kolmapäev, 11. september 2013

Põnev aeg on käes

Aeg on käes. Eile pandi siis valimiskomisjonid lukku ning kandidaadid, kes soovivad pürgida Järva-Jaani vallavolikokku, on teada. Nimed ja kandidaatide numbrid saavad päris avalikuks alles reedel, kuid statistika mõttes toon mõned numbrid välja. Kõige pikem nimekiri on valimisliidul Järva-Jaani Heaks, mille nimekirjas ma ka ise taaskord kandideerin. Kokku 13 nime ning kel meelest läinud, kes meil nimekirjas ja mis eesmärkidel tegutseme, siis info SIIT. Isamaa ja Respublica Liidul on nimekirjas 10 inimest, Keskerakonnal 8, Reformierakonnal 7, Sotsiaaldemokraatidel 2 ning lisaks üks üksikkandidaat. Kokku 41 nime. Hea meel on see, et kandideerimas on 13 noort, kel vanust 30 või vähem. See näitab seda, et noortele läheb kodupaik ja Järva-Jaani korda. Seega on ühe koha peale natuke üle 3 soovija. Eelmisel korral oli kandidaate 45. Täna ilmus ka uus Jaani Teataja ning kutsun ka seal inimesi kindlasti valima, sest valimata jätmine on vastutusest kõrvale hoidmine ning samas ei saa ka pärast viriseda, sest keegi teine on Sinu eest valiku teinud. Eelmisel korral läks mul isiklikult päris hästi ja loodan nende valimistega saada tagasisidet, et kas olen olnud oma tegemiste ja mõtetega õigel teel ning kas olen õigustanud inimeste usaldust. Saan justkui tunnistuse.

Nüüd toimunust ja tulevast.
Eelmisel nädalal toimus JOL-i juhatus, kus kinnitati ära järgmise aasta Järvamaa  laulu- ja tantsupeo idee. Tunnustasime kahte ideed. Põhiideeks saab Südamehelinad, mis koostati Paide kultuurikeskuse loomingulise kollektiivi poolt ning lisaks lõimitakse sinna Jaanika Aasa huvitavaid mõtteid. Arvan, et esimese korra kohta pole üldse paha tulemus, tegelikult suisa hea. Ülejäänud juhatuse otsuste kohta info SIIT.

Karinul toimus ka igakuine koosolek, kuid paraku tänu JOL-ile sinna siiski ei jõudnud. Sellegipoolest olid vallaesindus kohal ning murekohad teada. Mõned on uued, kuid mitmed on sellised, millega oleme ka varem kokku puutunud. Üritame nendega võimalikult kiirelt tegeleda, kuid selge on see, et kõike korraga ei jõua.

Kolmapäeval oli ka väike nõupidamine kooli ühiskonna ja ajalooõpetaja Priiduga, kellel on plaan korraldada koolis tuleval esmaspäeval KOV valimiste simulatsioon. Andsin ka nõusoleku osaleda nõustajana ning loodetavasti läheb see sama hästi kui kaks aastat tagasi toimunud riigikogu valimised. Idee on siis see, et 6-12. klassi õpilased kõik kandideerivad, moodustavad oma liidud (ilmselt 6), teevad platvormid jne ning toimub ka valimine, kus osalevad ka algklasside õpilased ja õpetajad. Saab ilmselt huvitav olema.

Kooliga seoses on hea meel see, et sel aastal osaleb kool nii ettevõtliku kooli kui ENTRUM programmis. Ettevõtlikuse süstimine noortesse on tänapäeval üks väga oluline hariduse osa ning rõõm, et meie kool on sarvist haaranud. Ise kandideerin Entrumi programmi mentoriks, kuid kas ka saan, seda ei tea veel. Infot ENTRUMi kodukalt. Lapsevanemad võivad juba hakata ka utsitama oma lapsi.

Eelmise nädala lõpp läks JOL-i koostöökoolituse tähe all, kus nagu eelmisel korral kirjutasin, oli väga palju teemasid, alates JOL-i strateegiast ning lõpetades linnade ja maaomavalitsuste liidu infodega.
Lisaks osalesin Silviaga perearstinduse teemalisel nõupidamisel, kus räägiti tervisekeskuste loomisest. Selgeks sain vähemalt selle, et ühtegi perearsti lõpetama ei sunnita ning süsteem võib sarnaselt edasi toimida. Samas kui tahetakse Euroopa Liidu raha saada, siis peab vähemalt 4 perearsti minema ühe mütsi alla ning siis ollakse abikõlblik. Samas on minu meelest oht see, et kui isegi koondutakse, siis üle Eesti nii palju raha ikka jagada pole, et kõik saaks ning siis võib juhtuda, et tegeletakse taas energia raiskamisega. Järvamaa puhul saaks kindlasti juttu olla Paide tervisekeskusest ning võibolla ka Türi omast, kuid siia kanti selle loomine on väga ebatõenäoline. Meil õnneks on hetkel hästi toimiv Perearstikeskus ning jätkame selle arendamist.

Laupäevase päeva veetsin Navesti jõel, kus sai kokku kanuutatud 24 km, millest pool oli vastuvoolu. Ilm oli ilus ja tuulevaikne ning aeg lendas. Tõeline eestlase puhkepäev- 5 tundi füüsilist tegevust.
Pühapäevane jalgpallilahing Kasakate vastu oli päris raske. Mitu põhimeest oli puudu, eesotsas vendade Vesperedega. Suutsime siiski võtta väärt 2-2 viigi. Nüüd jäänud veel 5 mängu ja kõik on võimalik. Tulge toetama. Mängude ajad siin plakati peal.

Esmaspäeval olid koosolekud nagu ikka. Lisaks tavapärasele töönõupidamisele, pidasime nõu ka õpilaskodu rakendamise osas. Ilmselt toimub vormi ja sisu muutus uue aasta seisuga ning mõtted on hooga liikuma pandud. Lõplikku seisukohta praegu veel siiski ei saa öelda, sest midagi pole veel kindel.

JAP-i juhatuses vaatasime üle laekunud taotlused. Raha küsitakse vähemalt kolmandiku võrra rohkem kui jagada on ning hea meel, et J-Jaanist on ka mitmed projektid teele läinud. Seda nii MTÜ-delt, ettevõtjatelt kui ka omavalitsuselt. Meie esitatud projektiks oli Disc-golfi väljaku tegemine, mis peaks positiivse otsuse korral saama esimeseks selliseks Järvamaal. Ehk läheb hästi. Selgus saabub kuu aja pärast kui toimub järjekordne juhatuse istung, kus hindamistulemused kinnitatakse.

Eile toimus vallavalitsuse istung ning seal olid lisaks tavateemadele (raieload, kaeveload jne) ka mitmed volikogu eelnõud. Olulisim oli ilmselt valla arengukava kinnitamise eelnõu. Peagi eelnõud ka valla kodulehel üleval.
Eile õhtupoolikul avati lasteaia õuealal liiklusväljak, millele pani õla alla Maanteeamet ning Statoil. Kõik rühmad tegid teemakohase etteaste ning kohal oli ka Maanteeameti enda esindaja. Loodan, et tänu sellele muutuvad meie lapsed järjest teadlikumaks ning osavamaks.

Lasteaialastest veel rääkides, siis eelinfo spordisõpradele. Nimelt teeb sel aastal treener Viktor Mets trenne ka lasteaias käivatele lastele. Ajaks hakkab olema neljapäev ning esimene trenn toimub 3. oktoobril kell 15.30-16.15 võimlas. Trenni aitab lapsi viia liikumisõpetaja Urmo. Lisaks jätkuvad trennid ka 1.-6. klassile, mis toimuvad neljapäeviti 16.15-17.30. Suurematele poistele teevad treeninguid Taavi Idavain ja mina ning need hakkavad ilmselt olema esmaspäeviti ja reedeti.
Hetkel on ka käimas võimla aegade planeerimine, nii et kel mingeid uusi mõtteid, siis andke teada. Sooviks järgmise nädala jooksul ajad paika saada. Hetkel on teada, et naiste saalihoki trenn ja meeste korvpall jätkavad ning lisandumas on meeste/poiste võrkpall ja taibox. Ka ratta ja suusatrennid peaks varsti paika saama. Valikut on. Sporditeema lõpetuseks kutsun üles registreeruma Paide-Türi jooksule, sest ka sel aastal viib sinna teid tasuta buss, mis stardib 6. oktoobril kell 10.30 platsi pealt.

Täna on rahulikum päev, kuid paberitele numbreid on vedada küll. Homme toimub Järvamaa kultuurinõukoda ning lisaks arutame vähe ka kooli valimiste teemadel. Õhtul on kõik lapsed oodatud kinno, kus kell 18.00 linastub "Kollide kool".  Sellega seoses tuli praegu meelde, et tõmbekeskustes Koerus ja Aravetel kino järjepidevalt küll ei näidata.

Reede on 13 ja hetkel suuri plaane sinna teinud pole.

Laupäeval on Kasekas kell 12.00 mäng ja autohuvilised saavad vaadata ameerika autosid, mis 12.00 paiku peaks Järva-Jaani alevis ringi sõitma. Neil suur kokkutulek Paides ning vahepeal väisavad Järva-Jaanit. Kokku üle 100 masina, nii et vaatamist küll.

Pühapäeval teeme ilmselt Võllastel väiksed talgud, kuid Andreasega veel täpsustame, et kes ja mis ja kus ja kuidas. Infot facebookist ja panen siia ka kui teada saan täpsemalt.

Järgmise nädala kohta võib hetkel öelda ainult, et esmaspäeval läheb valimiste teemal (koolis valimised) ning edasi jooksvalt. Kuulmiseni ja kohtumiseni.

Ahjaa. Septembri lõpp on ju valla sünnipäevakuu. Sellega seoses toimub palju üritusi ning need siin kõrval kuulutusel. Osalege siis ikka aktiivselt. Lisaks ootame järgmiseks nädalaks ettepanekuid valla teenete- ja vapimärgi andmiseks.

Kaunist sügise tulekut ja ikka rõõmsalt edasi

2 kommentaari:

  1. Kas J-Jaani kooli lapsed saavad jälle Paide-Türi Rahvajooksule tasuta ??? ( kooli kaudu )

    VastaKustuta
  2. Jah, ka sel aastal on koolilastele see tasuta. Kirja panna õpetaja Aili Vaasli juurde.
    Arto

    VastaKustuta