reede, 26. märts 2021

Vabadus?!

Paus läks sips pikemaks, kuid mis seal ikka. Paneme taas mõned mõtted ja infod ritta. 

Alustan tänasest päevast ja siis vaatame natuke tagasi. Hommikul mälestasime Järva vallast pärit küüditamisohvreid ning asetasime küünlad ja lillekorvid ausammastele. Panin pealkirja vabadus, sest sellest on päris palju juttu olnud viimasel ajal. Kui vaadata eestlaste ajalugu lühikeses perspektiivis, siis tundub ehk tõesti, et natuke meie vabadust piiratakse. Poed kinni ja kambas koguneda ei saa ja ettevõtted suletud jne. Samas kui täna lugesin Vabadussõja mälestussamba juures ette Pamela Marani vanaisade raamatust Järva-Jaani mehe Hillar Hürdeni meenutusi küüditamisest. Sellest kuidas omakandi mehed teda üles andsid, kuidas kolm nädalat rongis loksuti, kuidas aastaid võideldi ellujäämisega, kuidas Siberis tööd tehti ja elu ohtu seades toitu muretseti. No sorry, me ei tohiks praegu piuksuda ka, vaid peaksime oma vabadust kõrgelt hindama. Igaljuhul soovitan ka vahel mõelda natuke laiema ning pikema vaatega. Me elame tegelikult ikka normaalsel ajal. Küll see koroona ka peagi kontrolli alla saadakse. Ja vesteldes nüüdseks juba 93 aastase Hillariga (pildil pilt Pamela raamatust), oskan palju rohkem vabadust hinnata. 

Täna toimus esmakordselt volikogu istung täielikult kaugosalusega ehk saalis kogunemist ei toimunud. Esimene tund aega rääkisime hariduse tulevikust. Alustuseks andis abivallavanem Tiina Oraste ülevaate hetkeolukorrast ning mis seis meil gümnaasiumites üldse on. Seejärel rääkis noortevolikogu juht noorte mõtetest. Noorte arvates võiks Järva valda 1-2 gümnaasiumit ikka jääda. Lõpetas ministeeriumi esindaja Piret Sapp, kes karmi reaalsusega ütles, et enam-vähem normaalselt gümnaasiumi koos valikutega alla 100 õpilasega ei saa kindlasti pidada. Meil pole nii palju kolme kooli pealegi. Lisaks ei toeta koolide pidamist ka demograafiline seis, mis näitab, et noorte osakaal järjest langeb. Seda muidugi on võimalik muuta meil. Raske on, aga üritama peab. Hariduse arutelud lähevad edasi arengukava uuendamisel ning kindlasti ka sügisestel valimistel.

Kui rääkida laste sünni suurendamisest, siis üheks võimaluseks on kurgesid rohkem valda meelitada ning sellega olen siin korralikult tegelenud. Nimelt panime Ivar Kärneriga uue kurepesa vundamendi ehk vankriratta korstna otsa. Päris hea vaade oli. Põhjuseks see, et vana ühika korsten, kus enne pesa oli, lammutati ära. Aitüma Hobutalumuuseumile ratta eest. 

Teine võimalus on, et noortele peredele hoopis elamisvõimalusi pakkuda. Vallal endal on vaid mõned üksikud vabad krundid siin seal, kuid Maaametil on näiteks Järva-Jaani alevis koguni 16 krunti "ripakil". Tegin algatuse, et peaks välja selgitama, et kas on tahtjaid neile. Jutud liiguvad, et telefonid on kuumad. Täna ilmunud vallalehes on ka sellest juttu ning Facebooki uudis SIIN.

Volikogus olid veel arutluse all mitmete määruste esimesed lugemised. Lisaks otsustasime omaosalused Aravete uue lasteaia projekti realiseerimiseks ning Peetri lasteaia ja Aravete kultuurimaja CO2 projektide esitamiseks, millega peaks tulema oluline energiasääst ning majad saavad väljast ka igati korda. Peagi on ehk ka volikogu istung videona näha. 

Vaadates, et viimane postitus oli 3 nädalat tagasi, siis mõned olulisemad märksõnad vahepealsest ajast.

8.märtsil üllatasime meestega oma armsaid naiskolleege hommikuse luulepõimikuga. Päris jalust vist ei rabanud, aga muiged ja naerukurrud saime liikuma. Naised on tegelikult ka muul ajal meil hinnas, mitte ainult kord aastas.

Sama nädala lõpus sain osa ka virtuaalsetest loometalgutest ehk Vunki Manost, milles osalemine oli üks osa koolitööst. Tore oli see, et kuigi tegemist on Võru maakonna loomeüritusega, siis olid seal mitmed omad inimesed ees. Üks eestvedajatest oli näiteks Mai Timmi, kes kogu ettevõtmist juhtis. Ägedalt sai hakkama, energiat oli kõvasti. Lisaks oli mentoriks vana hää kolleeg Tiit Toots, endine Rõuge vallavanem. Lisaks oli Punase Risti rühmas tegutsemas Ulvar Kuningas jne. Ise osalesin sellises huvitavas töörühmas nagu Võru ja Setomaa ülepiiri koostöö. Ütleme nii, et setode tegemistest tean ma nüüd palju rohkem ning silmaring on taas avaram.

Eelmine nädal oli igavene hunnik erinevaid koosolekuid. Traditsioonilised kriisikomisjonid, lisaks infot piirkondliku konkurentsivõime tugevdamise meetmest, Telia liikumisandmetest, revisjonikomisjoniga info vahetamine, vallavalitsus, Päästeametiga intervjuu, noortevolikogu istung, infohundi esitlus, välitööd jne. Muide vallavalitsuse tegemiste kohta tasub kiigata valla kodukat neljapäeviti kui peaks üleval olema kokkuvõtted. Eilsest vallavalitsusest info SIIN.  Lisaks andis piirkonnajuht Veiko Kurim oma tegemistest Järva-Jaani hea teada grupis infot. Päris palju kiiret ja olulist infot liigub ka Järva valla facebooki lehel, niiet viimane aeg see ka endale ära märkida.

Sel nädalal oleme arutanud samuti erinevaid teemasid. Üheks teemaks oli kiire interneti jõudmine erinevatesse küladesse ja paikadesse. See süsteem on päris segane, kuid meie vallas ka lähiajal osad külad on plaanidesse võetud. Infot selle kohta SIIT. Kui tahad ka kiiret netti, siis pane seal samas oma soov kirja. Kui ühest piirkonnast on rohkem tahtjaid, siis on suurem tõenäosus ka asja edenemiseks. Siinkohal valla käed lühikesed, aga utsitada saame ikka. 

Valimised on ka suure hooga lähenemas ja Järva vallas veel avalikult mingit suuremat avapauku ükski erakond teinud pole. Samas on muidugi kuluaarides kuulda, et juba eelmisest aastast kõva töö käib. Hetkel tundub, et kahest valimisliidust on järgi jäämas üks, sest Suur-Järvamaa on sellisel kujul oma aja ära elanud, kuid me toimetame Järva Valla Heaks valimisliiduga ikka edasi. Poole aastaga ehk pole väga kardinaalseid muutusi teha saanud, kuid mõningasi töövõite ikka on. Esmakordselt võtsime lauale vallavalitsuse struktuuri ja muutsime juhtimise efektiivsemaks. Valmisolek oli suuremakski muutuseks, kuid läheme edasi järk-järgult. Oleme asunud ellu viima muutusi spordi ja noorsootöö korralduses, mis tagab parema ja ühtlasema teenuse üle valla. Samuti Albu ja Ambla piirkonna kultuuri korraldus. Alustame sisekontrollisüsteemi arendamisega ning liitume avatud juhtimise partnerlusega. Töövõit seegi, et vald on avanud oma youtube-kanali, kus on üleval ettekanded eelarvestrateegiast ning üldplaneeringust. Taaselustus ka Järva valla saade Kesk-Eesti Tre raadios. Tehtut on veel ja ka edasisi mõtteid on ikka veel, kuid neist siis edaspidi. Kindlasti teeme vigu ja apskeid ka, aga noh, neile ei hakka ju ise tähelepanu pöörama. Alati saab paremini.

Valimisliidu üldised mõtted on ikka samad, mis eelmiselgi korral. Avatud juhtimine, läbipaistvus, kogukondade arendamine ja kaasamine. Meenutuseks võite külastada meie valimisliidu lehte. Sel korral tahaks kindlasti rõhutada ka seda, et kõik meie liikmed saavad olema Järva valla kohalikud elanikud ehk nad ikka ööbivad ka siin ning saab poes ja külamajas nööbist kinni võtta, mitte lihtsalt ei käi siin tööl või ei oma sidet varasemast elust.  Eelmisel korral astusime ka ise selle reha otsa, aga seekord teeme päriselt kohalike inimeste liidu. Vean kihla, et ükski erakond sellist vekslit välja käia ei suuda, aga kui väljast tuuakse tarkust ning rahvas seda soovib, siis mis seals ikka. Niiet, kes tunnevad ja tahavad nõu ja jõuga valimisliidu tegemistes kaasa lüüa, andke teada ja võtke ühendust. Tuleb põnev aasta taas.

Kui lähemast tulevikust rääkida, siis hommikul on JOLi juhatus ja seejärel toimub Valgehobusemäel väike arutelu seoses laskesuusatamisega. Homme õhtul tasub ETV-d vaadata, sest saade "Priitahtlikud" räägib seekord Järva-Jaani Vabatahtlikust Komandost ja nende tegemistest. 

Uuel nädalal peab hakkama erinevaid tulevikku suunatud dokumente uurima ja puurima. Nii valla tasandil kui ka maakonna tasandil. Lisaks koroonamaadlus igapäevaselt. 

Igahommikused talisuplused endiselt kestavad ja ikka 7.30 olen järve ääres. Tule ka. Lisaks on peale suusahooaja lõppu tulnud korralik jooksutuhh peale. 2-3  korda nädalas Karinu ots on kujunemas normiks. Pole niipalju hooajaeelset mafitrenni vist kunagi teind. Ja muidugi saab lisaenergiat imehääst Jaama vahtramahlast.

Võtame otsad kokku. Kuigi on keeruline aeg, siis tuleb leida uusi viise ja lahendusi energia laadimiseks ning positiivse leidmiseks. Mina kordan endiselt- Õnn on elustiil ;) Olge vaprad ja terved ning kuulmiseni.

5 kommentaari:

  1. Tere, daamid ja härrad, kas vajate rahalist abi? Olen Susan Benson. Olen laenuandja ja ka finantskonsultant.

    Kas vajate projekti lõpuleviimiseks ärilaenu, eralaenu, hüpoteeklaenu või laenu? kui teie vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole. Pakume igasuguseid laenuteenuseid, sealhulgas pikaajalisi ja lühiajalisi laene. Lisateabe saamiseks kirjutage meile e-posti teel: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) või kirjutage mulle otse WhatsAppis: +447903159998 ja saate vastuse kohe.

    Oleme terviklik finantsteenuseid pakkuv ettevõte ja oleme pühendunud aitama teil täita kõiki teie püüdlusi. Oleme spetsialiseerunud struktureeritud finantslahenduste pakkumisele üksikisikutele ja ettevõtetele kõige tõhusamal ja kiiremal viisil.

    Siin on mõned põhjused, miks peaksite laenu saamiseks meiega ühendust võtma;
    * Mugavus - laenu saate taotleda igal ajal ja igal pool.
    * Paindlik summa - otsustate, kui palju soovite laenata.
    * Kiire otserahastus - saate oma laenu 24 tunni jooksul pärast kinnitamist.
    * Paindlik intressimäär - taskukohane intressimäär 3%.
    * Kõrge heakskiitmise määr
    * Paindlik tagasimakse - saate võimaluse valida tagasimaksekuupäev kas iganädalase, kuu- või aastase kestusega 1–30 aastat.
    * Lihtne veebirakendus.
    * Isikupärane juhendamine ja asjatundlikkus.
    * Varjatud tasud puuduvad

    Ärge kaotage võimalust rahaliste vahendite puudumise tõttu. Võtke kohe ühendust minu ettevõttega, me saame teid aidata laenuga, kuna oleme aidanud paljusid eraisikuid ja organisatsioone, kes on kogu maailmas kokku puutunud finantsraskustega

    Meie laenupakkumise kohta lisateabe saamiseks saatke meile oma laenutaotlus selle e-posti aadressi kaudu sunshinefinancialgroupinc@gmail.com või WhatsAppis aadressil +447903159998.

    Vahendajad / konsultandid / maaklerid on teretulnud oma kliente tooma ja on 100% kaitstud. Täielikus usalduses teeme koostööd kõigi asjaosaliste huvides.

    VastaKustuta
  2. Tere; Kui vajate kiiresti laenu, taotlege laenu Novelty Finance'ist. Minu nimi on Davina Claire, ma olen Novelty Finance'i finantsjuht. Olen märganud, et eraisikutel ja ettevõtetel on nii raske saada laenu pankadest või muudest finantsasutustest. Minu ettevõte (Novelty Finance) on siin, et pakkuda ja aidata teil vajalikku laenu. Võite meiega ühendust võtta e-posti teel: noveltyfinances@gmail.com VÕI saatke sõnum WhatsAppis +447915601531

    Ükskõik, kas soovite oma elustiilile hoogu juurde anda või teil on ees ootamatuid kulutusi, on NOVELTY FINANCE laen just see, mida vajate.

    UUDNE FINANTS on paindlik: laenu saab võtta kuni viisteist miljonit eurot (15 000 000,00 €), sobivate tagasimakseperioodidega kuni 30 aastat. Võite taotleda nii tagatisega laenu kui ka tagatiseta laenu. Pakume laia valikut eralaene, ärilaene, kodulaene ja võlgade konsolideerimise laene, mida saab kohandada vastavalt teie muutuvatele vajadustele ja oludele väga madala intressimääraga.

    Mida saate Novelty Finance'i taotlemisel:
    √ Kohene juurdepääs teie rahale pärast kinnitamist.
    √ Konkurentsivõimelised intressimäärad (3% aastas)
    √ Paindlikud tagasimaksetingimused
    √ Võimalus oma laen kiiremini tagasi maksta
    √ Lihtne kinnitamine, kui vajate lisavahendeid
    √ Laenu tagasimaksmisega ei kiirustata, vaid antakse aega laenu tagasimakse alustamiseks.
    √ Varjatud tasusid pole

    Kuidas kandideerida:
    Laenu taotlemine on kiire ja lihtne!
    Ettevõtted või eraisikud, kes on huvitatud Novelty Finance'i laenu taotlemisest ja vajavad laenupakkumise kohta lisateavet, peaksid lisateabe ja suuliste infotundide saamiseks SAATMA E-KIRI aadressile (noveltyfinances@gmail.com) VÕI saatma WhatsAppi sõnumi +447915601531 kaudu. Kehtivad nõuded ja tingimused.

    VastaKustuta
  3. Otsite võlgade konsolideerimise laenu, tagatiseta laene, ärilaenud, hüpoteeklaene, autolaenud, õppelaenud, isiklikke laene, riskikapitali jne! Olen eralaenuandja, annan ettevõtetele ja eraisikutele laene madala ja mõistliku intressimääraga 2%. Saada meil aadressile: christywalton355@gmail.com

    VastaKustuta
  4. Tere, daamid ja härrad, kas vajate rahalist abi? Mina olen Susan Benson. Olen laenuandja ja ka finantskonsultant.

    Kas vajate oma projekti lõpuleviimiseks ärilaenu, eralaenu, hüpoteeklaenu või laenu? Kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole. Pakume igasuguseid laenuteenuseid, sealhulgas pika- ja lühiajalisi laene, tagatisega ja tagatiseta laene ja palju muud. Lisateabe saamiseks kirjutage meile e-posti teel: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) või saatke mulle sõnum otse WhatsAppi kaudu: +447360502110 ja saate kohe vastuse.

    Laen usaldusväärselt ja pädevalt ettevõttelt on see, mida vajate oma eesmärgi saavutamiseks. Oleme kõikehõlmav finantsteenuste ettevõte ja oleme pühendunud aitama teil täita kõik teie soovid. Oleme spetsialiseerunud struktureeritud finantslahenduste pakkumisele üksikisikutele ja ettevõtetele kõige tõhusamal ja kiiremal viisil.

    * Laenu saab taotleda igal ajal ja igal pool.
    * Paindlik summa – Teie otsustate, kui palju soovite laenata.
    * Kiire otsefinantseerimine – saate laenu 24 tunni jooksul pärast kinnitamist.
    * Paindlik intressimäär 3%.
    * Kõrge heakskiidu määrad
    * Paindlik tagasimakse – peate valima tagasimaksekuupäeva, kas kord nädalas, kuus või aastas 1–30 aasta jooksul.
    * Lihtne veebirakendus.
    * Isikupärastatud juhendamine ja asjatundlikkus.
    * Varjatud tasusid pole

    Ärge kaotage võimalust raha puudumise tõttu. Võtke kohe ühendust minu ettevõttega, saame teid laenu andmisel aidata, sest oleme aidanud paljusid üksikisikuid ja organisatsioone, kes on kogu maailmas olnud rahalistes raskustes.

    Meie laenupakkumise kohta lisateabe saamiseks saatke meile oma laenutaotlus aadressil
    E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447360502110

    Vahendajad/konsultandid/maaklerid on oodatud oma kliente tooma ja on 100% kaitstud. Täieliku usaldusega töötame koos kõigi asjaosaliste hüvanguks.

    VastaKustuta
  5. Tere, Minu nimi on Claudia Klein, ma olen sakslane, pakun laenu, olen ka finantskonsultant ja esindan ettevõtet Spotcap Global Financial Services.

    Kas vajate hädasti rahalist tuge? Kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? kui teie vastus on jaatav, soovitan teil ühendust võtta minu ettevõttega | spotcapglobalservices@gmail.com | või saatke sõnum WhatsAppis: +31642117819 | ja teil on laen teie kontol 24 tunni jooksul, sest pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume kõikvõimalikke laenuteenuseid (Isikilaen, Ettevõtluslaen ja palju muud), pakume nii pikaajalisi kui lühiajalisi laene, samuti saate laenata kuni 15 miljonit eurot ning väljastame laenu madala intressimääraga 3% aastas. Minu ettevõte aitab teil saavutada erinevaid eesmärke laia valiku laenutoodetega.

    Tunnistan tõsiasja, et seadusliku laenu saamine on alati olnud suur probleem. Inimestel, kellel on rahalisi probleeme ja vajavad sellele lahendust, on paljudel inimestel kõrge intressimäära, ebapiisava tagatise, võla ja sissetuleku suhte, madala krediidiskoori või mõne muu põhjuse tõttu nii raske omakapitali laenu saada kohalikest pankadest või muudest finantsasutustest.

    Pole enam ooteaegu ega stressirohkeid pangakülastusi. Meie teenus on saadaval 24/7 – saate laenu võtta ja tehinguid sooritada igal ajal ja igal pool, kus seda vajate

    Pakume 24-tunniseid maailmatasemel laenuteenuseid. Päringuteks/küsimusteks? - Saada e-kiri | spotcapglobalservices@gmail.com | või saatke sõnum WhatsAppis: +31642117819 | & Saate kohe vastuse

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!!

    VastaKustuta