reede, 23. veebruar 2018

Elagu EESTI, 100-ga edasi

Täna, 100 aastat tagasi kuulutati Pärnus Eesti Vabariik välja ning järgmisel päeval oli uudis levinud üle kogu maa ja Eestil oli oma riik. Palju õnne Eestile. Soovisime Järva Teatajas Järva valla valimisliitude poolt kodumaakonnale ja koduvallale palju õnne.
Mina olen Eesti üle uhke. Kuigi jah valitsuse paljude otsuste osas olen endiselt kriitiline, siis valitsus pole veel riik ning täna pole see päev kui kurta ja kiruda, vaid olla õnnelik ja rõõmus, et me saame olla vabal maal ja vabalt elada.

Mis siis kuu jooksul toimunud on. Jätkuvalt olen lindprii ja arendan ennast niipalju kui oskan, et tulevikus veel paremini hakkama saada. Kes Paide vahel liigelnud, siis äkki on näinud suurt kohmakalt liikuvat veoautot ja bussi :) Samas on hea meel tõdeda, et maha päris kanda mind veel ei saa, sest tööpakkumisi on tulnud ja huvitav on see, et ka väljastpoolt maakonda ja loomult kõrgematele kohtadelegi kui vallavanema koht. Aga minu hing on Järva-Jaanis ja Järvamaal ning eemale ei kisu kuidagi.

Järva vallas on olnud tegus ja kiire aeg. Olen osalenud mitmel kultuuri- ja spordikomisjoni koosolekul ning aseesimehena on tulnud ka vahepeal juhtida seda ning samuti on toimunud revisjonikomisjoni koosolekud. Jaanuari volikogu istungil kahjuks osaleda ei saanud. Eile toimus taas volikogu istung ning olulisemate teemadena oli arutelu all eelarve 2. lugemine ning ühinemislepingu muutmine. Esimese puhul tegime opositsiooni poolt ettepaneku lugemine katkestada ja jätkata seda märtsis. Põhjuseks see, et sisust polnud võimalik aru saada ja seega polnud võimalik ka ettepanekuid teha, samal ajal kui vallavalitsus tegi 16 miljonilise eelarve juures kulude osas üle 4 miljoni eest muudatusi. Soovime endiselt, et kõik volikogu liikmed saaks aru, mille poolt nad hääletavad ja asjad oleks läbipaistvad. Peale võetud vaheaega olid ka koalitsiooni esindajad sellega nõus ning nüüd on eelarvesse võimalik teha ettepanekuid 9. märtsini.
Ühinemislepingu muutmisega sooviti muuta teeninduskeskuste nimekirja ning Järva-Madise ära kaotada ning selle asemele panna vastuvõtupunktid Ahulasse, Kaalepisse ja Albusse. Ma saan aru, et kui albukal on valida Järva-Madise või Aravete vahel, siis valitakse Aravete, aga see, et näiteks teeninduskeskus olekski Albus, kus piirkonnas on ca 400 inimest, siis seda varianti pole kaalutudki nagu. On väidetud, et tavalisele albukale meeldibki Aravetel käia. No seda ei keela keegi ju edaspidigi, kuid mida ütleb Albu eakas, kes liikuma ei pääse ja arvestades, et bussi ka Aravetele ei liigu, siis polegi võimalust. Igaljuhul sel korral jäi ühinemisleping puutumata.

Vahepeal on taas täistuuridel käima läinud Järvawood. Lisaks Naabriplikale on terve see hooaeg Järva vallas ka Papade-Mammade seriaal. Lisaks eramajadele on töös Järva-Jaani Gümnaasium, kuhu Lenna kooli läheb ning Kaalepi pood, kus Ulla tööd saab. Uudisintervjuu sellest ka SIIN. Treiler SIIN. Naabriplika uue hooaja treiler SIIN. Tasub oodata ja vaadata, nalja saab.

Vahepeal sai käidud Lõuna-Eestis. Nimelt toimus Kanepi vallas KOV-juhtide talvine mitmevõistlus. Kokku oli 20 meest ja huvitav oli see, et endisi ja praeguseid oli täpselt pooleks. Lisaks Eve Okas ja Kandel Õun naistest, kes ka mõlemad endised. Ilma endisteta sureks vist võistlus välja. No aga võistlus ise oli äge. Lisaks tavalisele sporditegemisele sai juurde uusi tutvusi ning sõpru. Lisaks muidugi vanade kamraadidega kohtumine. Suured tänud spordiliit Jõudile, et traditsioone hoiab ning Andrus Seemele ja Kaido Kõivule vägeva võõrustamise eest. Järva vallast oli lisaks minule siis ka Jüri ja Eve võistlemas. Mul õnnestus tulla kokkuvõttes teiseks. Esinelik oligi muide endiste juhtide pärusmaa. Ainus ala, kus ei võimutsenud endised juhid, oli täringujalgpall, mis oli puhas õnnemäng. Tuleb välja, et praegustel juhtide on hea õnnekäsi. Rohkem infot ja pilte SIIT. Suvised võistlused siis juba Väike-Maarjas, pole kaugele minna.

Järva talimängud, mis toimusid Aravetel õnnestusid ka hästi. Järvamaa Spordiliit koos Järva valla spordihingedega korraldasid mängud kenasti ära ja kiitus peakohtunik Leo Matikainenile, kes asjad sujuma pani. Lisaks heale korraldusele oli kirsiks tordil see, et Järva talimängud võitis Türi ja Paide ees just Järva vald. Tabel oli tihe, kuid võit kindel. Ise osalesin avakõnede juures kui Järvamaa Spordiliidu juhatuse esimees ning hiljem ragistasin pead ka mälumängus, kus 6 võistkonna seas tulime 4. kohale, kuid vallale punkte tuua ei õnnestunud. Tabelid ja tulemused SIIN. 

Eelmisel nädalal sai läbi ka Koeru saalijalgpalli turniir, mis koosnes neljast etapist. Kokku 10 meeskonda ja 18 mängu. Äge oli see, et kogemata oli just eelviimane mäng 3-4. koha mäng ning viimane mäng otsustas turniiri võitja. Kahjuks tuli meil viimases mängus perekond Jürgenite mansale alla vanduda ja tasuks taas teine koht. Seeeest oli turna parim väravavaht Ardi Kender, meie mees Maidu Jamnes oli sümboolses viisikus ning sisuliselt meie mees Ervin Kõll oli kogu turna parim mees, mis siis, et teises võistkonnas.

Pitka matkale kahjuks sel korral ei jõudnudki, kuigi alguses plaan oli. Oli vaja kaitsta valla au korvpallis, kuigi võitu see ei toonud. Äge on see, et Raigo on meile näpunäiteid jagama toonud sellise mehe nagu Maarten van Genti. Äge või mis.

Lisaks muudele tegevustele on sel aastal hullult head suusarajad sees Võllastel (kiitus suusaklubi meestele, eriti Priidule) ja no valgustus on ka läinud naelapea pihta. Nagu päeval suusataks, aga palju ilusam. Ses mõttes on aastate pikku tehtud projektid läinud asjaette. Mõtlesin just ükspäev, et pole väga palju neid kohti, kus paned maja ees suusad jalga ja lähed suusatama, või jalutad suplema, või võtad rula ja lähed skateparki, või võtad palli ja lähed vutti või kossu mängima jne jne. Meil on ikka hullult hea elada. Mõni ime siis, et vabu üüri kortereid pole, sest elukeskkond on hää :) aga arenguruumi on veel küll, nii et toimetame edasi.

Teisipäeval käisin kultuurimajas ilusal Vabariigi aastapäevale pühendatud kontserdil, mille andsid Järva-Jaani lasteaia mudilased ning Koeru muusikakooli õpilased. No endiselt, kõige väiksemad on ikka kõige ägedamad. See oli, on ja jääb nii. Kolmapäeval toimus maakonna suur kontsertaktus Paides, kuhu mul kahjuks kutset ei tulnudki (ilmselt Omniva vingerpuss :) ), kuid tagasiside on olnud üdini positiivne. Aarne Saluveer koos ETV tütarlastekooriga on kultuuri kõrgtase igal juhul. Homme osalen Järva-Jaanis toimuval aastapäeva tähistamisel.

Loodan, et tähistate ka Vabariigi suurt pidu väärikalt ning hoiate alati sinimustvalget kõrgel! Paneme sajaga edasi järgmise saja poole.
Ilusat aega kõigile!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar