neljapäev, 2. märts 2017

Oled ikka positiivne?

Lumi sulab ülehelikiirusega ning kevadlinnud juba vaikselt siristavad. Esimesed lumikellukesed juba pistavad päid välja ning sirutavad sooja päikese poole, kuigi see tihtipeale varjub vihmapilve taha. Veed voolavad ning kaugel pole ka aeg kui vahtra ja kasemahlad meid kosutavad. Tärkamise aeg on käes ja hing rõkkab sellest kõigest.

Aga tulle nüüd romantilisest looduseidüllist välja, siis tegelikult on kevad ju rõve (röögib ju ühe tundmatu bändi lugugi sellest). Pori ja sopp igal pool, lohakate lemmikloomaomanike tegemata jätmised paistavad siin seal kenasti välja, kruusateed lagunevad, rääkimata kehvasti pinnatud maanteedest, kust täkkeid autoaknasse saab iga teine masin.

Nuh, kumb lõik rohkem kõnetas? Mulle endale meeldib ikka positiivne noot rohkem ja täpselt nii on elus ka. Kõik oleneb Su enda suhtumisest ja hoiakust. Kui oled ikka negatiivne pessimist, siis vinguda ja viriseda saab kõige kallal. Kui oled positiivne, siis oskad rõõmu tunda ka pisiasjadest. Lihtne. Või noh, virisejatele see pole lihtne muidugi.

Aga mis siis vahepeal sündinud on. Alustan positiivsete uudistega ja siis jätkan ka positiivsetega. Kui tulumaksu laekumine vallal veebruaris nii positiivne polnud võrreldes jaanuariga +19% vs 2%, siis rahvaarv jätkas taas kasvamist. Jaanuaris kasvas vallas rahvaarv 5 võrra ning veebruaris 11 võrra. Positiivne on see, et veebruari ei lahkunud vallast ühtegi inimest. Ehk siis aasta alguse 1542 elaniku asemel on hetkel 1558 elanikku.  Siit veelkord üleskutse kõikidele Järva-Jaani vallas elavatele inimestele, kes pole meie registris. Tehkem see väike samm ning registreerige ennast vallakodanikuks, seda kas vallamajas või www.eesti.ee lehel. Oleks tore kui aasta lõpuks oleks taas 1600 inimest koos.

11. admiral Pitka matk läks suurepäraselt. Ilmale vaatamata oli peaaegu 600 inimest rada läbimas ning mulle see oli 7. kord. Kiitus korraldajatele. Uudise tegi ka TV3- vaata SIIT ning ETV- vaata SIIT. Läbisin seekord teekonna suuremas osas koos TV3 reporteri Virgoga ning lõpus oli must natuke tolku ka kui kaamerat sain hoida. See, kellest tolku on, ongi tolgus :)

Eelmise nädala märksõnaks oli muidugi Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine, kuid nädal algas siiski JAP-i üldkoguga Päinurme rahvamajas. Maja on Leader rahadega tehtud kenasti korda ja perenaisel Lea Traksil igaljuhul silm säras.

Teisipäevane vallavalitsus läks rahulikult ja tempokalt. Miskit väga erilist polnud. Kinnitasime näiteks ühe ehitushanke tulemused ja alustame vaikselt vallamaja tuunimisega ning alustuseks võtame ette tualettruumi ning kohandame seda nii, et kõigil oleks seda võimalik kasutada, sh ratastooliga.  Suvel vuntsime maja juba väljastpoolt, soojustame vundamendi, rajame kaldtee ning värskendame värvi.

Kolmapäevane aastapäeva kontsert kultras läks ka kenasti, rahvast jagus. Kel mahti, siis kindlasti minge vaadake oma silmaga üle Avo Aulise fotonäitus, päris tabavaid pilte seal.

Volikogu istungi protokolli veel üleval pole, kuid kokkuvõttes võib öelda, et läks rahulikult. Vallaeelarve võeti vastu. Üks vastuhääl ikka oli, aga samas ühtegi muutmisettepanekut polnud. Lisaks kinnitas oma tööplaani revisjonikomisjon, müüsime taas vallavara maha ning kinnitati ka minu uus palk, mis tõusis sips üle 2% ja puhkusele lubatakse mind ikka ka. Rääkisin ka haldusreformi seisust, kuid sellest natuke hiljem, sest volikogus mul veel rahandusministeeriumi infopäeva infot polnud.

Maavanema ja JOLi esimehe vastuvõtul käisin ka. Päris kena sündmus oli. Kõned olid ka head. Jagasin facebookis ka oma esimese vastuvõtu pilti. Kohati oli mu äratundmisega raskusi.

24. veebruar algas traditsiooniliselt jumalateenistusega ning jätkus protsessiooni ning kõnedega ausamba juures. Jäädvustas Ants Leppoja ja ka siinne pilt tema FB albumist. Ma oma kõnes rääkisin mõtetest, mis seonduvad lipuga ning sini-must-valgega ja seda mitte päris traditsioonilises võtmes, kuid sugemeid oli. Lisaks volikogu esimehe, kirikuõpetaja ning maavanema kõnele pidas pika ja sisuka kõne maha Järva-Jaani Gümnaasiumi õpetaja ning endine vallajuht Toomas Põldma. Oli väärikas päev ning veelkord palju õnne kõikidele eestimeelsetele inimestele. Hoidkem Eestit.

Laupäeval sain ka olla nende kümnete ja kümnete inimeste seas, kes asutasid Järvamaa Muuseumi Sõprade Seltsi. Ründo Mülts on ikka vägev mees, kes tõmbab endaga inimesi hooga kaasa ning seda näitas ka saalitäis rahvast. Järvamaa hoidmine ning selle väärtustamine ning ajaloo talletamine on seltsi prioriteedid. Jõudu.

Pühapäeval alustasime jalkameeskonnaga välihooaega ning selleks pidasime esimese sõpruskohtumise Rakvere Tarvas II-ga. Võitsime 5-2. Järgmine mäng 11ndal Türiga ning peagi siis algamas juba ka liiga.

See nädal algas vallamajas traditsioonilise nõupidamisega ning seejärel jätkus nõupidamisega Vargamäel, kus arutasime kultuurihiie tulevikku ning seejärel oli JAPi juhatuse nõupidamine, kus põhiteema oli kevadvooru projektid ja hindamine ning seejärel oli koolis nõupidamine Gümnaasiumi tuleviku osas. Nõud said kenasti igal pool peetud. Gümnaasiumi osas on mul küll positiivne tunne, sest poolteise aastaga on sisse viidud mitmeid uuendusi, mis on toonud õpilasi ka mujalt ning loodetavasti jätkame seda trendi ka sügisel. Siia kõrvale vaid üks slaid Raigo ettekandest, millega käiakse kooli tutvustamas. Lisaks küsimused. Kas teadsite, et koolis pole enam kellatärinat, millega on tagatud rahulikum õpikeskkond ning õpilased õpivad tänu sellele rohkem hindama teistega arvestamist, täpsust ja üldse aega? Mulle meeldib. Kas teadsite, et peale esimest tundi saavad kõik soovijad hommikuputru? Head küsimused onju. Neid võiks jätkata muidugi. Teretulemast meile õppima.

Eile hommikul panime linnapoole jugama. Eesmärk oli jõuda kenasti rahandusministeeriumi infopäevale, kuhu olid kutsutud kõik omavalitsused, kellele on tehtud sundliitumise või sundühendumise ettepanek. Järva-Jaani oli kutsutud ka, sest Vabariigi Valitsusel on eelnõu, millega tühistada jaanuari otsus Järva valla moodustamine 6 valla baasil ning uue otsusega peaks tekkima koos Koeruga Järva vald vol 2. Saime tegelikult päris palju targemaks. Positiivne on see, et mõningasi protsesse ei pea uuesti läbi tegema. Näiteks elanike küsitlust, sest täpselt samas koosluses on see juba tehtud. Tunnen kaasa Saaremaa valdadele, kes tänu Pöidele peavad ka kõik selle uuesti korraldama. Mitte, et seda rohkem peaks arvestama kui eelmisel korral, aga ära tuleb teha. Ja noh samas võib kaasa tunda maavalitsustele, sest kui vallad seda ei suvatse teha, siis peavad selle läbi viima maavalitsused.
Koeru ühendamine praeguste Järva valda loovate omavalitsustega tähendaks seda, et on võimalik teha praegusele ühinemislepingule juurde ühinemiskokkulepe, kus siis saab kirja panna, et lepingu punktid see ja see laienevad ka Koeru vallale. See tähendaks esiteks seda, et keegi peaks tegema algatuse selle koostamiseks ning seejärel läheb marukiireks menetlemiseks. Ning lõpuks tähendab see seda, et kõik 7 omavalitsust peavad selle kinnitama ühel kujul. Kui kasvõi üks osapooltest seda ei tee, siis kokkulepet ei sünni ning lähtutakse praegusest lepingust edasi.
Küsisin ka seda, et kas on võimalik, et kiirelt moodustatakse uus kooslus- Koeru-Rakke-Väike-Maarja. Sellele tuli väga konkreetne ei. Isegi Jõhvi ümber pole enam võimalik valdadel enam Jõhviga ühineda, kuigi see oleks justkui terve mõistusega variant. Seadus lihtsalt ei luba. Peale valimisi saab seda teha.
Selge on ka see, et Koeru-Rakke praegune ühinemine on suhteliselt mõttetu ajaraiskamine ning seda on üritatud neile ka ministeeriumi poolt öelda, kuid esialgu tulutult. Eks näis kas homme kinnitatakse ühinemileping ära.
Üks õlekõrs ja variant on veel jäänud Koerule, et mitte Järvaga sundliidetud saada. See tähendab kohtusse minekut ning eeldab, et sealt saadakse esialgne õiguskaitse ning siis saab sügisel minna üksikvallana valimistele vastu. See teema oli koosolekul ka üleval (nt ka Juuru valla puhul) ning ministeeriumi esindajate arvates peaks siis sisuliselt maakera teistpidi käima hakkama, sest riigikohus on ju oma otsuse juba teinud haldusreformi seaduse kohta ning selleks, et kohtusse üldse minna, peavad ikka väga veenvad ja sisulised argumendid olema ning ma ütleks ka paks rahakott. Pakun tõenäosuseks natuke alla poole protsendi, et see võiks läbi minna.
Ehk siis Koeru vallaelanike rahustuseks võib öelda, et jääte väga väga väga suure tõenäosusega Järvamaa koosseisu ning järvaka identiteet elab edasi.

Haldusreformi teemal jätkasime ka täna kui külastasime juba varasemalt ühinenud Viljandi valda ning millega nüüd ühineb veel Tarvastu ja Kolga-Jaani vald. Põhitähelepanu oli, et kuidas sotsiaalsüsteem on üles ehitatud. Mitu töötajat, mis ülesanded, kus paiknevad jne. Saime kahe tunni jooksul ikka väga korraliku ülevaate ning külastasime ka kahte sotsiaalmaja. Väikeste ja hubaste tugimajade loomine on kindlasti ka meil tuleviku teema ja näiteks Imaveres on üks selline juba loodud ning meilgi osaliselt see juba toimib. Saime mõtteid ja ka soovitusi endale, kuid päris kopeerida ei saa, sest tegemist on siiski rõngasvallaga, mille keskus on Viljandi.

Tänase õhtuga sai läbi korvpalli Järvamaa meistrivõistluste põhiturniir, kus meil paraku võidurõõmu maitsta ei õnnestunud, kuid nägu on oluliselt rõõmsam kui eelmisel aastal. Areng on olnud silmaga nähtav ning seda räägivad ka Järvamaa kossugurud.

Homme Karinu infotund ning lisaks tuleb lihvi anda ning orgunnida Järva-Jaani meeskonda Valgasse, kus reedest pühapäevani toimuvad Eestimaa Talimängud. Neli aastat tagasi tulime väikeste valdade seas 3. kohale. Ehk õnnestub ka sel korral poodiumile saada, aga konkurents on kõva ja näiteks naabervald Ambla, kus sport on pop, on ka nüüd väikevald.
Reede õhtul osalen juhtide võistlusel  ning ka showmängus, kus kohtuvad KOV-juhtide ja Riigikogu meeskond. Eelmisel korral saime tappa.
Laupäeval olen osaline pinksi meeskonnas ning lisaks on võistlustules suusatajad ning kabetajad. Hoidke pöialt.

Uue nädala märksõnad on HR, rahvusvahelised suhted ning projektid. Nimelt on esmaspäeval haldusreformi koosolek, kus pöörame sel korral tähelepanu finantsteemadele.  Terve nädala on siin Rootsi gümnasistid ning meie põhikooliõpilased on samal ajal Soomes Kokkola ja Kälviä koolidega tutvumas.
Teisipäeval olen hindamas maakonna noortekeskuste projekte.
Lisaks on teada, et neljapäeval on Järvamaa Keskraamatukogu Nõukoja koosolek ning reedel osalen Väätsa Prügila arenguplaani nõupidamisel.

Ja nii see aeg lendab. Ahjaa, sel reedel on taaskord võimalus vaadata teleseriaal "Dr.Silva" kolmandat hooaega. Vaatamine on nagu ikka, enda vastutusel. On tulemas uusi tipptegijaid, absurdihuumorit saab ning külmaks ei jäta see sari kindlasti kedagi.

Olgu nii, olge siis ikka nagu ikka, sest ega minu positiivseks olema keelitamine vist kedagi ei mõjuta. Või siiski?

2 kommentaari:

  1. Bandar Bola Online
    UNTUK INFO LEBIH JELAS SILAHKAN HUBUNGI KONTAK DI BAWAH INI :
    wechat : bolavita
    line : cs_bolavita
    WA : +6281377055002
    BBM: D8DB1C57

    #PialaDunia #BandarPialaDunia #JudiOnlinePialaDunia #TaruhanOnlinePialaDunia

    VastaKustuta