kolmapäev, 19. november 2014

Fair Play

Ahoi hääd lugejad. Taas on aeg sõnad ritta panna. Nädalad tuhisevad vingelt. Tegelikult tuhisevad aastad ka. Alles sai Karinul külamaja avatud ja juba on viis aastat läinud. Avamine on seetõttu meeles, et see oli mu üks esimesi üritusi vallavanemana. Igaljuhul palju õnne külamajale ja tegusale külrahvale ning vabandust, et sel korral jalga keerutama ei jõudnud.

Eelmise nädala toimetamistest ka natuke. Teisipäeval loodi Järva-Jaanis uus MTÜ ja nimeks sai sel Jaanivalgus. Janika Nukke, Elle Käbliku, Tene Metsma ja Siiri Tammiste vedamisel jätkab uus ühing Saagu Valgus Järvamaa heategevuskeskuse majandamisega, kus aidatakse nii keerulises olukorras peresid riiete ja muude vajalike asjadega ning lisaks ka pakutakse lastele huviringe. Samuti toimub taaskasutuspood, mille tulu läheb sama eesmärgi täitmiseks, nii et külastage julgelt. Kes tunneb, et sooviks ka panustada annetuse näol, siis peagi on kodulehel vastavad rekvisiidid olemas. Ah panen siia ka juba ikka- Saaja: Jaanivalgus MTÜ, EE851010220237741229 annetus huvihariduse toetamiseks, EE471010220237725229 annetus organisatsiooni tegevuse toetemiseks. Kui te ei soovi oma annetust avalikustada, siis panna selgitusse EI.  Ise panen ka väikse püsikande ilmselt tiksuma, sest abivajaid on meie ümber ikka endiselt päris palju. Märgakem taas.

Teisipäevane mälumäng läks päris kenasti, olime tublil viiendal kohal. Kahju, et oleme jäänud ainsaks Järva-Jaani mälumänguvõistkonnaks, kuigi eelmisel aastal oli meid koguni kolm. Ehk jõuame veel koonduda. Järgmine etapp Türil.

Kolmapäeval toimus päris huvitav planeeringupäev. Garri Raagma rääkis võimalikest arengutest ja millest need olenevad. Toetas seda mõtet, mida ma olen ka arvamusartiklites kirjutanud ning ka nüüd on osa valitsusest selle idee omaks võtnud ehk siis üürikorterite loomine. Praegugi Järva-Jaanis soovivad vähemalt kolm peret või inimest  üürikorterit, kuid paraku midagi suurt pakkuda pole. Kui palju on neid, kes sellest mulle veel rääkinud pole. Kuna teema on aktuaalne, siis kutsun kõigil, kes soovivad Järva-Jaani üürikorterit, endast märku andma, sest siis näeks ära tegeliku vajaduse.
Audru vallavanem rääkis ka päris kurioosetest seikadest planeeringu ja reaalse elu suhtest ning seda kahe omavalitsuse piiri arvestades (ühel pool piiri tööstusala, teisel pool elamumaa).

Neljapäeval toimus Türil Põhja-Eesti turismikonverents, kus lisaks turismile anti kätte ka maakonna ettevõtlusauhinnad. Järva-Jaanist olid esitatud E-Piim suurettevõtete, Paistevälja OÜ väike-ettevõtete ning MoobelSL OÜ noor-ettevõtete kategoorias. E-Piim tuli kolmandaks ning kuna nende esindajatel oli maru kiire päev, siis volitati mind auhinda vastu võtma. Mainisin meenet vastu võttes, et ma meierei eluga kursis küll, sest isegi töötanud seal ning ema praegu põhijõud. See ületas ka uudisekünnise ning Järva Teataja pani ka selle oma artiklisse sisse.
Turismi osas oli põnevaid mõtteid ja esinejaid. Ka neljajalgsed olid kohal. Mis Järva-Jaanil on kõrva taha vaja panna, on see, et vene turisti saamiseks on vaja infot ka vene keeles jagada, sest teha ja vaadata on meil küll.

Reedel toimus Järvamaa Arenduskeskuse nõukogu, kus vaadati 2014. aasta seisu ning kiigati ka järgmisse aastasse. Samuti oli teemaks, et Kesk-Eesti Noorsootöö Keskus võiks olla üks osa Järvamaa Arenduskeskusest. Seda teemat arutasime eile KENK-i  nõukogus ning leiti, et sel võiks olla jumet, sest näiteks Turismi Infokeskuse liitumisel ju turismiteema on väga selgelt muudest tegevustest eristuv (oli mure, et noorte teema lahustub muude tegevuste sisse ära). Suur väljakutse on maakondlikul tasemel tegeleda 18+ noortega, kes jäävad kahjuks meie tava noortekate vaateväljast välja ja eks neid ongi raske tabada. Lisaks nende noortega tegeleda, kes oma loomult ei ole aktiivsed ja ettevõtlikud. Tööpõld on lai ja noorsootööl on uusi ja suuri eesmärke, mille poole püüelda.

Reede õhtul võttis FC Järva-Jaani ka oma hooaja kokku ning seati uusi eesmärke. Aasta parimaks mängijaks valiti seekord miskipärast mind. Tänud tunnustuse eest mehed. Järgmise aasta plaanidesse mahub III liigas jätkamine, Hispaani treeninglaager, Laia tänava kunstmuruplatsi väljaehitamine, Kasekopli väravate uuendamine ning enne seda nüüd talvel mitmed siseturniirid.
Jalgpalli trennid on läinud päris populaarseks. Eile oli Viktor Metsa trennis 9 last, minu antud 2-7. klassi trennis uskumatud 25 last ja Taavi antud suurte trennis 15 poissi/meest. Pole üldse paha. Jätkuks ainult järjepidevust.

Eelmisel nädalal katsetasin esimest korda pimedas Disc-golfi mängimist ja täitsa saab teha. LED-pirn väikse patareiga ketta alla ning magnetiga lamp korvi külge ja bueno. Minge proovige. LEDidega saab Martin Põvvat ehk aidata.
Kuu aega tagasi sai filmitud Võllaste promovideo ja nüüd on seda võimalik vaadata SIIT. Piisavalt lühike ja piisavalt konkreetne. Teised Leader toetusega valminud projektid SIIT.

See nädal alanud kiirelt. Eile sai notaris käidud, kus vald ostis jupikese teed. Tegeleme tagajärgede silumisega kui kunagi paljud teed mõõdeti eramaade sisse. Õnneks on siiani kõik omanikud olnud mõistvad ja arukad ning avalikele huvidele vastu tulnud. Ahjaa, kui teedest juttu oli, siis eelmisel kolmapäeval esitasime Siseministeeriumisse kergliiklustee projekti Järva-Jaani-Karinu kergtee ehitamiseks maksumusega ca pool miljonit eurot. Kas keegi oskab öelda, kes siseminister võiks olla ja kust ta pärit on, äkki saab abiks olla :)

Eilset päeva ilmestas ka huvitav facebooki vestlus, mille Järva Teataja mõnuga sõnasõjaks tituleeris. Kahjuks jah väga intriigi ikka ei tekkinud ja mõnusast lõõbist kaugemale ei mindud ning poleks iluski ju. Teemaks siis riigikogu valimised, mis igapäevaga läheb kuumemaks teemaks. Mõtlesin, et peaks suisa arvamusartikli kirjutama teemal Riigikogu valimised ja jalgpall. Teen siinkohal lühikse kokkuvõtte sellest, millisena seda ette kujutasin.

Meie neli suurparteid on nagu neli suurklubi Meistrite Liigas- Real Madrid, Barcelona, Bayern München ning Manchester United. Igaühel on oma väljakujunenud mängustiil ja fännid nagu ka erakondadel maailmavaade ning valijad. IRL-il ja REF-il enamvähem ühte kanti olnud, nagu Realil ja Barcal. Teada on, et jalgpallimaailmas on kõik mängijad müüdavad. Kõikidel on hind olemas ning kui minnakse konkureerivasse meeskonda, siis on lament suur. Nii juhtus ka nüüd E.N. Krossiga. Manu on nagu Keskerakond, kus Sir Alex Ferguson pani kõik mehed mängima ja vägevalt. Selle vahega, et Ferguson teadis millal lõpetada. Sotsidele jääb siis üle Bayern München, kus tehakse kõvasti tööd, kuid vahepeal pingutatakse üle ja saadakse üllatuskaotusi. Lisaks on veel hulk klubisi, kes üritavad suurte sekka saada, kuid üldjuhul tulutult.
Tegelikult on poliitika ja jalgpalli võrdlemine suur patt ja palun kõikidelt jalgpallifännidelt vabandust. Minu põhipoint on aga see, et poliitikud võiks üle võtta jalgpallist ühe asja ja see on- FAIR PLAY. Aga ilmselt on seda liiga palju tahetud tänases Eestis.

Täna sai maavanemaga natuke maakonna asju aetud ja loodan, et ses osas tulevad ka kõik teised omavalitsused taha. Teemaks siis see, et kuidas võimalik uus ja suur Piimatööstus, millest ka minister Padar uudistes rääkis, Järvamaale tuleks. See võiks olla riigikokku kandideerivate meeste üks suurtest eesmärkidest.

Peale seda toimus vallavalitsuse istung, kus toimusid töövestlused raamatupidaja-ökonomisti kohapeale kandideerinutega. Lisaks hunnik vallavalitsuse otsuseid ja volikogu eelnõusid. Päris tihe oli.

Homme läheme Paidesse pangalepinguid ümber tegema ning pealelõunal Spordiliidu juhatuse koosolek Türil.

Neljapäeval osalen võimalusel Kesk-Eesti kultuuriprogrammi välja töötamisel.
Neljapäev on viimane tööpäev ka meie pika-aegsel ning kohusetundlikul ja täpsel ja tublil ja...... Seda võiks pikalt jätkata veel. ....pearaamatupidajal Jutal. Sügav tänukummardus ka siitkaudu Sulle.

Neljapäev õhtul peaks toimuma järjekordne Jalgsema infotund, kuid selle pean veel üle täpsustama, sest ise pean sel korral Tallinnas olema. Nimelt pühapäeval on Tallinnas taas jalgpalligaala toimumas ning Unistuste Bänd vol2 astub lavale ja selleks vaja ikka üks proov teha.

Reedel kell 10.00 toimub Kuksemal pidulik üritus, samas ka praktiline. Nimelt on sealne autoremonditöökoda nüüd Autoeksperdi keti liige ning selle puhul igasugused tehnilised kontrollid tasuta. Seda ka laupäeval. Info pidi jõudma täna kõikidesse postkastidesse. Uurige järgi.

Reedel toimub kultras vägev noortekontsert. Kõik kohale. Laupäeval läheme Türile jalkat mängima ning pühapäeval Estoniasse.

Olge positiivsed endiselt

8 kommentaari:

  1. Tegelikult pead vabandama ka poliitikafännide ees oma kohatu võrdluse pärast! Aga kuidas näeb FAIR PLAY poliitikas välja?

    VastaKustuta
  2. Eks peab vist vabandama siis jah kui keegi tunneb ennast riivatuna. Fair Play poliitikas on näiteks see, et ei kasutata keelatud võtteid ja vahendeid nagu spordis dopingut ja salaja varba peale astumist (omavalitsuste raha kasutamine reklaamiks, tehingud, mis ei teeni rahva huve jne).

    VastaKustuta
  3. Spordis on kindlad reeglid, poliitikas paraku mitte. Nt kooselu seaduse läbisurumine hiljuti.

    VastaKustuta
  4. Aga miks vabandad valimisliidu nimel? Kas valimisliit tegi kohatu võrdluse või siiski mitte?!

    VastaKustuta
  5. See on lihtsalt kasutajakonto siin. Kirjutan ikka mina. Arto

    VastaKustuta
  6. Karinu kandi rahvas tänab õnnitluste ja toetava suhtumise eest!

    VastaKustuta
  7. _"Praegugi Järva-Jaanis soovivad vähemalt kolm peret või inimest üürikorterit, kuid paraku midagi suurt pakkuda pole. Kui palju on neid, kes sellest mulle veel rääkinud pole. Kuna teema on aktuaalne, siis kutsun kõigil, kes soovivad Järva-Jaani üürikorterit, endast märku andma, sest siis näeks ära tegeliku vajaduse."_

    Ja üürilevõtu soovid on kus? Panin praaegu mitmetesse üldtuntud kinnisvara- ja kuulutusportaalide otsingusse sõna "järva-jaani", et vaadata palju teil siis neidüürilevõtu soovijaid ka on. Vastus on suur ümmargune 0! Asi on selles, et kõik, kellel oleks pindu üürile anda ei ela ju ise seal ega saa kohapealselt postitulbalt või suusõnaiselt neid soove suurt kunagi teada saama. Need infojuhtmed lihtsalt ei saagi sedasi lihtsalt kokku. Tean, et J-Jaanis on mitmeid pindu saadaval, mida võiks välja üürida. Iseasi muidugi, kas üürilevõtu sooviga inimene adekvaatse hinnaga seda teha soovib.

    VastaKustuta
  8. Kinnisvaraportaalide osas ei oska jah öelda, kuid suurimas sotsiaalvõrgustikus Facebookis on neid olnud küll. Kui teate kedagi, kellel on üürile anda või endal seda on, siis ärge hoidke infot kinni ja kirjutage mulle arto@jjaani.ee

    VastaKustuta