teisipäev, 15. oktoober 2013

6 päeva jäänud, küsi

Puhkus sai läbi ja ega tõesti väga midagi ei teinudki töises mõttes. Koosolekutele ei trüginud. Muidugi kõnesid oli ja meile pidi kirjutama, kuid ei midagi hullu. Ei käinud ka ukselt uksele kampaaniat tegemas nagu Tallinnas või Paides tehakse ning sellel eesmärgil puhkust ei võtnud. Töisesse kategooriasse võibolla langeb Tiina Idavainu rahvajooksu korraldamine, mis läks väga hästi. Kokku oli osalemas 90 spordisõpra ja seda igas vanuses. Kui tihtipeale jääb medaleid üle, sest vanuseklassides pole piisavalt võistlejaid, siis seekord oli ainult üks vanuseklass kahe võistlejaga. Head meelt tegi laste suur osavõtt ning siinkohal teatan, et tasuta kinokülastuse on võitnud 4.klass, kust osales 9 last+klassijuhataja. Väga tubli oli ka esimene klass, kust samuti oli 9 jooksjat. Peagi tulemused ka valla kodulehel. Aitäh Tiinale toreda võistluse eest ning edu võistlustel teisel pool ookeanit. Otsustatud on ka see, et järgmise aasta Ants Nurmekivi jooks toimub 13. juulil ning sellest tahame teha juba päris suure jooksu. Pange juba kalendrisse. Rohkem pilte facebookis.

Enne Tiina jooksu toimus meie jalgpallimeeskonna hooaja viimane kodumäng Kasekas ning taas oli üle 60 fänni kohal. Kingituseks ja tänusõnadeks ilus 6-2 võit Kiviõli üle. Kokkuvõte mängust SIIN ja pildid ning kogu hooaega kokkuvõtev statistika meeskonna Facebooki lehel Oli vägev hooaeg ning 4. koht on ikka supertulemus. Suured tänud kogu meeskonnale ning toetajatele.

Pühapäeval toimus kultuurimajas debatt kõikide Järva-Jaanis kandideerivate jõudude vahel. Nii siin kui ka facebookis sai justkui infot levitatud, kuid ikkagi oli kohal vaid kümmekond valijat. Teema arutelud ning vestlused väga suuri lahkarvamusi esile ei toonud, sest kõik soovivad, et Järva-Jaani vallas elu paremaks läheks. On palju asju, mis on nelja aastaga tehtud, kuid on ka palju, mis vajavad veel tegemist. Hea meel on, et meil ei käi poriga loopimine ning lõppkokkuvõttes oli tegemist justkui valla arengukava koosolekuga, kus tehti palju häid ettepanekuid. Peab vist valimised ja arengukava ülevaatamise kuidagi ühte rütmi saama, sest kui valla arengukava tegemisel ka niipalju inimesi osaleks ning niipalju mõtteid esitataks, siis oleks arengutempo veelgi kiirem ja ehk ka rahvastiku vähenemine pidurduks. Valimisliidust Järva-Jaani Heaks oli kohal koguni 9 liiget ning erinevatel teemadel said ka erinevad inimesed sõna. Ise rääkisin kolmel teemal. Natuke elavamaks läks vestlus siis kui IRL-i käest küsiti, et kuidas nad ikka kõik need asjad teinud on, mis nad on välja öelnud, et nemad tegid. Alates lasteaiast, lõpetades Kuksema teega. Kokkuvõte on see, et nad on olnud nende projektide toetajad ja mõne projekti otsustajate ringis on olnud ka IRL-i poliitikuid. Must-valgel jäi mulje natuke ühepoolne, kuid põle hullu, sest selgitus oli ok. Reformierakonna esindajalt Teedult päriti, et kas REF on siis Järva-Jaani üle uhke või mitte, sest bukleti päises justkui oleks, kuid lõpus nagu mitte. Alguses oli Teedul vähe raskusi vastamisega, kuid lõpuks leidis vastuse selles, et kuna teises on öeldud, et kõik elanikud võiksid olla Järva-Jaani üle uhked, siis selleks tulebki tööd teha. Reformierakonna liikmed aga juba tõesti on seda :) Mina olen ka uhke Järva-Jaani üle ja selles osas olen kahe jalaga nendega ühes paadis. Keski esindaja Hillar tõi mitmeid värskeid mõtteid, kuid paraku pole paljusid neist Eestis võimalik teha (KIK-i raha eest põllu peale veeühendusi teha või siis riigilt elamumaad osta), kuid tahtmist oli mehel ning ütles ka, et tema ongi järgmine Savisaar. Ju näeb. Sotside noored muretsesid eakate pärast ning mõtisklesid riigigümnaasiumi loomise võimalikkusest. Loodan, et neid noorsotse näeb edaspidi rohkem Järva-Jaanis toimetamas ja seda ka siis kui ei pääseta volikokku. Üksikkandidaat Kaljo soovis veel üht õpilaskodu teha, mis ilmselt pole praegu mõistlik, kuid tööjõu analüüsi mõte oli igati kiiduväärne. Arlet tegi ka omad märkmed ning usun, et kui valimiste mõttes väga suurt tolku polnud, sest kuulajaid väga ei olnud, siis koostöö mõttes ning heade ideede mõttes oli sündmusest kasu küllaga. Ütlen ka, et siinkohal tegin mitmed väljavõtted kontekstist välja rebides ning ei näita õiget pilti.

Täna algas kultuurimajas ka eelhääletamine ning esimesed valijad käisid ka juba oma kodanikukohust täitmas. Ise loodan, et olen täitnud nende valijate ootusi, kes eelmine kord minu poolt hääletasid ning teevad seda ka seekord, andes signaali, et ma võiks seda ametit jätkata ning loodetavasti on juurde tulnud ka uusi toetajaid. Tegelikult üks on juba kindlasti, kes sel korral esmakordselt üldse valimas käis. Tänud.  Ei tahaks öelda, hää lugeja, et ma olen Sinu esimene valik, kuid kandidaadi number 101, seda siiski on (järjekorras esimene)  :) Ja samas, kui peaks kehvasti minema ning hääli ei tule mitte, siis paar korda nädalas jääb ju huvitav blogi lugemata. Olgu, rohkem siin kampaaniat ei tee, kuid kui kellelgi on küsimusi mingi teema kohta, siis selle postituse kommentaarium on just õige koht selle tegemiseks. Muud kommentaarid on ka endiselt alati oodatud.

Töönädalast rääkides, siis hommikul sai natuke aidatud valimisjaoskonda üles sättida ning seejärel oli töönõupimidane. Täna käisin ka notaris, et müüa vallale kuuluv korter ära, mis oli ka enampakkumisel suve alguses. Lisaks on SOOV-is mitu Järva-Jaani korteri kuulutust ning ühe vastu olla igaljuhul suurt huvi üles näidatud, hea kuulda.

Pealelõunal toimus JAP-i juhatus ja seda Paunküla veehoidla ääres. Seda seetõttu, et Kõue vald on veel viimaseid päevi JAP-i tegevuspiirkond, kuna liitub Kose vallaga ning uus vald enam Järvamaa poole ei tõmba. Juhatusest on tuua head uudised, sest Järva-Jaani vallast esitatud kolm projekti, mis kevadvoorus jäid rahastamata, said siiski rahastuse. Seliküla-Jalgsema külamaja saab uue katuse peale, Orina mõisas uuendatakse elektrisüsteemi ning treppi  ja Tuletõrjeselts saab katta Killavooriga seotud kulutusi. Seda kõike ligi 30 tuhande euro väärtuses. Vägev. Loorbereid ei lõika, kuid sõnumitoojana võin esineda küll. Sügisvooru tulemused toon kolme nädala pärast.

Homme on suure laulu- ja tantsupeo komisjoni koosolek ning edasi rahulik. Kolmapäev-neljapäev ka suhteliselt tagasihoidlik. Reedel aga on JOL-i viimane üldkogu, millele järgneb ka väike vastuvõtt. Loodetavasti saavad ka otsused üksmeelselt vastuvõetud ja mingeid tõrkeid ei teki.

Selline see valimiseelne aeg on. Mõned meie bukletid jõuavad veel inimeste postkastidesse, kuid põhisõnum sai kirja juba ka vallalehte ning seal ka kõikide teiste omad olemas, hea võrrelda. Meie kampaania eelarve on ca 20-30 euri nagu eelmisel korral. Ei tea palju teistel on ja kas ehk oleks saanud selle eest ka midagi hääd teha. See, mis Tallinnas käib on muidugi ekstraklass, uskumatu ikka. Aga heaküll, mis siin ikka kiruda, inimesed ju valivad ise oma juhid ja kui enamus seda soovib, siis andku minna. Meie vaatame, et siin ise võimust lolliks ei läheks. Kaunist nädalat head kaasamõtlejad.

9 kommentaari:

  1. Miks debatt korraldati nii hilja kui eelvalimised juba käivad? Miks ei olnud teateid üleval Saarmanni nurgal, Keskväljaku teadetahvlil, Vinklite juures, A ja O teadetahvlil, Järvamaa ja valla koduleheküljel?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere. Debati päev oli valitud koos teema algatajatega ning ma arvan, et põhiline valimine siiski toimub sel nädalal. Kui vaadata mujal toimuvaid üritusi, siis need on enamus sellele nädalale pandud. Positiivne on see, et nädal enne valimisi selline asi üldse toimus ning erakonnad ei pea ükshaaval üritusi tegema. Teine teema on tõepoolest kuulutustega, sest neid tõesti tahvlitele miskipärast ei jõudnud ning Arlet kui debatijuht ilmselt tegi siin apsaka. Omalt poolt tegin kõik, et info leviks nii läbi blogi kui facebooki. Arvestades, et läbi selle pidi info jõudma mitmesaja inimeseni, oli osalus siiski väga väike. Aga jah, oleks võinud veelgi rohkem reklaamida, sellega olen täiesti nõus.

      Kustuta
  2. Igasuguse tilulilu ja projektikeste hulk on tõesti muljetavaldav. Kümnete tuhandete kaupa läheb raha igasugu killavoorude toetusteks, mõisa treppidesse, munaveeretamistesse, jalakäijateedesse jne. Võiks rohkem panustada praktilisemate asjade peale, mis parandaks reaalselt inimeste heaolu, Järva-Jaani kui ettevõtluskeskkona võimekust ja muud sellist.
    Möödunud talved pole suudetud isegi lund tõrjuda, inimesed sumpavad nädalate viisi alevis hangedes enne kui mingisugune sahk tuleb. Laulda ja karelda ning palli taguda on tore ja vahva aga ainult siis, kui muud valdkonnad korras.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See vist ei olnud nüüd küsimus, vaid pigem etteheide. Kahju kui on arusaam, et jalakäijate teed ning turismi edendamine ei ole inimeste heaolu parandamine. Ettevõtluskeskkond on ka see, et meil on korras lasteaed, koolimaja, kultuurimaja, veevärk jne, sest muidu siin lihtsalt inimesed ei elaks. Võibolla tõesti on lumega olnud probleeme ja nende teavitamisel oleme üldjuhul ka kiirelt reageerinud. Kui on veel tegevusi, mis teie meelest reaalselt inimeste heaolu parandaks, siis pole muud soovida, et kui olge aktiivsem kodanik, rääkige rohkem kaasa ning esimene võimalus seda teha on juba valima minnes. Laulmine ja karglemine ja palli tagumine annavadki üldse jõudu seda tööd teha. Arto

      Kustuta
  3. Mind paneb imestama,et mitte keegi pole tõstatanud küsimust, viia Piibe maantee alevist välja.See oleks kohalikele väga oluline küsimus.Need kergliiklusteed on kiiduväärt,aga suur transport alevist kõrvale juhtida, parandaks elukeskonda kordades.See trass oli ju maha märgitud ja hulga metsa maha võetud.Need projektid kindlast kusagil arhiivis.Vaevalt see ka oluliselt meie muuseumide külastajaid häirib.Kes tulla tahab,tuleb niigi.See tulevane vallavanem,kes sellega hakkama saab,läheb ajalukku,kui mees,kes tegi omadele miskit oluliselt vajalikku.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See teema on midagi sellist, mida lihtsalt lubama ei hakata, vaid sellele peab eelnema ka korralik analüüs. Hetkel pole seda ka valla arengukavas sees, rääkimata maakondlikest dokumentidest. Ka R-Alliku ümbert pidi kunagi tee minema, kuid seda ei tule ka ilmselt lähemate kümnendite jooksul. Kui on valida, et kas investeerida näiteks 3 miljonit eurot (täiesti puusalt number) ümbersõitu või uutesse munitsipaalkorteritesse noortele peredele, staadionisse, Võllastele ning tööstuse infrasse, siis eelistan viimast. Kuu aja jooksul peaks selguma kas järgmisel aastal viiakse Pika tänava ja Koeru tee kõnnitee maanteeameti poolt kokku. Kui jah, siis on ka ses mõttes ohutus oluliselt suurenenud. Lõplikku tõde ilmselt ses osas pole ning siinkohal võikski vaidlema jääda. Igaljuhul tänud teema püstituse eest. Arto

      Kustuta
  4. Üldteada fakt on, et kõiksugu ümber- ja mahasõitude rajamine on tänapäeval üüratult kallis. Arvestades Piibe maantee üldist kasutuskoormust on vähetõenäoline, et riik, kas siis EL toetusega või toetuseta ühe väikese asula liiklusprobleemi niimoodi, st ümbersõidu ehitamisega lahendama tõttab. Reaalsem variant on olemasolevas situatsioonis mingite põhimõtteliste, täiendavate liikluspiirangute kehtestamine Piibe maanteed transiidiks kasutavatele raskeveokitele.
    Kahtlemata on õigus neil kes pelgavad, et liikluse asulast ümbersuunamine toob endaga kaasa küll liiklusohutuse suurenemise, kuid süvendab ääremaastumist.
    JJ-st läbisõitvad rekkajuhid siia tõenäoliselt suurt raha nagunii ei jäta, küll võib olla märkimisväärne kaotus muude läbisõitjate arvelt.
    Aga neid aitab JJ-ni pigem mingi atraktsioon tänapäevase muuseumi vms meelelahutusasutuse näol. Kui sise- ja välisturisti jaoks on JJ-s kandvaid ideid, mida teha ja vaadata, siis lõppkokkuvõtteks tema jaoks ei ole vahet, kas Piibe mnt läheb asulast läbi või ümber.

    VastaKustuta
  5. Tere.Küsin lihtsa küsimuse,miks pole Järva-Jaanis sauna.Arvan,et kortermajade elanikud oleks sellest väga huvitatud.Omal ajal oli rohkem kui 3 sauna,21-sel sajandil pole ühtegi.Maja on olemas,aga laguneb niisama,täitsa tore oleks,kui selle peale ka mõeldaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere. Vastan väga lihtsalt. Avalik saun on Järva-Jaanis avatud valla poolt 2010 aasta algusest kui laupäeviti on võimalik käia võimlas saunas ning seda ka aktiivselt kasutatakse. Piimaka juures oleva vana saunaga muidugi võrrelda ei saa, kuid ei saa öelda, et võimalust pole. Kui huvilisi oleks palju, siis siinkohal oleks see ju ka hea äriidee, mille võiks keegi ettevõtlik inimene käima lükata. Eraldi hetkel sauna loomist valla arengukavas pole.

      Kustuta