laupäev, 4. aprill 2020

Ctrl+Alt+Delete

Kui nüüd arvutis seda kombinatsiooni vajutada, siis tuleb tabel ette koos erinevate valikutega. Lukusta arvuti, vaheta kasutajat, logi välja, vaheta parooli ja manageeri ülesandeid. Tundub, et keegi vajutas kuskil maakera peal neid nuppe ja on valinud seal selle viimase variandi. Ehk vaadatakse üle, mis ülesandeid ja tegevusi peaks tegema ja mida mitte. Mis kurnab maakera ja mis on vajalikud maakera toimimisele. Ehk siis sisuliselt toimub korralik restart ning paljud tegevused, mis kuu aega tagasi olid loomulikud, seda enam pole. Tööd, mis tõid kaks kuud tagasi korralikult sisse ja aitasid ära elada, seda enam ei tee. Väärtushinnangud muutuvad ja võibolla ongi seda vaja. Maailma on vaja raputada ja üles äratada. Kurb on muidugi see, et sellega kaasnevad tohutud inimkaod ja meeletud majanduskahjud, kuid nüüd on pööratud pilgud nende inimeste poole, kes muidu justkui olid jah olemas, aga kelle toimetamistele ei pööratud tähelepanu. Põllumajandus, meditsiin, haridus, poemüüjad jne.

Ilmselt pole kedagi, keda see kriis pole puudutanud. Paide Linnameeskond teeb videotreeninguid ja klubi teeb ühiskoosolekuid. Viimasel koosolekul pakkusin välja, et kuna meil on võimekust minna ka kohalikele omavalitsustele teatud osas appi, siis me võiks ennast välja pakkuda. Ja eile, kui käivitus üle-eestiline  operatsioon "pensionipäev", olimegi nelja noortetreeneriga abis Paides Maksimarketi juures ning vaatasime, et peetakse kinni 2+2 reeglist. Suuri muresid polnud ja rekord järjekord oli 4 inimest. Nii AK kui TV3 seda ka kajastasid. TV3 uudis SIIN.

Kasutaja Järva-Jaani vabatahtlik päästekomando foto.Viimasel nädalal on kahjuks kiire aeg olnud ka Järva-Jaani Vabatahtlikul Päästekomandol. Eelmisel nädalal käisime meestega  Kagaveres suurt lõket piiramas ning Koeru taga Liusveres põles kulu 5 hektari ulatuses. Koerus oli laupäeval ka üks päris ohtlik olukord, kus aleviku keskel läks hooletust lõkketegemisest kulu põlema ja mitmed majapidamised olid ohus (juuresolev pilt). Kahjuks oli Koeru komando ise samal ajal väljakutsel ja nii oligi Järva-Jaani komando esimesena kohal. Õnneks saadi õigel ajal ikka jaole. Nüüd lubab ka ilusaid ilmasid ja palun kõigil olla hoolas tule tegemisel ja kulu põletamine on KEELATUD!!! Eile käisime abis ka ühel kohalikul vanadaamil, kes üleväsimusest oli kraavi sõitnud. Õnneks kiirus oli väike ja juht jäi terveks ning ka masinal suuremad kahjustused puudusid.

Järva valla tegemistega olen ka vahepeal tegelenud ja tegime eelmisel nädalal ära esimese kvartali revisjonikomisjoni koosoleku. Eesmärgiks oli kontrollida, et kas valla eelarve, arengukava ja eelarvestrateegia on omavahel kooskõlas. Kuna Arengukavas ja eelarvestrateegias meil konkreetset tegevuskava pole (eelarvestrateegias on vaid ühe aasta investeeringud välja toodud), siis seal me suuri lahknevusi ei leidnud, küll aga juhtisime taaskord tähelepanu, et meie arengudokumendid on mitmes kohas vastuolus ühinemislepinguga ja samuti pole ülevaadet ühinemistoetuse kasutamisest. Meie koosoleku protokolliga on võimalik tutvuda SIIN.

Positiivse uudisena võib välja tuua, et Järva vald on oma eelarve teinud inimestele nähtavaks ning selle täitmist on reaalajas võimalik jälgida. Seda saab teha SIIN. Kui suudaks nüüd ka volikogu koosolekuid salvestada ja inimestele nähtavaks teha ja kaasamisi erinevatel otsuste tegemisel reaalselt teha, siis oleks suur samm edasi. Lihtsalt öelda, et meil on vägev äpp, mis kõik ära lahendab, ei ole tõsiseltvõetav kui see reaalselt ei kaasa inimesi arutelusse. Tegime revisjonikomisjoniga detsembris volikogu esimehele ettepaneku, et vald võiks ühineda "Avatud valitsemise partnerlusega" (www.avatudvalitsemine.ee) , mis oleks meile justkui kvaliteedimärk ning Liia Hänni oli juba ka volikokku valmis rääkima tulema. Kahjuks ettepanekuks see jäigi ning vedu ei võetud. Küll oli eelmisel volikogu istungil kavas rääkida kaasamise põhimõtetest, mida me peaks vallana järgima. Loodetavasti on see samm õiges suunas.

Eelmisel nädalal tuli üllatusena teade, et üleöö on seoses töötajate riskirühma kuulumisega suletud kõik valla suuremad raamatukogud kuni 1.maini. Võtsin ühendust valla raamatukogu juhatajaga ning pakkusin, et Järva-Jaanis võiks olla kontaktivaba laenutus. Inimesed annavad tellimuse meili või telefoni teel sisse ning saavad teatud ajal otse välisukse tagant koridoris asuvast riiulist raamatud kätte ning tagastuskast oleks koguaeg olemas. Alternatiivina olin ka ise valmis alevi piires eakatele raamatuid liigutama kord nädalas. Hetkel jäi see ettepanekuks. Loodetavasti siiski varsti kuuleme, et laenutus on moel või teisel korraldatud, sest kodukooliks on materjale õpilastel vaja ja no praegusel kodusel ajal on ju raamat see, mis pakub uusi teadmisi ja emotsiooni. Häid näiteid üle Eesti on juba päris palju kuidas asju korraldada.

Kuigi nüüd koosolekuid teha ei saa, siis jätkan idee veeretamist, et Järva-Jaani kogukonnal ehk siis alevi ja ümberkaudsetel külade elanikel ning ka lihtsalt Järva-Jaani sõpradel (nt siit mujale kolinud inimesed) oleks oma seltsing või mittetulundusühing, mis ühendaks ja liidaks inimesi. Saaks ühiselt teha erinevaid projekte, olla partneriks vallale ja anda tagasisidet, seista üleüldiselt siinse elu hea käekäigu eest ning arendada piirkonda. Kui ma selle idee sügisel facebookis välja käisin, siis võeti see idee positiivselt vastu ja nüüd veebruaris võttis kultras teatrietendusel Anne-Mai Jüriso mul nööbist kinni ja küsis, et kas teeme selle siis ikka ära. Lubasin, et jah teeme. Nüüd enam tagasiteed pole, sõna on antud. Teen põhikirja ja esimese ideetooriku valmis ja siis saame kõik ühiselt seda edasi arutada. Kui on kaasamõtlejaid, siis andke endast julgelt märku, leiame võimaluse ühiseks aruteluks. Ilmselt saaks see olema esialgu facebooki grupp, millega saab liituda.

Mis on veel positiivne sel eriolukorra ajal on  tõesti see, et rohkem aega veedetakse peredega. Arturiga pole ma vist kunagi nii palju ühistrenne teinud kui selle paari nädalaga ning areng on märgatav. Lisaks kodukool ning näiteks üks päev ehitasime kolm tundi pappkastidest ja taarast raketibaasi. Päris äge oli nokitseda ja aeg lendas kiiresti.
Lisaks on saanud teha töid, mis on pikalt pooleli olnud ja üle pika aja olen võtnud kätte ka raamatu, et ennast harida. Erinevad videokoolitused ja kursused on ka kindlasti omal kohal.

Elame väga erakorralisel ajal ning nagu keegi kuskil ütles, siis proovime seda aega võtta mitte kui kriisi, vaid kui võimalust. Meil on võimalus teha asju teistmoodi ja teha seda, milleks muidu pole aega olnud. Paljudel on ka väga rasked ajad ning proovime, siis neid ühiselt aidata. Olgu see siis naabrimemm või hoopis põllumees, kellele on vaja appi minna. Ühiselt tegutsedes oleme me tugevad ja tuleme kriisist ka tugevamana välja. Jõudu kõigile ja püsige terved!

3 kommentaari:

  1. Tere daamid ja härrad.
    Kas vajate rahalist abi?
    Paljud inimesed otsivad seal rahalist abi, kuid nad ei tea, kuidas seda teha.

    Kas teate, et saate oma rahalise olukorra lahendamiseks taotleda laenu ja saada laenu vähem kui 24 tunni jooksul? Mõni inimene võib arvata, et laenu saamine on keeruline, kuid ma vajan, et te teaksite, et minu ettevõttelt on laenu saamine väga lihtne, kuna püüame muuta laenamise lihtsaks, mugavaks ja taskukohaseks.

    Pakume paindlikke ja mitmekordseid laenuvõimalusi, sealhulgas tagatud ja tagatiseta laene, pikaajalisi ja lühiajalisi laene, mis on kohandatud teie rahalistele vajadustele.

    Meie teenus on väga kiire, usaldusväärne ja usaldusväärne ning saate laenata kuni 20 miljonit eurot subsideeritud intressimääraga 2,5% aastas. NoviCap on õige ettevõte, kellega ühendust võtta, kui teil on kiiret laenu vaja.

    NoviCap pakub finantseerimislahendusi.
    Pakume igasuguseid finantsteenuseid, näiteks ärilaen, isiklikud laenud e.t. Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust.

    Laenu saate oma telefoni või sülearvuti kaudu taotleda igal ajal ja igal pool omale sobivas kohas, peate vaid võtma meiega ühendust
    E-post: (novicapfinancialservices@gmail.com) VÕI
    Kirjutage meile WhatsApp kaudu: +31642117819.

    SEE LAEN on kõigile kättesaadav!

    VastaKustuta
  2. Tere ja Tere tulemast Spotcapi ülemaailmsetesse laenuteenustesse. Minu nimi on Claudia Klein, olen laenuandja ja ka laenukonsultant.

    Kas vajate rahalist tugevdamist? kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? Kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | ja teie kontol on laen 24 tunni jooksul, kuna pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume kõikvõimalikke laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen ja palju muud), pakume nii pika- kui ka lühiajalisi laene ning lisaks saate laenata kuni 15 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Me teame, et õigustatud laenu saamine on alati olnud tohutu probleem Üksikisikute jaoks, kellel on rahalisi probleeme ja kes vajavad selle lahendamist, on paljudel inimestel kõrgete intresside tõttu nii keeruline omakapitalilaenu saada kohalikest pankadest või muudest finantseerimisasutustest. määr, ebapiisav tagatis, võla ja sissetuleku suhe, madal krediidiskoor või muud põhjused.

    Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate.

    Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust. Päringutele / küsimustele? - Saada e-kiri aadressile | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | & Saate vastuse hetkega.

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!

    VastaKustuta
  3. Tere, minu nimi on Ute Schmidt, ma olen pärit Berliinist, Saksamaalt. Tahan jagada lihtsat tunnistust sellest, kuidas sain Susan Bensonilt (Sunshine Financial Group, Inc) laenu.

    Olin finantskriisis ja vajasin isiklikel põhjustel 105 000 euro suurust laenu, proovisin laenu võtta peaaegu kõigis oma linna pankades ja mõnedes teistes laenufirmades ning minu taotlused lükati tagasi neile teadaolevatel põhjustel ja seejärel otsustasin uuesti proovida, nägin ühes Susan Bensoni laenufoorumis postitust ja võtsin temaga abi saamiseks ühendust. Võiksin öelda, et ta on inimene, keda võin usaldada, teen parima otsuse minu ja oma pere jaoks, õnneks mulle anti edukalt laenu 3% intressimääraga, isegi ilma tagatiseta või ilma, ja kõige hämmastavam osa sellest kõigest on see, et krediidikontrolli ei olnud ja tema teenus on kiire, usaldusväärne ja usaldusväärne.

    Paljudel inimestel on kõrgete intressimäärade, ebapiisava tagatise, võla ja sissetuleku suhte, madala krediidiskoori ja paljude muude põhjuste tõttu nii kohalikest pankadelt kui teistelt finantsasutustelt laenu saada. Kui vajate oma rahalise olukorra lahendamiseks rahalist abi ja te ei tea, kuhu minna ja kuhu pöörduda, soovitan teil võtta ühendust Susan Bensoniga e-posti teel: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com või saata talle sõnum otse WhatsAppis via: +447903159998 ja saate kohe vastuse.

    Tema ettevõte osutab igasuguseid laenuteenuseid, nii tagatud kui ka tagatiseta, pika- ja lühiajalisi laene ning lisaks saate laenata palju raha ja teil on võimalus tagasi maksta 1–30 aastat. Kui ta saab mind aidata, usun, et ta saab teid aidata ka. Lisateabe saamiseks võtke temaga täna ühendust e-posti aadressil: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com või saatke talle otse WhatsApp-i kaudu telefonil +447903159998 ja saate kohese vastuse.

    VastaKustuta