esmaspäev, 31. detsember 2012

Väike kokkuvõte

Täna on aasta 2012. aasta viimane päev ning teen väikse pilguheite tagasi. Kindlasti jääb midagi märkimata, kuid suuremad saavutused, kordaminekud ja õnnestumised tahaks teieni tuua.
Jaanuar algas kohe suursündmusega. Nimelt lõpetati ca 3,4 miljoni eurone vee-ja kanalisatsiooniprojekt, millega uuendati ning ehitati ligi 17 km trasse, ehitati 12 tuletõrjehüdranti, laiendati biopuhastit ning ehitati vee ja reoveepumplaid.  2013. aastal on plaan teemaga edasi minna ning jaanuaris esitame projekti, et ka külakeskused saaks tänapäevase vee- ja kanalisatsioonivõrgu.

Jaanuaris valmis ka Seliküla-Jalgsema külamaja, mida tehti tänu Leader`i rahadele. Praeguseks võib öelda, et investeering on ennast ära tasunud, sest külaelu on veelgi hoogu juurde saanud. Majas toimuvad üritused ning uusi võimalusi on kasutatud aktiivselt.

Veebruarist on kindlasti väärt märkimist see, et üle mitme aasta toimusid taas Järva Talimängud ning Järva-Jaani vallal läks seal väga hästi. Nimelt võideti väikeste valdade arvestuses esikoht. Siinkohal kiidusõnad sportlastele ja harrastajatele, kes oma panuse sellesse andsid. 2013. aasta plaanides on Eestimaa talimängud, mis toimuvad 1.-3. märtsil ning hetkel on registreeritud juba kossu ning lauatennise meeskonnad. Komplekteerimisele lähevad peagi suusa, mäesuusa/lumelaua slaalomi, naiste korvpalli, kabe ning male meeskonnad. Andke märku, kes valmis kaasa lööma ning valda esindama. Suvel toimumas Järva suvemängud nii, et tuleb tihe aasta.

19. veebruaril toimus Pitka matk ning Pitka raamatu "Ausa tahtega Isamaa heaks" esitlus. Mõlemad läksid suurepäraselt. 2013. aasta matk toimub  17. veebruaril.

Võllaste projekt sai valmis ning alustame selle realiseerimist. Kindlasti suurem osas jääb perioodi 2014-2020, mis on uus Euroopa Liidu programmperiood, kuid osaliselt saame ka omade jõududega töid teha. 2013. aasta alguses saab valmis uue staadioni projekt võimla juurde.

Märtsis toimus taas Koolitantsufestival, kus meie noortel läks väga hästi. Lisaks olid sel aastal väga tublid koolinoored, kes võitsid ära Loodusetarga saate. Kevadrock läks ka taas vingelt ning 2013. aastal toimub see 6. aprillil. Järva-Jaani vabatahtlike komando sai 10. aastaseks.

Aprillis ja üldse aasta esimesel poolel oli väga kuumaks teemaks haridus ja kolme valla peale sihtasutuse loomine. Ambla ja Järva-Jaani vallad olid selle loomise poolt, kuid Koeru pole seda siiani teinud viidates sellele, et asjaolud pole selged. Tänaseks on teada, et riiklikult mingeid piiranguid gümnaasiumide suurusele ei panda, kuid rahastamisega pitsitatakse päris tugevalt. 2013. aastal on suurematest muutustest valla hariduselus see, et suure tõenäosusega sügisest ei taotle me riiklikke kohti õpilaskodusse, kuid seda enam peame tööd tegema, et õpilaskodu saaks rakendatud gümnaasiumi osa jaoks.

2012. aasta oli märgilise tähendusega koolimaja ja kultuurimaja jaoks. Nimelt saime CO2 rahadest mõlema hoone soojapidavamaks ning tulevikus tähendab see olulist kokkuhoidu. Kultuurimaja sai lisaks fassaadile ka uue küttesüsteemi ja katuse. Omadest jõududest uuendasime koolimaja esimest osa. Pilt koolimajast Avo Aulise aparaadist.

Mai alguses sai valmis raamat  Kagavere küla ajaloost, mida on võimalik soetada Järva-Jaani raamatukogust.  Järva-Jaani kollektiivid osalesid Järvamaa laulu-ja tantsupeol, järve põhja käisid puhastamas sukeldujad. Täiendust sai lasteaia õueala.

Juunis toimus taas suurejooneline liikumispidu "Meie küla pidu", mis tõi saali pilgeni täis. Ants Nurmekivi jooks läks korda ning osaleti Järvamaa eakate päeval.

Juuli märksõnadeks olid vabaõhuetendus "Suvitajad",  Järvamaa külade päev Kuksemal ning Vanatehnika üritus. Kõik läksid vägagi korda. Juulis külastati ka sõprusvalda Kokkolat, kus seekord esindasid meid Taveri ja Puhkpilliorkester. Hetkel käivad läbirääkimised, et 2013. aastal vabaõhuetendusega minna Muhu saarele. See aasta on kuulutatud Kultuuripärandi aastaks ning Järvamaal on kuud omavalitsuste vahel ära jagatud. Meil on august ning siis toimub ühe suurema üritusena Guinessi rekordi üritus. Vanatehnika üritusele üritatakse tuua kokku võimalikult palju ise-ehitatud masinaid, sõidukeid, seadmeid. Andke oma panus.

Augustis tehti algust MTÜ-de Piibe Maantee Arenduse ning Türi-Tamsalu matkatee loomisega. Tänaseks on ühingud moodustatud ning käib aktiivne liikmeskonna suurendamine. Kui esimeses on põhirõhk ettevõtjatel, siis teises osalevad ka omavalitsused läbi koostöleppe. 2013. aastal peaks juba ka konkreetsed projektid käiku minema.
Augusti avati Järva-Jaani kinomuuseumi juures kinotahvel Eesti filmi 100. aastapäeva auks. Kui igas maakonnad avati väike tahvel, siis meil avati suur, tervet Eestit hõlmav tahvel.

Septembris külastas Järva-Jaanit üle pikkade aastate välitsirkus, mis läks korda ja andis lootust, et meid tulevikus külastatakse veel. Kinnitati valla arengukava ning eelarvestrateegia. Algasid valla 21. aastapäeva üritused, mis jätkusid oktoobris.

Oktoobris sai valmis valla raamat, kus on ülevaade valla tegevusest viimase 20 aasta jooksul. Toimus tänuüritus tublidele inimestele, kes valla heaks on aasta või aastate jooksul oma panuse andnud. Jalgpallurid lõpetasid hooaja ning jäid kindlalt kolmandasse liigase püsima. Sportlased osalesid Paide-Türi jooksul ning Tiina Idavainu jooksul. Jalgpallitreenerid osalesid Inglismaal kahenädalasel koolitusel.

Novembris toimusid isadepäva üritused ning valiti ka järjekordne Meie Paps, osaleti kultuurikonverentsil, Jürid-Marid said Lindakivis tantsuvõistlusel tunnustuse osaliseks. Talendid koju raames esinesid kultuurimajas Rait Õunapuu monotükiga "Aabitsakukk" ning Svjata Vatra, kus trummide taga Martin Aulis. Kuuldavasti jätkub Talentide kojutoomine ka 2013. aastal.

Detsembris olid üritused traditsioonilised. Jõulukontserdid, erinevad vastuvõtud. Toimus teine jalgpalli Fair-Play turniir. Järva-Jaani Teenus sai uue juhatuse liikme ning 1. jaanuarist on selle eesotsas Andreas Sapas. Aastalõpupidu koos ansambliga Vanaviisi läks edukalt. Üllatusesinejad olid Alo Kurvits (Eesti ainus päris päkapikk), Eesti Tantsuagentuur ning Uku Suviste. Tuve sõlmis viimasega ka hämarad tehingud, mis said käepigistusega kinnitatud.

Lisaks on Järva-Jaani jõudnud ka muid investeeringuid. E-Piim on ehitamas uut vaakumtorni ning uuel aastal alustab katlamaja rekonstrueerimist.

Valla järgmise aasta suurimaks investeeringuks on kergliiklustee rajamine Koeru tee äärde Lehise tänavast kuni Tamme farmini.

Aasta on olnud päris teguderohke ning siinkohal suured tänud kõigile, kes aitasid ühel või teisel moel nende õnnestumistele kaasa. Tunnen Järva-Jaani ja siin elavate inimeste üle uhkust. Soovin kõigile ilusat aastavahetust ning edukat uut aastat.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar