neljapäev, 7. detsember 2017

Jube kiire on

Tere taas. Oli plaanis ikka tihedamalt kirjutada, aga täiesti uskumatu, et töötuna on seda aega veel vähemaks jäänud. Aga et mis toimub siis küsid. Hakkame otsast minema.

Viimati kirjutasin 17. novembril ja loodan, et jõuate ikka lõpuni lugeda tänase postituse.

18. novembril võtsime FC Järva-Jaani meeskonnaga kokku meie 2017. aasta. III liiga idatsooni 4. koht ei ole sugugi halb 12 meeskonna seas, aga jääb kripeldama kahepunktiline kaotus Väätsale. Järgmisel aastal peame veel paremad olema. Valisime ka meeskonna parima mängija ning selleks osutus ülekaalukalt Tõnis Vanna. Kui see mees on platsil, siis on kõigil kohe teine minek. Vanad head Metstaguse trennid panid kindlasti põhja sellele vormile.
Järgmisel päeval käisin üle pika aja futsali mängimas kui venna meeskond Tori Põrgulised kohtusid karikamängus meistriliiga klubi Sillamäe SMSraha-ga. 12 minutit pidasime vastu, kuid siis võhm sai otsa ja tuli kaunis kaotus.

Oma asjad ja muu träni viisin vallamajast välja 20. novembril ja tegime sel puhul ka väikse istumise. Meenutasime vanu aegu  ja tänasin kõiki meeldiva koostöö eest. 8 aasta vallavanemana on piisavalt pikk aeg, et inimestega kokku kasvada. Tuve sõnas, et ta väga palju neid inimesi ei tea, kes koguaeg positiivsed ja rõõmsad oleks, aga et ma pidavat üks neist olema. Mine sa võta kinni nüüd. Kõrvaloleval pildil kingitus, mille sain uuele teele kaasa. Igavesti äge ja eks iseloomulik ka. Jalka, hevi ja lips üheskoos. Toimib küll. Mina jään igaljuhul Pikk 56 elanikke igatsema ja eks astun ikka läbi ka vahepeal.

22. novembril käisin Pärnumaal Päästeameti üritusel, kuhu mind oli kutsutud kui KOV esindaja. Kui kutsuti, siis olin ikka veel vallavanem. Teemadeks oli riskikodud ja kuidas nendega toime tulla ja kes vastutavad nende eest. Kuigi paljudes olukordades jõuti kohaliku omavalitsuseni, siis annab meil endil väga palju ära teha. Kasvõi märgata naabrit, sõpra, sugulast ning anda tema olukorrast teada kui see vajab sekkumist. Oma panuse saan anda ka vabatahtliku päästjana.

25. novembril oli Järva-Jaani spordi ja kultuurirahvale kiire päev. Jalkamehed osalesid Koeru Saalijalgpalli Meistriliiga esimesel mängupäeval ning suutsime viiest mängust viis võitu võtta. Tabel SIIN. Ja Järva Teatajagi kirjutas paari sõnaga SIIN. Ise sain osaleda kolmel mängul, sest tantsurahva ja regimeestega läksime Raekoja platsile esinema. Juba 4-5 aastat oleme käinud Jõuluturul ja nii ka seekord. Meie esinemist näete SIIT. Siia kõrvale üks isane pilt meie tantsulõvidest. Järgmised esinemised juba 22. detsembril kultuurimajas ja 30.detsembril ühes kuulsas kohas (ei saa öelda, äkki oleme üllatusesinejad).

Eelmine nädal siis oli selline "tavaline" töötu inimese nädal. Esmaspäeval saingi siis ametlikult töötukassas käidud ja paberid korda ning ka otsus on juba tulnud.
Esmaspäeval oli JAP-i juhatus. Tegin seal ka avalduse, et soovin oma ettevõttega OÜ Isevärki-ga liikmeks astuda.
Teisipäeval andsin vallavanem Raidile ülevaate kõikidest Järva-Jaani asutustest ning pooleliolevatest projektidest ning tõin välja suuremad üritused, mis peaksid kindlasti jätkuma. Uku kui piirkonnajuht oli ka juures ja loodan, et kõik head asjad jätkuvad.
Kolmapäeval toimus esimene revisjonikomisjoni koosolek. Teemadeks oli komisjoni põhimääruse eelnõu, uue aasta tööplaan, ettepanekud eelarvesse ning struktuuriarutelu. Kuigi õiguskantsler on soovitanud uutele valdadele rakendada ka sisekontrolli töökohta, siis me komisjonis piirdusime ettepanekuga lisada uue aasta eelarvesse 10000 eurot spetsialistide kaasamiseks, sest ainult revisjoniliikmetega ei pruugi hakkama saada. Ilmselt see ettepanek eelarvekomisjonist läbi ei lähe, aga näis, äkki juhtub ime.
Neljapäeval toimus Paides Järvamaa Spordiliidu infoseminar, kus juhatuse esimehena ka kohal olin ja sõna sekka ütlesin. Infot oli palju. Lisaks on mitmed preemiakonkursid käimas. Kohe läheb parimate sportlaste konkurss käima. Samas on juba JOL-i poolt välja kuulutatud kultuuri- ja spordipreemiate konkursse. Info SIIN. Olgem aktiivsed siis esitama.
Reede hommik algas veits nukra ja samas rõõmsa tooniga. Nimelt meie majandusnõunik Mari läks uuele töökohale ja jättis majarahvaga hüvasti. Hea meel, et ligi kolm aastat meil selline särasilm tööl oli ning tore, et uued väljakutsed ootavad. Aga no kahju ka ikka, et ära läheb. Tegin talle väike aardelaeka ka kaasa. (OÜ võtab eritellimusi vastu küll ;) )

Reedel toimus järjekordne volikogu istung. Ametlik kokkuvõte on SIIN. Ilmselt oli see kokkuvõte juba enne valmis tehtud, sest infopunktide all oli teemasid veel, mida arutati. Aga nüüd natuke pikemalt volikogus toimunust. Olles opositsioonis, siis üha rohkem hakkab tunduma, et volikogu koosneb vaid 13 liikmest ja 8 liiget käivad seal niisama. Miks ma seda arvan? Tegime eelnõudesse mitmeid ettepanekuid ja mitte norimise pärast vaid, et dokumendid oleks selged ja arusaadavad. Kahjuks peale ühe pooliku ettepaneku ükski läbi ei läinud. Toon ühe näite, et mitte niisama viriseda. Palgajuhendi eenõus (SIIT 4. punkt) on paragrahv 7, lõige 5, mis puudutab katseaega. "Ametisse nimetamisel või töölepingu sõlmimisel lepitakse kokku ametniku palk või töötaja töötasu katseajal. Katseajal võib määrata ametniku põhipalgaks või töötaja töötasuks tema teenistustaseme põhipalga vahemiku alammäärast kuni 10% madalama palgamäära." Kokku on 4 vahemikku ja toome nüüd näite. II aste on 70-150 ühikut (hetkel üks aste 10 eurot) ja kui näiteks keskkonnaspetsialistil saab palgaks 1400 eurot, siis on võimalik talle määrata katseajal 700-10% ehk 630 eurot, mitte 1400-10%. Meie ettepanek oli see siduda konkreetselt määratud palgaga ehk sõnastada see punkt järgmiselt „Katseajal võib määrata ametniku põhipalgaks või töötaja töötasuks tema teenistustaseme põhipalgast kuni 10 % madalama palgamäära.“ Kahjuks see ei läinud läbi ja nüüd ongi võimalik uutele töötajatele määrata üle kahe korra madalamat palka. Oli näha, et mitmed koalitsiooniliikmed said sisust aru ja ei tahtnud kuidagi seda ettepanekut maha hääletada, kuid noh, käsk on vanem kui meie. Põhjuseks tuua, et ettepanek tuli liiga hilja, siis tekib küsimus, et kas volikogu istungid ongi ainult istumised, kus mängitakse demokraatiat ja kõik asjad on enne paika pandud kuskil või võib ka istungitel asju arutada. Teised ettepanekud olid samuti väiksed, lihtsad muuta ja muutnuks eelnõud selgemaks, aga selleks võeti mõtlemispausid, arutati koridoris läbi ning tuldi ja hääletati maha. Peaaegu oli tunne, et peaks lihtsalt ära minema, aga kuna tegin päevakorda täiendava punkti ehk Muude küsimuste all tahtsin sõna saada, siis seekord jäime veel enamuses kohale. 
Muude küsimuste all tegin ettepaneku, et päevakorras võiks olla konkreetselt vaba mikrofon, kus siis saaks tõstatada teemasid või teha ettepanekuid. See ilmselt jääbki nüüd päevakordades viimaseks punktiks. Lisaks soovisin, et volikogu protokollid võiks tulla enne kinnitamist ülevaatamiseks volikogu liikmetele, et ei jääks mõni oluline teema, küsimus või sõnavõtt kajastamata (eelmine blogikanne tekitas pahameelt, sest olin ühe asja kahe silma vahele jätnud). Kahtlen kas seda võetakse kuulda kuigi enamuses volikogudes see nii oli ja ka enamuses asutustes see nii ka tänasel päeval toimib.
Viimase konkreetse ettepanek puudutas avatud valitsemist, mis on ka ju koalitsioonileppes sees. Et sarnaselt Elva vallale võiks kutsuda jaanuari istungile e-riigi Akadeemiast Liia Hänni või Kristina Reinsalu rääkima tõeliselt avatud juhtimisest ning e-kaasamisest. Tuua näiteid praktikatest ja sõlmida ka vastav lubadus avatud valitsemise rakendamisest Järva vallas. Infot nende tegevuse kohta näeb SIIT. Selle kohta võttis sõna vaid volikogu aseesimees Ahti Karon, kes ütles, et me juhimegi asja avatult, sest volikogu istungile võivad tulla kõik, kes soovivad. No kui see on kogu avatud juhtimine, siis .... on kurb. 
Peale eelmist volikogu istungit avaldasin Järva Teatajas ka ühe arvamusloo, kus lootsin, et tuleb ikka rõõmus Järva vald, aga praegu seda muiet kuskilt ei paista. Jätkan lootmist. 
Aga me tegutseme esialgu veel nii hästi edasi kui oskame. Teeme omad komisjonikoosolekud ära, teeme endiselt konstruktiivseid ettepanekuid ja ehk ühel heal päeval avastatakse, et näed, polegi sugugi pahad ettepanekud ja võiks ju arvestada küll.
Järgmine nädal tulemas nii revisjonikomisjoni koosolek kui kultuuri/spordikomisjoni koosolek.

No ja nädal lõppes sellega, et laupäeval avasin võimlas Eesti Meistrivõistlused Sangpommis (medaleid tuli ka meile korralikult) ja pühapäeval osalesime Viktor Metsa jalkaturniiril, kus tulime 7. kohale. Selline oli minu esimene nädal töötuna. Ja tõesti polnud aega blogi kirjutada.

See nädal olen korralikult käsitööd teinud ja kärsatanud kõvasti. Esmaspäeval osalesin lastevanemate koosolekul.   Teisipäeval käisin Tallinnas iga-aastasel ainsal bändiproovil. Ehk siis pühapäeval astub Estonias lavale Jalgpallurite unistuste bänd. Kuna Tomi sel korral ei saa osaleda, siis ma nüüd ainus liige, kes algusest peale koosseisus olnud. Saab jälle vägev olema. Sel korral võimalik teha ka natuke raskemat muusikat ehk siis üks lugu Rammsteinilt. Ilmselt on Jalgpalligalalt ka otseülekanne www.jalgpall.ee lehel.
Sel nädalal rohkem avalikke asju pole, vist. Saan tegeleda endale oluliste asjadega. Ja üldse on praegu ikka väga hea tunne kuidagi. Olen oma aja peremees, saan perega rohkem olla, teha neid asju, mida pikalt edasi lükanud jne. 

Järgmine nädal toob lisaks komisjonidele ka JAP-i üldkoosoleku Hindreku talus, Järva Kilb Türil, vananemisprotsess, Spordiliidu juhatuse koosolek, Järvamaa Arenduskeskuse nõukogu koosolek, Eestimaa Spordiliit JÕUD aasta lõpetamine ja pühapäeval jõuan tantsuproovi. Tahtsin jõuda ka Karinu jõululaadale, kuid kahjuks pole jõudnud oma tooteid väga ette valmistada. Tellimused pooleli. Ehk siis jah järgmine nädal tuleb ka taas selline kiirekas. 

Muudest uudistest niipalju, et just sõitis Allar suusaradade masinaga mööda ja tallab esimese lume kinni. Võllastel veel ilmselt sõita ei saa, aga Kalda 54 maja vastas muruplatsil mõnesajameetrine ring peaks olema mullavaba. 

Üldpoliitikast ja maailmapildist ei hakka rääkima. Seda ängi ja vingu on niigi palju. 

Tore on vaadata kuidas meie gümnaasiumi rahvas toimetab. Head kohad võistlustelt, uued projektid, pildistamisnurk koolimajas jne. Hoidke nende facebooki lehel silma peal. Pidevalt infot tuleb peale.

Noniih. Võtame siis otsad kokku. Kes maha magas, siis sõnaga "nonii" saab Soomes vabalt hakkama igas olukorras Vaata SIIT. Ja Soomele ning meie sõpradele Kokkolas ja Kälviäs veelkord palju õnne suure juubeli puhul!

Peatse kuulmiseni, ilusat pühade saabumist ning ärge siis päkapikkudele halba muljet jätke ;).  

2 kommentaari:

  1. No kossu käisid ju ka mängimas ja põnevust selles mängus oli kuhjaga :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ahjaa muidugi. Märkmikus polnud kirjas ja kohe jäi kahe silma vahele. Saime ülinapi kaotuse Väätsa vastu laupäeval ja homme läheme müdistame Aravetel sealse Ambla/Aravete satsiga.

      Kustuta