reede, 17. juuni 2016

Keeruline elu?

Noniih. Eesti elu on ikka peris pööraseks läinud. Skandaal skandaali otsa justkui. Ja neid tekitatakse täiesti tühja koha pealt. Eelmisel nädalal ilmutasin blogis kirjutise, mis oli mõeldud kommentaariks Tänavafestivali korraldamise osas. Täna pean avaldama koolidirektori seisukoha Dievese juhtumi osas, sest Õhtuleht seda ei avalikustanud. Jutt siis sellest loost. Mõnele kõrvaltvaatajale on jäänud mulje, et tegemist on poliitilise tagakiusamisega, teistele jälle, et kuidas saab arvamuse avaldamise eest kohe vallandada. Lugu on pikem ja siinkohal avaldangi Järva-Jaani Gümnaasiumi direktori kommentaari antud loole, mis pidi ilmuma Õhtulehes.

Järva-Jaani Gümnaasiumi direktorit Raigo Prantsi ei üllata, et eksalluv juristidega ähvardab. „Minu soovitus talle oligi, et pöördugu siis töövaidluskomisjoni ja kohtuinstantside poole, kui minu ja juhtkonna põhjendused ei ole piisavalt arusaadavad.“
Prants selgitab, et nemad lähtusid töölepingu paragrahvist, mis käsitleb asutuse halba valgusesse seadmist ja tööandja poolset usalduse kaotust töötaja suhtes. „Kui inimene oleks kirjutanud, et on kahe lapse isa ja EKRE liige, siis olgu. Aga ta lisas, et on kooliõpetaja ja muutis end nii identifitseeritavaks, kui meie asutuse töötaja,“ ütleb ta ja lisab: „hr Dievese juhtumit käesoleval juhul ei vaadelda üksiku intsidendina, vaid osana aasta jooksul kogunenud kirjalikult fikseeritud probleemidena, mis päädisid hoiatustega. Oleme väga palju vaeva näinud, et parandada kooli mainet õpilaste, vilistlaste, lapsevanemate, koolipidaja ning laiema üldsuse silmis. Üritame gümnaasiumiosa säilitada ja positiivset kuvandit hoida. Dievese arvamuslugu ei ühti kuidagi meil koolis töötajate poolt õppenõukogus ning õpilaste poolt õpilasesinduses ja lapsevanemate poolt hoolekogus kokkulepitud ning õppekavasse kirja pandud väärtuste ja vaadetega.“
Prants nendib, et Dievesega on lahkhelisid eri põhjustel olnud varemgi ning ekstöötajale on enda käitumise parandamiseks võimalusi antud korduvalt, seades selleks tööanda poolt kirjalikult fikseeritud dokumentidesse vastavad tingimused. Antud juhul on ekstöötaja neid eiranud. Küll aga toonitab Prants, et kindlasti pole tegu poliitilise tagakiusamisega. „Paar päeva enne Õhtulehe artiklit ilmus tal EKREt toetav lugu Järva Teatajas, seal ta ei maininud, et on kooliõpetaja. Sellega ei tekkinud mingit probleemi. Me ei pruugi vaadetega nõustuda, aga ta ei sidunud neid kuidagi õpetajakutsega ja meie kooliga tervikuna, seega ei näinud me selles probleemi“


Lisaks andis oma kommentaari loole ka haridusministeerium. Loe SIIT.  Loodan, et juhtum sai sellega natuke valgust juurde. Eks igaüks näeb asja enda mättaotsast ja vaidlema võibki jääda. Ise olen ka seisukohal, et kui esindad kedagi, siis pead seal kehtivaid väärtuseid ka järgima või eelnevalt kokku leppima kui kavatsed avalikult muul moel käituda. Kui ma ütleks praegu kuskil kõva häälega välja, et mina olen JJ vallavanem ja tegelikult on maal elu mõttetu ning kõik peakski linna kolima, siis vaevalt ma pikalt vallavanem oleks või oleks?
Ma olen nõus, et inimesed peavad saama oma mõtteid väljendada ning öelda mida nad tahavad ja see õigus neil ju ongi, kuid sellega ju inimene kirjeldab ennast ning näitab kas tal on mingiks ametiks sobiv koht või mitte. Toon veel näiteid? No kui näiteks kirikuõpetaja ütleb, et ta tegelikult ei usu jumalat, kuid siiski tahab pühapäeviti jutlusi edasi pidada või et kui taimetoitlaste liidu president sööb tegelikult vabal ajal liha ning tahab endiselt telesse mina klubi esindama või kui näiteks jne jne. Loodan, et saite aimu.
See, et tsensuur kuskil on, seda tunnen ju enda nahal ka kui ei lasta kommentaare läbi jne ja see ongi nõme. Õnneks on olemas blogi ja FB, kus omi mõtteid veel saab avaldada.
Aga tõmban sellele teemale joone alla.

Teine kuum teema on sel nädalal Haldusreform. Kolmapäeval tegi Kareda vald oma lõpliku otsuse ära, et jääb ka ainult maavalla läbirääkimiste laua taha ning samuti Imavere vald, kes otsustas eile lõpetada läbirääkimised nii Paide linna kui Põltsamaa poolega. Seega on tulemas tugev 7 vallast koosnev uus vald. Oleme rääkinud seda, et me ühineme üheks oma looga vallaks, kus kellelgi ei tohi midagi halvemaks minna ning tegelikult koostöös peaksid ainult positiivsed tulemid olema. Inimesed peavad oma teenused seal kätte saama, kus tänagi. Hetkel on selge, et mingit suurt rahalist võitu me sellest ei saa, kuid võimalik on häid praktikaid ning teadmisi viia üle piiri. Kui seni oleme justkui natuke konkurendid olnud, siis nüüd on aeg ühiselt tugevamaks saada ning üksteise positiivsete näidetega teiste nõrkusi likvideerida. Kõrval on kaart uuest vallast. Roosna-Alliku on roosa, sest ka neile tegime esialgu ettepaneku ühineda maavallaga, millest nad keeldusid, kuid lõplikult ust pole nende ees kinni pandud ja kui kaarti vaadata, siis sobiks nad meile komplekti kenasti, kuid eks see ole nende volikogu liikmete otsustada, kuidas edasi. Paide linn ilmselt peab tõsiselt mõtlema, et kuidas ühiselt ja tugevalt edasi minna, sest omavahelise kemplemise taustal on linna areng ning maakonna veduriks olemine ära unustatud. Või no kas just unustatud, aga see tehakse üksteisel seal väga keeruliseks.
Järva-Jaanis on suur rahvakoosolek tulemas 5. juulil, kell 18.00 kultuurimajas. Tulge ning öelge sõna sekka.

Sel nädalal ongi saanud põhiliselt HR-iga tegeleda. Esmaspäeval käisime Raidiga Imaveres veelkord selgitamas maavalla kontseptsiooni ning teisipäeval olime Kesk-Eesti Tre raadios maakonnatunnis sel teemal rääkimas. Kuula SIIT.

Teisipäeva õhtul sai veedetud ka mõnusat aega valla suurte perede seltsis. Karinul, perekond Selgete õuele oli kogunenud suur hulk peresid ja veel suurem hulk lapsi, kellega pea viis tundi möllati. Ines ja Maire ning peremees Ardi olid ette valmistanud korraliku programmi ning tegevusi jätkus nii suurtele kui väikestele. Väga tubli ning suured kiitused. Valla poolt viisin kastitäie komme ning tundus, et see oli päris hea valik :) Et neid lapsi ikka meil sünniks ja et meil mehed ikka asjalikud ning tragid oleks ja ükski naine ei peaks oma latti alla laskma.

Kolmapäeval saime vallamajas Mõisa tee kortermaja rahvaga kokku ning tundub, et varsti saame korteriühistu loomisega joone peale. Algus sai vähemasti tehtud.

Eile saime kokku väikse initsiatiivgrupiga, et Arvamusfestivalile veelgi rohkem sisendit ja Järvamaa mekki anda. Andsin paar ideed ka, vaatame kas läheb käima. Muide, Arvamusfestivalil oleks abi ka natuke vaja. Nimelt on Hooandjas neil täpselt 11 päeva aega, et sips üle 3000 euri kokku saada. Kui arvestada, et mu blogil on ca 700 regulaarset lugejat, siis piisab kui igaüks teeks 5 eurise annetuse ning olekski raha koos. Kuidas tundub? Võta see kaks minutit ning tee väike annetus. Muide ma ise tegin kavalalt. Tegin 25 eurise annetuse ja selle eest saan sügisese Paide-Türi jooksu pileti tasuta. Ehk siis tehes vähemalt 20 eurone annetus, saad 17 eurise asja vastu. Päris aus ju. Mine SIIT.

Täna hommikul arutasime sõpruslinna Kokkola külastamist, mis toimub 7-10. juulini. Käisime kava üle ning vaatasime, mis veel teha on vaja. Tundub, et tuleb taas vahva ning siiras külaskäik. Peab oma inglise keele kuidagi meelde jälle tuletama.

Homme on suhteliselt rahulik nädalavahetuspäev, kuid pühapäeval on taas discgolfi päev ning ilmselt on jälle ca 200 rahvast koos ning õhtul on kõik oodatud Kasekasse, et Väätsale säru teha. Mängu algus seekord vastaste soovil kell 17.00.

Järgmisel nädalal tulemas vallavalitsuse istung ning 22. juuni on suur lõpetamiste päev. Kell 16.00 toimub 9. klassi lõpuaktus ning kell 18.00 12. klassi lõpuaktus. Õhtul on kõik oodatud taas Kasekoplisse jaanipäeva piule. Kõrval ka kuulutus sellest.

23. juuni möödub traditsiooniliselt Maakaitse päeval, sel korral Imaveres ja Võidupüha tähistades. Nagu ikka viime võidutuld ka küladesse ning sel aastal on saatjaks kapell ning võib juhtuda, et see seltskond suureneb veelgi. Kuulutus ise siinsamas. Ajakava on selline orienteeruv, kuid varem kuskilt kindlasti ära ei lähe kui graafikus näidatud. Loodame, et ka väga hiljaks ei jää. Eelmine aasta oli kõva padukas, loodame, et sel korral läheb paremini. Tulge presidendi tuld võtma.

Ja et teil suures grillimisest ja tšillimisest väga kaalu juurde ei tuleks, siis selle eest hoolitseb meie Ratta- ja suusaklubi, kes 25. juunil teeb juba traditsiooniks kujunemas maastikurattasõidu. Nad tegid ägeda rada tutvustava video ka. Vaata SIIT. Võistlusdistantsid nagu ikka, kõigile jõukohased. Peaks ka vist kuskil ratta sebima ning läbi vänderdama, saaks korraliku trenni vähemalt, sest seal ilmselt natuke vaja ka oskusi ja natuke muid lihaseid kui jalgpalli mängides.

Ehk jõuan ühe blogipostituse veel teha enne kui puhkama lähen, kuid seniks olge ikka positiivsed, ärge nähke tonte ning ärge üle mõtelge.
Nagu vana filmiklassika ütleb "Ära Sa ise oma elu keeruliseks ela".

4 kommentaari:

  1. Mnjah ... Ei jaga Dievese seisukohta ilmunud artiklis, kuid reaktsioon, väidetavalt see viimane piisk karikas, on minu silmis enam kui küsitav. Selgub, et kusagil on keegi, kes otsustab millise ametiga millistes küsimustes ei tohi arvamust avaldada. Ma paluksin loetelu millised mistahes arvamused lähevad vastuollu koolihariduse, eetiliste ja põhiseaduslike printsiipidega? Teisisõnu loetelu teemadest, kus õpetaja peab vältima oma isikliku arvamuse avaldamisest. Absurd Järva-Jaani moodi?

    VastaKustuta
  2. Tere Hundi Ulg. Kes iganes siis selle taga ei peituks. Minul sellist nimekirja pole ja ma ei tea, et kellelgi oleks. Antud juhul pole selles üldse küsimuski ju. Küsimus on ameti-eetikas. Kooli tänast pressiteadet on võimalik lugeda siit- https://drive.google.com/file/d/0B4ULgk3iUp73U0FSazk0MzJJaFU/view

    VastaKustuta
  3. Hundi ulg on tegelaskuju :)

    Mind pani teemat märkama asjaolu, et see oleks nagu näitlik ühiskonnaõpetuse õppetund JJ kooli õpilastele sõnavabadusest. Et mõtelda võib kõike, kuid ütelda mitte kui see on kooskõlastamata seal kus vaja ja kellega vaja. Seejuures Õpetajate Liidu kutse-eetika ei reguleeri ega piira õpetaja kui kodaniku vabadust arvamusavalduseks mistahes küsimuses väljaspool kooli.

    Kooli pressiteade püüab selgitada lisapõhjusi töölepingu lõpetamiseks. Samas seegi hea õppetund sama kooli õpilastele kommunikatsioonist. Konfliktsituatsioonis enne mõtle, siis argumenteeeri ja alles siis tegutse. Kogemusteta koolijuht esmalt tegutses ja siis hakkas argumenteerima.

    Pole hullu, küll ta õpib. Aga seda maineküsimust, mis esmatuhinas põhjusena toodi, seda jätkub meediale ja üldsusele arutamiseks nüüd vist pikemaks ajaks. Kuni kahe kangekaelse mehe juriidilise vaidluse lõpplahenduseni.

    Blogijale Järva-Jaani Heaks aga ilusat puhkust!

    VastaKustuta
  4. Arvan ka, et vallandamine oli poliitiliselt motiveeritud. Mismoodi sõna "õpetaja" rohkem identifitseeritavaks muudab kui lihtsalt nimi? See seostamine JJ kooli mainega on ikka väga kunstlik ja otsitud. Mõlemal juhul on identiteet ühe guugelduse kaugusel.
    Kurb. Väga kurb.
    Sellised kahtlased laua alt togimised annavad ekrele ainult populaarsust juurde ja ei tee üldse haiget.

    Teiseks. Kui ma nüüd ühes mustas tuleviku stsenaariumis omale kujutlen, kuidas ekre võimule tuleb ja teisitimõtlejaid, muu hulgas ka näiteks Sind, vangi hakatakse viima ja Sa protesteerid, siis küsivad nad sinu käest: mis sa ise parem olid?
    Ja neil on õigus.

    Ära maadle liiga kaua oma vaenlasega, sest siis saad sa tema higiga kokku ja te haisete pärast ühtemoodi.

    VastaKustuta