reede, 13. mai 2016

Maaletooja

Selle aasta kõige ilusamad ilmad on ilmselt nüüdseks läbi ja aeg on taas talveks valmistuma hakata. Loodame muidugi, et nii hull lugu see pole ja rohkem ilma juttu ei tee ka.

Eelmisel nädalal toimus JOL-i kultuuri- ja spordikoosolek ning põhiteemaks olid laulu- ja tantsupeod. Esiteks andis Lili ülevaate 2017. aasta noorte suurest peost "Mina jään" ja seejärel järgmise aasta maakonna peo konkursi väljakuulutamine. Hääd lugejad, pange ka pead tööle ning esitage omi ägedaid mõtteid kuidas järgmisel aastal võiks Türil maakonna pidu välja näha. Info SIIT.
Teisipäeva õhtul oli meeldiv võimalus üllatada oma külaskäiguga ka toredat, ägedat ja särtsakat daami, kellel oli väärikas juubel Salutagusel. Õnne ja tervist veelkord Sulle armas Linda Zaan.
Teisipäeva õhtu lõpetas Jalgsema külamajas toimunud külateatri etendus "Koduteel", mille oli kokku lavastanud Arlet Palmiste. Kes veel pole jõudnud vaatama, siis soovitan ja järgmine võimalus on 31. mail kell 12.00 sealsamas. Kiitus näitlejatele ning taustajõududele.

Kolmapäeval oli JOL-i juhatus ning seal oli üheks teemaks elutööpreemia laureaadi välja valimine. Sel aastal tunnustame Uno Aani, kes selle auga on ära teeninud. Kiitus ja müts maha, oleks endalgi sellises vanuses sellist energiat ja erksat vaimu. Peab ilmselt õppima minema.
Lisaks räägiti Eesti 100 sündmustest ja nii.

Kolmapäeva õhtul toimus haldusreformi koosolek Koerus, kus esialgu andis Tarvi Pihlakas ülevaate hariduse olukorrast meie piirkonnas ning seejärel käisime võimaliku ühinemislepingu tooriku üle. Suuri vastuolusid ei olnud ning leidsime ka seda, et väga detaili ja lõplike otsusteni ei saagi minna. Peame ka uuel volikogul laskma midagi otsustada (kui kõik paigas, siis polegi nagu pointi edaspidi kandideerida). Kodutööks jäi mõelda välja teenuskeskuste sisupool ning kokku saame juba siis kui kahevahel olijad on otsustanud kuhu edasi. Täna valis Koigi igaljuhul maavalla suuna ning eks siis näha ole peagi kuhu poole liiguvad Kareda ja Imavere.
Koeru vald on lisaks teinud ettepaneku Rakke vallale, aga täpset ajendit mina veel aru saanud pole. Päris huvitav saab olema kui Rakke peaks selle ettepaneku vastu võtma, sest siis peaks nad nagu meiega ka rääkima hakkama. Aga eks see peagi selgub.
Riigikogus edeneb seaduse menetlemine "jõudsalt", varsti on pooled ettepanekud läbi hääletatud. Ei tea kui opositsioon näiteks kell 5 hommikul oma jõud koondaks, et kas siis saaks kogemata mõni muudatus ka vastu võetud.
Hoiame teemaga kursis.

Neljapäeval oli Karinu infopäev ja teemaks oli gümnaasiumi tulevik ning ülevaate andis koolidirektor ise.

Reede algas JAK-i nõukoguga, mis sel korral toimus Türi külje alla Tori mõisas. Päris ilus koht, olin seal esimest korda. Sain natuke ka koosolekut juhtida, kuid lõpuni siiski ise olla ei saanud, sest pidin osalema kohtumajas eelistungil M.Vaasi juhtumi osas. Sellest ilmselt on enamus juba lehest lugenud ning ega enne sügist sellest väga rääkida polegi kui toimub päris istung ja asi klaariks saab.

Õhtul osalesin Järvamaa Aasta Ema tseremoonial Paide Raekojas ja väga ilus sündmus oli. Veelkord palju õnne Silvale ja kogu ta perele. Usun, et kõik on nõus, et tunnustus läks õigesse kohta. Pilte FB lehelt.
Peale seda jõudsin ka Järva-Jaani Kevadkontserdile, mis emadele oli pühendatud. Sain üle pika aja lihtsalt saalis esitusi nautida. Oli siiras ja tore ja ilus. Poiss muidugi lauluringi lastega lollitas laval, aga need tegelt ongi need kõige ägedamad kohad kontserdil kui mikrofoni pärast läheb jagelemiseks.

Laupäeval ja ka eile toimunud jalgpallimängudest punkte ei õnnestunud tuua. Võõrsil on Ambla alati väga raske olnud ning täiendavate jõududega on nad veel teravamad kui eelmisel aastal. Kaotasime 1-3. Eile õhtul Tallinna külje all Laagris toimunud mängul JK Harju vastu tuli meil samuti kaotus alla neelata. Erinevatel põhjustel ei saanud osad mehed tulla ja mänguaeg (algas kell 20.30 ning koju jõudsime peale keskööd) oli ka nagu ta oli. Kaotus 1-4, kuid vastane oli hea ka. Ega nad muidu tabeli liidrid poleks. Pilte mängult näeb SIIT. Aitäh ka tublidele kaasaelajatele, kes pöialt hoidma olid tulnud.
Eile toimusid üle pika aja ka tüdrukute ja noorte trennid. Hea meel oli näha, et väikseid poisse ja tüdrukuid oli üle 10 kohale tulnud. Ehk siis kolmapäeviti kell 17.30 toimub tüdrukute trenn ning 18.30 Paide linnameeskonna treeneri Rauno Kaldi käe all lasteaia ning 1-2. klassi trennid.

Emadepäev on alati tore päev olnud. Kasvuhoone sai taaskord korda :)

See nädal algas erinevate koosolekutega. Kõigepealt töötajate koosolek, seejärel JAP-i 10. aastapäeva korraldustoimkond. Seejärel Maale Elama messi koosolek, kuhu sel korral läheme Kareda ja Koeru vallaga ning maavalitsus meile toeks on.
Peale seda oli veel eelarve- ja majanduskomisjon, mis arengukava üle vaatas. Suuri muudatusi ei tehtud.
Esmaspäeval alustasime ka komandohoone remondi plaanimisega ning seejärel trenni nagu ikka.

Eilsest peale vallavalitsuse istungi väga suuri asju välja pole tuua. Ja sealgi olid suhteliselt tavalised eelnõud. Raieload, jäätmed, kasutus ja ehitusload jne. Lisaks kuulutasime välja parklate projekteerimise hanke ning kinnitasime vallale uue bussi ostmise hanke, mis peaks siis septembris kohale jõudma. Hetkeseisuga peaks tulema 19+1+1 kohaga Mercede Benz buss.

Täna väga suuri väljaskäimisi polnud ja suhteliselt "kodune" päev.
Ahjaa, eile käisin vaatamas kuidas Kuksemal tehnoülevaatuse punkti ehitamine edeneb. Päris hästi edeneb ja juuni alguses peaks esimesed ülevaatused juba toimuma. Vinge.

Homme saame hommikul naabrimehe Raidiga kokku, et KOV-juhtide koolituse kodutööd tuunida (järgmise nädala teisel poolel toimub koolituse finaal Hiiumaal) ning seejärel juba Maale Elama messile ettevalmistus ning tavaari kokku kogumine. Võtan kaasa Järva-Jaani teed ning Koeru Kaja toimetaja on juba ka Messilehe valmis teinud. Nii et kõik on oodatud laupäeval Telliskivi loomelinnakusse. Ja nii kui sealt tagasi tuleme, läheb Kultuurimajas mölluks, sest Tuttuued peavad oma esimest väikest juubelit. Kõik oodatud ja palutud. On oodata ka külalisi ning huvitavaid etteasteid.

Eelmisel nädalal külastas Dr Silvas meid Tanel Padar, homses Silvas tuleb näitleja Ita Ever patsienti mängima. Päris vahva ju. Soovitan ka neil uuesti vaatama hakata, kes alguses natuke ära ehmatasid. Nalja saab ning kuuldavasti pidi hambaarst ka puhta kitli selga saama  :)

Pühapäevane discgolfi nädalamäng tegi meil täitumise rekordi. Nimelt täitus 90 nime juba 13 minutiga. Hull värk ikka. Pühapäeval kell 10 teeme ka väiksed talgud rajal, et oleks puhtam, ilusam ja parem mängida. Kõik on oodatud.

Järgmise nädala vaade on selline, et esmaspäev on esialgu rahulik. Teisipäeval on laulu-ja tantsupeo komisjoni koosolek. Kolmapäeva õhtul purjetan juba Hiiumaa poole, et neljapäeval ja reedel korralikud viimased seminarid saada ning edukalt koolitus läbida.

Nädalalõpp tuleb kiire koos erinevate üritustega ning pühapäev päädib maakonna tantsupeo prooviga ja jalgpalliga Kasekas.

Olgu, katsun siis mõned toredad inimesed meie toredast elust maal teadlikuks teha ning toon nad maale ära. Sellest ka pealkiri täna :)

Olge vaprad ja kuulmiseni.

1 kommentaar:

  1. Haldusreformi kulg on pildi silme eest sassi ajanud. Nagu ma olen aru saanud, siis peaks hetkeseis Järva-Jaani ümber olema midagi sellist: https://www.upload.ee/image/5866673/Jarvamaavallad.png

    Süda-Eesti vallast ei tulnud siis midagi välja? (Kahjuks pole kursis viimatiste arengutega, mäletan et eelmine aasta sellest midagi räägiti.) Nüüd "kaklevad" Paide ja Jaani: Kareda, Koigi ja Imavere pärast? Järva valda kaardil vaadates on küllalki ilmselge, kuhu peamist keskust kavandatakse (Järva-Jaani).
    Halduse poole pealt jääb küsimus, kas selline "jaga ja valitse" meetod toimib, sest haldusreformi üks mõtteid ongi ära muuta olukord, kus igas väikses KOV-is on hulk vallaametnikke. Osavaldade ellukutsumine kaotaks jälle mõneti haldusreformi mõtte: endised vallad muutuksid osavaldadeks ning nn pärisvald või halduskeskus oleks siis justkui suuremate õigustega JOL (Järvamaa Omavalitsuste Liit).
    Lahti seletamist tahaks minu jaoks natukene ka ühinemislepingu projektis olev klausel: "Ametiasutuste töö ümberkorraldamisel ja uute teenistujate teenistusse võtmise vajadusel leitakse personal eelkõige sisevaliku teel, et tagada info, teadmiste ja oskuste kvaliteet ning selle säilimine ja haldusprotsesside tõrgeteta jätkumine." Kas see peaks toimima liitumis ettepaneku saanud valla töötajatele siis liitumise motivaatorina? (On see ju kergemat sorti lubadus, et nende töökohad ei kao ära.) Samas kuidas see peaks välja nägema? Ühinenud valla vallavanem kutsub seniste valdade mingid valdkonna spetsialistid kokku, rivistab nad seina äärde üles ning siis vastavalt näo meeldivusele/mitte meeldivusele jätab nad tööle või laseb lahti? Kas tegelikkuses ei ole selliste ametikohtade täitmiseks ette nähtud avalik konkurss?

    Lõpetuseks paneb mind imestama, miks tundub "imelik" Koeru valla ühinemisettepanek Rakke vallale? Mõlemad vallad on suuruse ja rahvaarvu poolest küllaltki sarnases vahemikus, neil on ühine piir ning liitumine parandaks näiteks ühistranspordi kvaliteeti. Maakonnaliinide busside paremat korraldamist segab maakonna piir, kuid parema omavahelise bussiliikluse olemasolul saaksid Koeru elanikud veel paremini ära kasutada Rakkest läbi minevat raudtee transporti.
    Sarnaselt Koeru-Rakke juhtumile ei tunduks minu jaoks imelik näiteks Ambla-Tapa või Jaani-Tamsalu liitumine. Millegi pärast ollakse väga kinni NSV ajal tekkinud maakonnapiirides, kuigi ajalooliselt on kirde Järvamaa ja edela Virumaa olnud tihedamalt seotud: http://admin.entsyklopeedia.ee/EE_11/haldusjaotus%201939.png

    VastaKustuta