teisipäev, 27. oktoober 2015

Sõprus on oluline

Vabandused ette-taha püsilugejate ees, et eelmisel nädalal jäi kanne tegemata. Õhtud olid pikad ja ei leidnud aega, et seda teha. Nüüd siis katsun taas kaasaega jõuda. 

Üle-eelmise nädala lõpus oli koosolek, kus arutasime veeprojektide olukorda. Tundub, et oleme graafikus ja saavad kenasti tehtud. Lisaprojektina tulnud kaugloetavad veemõõtjad saavad meile selle aasta jooksul muretsetud, kuid külge pannakse alles järgmisel aastal, sest see võtab lihtsalt nii palju aega.

16. oktoobril toimus südame taaselustamise päev ja ka vallamajas tegime väikse elustamisõppuse. Läks igaljuhul asjaette, sest uut infot said kõik asjaosalised. Aitüma Punasele Ristile.

Eelmisel laupäeval ja eile sai tehtud meie vabatahtliku komando avariide likvideerimise koolitus. Kui nüüd testi osas suuri üllatusi pole, siis võime ilmselt 1. jaanuarist hakata reageerima kuni 25 km kaugusel olevatele liiklusavariidele. Siinkohal muidugi loodan, et selliseid sündmusi oleks võimalikult vähe. Kuidas levitit kasutada või kuidas kolme punkti stabiliseerimist teha, on selge. 

Eelmisel pühapäeval oli hea meel tervitada Eesti maanaisi, kes olid sel korral Karinule kokku tulnud. Kohal olid lisaks meie maakonna omadele külalised Harjust, Jõgevamaalt ning Viljandimaalt. Nagu kohapeal öeldi, siis peaks seda päeva ka suuremalt esile tooma, sest maanaiste visa hinge ning lahke meele peal meil riik püsti seisab. Et seda sära ja jaksu ikka edaspidigi jätkuks.

Kahjuks ei saanud maanaistega pikalt olla, sest Lõikuspidu ootas. Muhe tükk, vahvad näitlejad, mahlakas tekst. Aeg lendas kiirelt ja oli vaadata küll. Kahjuks ise väga seda aega ei tea, kuid sain aru, et umbes nii see päriselt oligi. Nostalgia küll, aga tagasi ikka ei tahaks sellist aega. Kiitus Arletile ja Tiidule. Kultuurkapitali aastapreemia võiks siit tulla küll :)

Möödunud nädala märksõna oli sõprussuhted.

Esmaspäev oli küll suhteliselt rahulik ja majasisese töö päev, kuid teisipäeval läks nädal täiega käima.

Hommikupoole toimus Järvamaa Spordiliidu juhatus, kus teemadeks olid nii noorsportlaste preemiad, spordiliidu arengukava kui ka iga-aastane tunnustamine. Igaksjuhuks tuletan meelde, et Järvamaa spordi kohta saab ikka infot aadressilt www.jarvasport.ee 
Teisipäev oli ka rahvusvaheline ettelugemisepäev, mida erinevates raamatukogudes erinevalt tähistati. Kuna olen Järva-Jaani vallavanemana Järvamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse liige ning sealt on mind määratud kui kultuuri- ja spordikomisjoni esimeest olema Järvamaa Keskraamatukogu nõukogu liige (vist sai selgelt kirjutatud), siis kutsuti mind sellest ilusast päevast osa võtma Paide raamatukokku. Enne mind luges Järvamaa Kutsehariduskeskuse direktor Rein Oselin lastele raamatuid ette, kuid kuna tegemist oli vaheajaga ning lasteaial tuli lõuna peale, siis minu rolliks oli raamatukoguhoidja tavaline töö. Suhelda klientidega, võtta raamatuid vastu, laenutada uusi välja, pikendada laenutusi, registreerida lugejaid jne. Rahvast liikus päris palju. Lisaks sain infot Järva-Jaani raamatukogude tegevuse kohta ning kui palju on seal sel aastal laenutusi olnud. Kui näiteks Järva-Jaanis on laenutusi olnud üle 10000, siis Karinul on see üle 2000. Huvitav on see, et Karinul on just perioodika osakaal tunduvalt suurem kui alevis. Kel huvi jälgida, et kuidas päeval raamatute laenutamine üle Eesti toimub, siis on tehtud selline huvitav kaardirakendus, kus kõiki laenutusi näeb online kaardilt. Praegu ei leidnud ainult linki üles. Igaljuhul oli väärt kogemus ning nüüd mõistan ka seda valdkonda paremini. Aitäh Jane Kiristajale kutse eest ning Eha Palmile koolitamise eest.

Teisipäeva õhtul saabusid meile külla sõbrad Kokkola linnast. Hea meel on, et varsti juba 25. aastaseks saav sõprussuhe on endiselt elav ja arenev. Viisime nad õhtust sööma Sämmi Grilli. Neil oli ses osas väike eelarvamus, sest nende jaoks on Grill lihtsalt üks burksiputka, kus luugist saab ehk ka vorstikesi osta. Seda enam oli positiivne üllatus ja igaljuhul jäädi väga rahule maitseelamusega.
Kolmapäev oli juba tihedam päev, mis algas koolimajast, kus Raigo tutvustas koolihoonet ja selle võimalusi. Edasi liikusime võimlasse ja rulaparki. Sealt edasi kinomuuseumisse ning põikasime läbi ka MoobelSL meeste juurest. Seejärel vanatehnika varjupaik ning discgolfi väljak. 
Vahepeal mainin, et lisaks vanadele sõpradele Timole ja Kirsile, olid kaasas Jari turismiinfokeskusest ning linnasekretär Sonja. Seetõttu ka selline ülevaatlikum tuur.
Lõuna olime Roosna-Alliku mõisas ja seda põhjusel, et kell 13.00 algas seal Leader meetme tutvustamine Türgi põllumajandusministeeriumile, kes seda meedet tahab ka rakendama hakata. Juba lõunalauas löödi meid segi, niiet ise sain Türgi omadega jutule ning ka Soome-Türgi suhtlusliin on avatud. Peale sööki oli mõisa tutvustus ning väike muusikaline vahepala. Me läksime sinna seetõttu, et enne kui soomlaste tulek oli teada, siis lubasin Järva-Jaani projekte ning ideid türklastele tutvustada. Niisiis võtsime sõbrad sinna kaasa ja tegelt said nad ka ikka hulga infot juurde. Ettekanne SIIN. Kuna laadisin need arvutist googledocsi, siis natuke vigased, kuid enamvähem peaks olema arusaadav.
Edasi läksime tegime Vallitornis läbi ajarännaku ning külastasime turismiinfo keskust.
Seejärel tulime koju tagasi ning tegime ka töökoosoleku, kus said järgmise aasta plaanid laias pildis paika. Turismiteemal saame kõige kiiremini tegutsema hakata, jagada infot. Lisaks taaselustame haridusvaldkonna koostööd. Põhiteemana oli siiski suhete 25. aastapäeva tähistamine juuli teisel nädalavahetusel. Esimesed mõtted on kirjas ning nüüd vaja kontidele liha peale kasvatada.
Igaljuhul oli taas rõõm näha sõpru ning saada juurde uusi. Tervitused siinkohale ka teistele, kes sel korral kaasa ei tulnud ning keda järgmisel aastal kindlasti näeme.

Reede hommik algas jalutuskäiguga Metstaguse taga metsas (ilus lause). Seal pidi olema lahtine kaev kuskil ning läksime siis meestega vaatama. Õnneks oli maaomanik nii hoolas, et oli ise juba korralikud raudlatid püsti pannud ning isegi aia ümber ehitanud. Ohtu polnud. Siinkohal üleskutse, et kui keegi teab veel kuskil lahtiseid kaevusid olevat, andke kindlasti teada.

Pealelõunal oli JOL-i üldkoosolek ning sellest saab ülevaate SIIT. Tegime Raidiga naabrimees Kulnole kingituse ka. Lendav vaip koos spetsiaalse kütusega. Peaks toimima küll.

Laupäeval toimunud discgolfi võistlusest võttis osa 26 mängijat ning seda nii kaugemalt kui lähemalt. Pean kiirelt jagama kolme etapi järgset üldtabelit, sest ei tea kui kauaks nii kõrgele kohale püsima jään. Tabel SIIN. Lahe on see, et järjest uusi gruppe tulevad ja tunnevad huvi ning nädalavahetusel on ikka päris tihe liiklus Võllastel. 
Pühapäev läks juba eelpoolmainitud koolituse tähe all.

Täna oli hommikune koosolek ning seejärel alustasin esitluse tegemisega. Nimelt kolmapäeval etlen konverentsil "Koostöös elu tuleohutumaks" ettekandega "Kogukonna võimalused". Lisainfot SIIT. Homme jätkan selle tegemist.
Aga täna siis toimus veel JAP-i üldkoosolek, kus ca 3 tunni jooksul oli nii arvamusi kui eriarvamusi, kuid lõpuks ikka oli üksmeel. Ses mõttes olen nõus, et üldkoosolek ei pea olema ainult käetõstmise koht, vaid ka seal peab tekkima arutelu ning tänane koosolek oli ses mõttes hea näide ning tulemus oli tummine. Võtsime vastu nii rakenduskava kui järgmise aasta eelarve. Kinnitati juhatuse liikme tasud ning hindamiskomisjoni moodustamise ja üldkoosoleku korraldamise korrad. 

Sealt liikusin otse edasi Jalgsema kandi infotunnile, kus lisaks minule oli "kuumal toolil" Teenuse juht Jüri. Rääkisin mõne sõnaga eelarvest, haldusreformist, pagulastest ning kuulasin mured ära. Edasi läks juba Teenuse küsimuste tähe all. 

Homme praeguse seisuga avalikke koosolekuid pole, kuid võivad alati tekkida.

Kolmapäeval eelpoolmainitud konverents ning poole viiest peaksin olema tagasi, et eelarve- ja majanduskomisjoni koosolekust osa võtta. Teemaks lisaeelarve.

Neljapäeva hommikul külastame Väätsa Prügilat, et saaks täieliku pildi ette sellest ettevõttest ning lisaks minule saab pildi ette ka volikogu esimees Meelis ja parem käsi Uku.
Pealelõunal on volikogu istung ning istungi päevakord koos materjalidega SIIN

Reedel osalen Järvamaa Arenduskeskuse traditsioonilisel õppepäeval, mis sel korral viib Lääne-Virumaale, kus tutvume Grossi tootmisega ning metalliettevõtetega. Saab kindlasti hariv olema. 

Laupäeval on taas siis discgolfi nädalamäng, kuhu kõik on ikka endiselt oodatud. Ka uued mängijad.

Muudel laiematel teemadel on ikka raske kuskilt mingeid positiivseid emotsioone leida. Toobal varastab nii et silm ei pilgu, Savisaar on ennast sisuliselt pühakuks kuulutanud, pagulaste sisenemine Euroopasse on kontrollimatu, maanteeametis võetakse pistist, haldusreformist pole midagi kosta jne. 

Vähemalt olid meie sangpommirebijad taas tublid ning tõid Albust medalid koju.
Kaunist nädalat ning peatse kuulmiseni, sõbrad.

PS. Sõpruse vastandiga tuli meelde üks hea väljend. Et kui sul pole ühtegi vihavaenlast, siis järelikult teed sa midagi valesti. Päris diip.

2 kommentaari:

  1. Rõõm lugeda, et töö Paide raamatukogus Artole nii hästi sobis, aga
    tõe huvides ei saa jätta mainimata, et Järva-Jaani raamatukogul on
    2015 aastal (aasta algusest tänaseni) üle 14 000 laenutuse: raamatuid
    on laenutatud üle 10 000 ja perioodikat üle 4 000

    VastaKustuta
  2. Tänud täpsustuse eest. Kuna numbreid üles ei kirjutanud, siis võtsin ühel puhul raamatute laenutamise ning teisel puhul kogunumbri ja tegelikult on 14000 ju ka ikka üle 10000, nii et päris mööda ei pannud.

    VastaKustuta