reede, 7. oktoober 2011

Mis on JOL?

Eile ja täna toimunud koostöökoolitusel Haapsalus oli põhiteemana üleval Järvamaa strateegia ja JOL-i strateegia. Sai tehtud mitmeid täiendusi. Järvamaa strateegiasse sai visioonide osas ära muudetud rahvastiku osa. Esialgses versioonis oli sees, et aastaks 2020 on rahvastiku vähenemine peatunud. Minu meelest peab selleks ajaks ikka see suurenema, sest mitmed muud probleemid ju sellest tulenevalt. Lapsi on vähe, teeme aga koolireformi jne. Endiselt leian, et tegeletakse liialt palju tule kustutamisega, selle asemel, et põhjuseid juurida. Kui ministeeriumid ja riik paneks sama palju energiat regionaalarengusse kui erinevate valdkondade reformimiseks, siis olen kindel, et ühtegi reformi ei tulekski teha. Kui jõuliselt suunataks ning toetataks maaettevõtlust ja ka elamumajandust, siis säiliks ka elu. Kuid paraku jah, see tähendab ju rohkem jamamist ja soiku ta jääbki. Aga mina ei jäta jonni ja usun, et maal on ikka väga hea elada ja arendame seda koos edasi.
Täna käisime Raidiga haridusministeeriumis kantsleriga kohtumas ning abiks oli ka Järvamaa taustaga Piret Sapp, kes nüüd seal nõunik. Tahtsime teada, et mis seisukoht ministeeriumil on taolistele koostöövormidele nagu meil siin alustatud on. Suhtumine on endiselt positiivne, kuid tõehetk saabub tegelikult selle aasta lõpuks kui minister võtab lõpliku otsuse vastu, et mis süsteemiga meil riigis gümnaasiumiharidust andma hakatakse. Variandid on nii riigigümnaasiumite võrk, kuid ka gümnaasiumite kriteeriumid, kus latt seatakse väga kõrgele. Elame näeme, kuid võitleme lõpuni. Oli teemaks ka variant, et teha kogu maakonnas sama süsteem, mis meil Amblaga kahe peale on. Et on näiteks Järvamaa gümnaasium, mille erinevate suundadega klassid on siis siin, seal ja kolmandas kohas. Jätkan tööd selle nimel, et J-Jaanis gümnaasiumi haridus oleks konkurentsivõimeline.
Eelnevast nädalast nii palju, et käisin Karinul koosolekul, kus põhiprobleemid olid valgustus, bussijaam, teede olukord ja külamaja majandamine. Tegeleme.
JOL ehk siis Järvamaa Omavalitsuste Liit, kus kõik 11 valda ja Paide linn on osalised, saab kokku iga kuu. Arutatakse mitmeid maakonnaüleseid asju ning lahendatakse koostöös ühiseid muresid. JOL on ka see, kes praegu hoolitseb ja korraldab Järvamaa poiste ja tütarlastekoori tegevust, korraldab maakonna laulu-ja tantsupidu, rahastab mitmeid ühisüritusi ning kes baasrahastab ka Järvamaa Arenduskeskust ja Kesk Eesti Noorsootöökeskust. Lisaks Järvamaa spordiliit ja koolispordiliit ning veel üht-teist. Põhiteemaks on praegu eelarve, sest viimastel aastatel on paar segadust olnud ja järgmisel aastal tuleb see asi korda saada. Ilmselt kinnitatakse varsti ka mõni karm otsus, kuid selge on see, et otsuseid tuleb teha. JOL on maavalitsuse kõrval teine organisatsioon, mis näeb ja arendab maakonda kui tervikut, kuid selle vahega, et seal teevad otsuseid vallajuhid ja viivad ka ise ellu. Usun, et koostöö vilju saame maitsta küll ja veel. Ehk jäi nüüd meelde mis on JOL. Et ei ole Järvamaa Omalooming.
Homme on Tiina Idavainu jooks (kepikõndijad ka oodatud) ja soovitan kõigile kohale tulla, sest auhinnad on head ja rada mõnus. Lisaks on sangpommirebijad Albus võistlemas ja korvpallurid Karedal mudaliiga võistlusel.
Homme õhtul lähen Kareda valda õnnitlema, sest ka neil 20 aastapäev täitumas.
Pühapäeval on Tallinnas esimene üleminekumäng Tallinna Levadia III-ga.
Taas sportlikus vaimus nädalavahetus. Loodame, et keha jääb terveks
Liigutage ennast terviseks

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar