teisipäev, 20. juuni 2017

Pausilt tagasi

Noniih. Poleks uskunud, et selline paus sisse tuleb blogimisse, kuid pea neli nädalat on tõsiasi. Täna juba püsilugejad tundsid täitsa muret ja uurisid, et mis on juhtunud. Vastus oli lihtne. Kuna õhtud on pikad ja ilmad olnud päris kenad, siis on hiliste tundideni tööd tehtud ja füüsiliselt pole lihtsalt jõudnud. Startisin täna ka blogiga kell 23.20, nii et vaatame mis välja tuleb. Lühike jutt ilmselt ei tule, sest siiski on plaan kõik kenasti üle käia ja ülevaade anda. Kunagi kui keegi blogi mu elulooraamatuks hakkab kasutama, siis oleks ju patt kui auk sees on. Nali.

Kasutaja Arto Saar foto.Aga hakkame siis otsast peale ja suundume tagasivaatega maikuusse. Maikuu viimasel nädalavahetusel toimus traditsiooniliselt Järvamaa laulu-ja tantsupidu ja sel korral eelnes ka korralik tuleviimine valdadest Türile. Tuli viidi igalt poolt rattaga kohale. Meie teekond oli järgmine- Järva-Jaani keskväljakul andsid väge juurde gümnaasiumi lastekoori lauljad ja väiksed tantsijad. Tegin ka FB Live video. See SIIN Edasi liikusin Heleniga Karinule, kus Karinu kooli kivi juurde sai tulest kild jäetud ning samas anti luuletustega ka sealt jõudu juurde. Edasi jätkasin natukeseks üksi (saatemasinist oli Tuve, kes ka varutule eest hoolt kandis ja edasisel teekonnal läks seda vaja ka) ja teekond viis Jalgsemale, kus viisime tule Pitkade õuele ning seal edasi külamaja juurde. Päevakeskuse lauluneiud laulsid mõned ilusamad lood ning kapell pani jala tatsuma. Kama koos võilillega oli ka väga hea. Sealt tagasi J-Jaani, kus liitus rattatiimiga legendaarne spordimees Kalle Puss. Kahekesi võtsime suuna läbi Ammuta, Esna, Mäo, Paide Türile. Tempo oli rahulik ja nägime loodust ja kõike. Aitäh Tuvele ja Kallele mõnusa päeva eest. Tegime kohustusliku pildi ka Esna bussikas, kus ka Järva-Jaani sildi üles panime. Järva-Jaani osas tegi rohkelt pilte majanaaber Eero. Need SIIN.

Laulu- ja tantsupidu oli ka taas heal tasemel. Noorte lavastajate poolt kokku seatud lugu ja ca 2000 esinejat andsid ilusa koosluse. Kiitus. Kiidan ka kõiki Järva-Jaani kollektiive ja kokku oli meid ka üle 100 rahva. Eriti tublid on muidugi juhendajad Kalli, Heli, Ülle, Silva ja Kerli, sest ilma nendeta poleks meil nii palju laulu, tantsu ja pillimängu. Järgmise aasta ideede konkurss on ka käimas, nii et saatke oma head mõtted teele ja üllatage vaatajaid järgmisel aastal ise. Info selle kohta SIIN.
See päev muidugi sai ka kena alguse Amblas, kus jalgpalluritega suutsime 2-3 kaotusseisu viimastel minutitel 4-3 võiduks vormistada.

Järgmine nädal oli ka sisukas. Esmaspäeval toimusid kooli olümpiamängud, mis läksid taas korda ja rahvas võttis innukalt osa. Haldusreformi osas saime haridusjuhtidega kokku, kus andsime ülevaate toimunust ja tulevasest. Lisaks ka JAPi juhatus.
30.mail käisime Tenega Tallinna huvihariduse infopäeval. Hea uudis on see, et sel aastal annab riik noorte huvihariduse laiendamiseks ca 17000 eurot, mille eest saab siis osta vahendeid, palgata juhendajaid või korraldada transporti. Esimesed mõtted oleme ka juba kirja pannud, kuid mis täpsemalt saama hakkab, seda juba sügise hakul.
1. juunil toimus Järvamaa Spordiliidu üldkogu ning seal valiti mind taaskord juhatusse. Etteruttavalt võib selle teema juures ära öelda ka selle, et esimesel juhatuse koosolekul valiti mind ühehäälselt ka juhatuse esimeheks. Olles olnud eelmise perioodi hea kolleegi Jüri Ellrami kõrval aseesimees, kes seekord juhatusse ei kandideerinud, oli see ka mõnes mõttes loogiline käik, et järjepidevust tagada. Aseesimeheks valiti Piret Reinfeld . Uudist ja pilti näeb SIIT. Annan endast parima, et Järvamaa sport jätkaks tõusuteel. Muide, veel pole hilja, et liituda Järvamaa 25-võistlusega, millega tähistab liit oma juubelit. Info SIIT.

2. juunil toimunud Laste Vabariik oli muidu äge, aga ilmataat ei olnud väga soosiv. Etendus oli kift ja töötoad ja tegevused harivad. Loodame, et see kordub ka järgmisel aastal.

Järva-Jaani tänavafestival ja laat läks ka ikka hullult hästi. Ilm oli juba päris hea ning ilmselt oli see senini võimsaim festival. Müüjaid oli ca 170, lisaks kohvikud, lasteala, raamatute esitlused, mõnus kultuuriprogramm, alpakad, saunad, muuseumid ning esmakordselt toimunud motoshow Keity Meieri esitluses. Päeva lõpetas simman, kus ka kenasti tantsu vihuti. Järgmisel aastal juba väike juubel kui viiendat korda see tulemas. Kiitus Arletile, kes asja veab ning kõikidele teistele abilistele ja asutustele, kelleta seda sündmust poleks olnud. JT pildid SIIN. 

Juuni esimene täisnädal tõi endaga kaasa eelarve- ja majanduskomisjoni koosoleku, kus saime teada, et enampakkumisel läks müüki korter ja järveäärne krunt. Veetorn ootab endiselt ostjat ja kui keegi seda soovib, siis 5000 euroga saab seda otsustuskorras osta.
JOL-i koosolekul rääkisime Põhja-Eesti turismist ja muudest jooksvatest teemadest. Lisaks ka maakonna sümboolika kasutamisest.
Alustasime ka noorsootöö enesehindamisega, millega saime täitsa hakkama. Arenguruumi on ka ikka veel.
Koeru hooldekeskuse koosolekul vaatasime tulevikku ning vaagisime erinevaid variante, et millele keskenduda tulevikus. Midagi lõplikku paika ei saanud, kuid variandid on laual. Järgmisel korral läheme Viljandisse, kus tutvume sealse haigla uue õendusraviosakonnaga.

Kasutaja Arto Saar foto.10. juunil toimus Viisus 31. Järvamaa eakate kokkutulek. Meilt oli ka kena esindus kohal ning tantusrühmad Taveri ja Ei Me Ette Tea näitasid oma oskusi. Enamus osalejatest püüdsin enne rongkäiku ka pildile. Ägedad on ikka need meie kutid ja mutid (lugeda positiivse tooniga). Tahaks ka ise sellises eas nii särtsu täis olla. On kellelt eeskuju võtta.

Et mis ma siis ikka nii hilja tegin, et ma ei jõudnud varem blogi kirjutama. Kuna puhkus alles algab peale jaanipäeva, siis tuli maja peal toimetamiseks kasutada õhtuid. Räägitakse, et mehest saab mees kui ta ise maja ehitab. No ma ei tea kui mees ma nüüd olen, aga mõned aastad tagasi sai ehitatud kuivkäimla ja nüüd siis täiesti toimiv saun, milleks kasutasin lammutusjääke, sõpradelt saadud materjali, papa plekke, mõnda euroalust ja kerist, mille juures oli ka natuke abi juurde vaja. Esimesest sammust ehk kerise ostmisest kuni esimese leilini läks täpselt nädal. Ise olen rahul. Fb-s jagasin avamispilti ka. See SIIN. Kahjuks meil alevis hetkel avalikku sauna peale võimla pole ja nii tuligi endal asi käsile võtta. Teoorias on seda võimalik isegi teisaldada, aga ilmselt mõistlik on seda ühe koha peal hoida.

See nädal lõppes Koeru laadaga ning seejärel juba muidugi meeldejääv Rammsteini kontsert. Oli ikka ülikõva küll kui nüüd noortepäraselt väljenduda.

Eelmisel nädalal oli siis eelpool mainitud Spordiliidu juhatus.
Teisipäeval saime Tõnu Taali ja Sylvia Orroga kokku, et arutada 8.juuli rattaorienteerumist, kasutades selleks Navicup süsteemi. Sylvia on juba ka koolituse läbinud ning alates homsest on avatud alevi nutiretke rada, mille ta ise on koostanud. Selleks peab Androidiga alla tõmbama Navicup äpi ning seejärel juba konkreetse võistluse valima. Väätsal ja Tamsalus see võistlus juba toimunud. Toimib küll.
Kolmapäeval sain kokku Paide Linnameeskonna esindajatega, et arutada edasist jalgpallialast koostööd. Selge on see, et koostöö jätkub ning senine töö on juba vilja kandnud. Ka loodavas Järva vallas saab jalgpall ma usun ühe olulise rolli, sest ilmselt saab olema meil koguni 4 meeskonda, kes pallivad Eesti meistrivõistlustel, lisaks veel noortemeeskond.
Neljapäeval olin terve päeva Raplamaal, kus osalesin turvalisuse ning terviseedenduse seminaril. Esindasin seal Järvamaa Omavalitsuste Liitu ja põhiteemaks oli see, et kui maavalitsused ära kaovad, siis peab keegi need ülesanded üle võtma.

See nädalavahetus läks ka jälle kiirelt. Laupäeval Pärnumaal sünnivallas ja kodukoolis Toris vennapoja lõpetamine ja edasi ema juubel. Pühapäeval saime jalgpallis selle hooaja kõige koledama kaotuse võõrsil liiga viimase meeskonna vastu. Mõtteainet jätkub. Järgmine mäng on kodus 28. juunil kell 19.00  kui Eesti Karikavõistluste kohtumisel tuleb külla rahvaliiga meeskond JK Tallinna 32. Keskkool. Läheme üheskoos võidulainele tagasi.

Täna mässasin hommikul suure noorte laulu- ja tantsupeo logistikakaartidega ning seejärel ka komisjoni koosolek Paides. Pealelõunal toimus haldusreformi koosolek Albus, kus teemaks oli finantsanalüüs. Kõva töö on tehtud ning pilt hakkab juba kenasti ette tulema, et mis ja kus. Edasine on muidugi küsimärgiga, sest midagi lõplikult kokku leppida ei saa, kuid eeltöö ja toimiva versiooni saame üheskoos välja töötada. Koeru saatus otsustati eelmisel nädalal Vabariigi Valitsuse poolt ära ja nad liidetakse Järva vallale juurde, kuid on kuulda, et kolmapäevasel volikogu istungil on neil plaanis otsustada kohtusseminek. Eks näis. Oleks suur üllatus kui nad seda teed ette ei võtaks, sest siiani on seda rauda ju taotud. Huvitav oleks muidugi teada kui suureks advokaadikulud juba kerinud on, sest riigiga kohtusse minna pole niisama naljaasi. Ja kui esialgset õiguskaitset ka peale ei saada, siis võime arvestada, et maavanem teeb valimistoimingud meie eest kenasti ära ning 15. oktoober valime volikogu Järva vallale, kuhu kuulub 7 praegust valda.

Valimiste teemal jätkates, siis niipalju võib öelda, et Järva valla valimisliit Järva Heaks ei maga, vaid tegutseb usinalt. Platvormi koostamine käib, kandidaate järjest lisandub ning juuli alguseks saab meeskond kokku. Tegime ka oma Facebooki lehe, millel on juba üle 100 meeldimise ning see on tõusutrendis. Liitu ka, info SIIN. Oleme otsustanud, et vallavanema kandidaadina seatakse mind üles ja volikogu esimehe osas on otsad lahtised, sest kandidaat saab olla ikka see, kes reaalselt ka volikokku saab. Paljud arvavad, et Reformierakond on valimistel soosik ja no kui praegust kuut valda vaadata, siis seda ette heita ei saa. 12 juhtivkohast on reffide käes koguni 5, IRLil on 3, SDE-l 1 koht ning valimisliitudel 3 kohta. Suheldes aga inimestega, siis pettumus erakondades on miskipärast ikka päris suur ja valimisliitudel, kui kohalikku poliitikat tegevatel ühendustel, on selge koht tulevases Järva vallas olemas. Arvan, et tuleb päris põnev ja pingeline valimisperiood. Selge on see, et valimistel osaleda on liitudel raskem, sest pole ülevalt tulevat rahalist tuge, aga seda enam saame keskenduda sisule ja rääkida inimestele nendele olulistel teemadel, selmet lihtsat nänni või pannkooki jagada. Inimeste kuulamine ja kuulmine on minu meelest üks võtmetegureid tulevases vallas ja seda meie valimisliit igaljuhul kavatseb ka teha. Seda nii enne kui ka pärast valimisi.
Kasutaja Järva-Jaani Kultuurimaja foto.
Nüüd vaatame paar päeva ette ka.
Homme hommikul toimub vallavalitsuse istung ning lisaks täname Silva Kärnerit pikaajalise ning tulemusliku töö eest õppealajuhatajana. Kolmapäev on lõpuaktuste päev ja kell 16.00 ja 18.00 on kõik oodatud kultuurimajja, et noortele head pärituult soovida.
Neljapäeval läheb lahti Võidupäeva ja Jaanitule tähistamised.
22. juunil toimub Järva-Jaani jaaniõhtu ning 23. juunil Karinu ja Jalgsema jaanituled. Sel aastal on taas selline aasta kui 22. juunil läbib valda ka Tori kirikus süüdatud presidendi võidutuli ning meie vabadussamba juures saab seda tervitada kell 22.30. Reedel on maakaitsepäev Paides ja sealt toon selle sama tule siis ka küladesse ja selle kohta on graafik tehtud sarnaselt eelmisele aastale. Tulge ja viige oma lõkkesse ka ikka õige võidutuli või tulge lihtsalt kapelli nautima.

Kasutaja Järva-Jaani Ratta− ja Suusaklubi foto.24. juunil luuakse loodetavasti uus traditsioon. Nimelt toimub esmakordselt Järva-Jaani-Koeru rattamaraton. Teet Kallakmaa ideel ja eestvedamisel viib Võllastelt trass mööda kruusateid Koeru terviseradadele, kus sõidetakse ca 4,5 km ning seejärel Järva-Jaani tagasi, kus lõpetuseks tehakse ka ring Järva-Jaani rattarajal Võllastel. Kui kõik kenasti läheb ja tervist on ning kuskilt ratta laenan, siis vist isegi osalen ka. Ja kui ei osale, siis löön muul viisil kaasa. Muide, on veel mõned vabad kohad ka vabatahtlikele, kes sooviks võistluse paremaks sujumiseks kaasa aidata. Võtke Teeduga ühendust.

Kuigi järgmisel nädalal algab puhkus, siis on juba teada, et esmaspäeval toimub JAP-i juhatus ja pühapäeval on Tallinnas au oma valla noorte ees sammuda laulu- ja tantsupeo rongkäigul. Aga katsun natuke puhata ka ikka.

Aitab küll või mis? Kell on 1.50, loen veel korra üle ja ongi sipsti valmis see sissekanne. Lihtne. Loodan, et saite midagi ikka teada ka. Kuulmise ja lugemiseni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar