne oleks. Valati pisaraid ja samas vaadati lootusrikkalt tuleviku poole. Tegime viimase grupipildi ka meie maja rahvast ning mälestuseks tegin Marinele ka võtmetahvli, kus ta koos oma parimate sõpradega koos on. Tänu Marinele ma ilmselt üldse peale kolledžit Järva-Jaani vallavalitsusse tööle sattusin ja õppinud olen temalt selle aja jooksul palju. Igaljuhul veelkord suured tänud Sulle hea sõber ja töökaaslane ning kohtumiseni siis juba Valgekal (paluks ikka siis kaks kolme hinnaga :) )

Eile olin poolenisti kodukontoris ja jooksin natuke arstide vahet, kuid huvitavaid sõnumeid on eilsest ikka. Nimelt oleks oktoober olnud selline erakordne kuu, kus Järva-Jaani valla rahvaarv oleks suurenenud 17 inimese võrra. Siia registreeris ennast elama 16 inimest ja lisaks üks sünd. Ühtegi lahkumist ja surma ei olnud. Kuna aga nüüd on statistikas vaid Järva vald, siis eraldi seda ilmselt välja tooma ei hakata. Samas on see ikka vägev positiivne märk meie kandile või mis?

Täna käisime Tuvele juubeli puhul laulmas. Palju õnne ja jaksu veelkord ning et suurprojekt aina libedamalt hakkaks minema.
Peale seda osalesin traditsioonilisel Karinu infotunnil, mis nüüd vallavanemana jäi ilmselt viimaseks (ära kunagi ütle kunagi). Rahvas oli ikka löödud ja lubati, et enam valima ei minda, sest no mis sa lähed kui kõige rohkem hääli saanud jäetakse ukse taha. (Ise olen süüdi, tean küll).  Lohutasin, et äkki ikka läheb elu paremaks ning ärge veel kurvad olge ja äkki järgmisel korral on Rait infot jagamas ning näete, et elu on tõusuteel. Rait, pane 7. dets kell 11.00 siis kalendrisse juba. Aga noh lubasin, et kui keegi ei tule, siis ma volikogu liikmena võin ikka minna. Järgmisel nädalal Karinul ka pidu tulemas. Kõik piule! Või noh, alustame ikka homme juba pidudega. Homme (kella järgi siis täna) on kõik oodatud kultuurimajja, kus Rukkilille klubi, mis samuti tegutses Karinul ja põhiliselt Tiigitares, saab 40 aastaseks. Kõik on palutud.

Laupäeval läheme jalkameeskonnaga TÜRI CUP turniirile, kus viie meeskonna osavõtul proovime vähemalt medalitele tulla. Kel aga laupäeval mahti, siis suusasõbrad ja muidu spordisõbrad on oodatud kell 10.00 Võllastele, et talveks radu ette valmistada. Vaja oksi lõigata ning radu koristada. Uus valgustus on ikka päris vinge ja valgustab kenasti. Kui lund ka tuleks, siis oleks nagu päris kohe ja saaks õhtuti korralikult trenni teha. Jalutajaid õhtuti juba jagub.

Uuel nädalal on näha, et volikogu on tulemas ning Järvawood läheb ka taas käima. Nimelt algavad Naabriplika võtted taas Esna, Peetri ja Järva-Jaani mail. Eetrisse läheb kevadel. On mida oodata.

Eks näis kas see postitus ka laineid lööb. Peale seda on vähemalt üks vallavanema postitus veel tulemas ja siis võib selle etapi kaante vahele panna. Võtan kandle ja Tiugu ühes ja elan jälle :)

Kõike kaunist ja peatse kuulmiseni

PS. Kui kellelgi on vaja midagi ägedat kärsatada või omanäolisi võtmenagisid teha või õhtut juhtida jne, siis OÜ Isevärki tuleb ja aitab ;) Võta ühendust

5 kommentaari:

  1. Nädalavahetusel alustab Järva-Jaani kossusats ka lahinguid maakonna liigas. Laupäeval läheb pall mängu kell 16 Paige ÜG võimlas Retro vastu ja pühapäeval kell 12 Järva-Jaani võimlas vastaseks tugev Türi. Kõik kaasa elama :)

    VastaKustuta
  2. Õige tähelepanek. Mõtlesingi, et midagi oli nagu veel :) Rahvas toimetab meil ikka korralikult.
    Arto

    VastaKustuta
  3. Järva-Jaani Naiste Saalihoki naised ja neiud on 04.11.17 Kehras, NAISTE ENERGIALIIGA võistlustel.
    Eva

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äge! Hoiame pöialt! Vist maakonna ainus sats ka vist. Hoidke Järva lipp kõrgel.

      Kustuta
  4. Arno Tali oli muidu ikka tark poiss... ;)
    Täna "Papad ja mammad" meie vallas filmitud osa.
    Ja pühapäeval võimalus alustajatel tulla Karinule line-tantsu tantsima kell 14.00

    VastaKustuta