teisipäev, 29. märts 2016

Pooltuhat

Siit ta tuleb. Pooletuhandes sissekanne. Eelmine nädal jäi natuke lühikeseks, et seda teha. Suurt tungi kirjastamise osas pole toimunud, nii et jätkame vanas rütmis edasi. Vahepeal on taas nii palju sündmusi olnud, kuid proovin siis ikka kõik kenasti ära rääkida nagu Agu Sihvka ennemuiste.

Ettevõtjate arengupäev läks asja ette. Vähemalt mulle tundus. Kohale oli tulnud üle 15 ettevõtliku inimese ning tundus, et info oli vajalik. Loodetavasti mõtted realiseeruvad ka tegevusteks näiteks Leader projekti näol. Aitäh Saima Piisnerile ürituse korraldamise eest ning Marile organiseerimise eest. Lubame, et taolisi tuleb veel.

KOV-juhtide koolitus taanlase käe all läks hästi. Sai keelt praktiseeritud ning mõtteid vahetatud. Uued tööriistad saime ka juhtimiseks, kuid nende rakendamine võtab veel aega.

18. märts oli meie gümnaasiumis tihe päev. Nimelt oli külas 6 riigikogulast, kes aitasid läbi viia simulatsioonimängu, kus 101 õpilast mängisid päris riigikogu ning räägiti läbi ja moodustati valitsus. Kiitus Priidule orgunni eest. Lisaks anti lahtiste uste päeval aimu, et kuidas sügisest meil õppetöö käima hakkab. Uudis sellest SIIN. Täna oli Raigoga juttu, et see pole veel kõik uuendustega, nii et igaljuhul, kes kaaluvad ja mõtlevad, et mida peale 9. klassi teha, siis Järva-Jaani Gümnaasium ootab teid.

Unustasin juba peaaegu ära, et ööl vastu 18-ndat sai Paide linna vahel seigeldud. Põnevad ülesanded ning hea seltskond oli taaskord tõsiasi. Sel korral võistlesime väljaspool arvestust, kuid ka sel korral jäime kõige napimalt veel noorte poolt alistamata. Kanal2 nägi asja NII. Ehk ikka saame järgmine kord ka rajale.

Reede pealelõunal said kultuurimajas kokku riigikogu liikmed ning piimatootjad. Nenditi kehva olukorda ja seda, et kaua see asi nii kesta ei saa. Just tuli ka uudis sellest, kuidas meie valla üks suurimaid talunikke lõpetab piimatootmise. Ei leidnud praegu linki üles. Aga jah kiiremas korras tuleks Top-up toetus taastada nagu mujal euroopas. Riigikogulaste jutust saime aru, et ainuke pidur ses osas on Reformierakond, sest ülejäänud riigikogu toetaks seda, kuid kas see ka päriselt nii on, seda ei tea. Aga fakt on see, et seda pole ja ilma konsensuseta valitsus ei võta praegu midagi ette. Nagu me näeme ka erinevate seaduste rakendamisega, mis kuhugi ei vii. Kui maaelu jõuga ikka proovitakse välja suretada, siis küll ta ikka lõpuks sureb ka. Aga võitleme.

Eelmisel nädalavahetusel toimunud 4x4 meeskondliku võistluse võitsid 5. korda järjest jalgpallurid, kuid kui muidu on tihedalt kuklasse hinganud võrkpallurid, siis sel korral olid korvpallurid tihedalt kannul. Huvitav tähelepanek on see, et ainuke meeskond, kes oma alal punkte ei kaotanud, oli võrkpallimeeskond, kes tuimalt võitis kõiki. Jalkameeskond tegi kossumeestele tuska korvpallis, võites 6-5, kuid jalgpallis jäi nende vahel 2-2 viik. Saalihoki segavõistkond, kus naistele oli toeks põhiliselt Aimar ning lõpus ka Allar, olid ka väga südid ning mitmed üllatused olid lähedal. Kõige paremini õnnestus muidugi neil saalihoki, kuid seal õnnestus ka muudel meestel oma jõud maksma panna. Järgmisel aastal jälle. Nüüd on järgmine võistlus tulemas juba 17. aprillil kui võimlas toimub sõude-ergomeetrite võistlus.

Eelmine nädal algas sellega, et sai notaris käidud vallavara müüki vormistamas. Lisaks on hetkel juba kaks avaldust taas tulnud, et vallavara osta. Vallavara võimalik osta alghinnaga, info SIIT. Lisaks on taas mitu noort küsinud võimalike üürikorterite kohta. Tegelikult miks mitte ka majade kohta. Palume neil, kes on valmis oma jõude seisva kinnisvara käima panema, sellest mulle või majandusnõunikule  märku anda. Vahepeal sai aktiivseks ka meie Maale elama LINK. Lugedes ja  materjali kokku pannes peab ütlema, et häbeneda pole midagi. Jagage aga infot.

Teisipäeval oli vallavalitsus, kus hunnik jäätmete eelnõusid, ehitusload, kaeveload, sots.toetused ning ka volikogu eelnõud. Sel nädalal toimumas volikogu ning nende eelnõudega on võimalik tutvuda SIIN.  Suurimaks ja olulisemaks pean sealt reast MTÜ Järva-Jaani Tuletõrje Seltsi projekti toetamist, sest ei ole palju võimalusi meil teha miljonilist projekti, mis looks meile töökohti ning mõjuks laiemas pildis positiivselt. Vinge mu meelest. Projekti esitamise tähtaeg on 29. aprill ja suve lõpuks peaks teada olema, et kas läheb esimese ühika ja selle piirkonna arendamiseks või mitte.

Eelmise töönädala lõpp oli huvitav. Nimelt osalesin Koeru vallavolikogu koosolekul. Põhjus selles, et käisid juba kuuldused, et Koeru vald tahab uuesti teha ettepanekut kõikidel Järvamaa omavalitsustele, et moodustuks üks suur omavalitsus. Kuna rahvakoosolekul nägin, et mõningaid teemasid võidakse moonutada, siis läksin oma silmaga kaema. Taustainfoks siis see, et teisipäeval olid volikogu esimehed kokku saanud ning selgelt märku andnud, et selle teemaga ollakse hiljaks jäänud ning pole mõtet asja segasemaks ajada kui see juba on. Tundub, et naabervolikogu on natuke lõhki, sest enamus nn võimuliidust ei toetanud seda ja läbi läks see opositsiooni häältega. Tänases JT-s ka sellest lugu ja kui juba Paide ja Türi taha ei tule, siis on see maha visatud aeg. Huvitav oli kuulata ka volikogu liikmete arvamusi ja paraku mõned tekitasid ka kõhklusi, et mis mõtetega ikka läbirääkimistele tulemas ollakse. Hea meel oli selle üle, et nn maavalla ideega kaasa mõtlemise poolt olid kõik volikogu liikmed. Juba sel kolmapäeval saame kokku meie konsultandiga ning saame juba konkreetsemalt edasi minna. Praegu on õnneks laua taga ikka kõik 8 partnerit. Roosna-Alliku lõplik vastus muidugi tuleb küll neljapäevasel volikogu istungil. Hoiame teid arengutega kursis.

Pühad läksid tempokalt. Mõned ehk nägid mind reedel ka mõnes telesaates (Mälupokker ja Dr Silva). Kahe saate kokkulangemine ühele õhtule on muidugi kihvt juhus, sest üks salvestati juba jaanuaris ning teine veebruari lõpus. IAitäh kutsete eest asjaosalistele.
Koos Tenega mälestasime reedel ka küüditamise ohvreid ning asetasime sambale küünlad.
Laupäev sai natuke rahulikum, kuid pühapäeval sai tehtud selle aasta esimene jalgpallimäng suurel väljakul kui võitsime Väätsat sõprusmängus 4-3. Hooaeg algab juba sel laupäeval Tartus kui Väikse karika playoff kohtumises läheme vastamisi EMÜ-ga. Selle aasta uute mängijatena võib pallimurul näha ka koolidirektor Raigot ning maavanem Alot. Fännid on igale poole teretulnud.

See nädal algas arengukava seirega, kus vaatasime 2015. aasta tegemised üle. Suurem enamus sai ikka kenasti tehtud. Seejärel oli JAP-i juhatus ning siis ka eelarve- ja majanduskomisjon. Õhtul nagu ikka jalkatrennid.
Homme rahulik päev, kohtumiste ja koosolekute mõttes.

Kolmapäeval on kõik oodatud Karinule, kus kell 11 arutame turvalisuse üle ja mida me kõik koos selle heaks ära saame teha.
Õhtupoole siis see haldusreformiteemaline koosolek.

Neljapäeval volikogu, millest juttu oli ning reedel on kõik huumorisõbrad oodatud Jalgsemale. Seal ka äge õhtu tulemas.

Lisaks on hea meel tõdeda, et Türi-Tamsalu matkatee on vist tõesti käima minemas ning erinevad projektid ja mõtted on töösse läinud. Kodulehel on neil info pidevalt uuenemas ning hiljuti sai valmis ka väike video, mis kirjeldab matka Türilt Tamsallu mööda Goolge Earth`i kaarti. 22 ratast on gruppidele valmis seatud, nii et võtke aga ühendust ning planeerige oma sõite mööda huvitavat seiklusrada.

Pühapäev oli suur teatripäev, kus tunnustati erinevaid tegelasi sellest valdkonnast ja loomulikult kiitus neile. Samas arutleti, et seriaaliinimesed on ka tunnustamist väärt ning üllatasin Dr Silva võttegruppi täna väikse külaskäiguga. Sain lisaks teada, et esimesed fännikirjad on juba saabunud ning meeleolu platsil on hea. Kuigi olen kuulnud, et mõnel kohalikul on justkui ebamugav seriaali vaadata, siis rahustuseks võib öelda, et enamus kaugema kandi rahvast saavad aru, et tegemist on fiktsiooniga ehk väljamõeldisega ja positiivne on see, et iga nädal näeb üle 100 tuhande inimese, et selline tore koht nagu Järva-Jaani eksisteerib Eestis ja seda toredust ei riku kiiksuga veidrikud, kes seriaali kirjutatud on. Nende osas tekkis juba ka eraldi näituse plaan, aga sellest vist olen rääkinud juba varem.

Sai vist taas natuke pikalt, aga kiitus Sulle, kes Sa lõpuni lugesid. Aitäh ja ikkak õike kaunist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar