esmaspäev, 7. märts 2016

Laabuv elustiil

Oh jeerum. Lugejad on vist mu maha jätnud juba, sest mingit korda majas pole. Või noh tolmukord pidi ka kord olema. Sorry, et paus liiga pikk sai.

Lähme siis natuke tagasi minevikku ja vaatame põgusalt üle, mis toimunud on. Õigem oleks öelda, et töö kiidab tegijat ning see töö ja sündmused, mis vahepeal minu äraoleku ajal tehtud on, see on kiiduväärt.
Pitka matk oli ca 500 osalejaga ning sujus hästi. Oleks tahtnud ka osaleda, kuid seekord sedasi. Hea meel, et taas leidis admirali mõõk tee Järva-Jaani.
24. veebruar sai meil samuti väärikalt tähistatud. Peeti kõnesid, lauldi, mälestati langenuid, austati Eestit. Sai isegi lauldud hümni ning võin käe südamele panna ja ütlen, et hoidsin ka väljaspool Eestit meie lippu kõrgel.
Vahepeal on toimunud mitmed spordivõistlused. Karinu Challenge ehk matk raskustega läks korda, ca 80 osalejat ja rakkus jalad. Ehk saab sellestki traditsioon. Jõudu Karinu meestele. Samal ajal toimusid valla suusatamise MV-sed Võllastel, mis varem lumeolude tõttu ähvardas ära jääda. ca 30 võistlejat said nautida häid radu ning siinkohal kiitus J-Jaani Ratta ja suusaklubile ning rajameister Allar Arusalule.
Ise sain osaleda vähemalt Ardi Selge poolt korraldatud suusavõistlusel. Paraku määrimata vabatehnikasuusaga oli raske 6 km klassikat ära sõita, kuid finishisse ma jõudsin. Õnneks hoidis pere au üleval Artur, kes eelkooliealiste osas suutis napilt esikoha võtta. Aga väga äge kogukonna üritus, mis juba aastaid toimunud. Kindlasti tahaks sinna veel minna.

Eelmise nädala juurde tulles saab rääkida taas headest uudistest. Nimelt on Järva-Jaani Gümnaasium andmas head haridust ning siin on tublid õpetajad ja õpilased. Sellest annab tunnistust esikoht maakonna õpioskuste olümpiaadilt. Uudis JT-s. Hetkel on ettevalmistamisel lahtiste uste päevad, mis toimuvad järgmise nädala lõpus 17-18. märts. Kõik on teretulnud. Koolis on toimunud mitmed suured muutused, nii sisult kui vormilt, mis peaks olema olulised kõikidele tänapäevasest haridusest lugupidavatele inimestele. Kuulutus kaks postitust allpool täitsa olemas. Ootame teid.

Esmaspäeval käisime Tuvega EAS-is rääkimas ja tutvustamas meie suurt turismiprojekti. Laias laastus on väga hästi ja nüüd on vaja korralik taotlus ära teha ning paari aasta pärast võime ehk avastada, et esimesest ühikast on saanud vinge turismivärav ja vaatamisväärsus. Hoiame pöialt, et see õnnestuks.

Eelmisel ja ilmselt ka sel nädalal kütab natuke kirgi teleseriaali Doktor Silva linastumine. Olen kuulnud erinevaid vastukajasid. On palju neid, kellele esimene osa meeldis ja nalja sai kõvasti, on neid, kes tahaks veel mõnd osa näha ja siis arvamust avaldada ning on ka neid, kes tunnevad ennast natuke puudutatuna, et meie Järva-Jaanis selline jant toimub. Rahustuseks viimastele võin öelda seda, et kõik väljastpoolt vaatajad saavad aru, et tegemist on puhtalt komöödiaga ning väljamõeldud tegelastega ning päris Järva-Jaaniga peale asukoha suurt seost pole. Siit mingit paralleeli või veel hullem solvumist pole mõtet küll välja võluda. Autorid pigem tänu meie toredale kohale ja inimestele üldse siia toimetama tulidki. See on kompliment kogu vallale, et siin ühe sarja võtted käivad ning kui tänu sellele veel rohkem inimesi meie valla ja aleviga tutvuma tuleb, siis see on ainult positiivne. Kui eelmisel aastal Saaremaal tehti Varjudemaad, siis ju keegi ei arvanud, et seal ongi kari mõrtsukaid ringi liikumas ning üleüldse on seal suur korruptsioon jne. Dr. Silva on komöödia, milles on kõikvõimalikud hädad kokku kontsentreeritud ja nii seda võtta tulebki, huumoriga. Ja kui tõesti sari ei meeldi, siis on kanaleid, mille vahel valida, küll. Rohkem positiivset mõtlemist ja võibolla siit saab alguse mõni muu vahva ettevõtmine. (dr Silva tervisepäevad, avatakse teemakohvik turistidele, tehakse meeneid jne). Meile on antud võimalus, kasutame seda.

JOL-i koosolek läks rahulikult või noh niivõrd kuivõrd. Kirgi küttis natuke haldusreformi teema, sest maavanem on endiselt Suur-Järva toetaja, kuid omavalitsused on selgelt kolme valla süsteemi peale minemas. Positiivne on see, et maavalitsus on valmis nõustamisega toetama igat varianti. Järva-Jaani vallale on positiivselt vastanud Albu, Ambla, Kareda, Koigi ning Imavere vallad. Koeru ja Roosna-Alliku teevad oma otsused ära märtsis. Loodetavasti on ka ikka pundis.

Korteriühistute infopäev oli rahvarohke. Saime teada, et alates 1. jaanuarist 2018 peavad olema üle 10 korteriga majades ühistud või need tehakse niiehknaa. Parem on ise juba varem toimetama hakata. Küsimusi oli ja vastuseid ka. Loodetavasti jäid kohaletulnud rahule.

Karinu koosolekul sai peaasjalikult räägitudki haldusreformist ja tegelikult on meie vallal nii tugev kogukonnatunne, et suuremaks liitumine paljudele suurt naeratust suule ei too. Loodame, et eelnõu, mis lõpuks riigikokku jõuab, teeb omavalitsusi ikka tugevamaks ning ei tegele lihtsalt piirijoonistamisega.
Peale mind rääkis Mati Seire turvalisusest ning peagi ka vastavasisuline koosolek tulemas.

JAP-i  üldkoosolek läks asjalikullt ja kenasti. Peagi avanemas esimene voor ja MTÜ-d võivad ennast valmis seada. Kogu info ikka JAP-i kodukal jap.org.ee  Edukat taotlemist.

Reedel oli mul võimalus kahele tudengile tutvustada Järva-Jaani valla elu ja tegemisi. Oldi meeldivalt üllatunud siinsetest võimalustest ning avastati, et maal on elu küll võimalik. Kuna tegemist oli välistudengiga, siis sai taas natuke inglise keelt praktiseeritud. Lisaks rääkis Tuve oma tegemistest ja tegelikult on soov veel osade inimestega vestelda.

Nädalavahetusel sain üle pika aja liigutada. Kaks Järvamaa meistrivõistluste korvpallimängu ning jalg pidas vastu küll. Ptuiptuiptui. Laupäeval kaotasime Väätsale, kuid pühapäeval tegime ajalugu. Nimelt võitsime Paide valda nende kodus Tarbjal 50-43. Kiitus kogu meeskonnale ja muidugi Raigole, kes tiimi sel aastal veab. Sel laupäeval on kõik oodatud Järva-Jaani võimlasse, kus kohtume Plastrexiga ja mängu algus on kell 17.00.

Täna algas tavapärase koosolekuga ning jätkus töökohtade ergonoomikaga. Pealelõunal arutasime tervisekeskuse loomise üle Koeru.

Homme on Leader meetme konsultatsioonipäev vallamajas ning kõik on oodatud sinna. Peaasi, et head projektid pähe toppama ei jää.
Edasi on vallavalitsuse istung ning õhtul järjekordne Kilva etapp Roosna-Allikul.
Homme on muidugi ka naistepäev ja peaks naisi ülistama ja ümmardama. Kõik õige, aga tegelt küsiks, et mis me mehed, siis ülejäänud aasta teeme. See teema ikka peaks igapäevane olema :) Aga igaljuhul kõikidele naistele, kõige kaunimat päeva teile.

Kolmapäeval arutame soojamajanduse arengukava ning neljapäeval istume taas maha turismiprojektiga seoses.

Esialgu ametlikke asju rohkem kirjas pole, kuid iga päevaga tuleb asju juurde.

Igaljuhul olles vahepeal Eestist ära, sain aru, et siin on ikka väga hea olla. Kodu, pere, sõbrad, kogukond. Aitäh, et olemas olete. Üks mõttetera, mis reisilt kaasa võtsin, on see, et tegelikult 20 aasta pärast me kahetseme neid asju, mis jäid tegemata, mitte neid, mis said tehtud. Lisaks mõtlesin uue elustiili liigi- "laabuv elustiil". Ehk siis ilma paanikata, rahulikult ning positiivselt suhtudes, sujuvad asjad ise-enesest. Lisaks jätkan muidugi seda, et õnnelik olemine on samuti elustiil, mitte eesmärk omaette.

Kõike kaunist ning peagi on rööpad ka teedelt kadunud, ärge muretsege.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar