teisipäev, 7. oktoober 2014

Mõttepidu

Pealkirjas välja toodud mõttepeo idee tuli täna Avatud valitsemise mõttekojas, kuid sellest natuke hiljem. Loe aga edasi.

Eelmisest nädalast ka veel. Kolmapäeval saime kokku suuremate allasutuste juhtidega ning arutasime uue aasta tegevusi ning eelarvet. Põhirõhk oli sel korral, et kuidas väheste ressursside paremini toime tulla ehk siis ka omavalitsus peab nii öelda efektiivsemaks minema, sest kui rahvast jääb vähemaks, kuid kulud jäävad samaks, siis see pole väga jätkusuutlik. Samas ütlen, et vahel tulebki mingitele asjadele peale maksta nagu ka meie seda oma vallas teeme. On see siis sport või kultuur, millega vald seaduse järgi üldse tegelema ei peaks, kuid mille kulud ületavad kordades tulusid. Arutelude käigus mõtteid tekkis, kuid mingeid otsuseid pole tehtud ja võib juhtuda, et midagi ei muutugi kui volikogu leiab, et nii on õige jätkata. Toimetame arukalt edasi. 

Neljapäeval oli Järvamaa Omavalitsuste Liidu koostöökoolitus Rakveres. Seal saime ülevaate Lääne-Virumaa omavalitsuste liidust, arutasime Järvamaa Haigla ning perearstinduse tulevikust. Kuulasime uusi Kesk-Eesti Noorsootöökeskuse suundi ning vaatasime otsa JOL-i strateegiale ja eelarvele. 
Reedel tutvustas meie oma "poiss" ehk siseminister Hanno Pevkur maavanema kandidaati Alo Aasmad. Hanno argumendid Alo poolt olid päris head ning ka mõni pooldav argument tuli saalist. Konkreetne näide oli siis selle kohta, kus Aldo Tamm kiitis Alot, et tegi tööd ka teiset valdadega ning Koeruga sõlmis Paide linn ju suisa lepingu. Peale seda aga tõusis linnavolinik ja ütles, et vat sellepärast umbusaldasimegi teda. Kummaline koht see Paide ikka vahel, kuid loodame, et see jääb ajutiseks tundeks. 
Reede õhtul külastas siseminister ka Järva-Jaani valda ning lisaks päästekomando külastamisele saadi osa ka Järva-Jaani tõelistest emotsioonidest ja seda Tuve eestvedamisel. Loodan, et jäi meelde ja tullakse jälle.

Laupäeval saime Kasekoplis tõelises põnevusmängus 4-5 kaotuse liigas teist kohta hoidva Narva käest. Lasime viigipunkti käest eelviimasel minutil. Kahju. Nüüd veel viimane mäng Amblaga ja infoks, et mängu algusaeg on seoses Aravete seeriajooksuga nihkunud kella 15.00 peale. Juttu siis pühapäevast. Täna algasid võimlas ka Viktor Metsa trennid ja seda siis lasteaia ning 1. klassi lastele. Info vist jäi toppama, sest trennis oli vaid 6 poissi. (Artur soovis, et annaksin info edasi, et kuigi tema võistkond kaotas, siis ta lõi värava ning ema oli väga uhke :) ). Järgmisel esmaspäeval kell 17 on kõik noored taas oodatud ja natuke vanemad noored kell 18.

Laupäeval tegime lihtsa Disc-golfi turniiri ka ning tulemused SIIN. Loosisime kohapeal paarid ja nii, et 8 parema isikliku rekordiga meest kokku ei saaks. Tulemused on aga päris head.
Laupäeva õhtul sain väikse koolituse Diego juures, kus sain õpetussõnu, et kuidas teha põnevaid lampe. Kunagi katsetan, Täna näitasime savivoolimist vastu.

Pühapäev oli remondipäev. 

Täna viisin õpetajate päeva puhul kooli ja lasteaeda suure kommikarbi ja lille. Igaljuhul veelkord kõikidele pedagoogidele head närvi ning loovat õpetamist. Aitäh, et teete seda tööd.

Pealelõunal toimus Karinul mõttekoda Avatud valitsemise teemal. Liia Hänni ja Kristina Reinsalu rääkisid projekti mõttest ning ka sellest kuidas Järva-Jaani sinna sattus. Mina rääkisin paari sõnaga, et mis me juba teinud oleme ning seejärel toimus grupitöö Maris Jõgeva eestvedamisel. Arutasime, et mis meie vallas on hästi ja mida saaks veel paremini teha. Juhtmõtteks sai meie grupil- Ei saa santi sundida, kui sant ei taha kõndida. Lahti seletatuna see, et tihtipeale omavalitsus ja ka näiteks külaselts tahaks kaasata küll inimesi, kuid need ei tule välja lihtsalt. Siis tekkiski mõte, et peab kuidagi motiveerima ning pakkuma miskit ahvatlevat. Kuid, et üks sihtgrupp on noored, siis neid ehk motiveeriks korralik pidu. Niisiis tuligi mõte teha "Mõttepidu", kus enne pidu oleks ka väike mõtteosa ja ideede genereerimine ning peole saavad vaid need, kes on ka panustanud oma mõttetegevusega. Kui mõttepidu googlisse panna, siis tuleb sealt täpselt 4 vastust. Mul väike mõte igaljuhul ses osas tekkis. 
Ühe ideena tuli välja ka see, et vabaühendused ei peaks kogunema omavalitsuse eestvedamisel, vaid et nad moodustaksid oma ümarlaua ning sel juhul oleks nende hääl tugevam ja ka selgem. Muidu võib ikka valla hääl üle olla. 
Üldiselt on meil avatusega seis kenasti üle Harju keskmise, nii näitas tehtud analüüs, ja ses osas meil häbeneda pole midagi. Peagi peaks tulema kokkuvõtted ning oktoobri lõpuks peaks olema valmis ka tegevuskava. Ühe asja teen kohe ära. Nimelt lingin Facebookis valla lehe alt Järva-Jaani Hea Teada gruppi. Teise asjane leppisin kokku, et 23. oktoobril kell 18 toimub infotund Jalgsema külas. Sarnaselt Karinu kandile, hakkan ka seal kord kuus kohal käima ning infot jagama. Tulge kaema. Kui ma nüüd hästi järgi mõtlen, siis see infotund väga kaua kesta ei saa, sest kell 19.00 esineb kultuurimajas RAM ehk Rahvuslik Akadeemiline Meeskoor, mida peab kindlasti oma silmaga nägema. Ehk võtan siis mõne memme sealt otse kaasa. Mõte veel liigub siin kell 1 öösel. Ühesõnaga jätkame tegevust, et olla veel avatum ja läbipaistvam.

Homme toimub väike koosolekute päev. Kell 8.30 saan kokku uue piirkondliku konstaabliga ning arutame koostöö üle, kell 10.00 toimub vallavalitsus, kell 12.00 saan kokku KENK-i juhatajaga, kell 13.00 toimub Järvamaa Spordiliidu juhatus. 

Kolmapäeval on JOL-i juhatus, kus päevakord päris pikk.Pealelõunal osalen E-Piima juhatuse koosolekul, et Jaanus Murakale üle anda valla vapimärk. 
Neljapäeval toimub kihelkonnapäevade töötoimkond ning kel soovi ka osaleda, siis algab see kell 10.00. Head mõtted on teretulnud. 
Nädala jooksul peab saama valmis ka Jaani Teataja oktoobrikuu number. Kui kellelgi veel midagi avaldada, siis homme lõunaks on kõige tagumine aeg, et saata artikkel arendus@jjaani.ee aadressil. 

Reede esialgu suht tühi, kuid eks sinna ilmub varsti midagi. Laupäeval toimub järjekordne Tiina Idavainu sügisjooks. Tulge kogu perega liikumisest rõõmu tundma, sest on ju liikumise aasta. Laupäeval toimub kutsekooli saalis ka Helistuudio avaüritus, kuhu kõiki oodatakse. Mingem kaema. 

Nuniih. Kanne sai peris korralik vist. Tasus lugeda? Samas oli see ju tasuta :)

1 kommentaar:

  1. Mõttepidusid korraldades üritage mõelda, kas tõesti ei saa kuidagi ära koristada seliseid asju: http://goo.gl/maps/ppT6K
    Eriti peamiste läbisõiduteede äärest, mis loovad asulast üldpildi. Olen kuulnud, et eramajaomaniike küll peedistatakse isegi küttepuuriida ja mahalangenud puulehtede eest. Palju on näiteks sellise hallitanud lobudiku omanikule ettekirjutusi või trahve tehtud?

    VastaKustuta