neljapäev, 21. oktoober 2010

Mis värk on?

Küsimus on kogukonnakeskuse kohta, kuid sellest hiljem. Enne sel nädalal toimunust.
Tegelikult läheksin tagasi isegi eelmise nädalavahetuse juurde kui sangpommimehed ja naised tulid Palamuselt tagasi suure hulga Eesti karikavõitude ja medalitega. Palju õnne ning edu edaspidiseks. Tulemusi ja infot tänasest Järva Teataja paberväljaandest.
Teisipäevane päev läks suuresti volikogu eelnõude kirjutamise tähe all ja kahjuks ise ei jõudnudki ettevõtlusnädala arutelule, kuid tundub, et kõik sujub.
Lauluvõistluse teemalisel koosolekul sai otsustatud, et lauluvõistlust järgmisel kevadel ei tulegi. Tuleb hoopis laulupäev "Laula, kuis oskad" ning rõhk on julgel osalemisel ning žürii ei pane lapsi pingeritta, vaid annab välja eripreemiaid. Niiet lapsed hakake juba harjutama.
Noortekeskuses toimunud kohtumisel osales kümmekond noort ning rääkisin natuke oma tööst. Üheks küsimuseks oli, et mis omadused peavad olema, et saada vallavanemaks? Sai kuidagi vastatud, aga mida Sina vastaksid? Ja vallavanema tööst nad teadsid seda, et hästi palju tuleb allkirju anda. Vahva kohtumine ühesõnaga.
Õhtul kolleegidega tennist mängides tuli paar servi isegi välja. Ehk saab sellest hea ning edasiviiv traditsioon.
Kolmapäeval alustasime JOL-i komisjonide moodustamisega ning neid sai kokku neli. Peaaegu nagu volikogudel. Minu teemadeks said kultuur ja sport. Nüüd vaja ülejäänud komisjon kokku panna ja tööle asuda.
Tänane päev oli ka maruline kui hommik algas maakondliku "hasardi" komisjoni külaskäiguga Päevakeskusesse. Natuke hiljem hommikul toimus haridus- ja kultuurikomisjoni koosolek, kus arutati järgmise aasta kalendrit, järgmisel suvel toimuva "20a sõprussidemeid Kälviäga" ürituse pidamisest, arengudokumentide loomises osalemist ning samuti andis Vootele ülevaate tehtust ning tulevast. Peale lõunat oli kolmetunnine vallavalitsuse istung, kus oli üle kahekümne päevakorrapunkti, millest pooled lähevad volikokku.
Homme toimub JOL-i üldkogu, kus hakatakse arutama ka järgmise aasta eelarvet ning preemiate väljaandmise korra muutmist. Eks näis kas muutub ja kuidas.
Pühapäeval toimub Võllastel kõikidele huvilistele jalgrattakross, niiet kiiver kaasa ja hea tuju ka, sest sel aastal ilmselt enam eriti poriseks ei saa. Loodetavasti ikka pole selleks ajaks lund veel maas.
Tänases JT-s sai lugeda taas "Saar ütles" artiklit. Nimelt oli teemaks facebook ja sellega kaasnevad võimalused. Midagi teha ei ole, peab ajaga kaasas käima kui ei taha maha jääda.
Et aga oleks käega katsutav koht, kus väärtustada vanu aegu ja kombeid ning töömeetodeid...
Jõuangi nüüd ka selle kogukonnakeskuse teema juurde, mille kohta pealkirigi pandud. Viimase nädala jooksul on see kogukonnakeskuse loomine tekitanud valla peal palju küsimusi ja eelarvamusi ja valearvamusi ja ka toetavaid arvamusi.
Põhiküsimus on see, et mis see endast siis kujutab? Meil on juba ju olemas kultuurimaja ning päevakeskus ja miks vallal veel ühte sellist vaja teha on.
Esiteks tahan ära klaarida selle, et tegemist ei saa olema valla allasutuse ega valla poolt ülalpeetava asutusega. See, et ma seda vedades olen vallavanem on antud juhul ühelt poolt õnnetuseks, kuid kontaktide ja teadmiste kaasamise mõttes õnneks.
Lõppkontseptsioon või maja lõplik eesmärk on veel paika panemata ning selleks teeme kindlasti ka mõttetalgud. Enda vaimusilmas näen ma seda nii, et erinevates tubades on olemas erinevad püsivad töö ja õpitoad, sest üheks eesmärgiks on olla ka kohalik SRIK ehk säästva renoveerimise infokeskus. Lisaks võiks olla erinevad käsitöötoad neile, kellel seda pole võimalik mujal teha. Maja ümbruses olev munakivi peaks saama puhtaks ning tulevikus kui turist või muu huviline sisse astub, siis näeb ta galerii-poodi, kus saaks osta erinevaid J-Jaanis tehtud asju. Põhirõhk oleks isetehtul ning vanade asjade taastamisel. Olulisel kohal on koolitus. Nii ka ülehomsel talgul on oma eesmärk. Vabaõhumuuseumi teadur räägib kuidas ja mida vanade majade taastamisel silmas pidada ning millest alustada.
Lisaks võiks olla tulevane kogukonnakeskus ka teatud mõttes turismiinfokeskus, kuhu tulles saaks info kõige siin vallas ja lähiümbruses toimuva kohta. Ideena võiks rakendada Suure venna, Paide kogukonnakeskuse mõtet, et töösse panna rattalaenutus.
Kindlasti võiks olla eraldi tuba ka kogu Järva-Jaani miljöölisuse väärtustamiseks ning eksponeerida vana ja uut aega. vanadpildid.net aadressil olevad pildid võiks olla üheks vahendiks selle tegemiseks.
Lisaks on kaks kõrvalhoonet, kus võiks midagi suuremat toimuda (hobuvankrite tegemine, veinikelder, mida iganes).
Ideed paistavad ju ehk kenad, aga küsitakse kuidas see ennast ära tasub ja kes siis rahastab ja miks see tuleb majja, mis on eraomanduses.
Majaomanikuga on kokkulepe, et võime seal tegutsema hakata ja kui on konkreetsed huvilised, siis oleks vaja teha MTÜ, kellega tehakse pikaajaline leping selle tasuta kasutamiseks. Suuresti hakkab see keskus valmima läbi vabatahtliku töö ja läbi erinevate koolituste, millega saab reaalselt majas ka midagi ära teha (akende taastamine, põrandate taastamine, vana maja soojustamine jne). Kui on MTÜ, siis saab ka erinevaid projekte kirjutada, lisaks on kindlasti olemas ka häid inimesi ja ettevõtteid, kes hääde projektide elluviimiseks pole kitsid. Majandama peab see keskus ennast ise läbi seal pakutavate või müüdavate teenuste ning läbi kulude optimeerimise.
Loomulikult on nii, et kui ei ole huvilisi ja aktiviste peale kahe-kolme hullu, siis me ei hakka seda tegema ning elu läheb edasi.
Loodan, et sai natuke selgemaks see küsimus ning kui on häid mõtteid mida seal teha, siis anna märku. Kui aga ikka asi segane, siis tule laupäeval talgutele või vähemalt ärge võtke teistel indu vähemaks.
Tegin ka eraldi blogi kogukonnakeskuse jaoks, kus siis tulevikus peaks saama ülevaate toimuvast ning muud vajalikku informatsiooni.
Muide see kena kuulutus tänases JT-s on Järvamaa Vabatahtlike Keskuse poolt tellitud ning ka sellest organisatsioonist ja tegevusest tuleb laupäeval juttu.
Ütlen taas- Head inimesed! Olgem ikka positiivsed ja kohtumiseni

4 kommentaari:

  1. Tore, et nn kogukonnakeskuse formaat levimas on. Paide kogukonnakeskusest saab lähemalt lugeda siit: http://weissenstein.blogspot.com/
    Tegemist on selliste märksõnadega nagu kodanikualgatus, kohaliku kogukonna arendamine, säästev areng ja eluviis jms. Mõte on selles, et aidata kohalikul kogukonnal areneda omal jõul - teinekord paneb asjad kõige paremini käima see, kui panustada vabatahtlikult oma aega ja jõudu, mitte ei loodeta alati mujalt (vald, riik, EL jne) tulevale abile. Selleks on hea teada, kuidas oma elukeskkonda hoida (säästev ennistamine), kuidas muutuda majanduslikult sõltumatumaks (käsitöö- ja muud traditsioonilised oskused, kohaliku ettevõtlikkuse arendamine võibolla ka kohaliku maksevahendi arendamine), kuidas kasutada paremini ära olemasolevat ressurssi (ehitusmaterjalide, tehnika jms taaskasutus ja jagamine). Kes tahab sarnastest arengutest maailmas ülevaadet saada, võib alustada näiteks otsingust märksõnaga Transition Towns.

    Loodetavasti sellise algatuste arv laieneb - see annab võimaluse paremini koostööd teha. Igatahes tunnustus Artole, et taoline asi on Järva-Jaanis käima lükatud!

    VastaKustuta
  2. Mul on ka väga hea meel selle üle, mida tegijad korda on saatnud. Oleks tahtnud isegi osaleda. Eks neid talge tuleb ehk veel ja äkki ma olen järgmisel korral just sel ajal Eestis. Nii tore, et Järva-Jaani elab ja möllab.
    Siiralt hea meel on selle üle! Soovin kogu kambale ettevõtlikkust ja isu asja edasi ajada!
    Anu Londonist

    VastaKustuta
  3. Väga tore ja vajalik ettevõtmine ja hoone. Olen Järva-Jaanist läbi sõites seda hoonet tihti uurinud ja imetlenud ja arutlenud, mis seal võis ja kunagi võiks olla...

    Esimese kommentaari jätkuks, et resursside osas tasub kindlasti ka arvestada olemasolevaid ja potentsiaalseid inimressursse ja nende rakendamist. Eriti mõtlen siin noorte peale, kes läbi vabatahtliku töö näiteks väga vajalikke osalemise ja ühistöö kogemusi võiksid saada (ja millegi konstruktiivsemaga tegeleda kui igavusest arvutimängude mängimine või burksis istumine ;)). Noorteprojektide jaoks võib rahastust küsida näiteks Euroopa Noortelt. Täiesti mõeldav oleks korraldada üks noorsoovahetus (nt. säästva renoveerimise või keskkonnateemaline), tuua Eestisse aktiivseid noori välismaalt ja saata oma noored laia maailma uurima.

    Olen ise mitmeid selliseid projekte kirjutada ja valmis tegijatele alati nõu andma ja abiks olema!

    Parimat, Elen-Maarja

    VastaKustuta
  4. Aga väga tore. Siis võiks äkki asja ajama hakata, meie poolt oleks MTÜ (Paid SRIK, kelle alla kuulub ka Järvamaa Vabatahtlike Keskus), koolitus- ja kaasamisideed ning kindlasti ka omafinantseeringut. Olemegi siin Paides juba alustanud JJ koolitusplaanide tegemisega.
    See võiks olla üks esimesi JJ kogukonnakeskuse projekte koostöös SRIKi ja JVKga.
    Palun siis meiega ühendust võtta (paide@srik.ee) :)

    VastaKustuta