reede, 29. mai 2020

Kino saab ja ei saa

No tervist taas.

Täna räägime päris palju kinost ja seetõttu ka selline pealkiri.

Premium Liiga jalgpallis hakkas peale ja Paide Linnameeskonnaga olime ainus klubi, kes pakub võimalust vaadata mängu ühiselt autokinost.
Esimene vaatamine toimus 19.mail. Aga jah, Paides on ka ikka elu lihtne. Helistad Rein Oselinile, uurid, et kas oleks võimalik Järvamaa Kutsehariduskeskuse õppesõiduplatsi kasutada autokinoks. Vastus on muidugi jaa. Uurin naaberkinnistult elektri ja interneti võimalust. Vastuseks kiire jaa. Madhouse ja vennad Kaaretid toovad vinge 3x5m LED-ekraani kohale. Vabatahtlik Kuido oli juba enne nõus kui ma üldse küsidagi jõudsin. Linnavalitsuselt avaliku ürituse luba 2+2 m reeglit järgides olemas. Viimane takistus oli FM sageduse saamine Tehnilise Järelvalve ametilt, mis tavaliselt võtab nädal aega. Õnneks saadi murest ja erilisest olukorrast aru ja ka sageduse saime õigel ajal kätte ja kehitb juuni lõpuni. Seega tegime ajalugu nii Eestis, kui ka vist laiemal kaardil. Esimesel korral tegime tasuta ja kohal oli 37 sõiduautot ja 1 reka. Sel pühapäeval ja järgmisel kolmapäeval teeme taas ning loodetavasti ka edaspidi, kuid kuludega nulli tulemiseks panime ka sümboolse tasu 5 eurot per auto. Kolmapäeval tuleb kohale ka Imavere kõrts, kes täidab teie kohapealsed tellimused kenasti ära. Loodan, et huvi on endiselt suur, sest tulemas on üliolulised mängud Levadia ja Flora vastu. Tulge kohale. Esimesel korral tegi üliägedaid pilte JT-st Dmitri Kotjuh. Neid näeb SIIT. Seal ka droonipildid, kus ühel pildil nii kinoplats kui mänguplats. Ja kui lõpuks Viljandi vastu värava lõime, siis oli autode signaale ägedalt ka mängule kuulda.

FC Järva-Jaani alustas ka liigat ja 12 satsi asemel on jäänud 10. Loobusid Sillamäe ja Koeru. Esimeses kodumängus kaotasime Rakvere II vastu 0-4. Olime rabedad ja esialgu veel mänguilu näha ei olnud. Ehk läheb paremaks mäng mängult. Publikut polnud muidugi lubatud, aga autodega platsi ääres vaatajaid jagus. Et kui muidu loetakse publikut, siis meil võis seekord lugeda autosid ja neid võis 10 ringis olla küll.

Filmilindifestivali meeskond andis teada, et sel aastal jätavad nad juba traditsiooniks kujunenud kinosündmuse ära. Seega võite 22.augustiks miskit muud planeerida. Põhjus on ikka see 2+2 ning reeglid, mis oluliselt muudaks kogu sündmuse olustikku. Ei saa ju ennast külgkülje vastu kultrasse suruda või muid tegevusi teha, mis muidu kitsal alal toimunud. Kahju, aga seda enam saab oodata 2021. aastat.

Järvamaa Spordiliidu juhatuse koosolekul kinnitasime eelmise aasta maj.aasta aruande ja rääkisime ka maakonna spordi arengukava koostamisest. Sai paika, et suurem arutelu toimub 11.augustil kell 10.00. Kui siin spordihuvilised loevad, võivad juba kalendrisse panna. Eraldi kutsed saadame muidugi ka.
Paides pidid juuli alguses toimuma Eestimaa suvemängud, kuid nüüd lükati need 22-23.augusti peale.

Järva valla "kino"
Eile toimub üle pika aja volikogu istung, kus kõik liikmed olid füüsiliselt kohal. Kahju ikka, et sellest otseülekannet ega salvestust ei tehta. Paraku protokollid ei kajasta miskit.
Kes mäletab, siis mõni postitus tagasi ennustasin, et üks volikogu liige astub Ekresse, et saada volikogu aseesimeheks. Alates kolmapäevast ongi Rünno Lass ametlikult Ekre mees ja eilsest napilt ka volikogu aseesimees. Napilt seetõttu, et kuigi koalitsioonil oli kohal 12 liiget, siis kehtivaid sedeleid oli täpselt 11 ehk keegi vääratas. Oleks keegi veel kogemata/meelega vääratanud, siis poleks ettepanek läbi läinud. Opositsioon ei võtnud sedeleid väljagi, sest see poliitika pole see, mis valda edasi viiks. Kui koguaeg räägitakse kaasamisest ja koostööst koalitsiooni ja opositsiooni vahel, siis see oli ehe näide, kuidas seda mitte teha.
Küsisime ka Rünnolt küsimusi. Ma esitasin küsimused kogukonna esindamise kohta, EKRE kohta ja kärpimise teemal. Kui komisjone kunagi moodustati, siis sai ta eelarve- ja majanduskomisjoni liikmeks kui Albu piirkonna esindaja (oli Albu Põhikooli direktor). Nüüd tuleb välja, et on Ervitale sisse kirjutatud ja esindab hoopis Koeru rahvast. Samas on ta pikemat aega reaalselt Paide elanik ja töötab üldse Tartu vallas. Peaks vist koerukate käest küsima, et kui tihti siis teda seal kandis ka näha on, eriti Ervital. Ekrega liitumise kohta tuli vastus, et liitus seetõttu, et talle meeldib Eesti kultuur, eesti keel, toit jne. Tundub loogiline siis küll. Kärbete osas oli vastus ümmargune ja kui tuleb teha, siis tuleb teha. Selle vastu ei vaidle, et tegemist on targa ja koegmustega mehega, kellest vallal kasu on. Võiks vabalt mõnes komisjonis lihtsalt liikmena olla ja sealtkaudu oma panuse anda. Aga laias pildis kurb on see lugu, aga hoobasid ka nagu pole, et midagi muuta. Ainult uued valimised justkui, kuid sinna ka poolteist aastat minna veel. Nüüd on siis EKREl volikogus reaalselt 3 kohta 1 asemel, sest Külvar Mand, kes justkui ka EKRE nimekirjas volikokkku sai, kandideeris ju viimati riigikokku sotside nimekirjas. Aga kuna nüüd Isamaal on reaalselt kaks liiget volikogus ning EKRE-l 3+1, siis võib siin veel juhtuma hakata küll. Hoiame kätt pulsil.
Muus osas oli suht rahulik, olime konstruktiivsed, tegime ettepanekuid ning mõtlesime kaasa. Üks eelnõu, mis puudutas volikogu töötasusid, võeti menetlusest maha, sest Elmar Luha tegi sinna hulgaliselt ettepanekuid. Sisuks oli see, et opositsioon loobuks volikogu liikme tasudest, sest meist nagu ei sõltu midagi.
Meile esitleti ka valla kaasamise põhimõtteid. Väga õige ja hea plaan. Kui nüüd seda suudetaks järgida ka, siis oleks super. Kiitus selle eest.
Istungi lõpus oli ka teadete aeg ja sai ka küsida. Sain teada, et haridusreformiga üritatakse sügisel edasi minna. Küsisin ka Järva-Jaani valla sõpruslinna Kokkolaga suhtlemise kohta, sest neil sel aastal 400. aastapäev. Eelmisel aastal jäi meie külaskäik üldse ära.  Sain vastuse, et plaanis oli sel aastal minna küll, kuid et koostööd edaspidi teha, selleks peab mingit kasu olema ja peaks õppima midagi. Et ei ole lihtsalt kultuuri vahetus. Mulle tundus, et huvi tegelikult seda teha pole. Kahju oleks küll kui see nüüd soiku jääb.
Viimasena küsisin Tikupoisi kohta, sest seda promotakse valla poolt nii palju, et mitmed inimesed on juba küsinud selle kohta, et mis värk on. Ise mõtlen ka, et Imaveres ju veel ka Imavere kõrts jne. Tuli välja, et vallal on koostööleping jaanuaris sõlmitud  ja et iga ettevõte, mis soovib koostööd teha, võib seda samal kujul teha. Link lepingule SIIN. Polegi sellist koostöölepingut enne näinud. Seal sees nii jõuluturg kui ka jõuluvana Preediku tegemised ja helkurikampaania (kas teadsite, et tikupoisi helkuriga on 10% soodustust restoranis). Niiet ettevõtjad, kel huvi, et vald promoks teid, siis võtke ühendust ja tehke ära. See polnud üldse irooniaga öeldud muide.

Järva-Jaani perearstikeskuse kohta küsisin seoses reservfondi eraldusega. Juba sügisel ennustasin, et 100000 eurot täielikuks remondiks praeguse noorteka ruumidesse on vähe, aga peale esimest luhtunud hanget sai ka vald sellest aru. Hetkeseis aga täna on nii, et alates 3.augustist praegustes ruumides meie sotsiaalteenused (perearst, hambaravi ja apteek) jätkata ei saa ning kuna ehitusaeg on kuni 3 kuud ja leping sõlmitakse ca 10.juunil, siis paremal juhul saavad ruumid valmis septembri alguseks. See tähendab aga seda, et seni tuleb inimestel need teenused mujalt kätte saada ehk siis Koerust. Ilmselt tuleb suurem sotsiaaltranspordi süsteem mõelda selleks ajaks.
Olen endiselt seisukohal, et vald oleks võinud võtta eestvedaja rolli ning praeguste ruumide omanikega kolmepoolse lepingu teha ja ruumid alevi keskele endisesse Toidutare ruumidesse viia. Kui see poleks õnnestunud, siis oleks 200 tuhande eest saanud juba ka täiesti uue ja kompaktse uusehitise alevi keskele ehitada. Ruumi selleks vallal on küll. Ja kolmas variant oleks siis see praegune versioon olnud, kus kõik ümber mängitakse, teenus viiakse alevi keskelt ära, Hosteli teenus sisuliselt lakkab olemast ja noorteka saatus segane. Kaasamise põhimõtteid selle otsuse juures kuidagi ei rakendatud. Järva-Jaani kandi 1500 elanikult pole seda arvamust kuidagi küsitud ses osas. Minu teematõstatus facebookis naerdi välja.
Nüüd on järgmine teema laual, et kuidas siis noortekeskusega ikka edasi minna. Kas viia nad teisele korrusele, viia koolimajja või on mingeid muid variante.

Siia paralleel, et kui koguaeg räägitakse majanduslikust efektiivsusest jne, siis volikogus võeti vastu otsus, et garanteerida projektitaotluses osalemise omafinantseering Koeru teeninduskeskuse ja Päinurme rahvamaja energiatõhusaks muutmine. Mõlema omaosalus üle 160 tuhande ja kogu projekti maksumused vastavalt 372 ja 366 tuhat. Päinurme puhul on aastane sääst ca 3200 eurot ehk tasuvusaeg on 50 aastat. Ei tundu kõige efektiivsem plaan justkui. Küsisime, et ehk oleks mõistlik sama raha hoopis Aravete kultuurimajja suunata. Saime vastuse, et see OTSUS on juba ju tehtud kui sai valmis Aravete kinnisvara analüüs, et Aravete kultuurimaja kolitakse oma tegevustega koolimajja. Toodi välja, et seal on nii vähe tegevust, et pole probleemi ümber muuta. Äkki vaataks seda niipidi, et kui seal oleks soe olla ja terve katus peakohal, siis oleks seal ka rohkem elu. Loodan, et Aravete kultuurirahvas ikka ka ärkab ja hakkab häält tegema. Samuti on ju plaan ka muuseum ära kolida. Kultuur ei ole minu meelest selline asi, et ütled, et nüüd tehke oma näiteringi ja rahvatantsu koolimaja aulas. Praegu aga kahjuks see nii kipub minema. Peetris ju nii sügisel toimus. Vaikselt anti rahvamaja ruumid mängutoale ja nüüd peab kogu kultuur olema spordisaalis.
Vahepeal on küll tunne, et kas üldse tasub jaurata ja kaasa mõelda ja ettepanekuid teha, sest otsused on kuskil ammu tehtud. Samas jälle mõtled, et päris leppida ju ka ei saa sellega.

Muide, tegin Facebooki ära grupi MTÜ Järva-Jaani Kogukond. Kes huvi tunneb, astuge seal liikmeks ja planeerime ning mõtleme ühiselt kuidas siinset elu paremaks teha. Kui piisavalt rahvast, siis registreerime ka ametlikult ära.

Nüüd aga ajan Paide Rüütlite bussile hääled sisse ja lähen Paidesse, et rahvale meelde tuletada, et vinge autokino on pühapäeval tulemas. Õhtul jalkatrenn ja võibolla päeva lõpuks luban endale ka ühe väikse õlle, mis kannab nime Väsinud Rüütli Rüübe. Enda tehtud esimene käsitööõlu. Mekib küll.

Igaljuhul elu on ikka KINO, vahepeal on seiklus, siis komöödia, siis näidatakse dokfilmi ja sekka tragöödiat ja ulmet. Ise valid kas oled näitleja, stsenarist või statist.

Olge mõnusad ja pidage meeles, et ÕNN ON ELUSTIIL!!!

5 kommentaari:

  1. TERE; Kas vajate laenu?
    Pakume igat tüüpi laenuteenuseid: isiklik laen, ärilaen, hüpoteeklaen, autolaen, võlgade konsolideerimise laen, laen arvete tasumiseks ja palju muud.

    Kas vajate projekti finantseerimiseks laenu?
    Saame teid toetada laenuga, et viia ellu selliseid projekte nagu: teie majade, kontorite, talude ehitamine ja ka teie reisiprojektide, teie ettevõtte või projekti, mille jaoks vajate välist finantseerimist, finantseerimine.

    Kas vajate investeerimisfondi?
    Saame investeerida teie suurtesse projektidesse. See on ette nähtud ettevõtetele, kes soovivad investeerida oma uurimisprojektide, kinnisvaraprojektide, ülevõtmiste ja muude ärivajaduste rahastamiseks.

    VALI PARIMAD LAENU VÕIMALUSED KOHE !!!
    Meie teenuste kohta lisateabe saamiseks võtke meiega ühendust selle e-posti aadressi kaudu: novaglobalfinances@gmail.com

    Mida me pakume;
    Pakume igasuguseid laenuteenuseid. Pakume nii tagatud kui ka tagatiseta laene ning lisaks saate taotleda nii pika- kui ka lühiajalisi laene väga mõistliku intressimääraga. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Me saame aidata!
    NOVA GLOBAL FINANTSTEENUSED on suure kapitaliga Euroopa ja kogu maailma tugevaima finantskontserni tütarettevõte. Me rakendame strateegiat kohalolu leidmiseks seal, kus leitakse majanduskasvu, ühendades kliendid selle tekitatavate võimalustega, aidates ettevõtetel kasvada, majandusel õitsele jõuda ja üksikisikutel oma eesmärke realiseerida. Oleme aastaid kaubelnud ja andnud omal ajal välja lugematuid laene. .

    Saada laenutaotlus kohe !!!
    Nimi: Camilla Karlsen (laenukeskuse ametnik)
    Kontaktpost: novaglobalfinances@gmail.com

    VastaKustuta
  2. Tere, kas vajate rahalist tuge? Kas vajate laenu?
    Olen Susan Benson Sunshine Financial Groupist. Olen laenuandja ja ka finantsnõustaja.

    Pakume igasuguseid laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen, hüpoteeklaen ja paljud teised). Pakume nii pikaajalisi kui ka lühiajalisi laene, tagatud ja tagatiseta laene soodsa intressimääraga 3% aastas. Meie teenuse kohta lisateabe saamiseks võite lihtsalt kirjutada meile e-posti teel: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com või kirjutada meile otse WhatsAppis või Telegramis telefonil: +447903159998 ja saada kohe vastuse.

    Oleme kõikehõlmav finantsteenuseid pakkuv ettevõte ja oleme pühendunud teie abistamisele teie pikaajaliste ja lühiajaliste rahaliste eesmärkide parandamisel, kuna teie peamine eesmärk on teie finantsstabiilsus.

    Maailmas toimuvaga seisavad paljud inimesed silmitsi enneaegsete rahaliste väljakutsetega, mõnel neist on mõnedel põhjustel nii keeruline saada laenu oma kohalikest pankadest või muudest finantsinstituutidest.

    Me saame teid aidata finantsprobleemide lahendamisel, kirjutage lihtsalt minu ettevõttele ja me aitame teil laenu saada. Oleme aidanud arvukalt üksikisikuid ja organisatsioone, kes on kogu maailmas silmitsi seisnud rahaliste raskustega. Kui kandideerite koos meiega, kandideerite usaldusväärse ettevõtte juures, kes hoolib teie rahalistest vajadustest, meie peamine prioriteet on teie finantsstabiilsus.

    Meie laenupakkumise kohta lisateabe saamiseks saatke meile oma laenutaotlus:
    E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) VÕI;
    WhatsApp: +447903159998
    Võite meile kirjutada igal ajal ja igal pool.
    2020 © ️Kõik õigused reserveeritud

    VastaKustuta
  3. Tere ja Tere tulemast Spotlight Global Loan Services-sse. Minu nimi on Claudia Klein, olen laenuandja ja ka laenukonsultant.

    Kas teil on vaja rahalist tugevdamist? Kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole | spotlightglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | ja teie kontol on laen 24 tunni jooksul, kuna pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume igasuguseid laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen ja palju muud), pakume nii pika- kui ka lühiajalisi laene. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Me teame, et seadusliku laenu saamine on alati olnud tohutu probleem Üksikisikute jaoks, kellel on rahalisi probleeme ja kes vajavad selle lahendamist, on paljudel inimestel kõrgete intresside tõttu nii keeruline omakapitalilaenu saada kohalikest pankadest või muudest finantseerimisasutustest. määr, ebapiisav tagatis, võla ja sissetuleku suhe, madal krediidiskoor või muud põhjused.

    Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha oma tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate.

    Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust. Päringud / küsimused? - Saada e-kiri aadressile | spotlightglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | & Saate vastuse hetkega.

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!

    VastaKustuta
  4. Tere, kas vajate kiiret laenu?
    Olen Susan Benson. Olen laenuandja ja ka finantskonsultant.

    Kas vajate ettevõtte asutamiseks, projekti lõpuleviimiseks, maja või auto ostmiseks laenu või vajate laenu muudel isiklikel põhjustel? kui teie vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole. Pakume kõikvõimalikke laenuteenuseid nii tagatud kui ka tagatiseta. Kui loete seda ja teate, et vajate rahalist tuge, võite meile lihtsalt kirjutada e-posti teel: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) või saata meile otse WhatsAppis: +447903159998 ja saada vastus kohe.

    Oleme terviklik finantsteenuseid pakkuv ettevõte ja oleme pühendunud aitama teil parandada oma pikaajalisi ja lühiajalisi finantseesmärke, sest teie finantsstabiilsus on meie lõppeesmärk.

    Funktsioonid & Benefit;
    * Mugavus - laenu saate taotleda igal ajal ja igal pool.
    * Paindlik summa - otsustate, kui palju soovite laenata.
    * Kiire otserahastus - saate oma laenu 24 tunni jooksul pärast kinnitamist.
    * Paindlik intressimäär 3%.
    * Kõrge heakskiitmise määr
    * Teil on võimalus valida tagasimaksekuupäev, kas iganädalane, kuu- või iga-aastane kestus 1–30 aastat.
    * Lihtne veebirakendus.
    * Isikupärane juhendamine ja asjatundlikkus.
    * Varjatud tasud puuduvad

    Paljud inimesed seisavad silmitsi enneaegsete rahaliste väljakutsetega ja neil on mõnel põhjusel oma kohalikest pankadest või muudest finantsinstituutidest laenu saamine nii keeruline.

    Kui vajate tõesti oma rahandusele lahendust, kirjutage lihtsalt minu ettevõttele ja me aitame teid laenuga välja maksta. Oleme aidanud paljusid inimesi ja organisatsioone, kes on kogu maailmas rahaliste raskustega silmitsi seisnud. Meiega kandideerides pöördute usaldusväärse ettevõtte poole, kes hoolib teie rahalistest vajadustest, meie prioriteet on teie finantsstabiilsus ja teie eest hoolitsetakse kogu protsessi vältel.

    Meie laenupakkumise kohta lisateabe saamiseks saatke meile oma laenutaotlus aadressil:
    E-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com VÕI;
    WhatsApp: +447903159998

    VastaKustuta
  5. Lugupeetud laenutaotlejad

    Kas teil on rahalisi raskusi? Kas soovite alustada oma äri? See laenufirma asutati inimõiguste organisatsioonid üle maailma, mille ainus eesmärk on aidata vaeseid ja rahalistes eluraskustes inimesi. Kui soovite laenu taotleda, võtke meiega ühendust allolevate üksikasjadega: elenanino0007@gmail.com

    Nimi:
    Vajalik laenusumma:
    Laenu kestus:
    Mobiiltelefoni number:

    Tänan teid ja Jumal õnnistagu teid
    USLADA
    Jelena Nino

    VastaKustuta