laupäev, 23. november 2013

Noored ruulivad

Nädalavahetus on kätte jõudnud ning nüüd väike kokkuvõte ka.
Teisipäeval oli vallavalitsus ning päevakord oli päris pikk. Oli ka hulga volikogu eelnõusid ning päevakord juba meie valla kodulehel üleval.
Peale tööd käisime Päevakeskuse savi mudimas ja päris äge oli. Kelder on alles timmimisel, kuid varsti peaks olema taas üks äge lisavõimalus inimestel olemas, et oma aega sisustada põneva ja loomingulise tegevusega. Ise sain valmis kastmekannu, kausi, ehte ning mingi ketijura. Teised tegid ilusaid asju. Kui päris valmis saavad, siis teen klõpsu ka.

Kolmapäeval käisime Haapsalus. Saime ülevaate sealsest turismiinfokeskusest, omavalitsusteliidust, arendustegevusest ning külastasime ka Haapsalu uksetehast. Rääkisime ka omavalitsuse võimalusest tööstust arendada. Seal oli kaks näidet. Üks näide oli positiivne, kus 2000. aasta paiku saadi Phare rahadega riigilt maad ning ettevõtted on juba püsti. Teine oli negatiivne, kus Kiltsi tööstusalale on tehtud planeering, kuid riigilt pole seda kahel korral munitsipaalomandisse saadud. Ehk siis hetkel on olukord Eestis selline, et KOV-idel on ikka marukeeruline tööstust edendada. Ilmselt mitte võimatu, kuid raske. Investorteenuse osas on ka mõtted liikumas ja kaalutakse maakondadesse tööle võtta niiöelda "müügimehi", kes siis Eestist ja välismaalt investoreid konkreetselt otsiks. Mõte on kiiduväärt muidugi, kuid kes ja kuidas seda rahastab? Ettevõtluse osas küsis väikest arvamust ka Maaleht minult, eks näis kas järgmisel nädalal saab tsitaate lugeda või ei.

Neljapäeval toimus esimene kohtumine taaskasutuskeskuse osas. Kohal oli peaaegu 10 inimest. Tiia Paist tutvustas ideed ning rääkisime natuke ka Rapla näitest (Vaata KLIPPI alates 33.50), kuhu on plaanis 11. detsembril kohale minna. Kes ka huvitatud sellest, siis andke teada. Teada võiks anda ka naabervaldade head inimesed, sest kui keskus sellisel kujul käima läheks, siis see ei oleks kindlasti ainult Järva-Jaani inimeste jaoks, vaid terve piirkonna jaoks. Omavalitsused on siinkohal häädeks partneriteks, kuid elluviijad peaksid olema särasilmsed inimesed. Usun, et meil neid ikka jagub. Eelmise postituse kommentaarides küsiti, et kas tuleb ka töökohti. Esialgu mitte, kuid kui asi tööle läheb, siis miks mitte. Raplas on kolm töökohta loodud.

Kutseka toredate inimestega tuleb meelde ka see, et uue rulapargi kujundus on valmis saanud ning see näeb välja selline nagu siin kõrval joonisel. Päris äge või mis? Kui selle nüüd talvel saaks tehtud, siis võiks saada sellest Kesk-Eesti ekstreemspordikeskus küll. Vaatasin, et Paide linnast sai eile Vargamäel toimunud noorteaasta tunnustamisüritusel tänu skatepargiteemale "aasta pidur". Loodame, et meil läheb see ikka sajaga käiku. Teen peagi facebooki alla kommuuni ka, et siis kiirelt infot jagada ning huvilised saaks ise endast märku anda.

Sporditeemal ütlen vahepeal, et homme, pühapäeval kell 11, on suusasõbrad oodatud Võllastele, et seal väiksed rajaviimistlustalgud maha pidada. Tulla Kalda tn poolt (märki ärge pange tähele seekord, varsti plaanime muuta neid). Kaasa rehad ja labidad, et traktorijälgi tasandada ning saed-kirved, et segavaid oksi eemaldada. Ise kahjuks veel vigane ja ei saa sellisest asjas osa võtta ning homme läheme Raidoga ka Tallinnasse jalgpalligalale, kus ta saab meie liiga väravakunni tiitli kätte.

Uuesti neljapäeva tagasi minnes, siis käisime Hans-Kristen Sapase ja Priit Piirojaga Pärnus vetelpääste koolitusel, kus saime natuke teooriat ning seejärel juba vette suundusime. Väga õpetlik ja vajalik päev oli ning poisid jäid ka väga rahule. Koolitaja oli ka väga asjalik ning kogemust oli mehel kõvasti. Basseini osa vaatasin kõrvalt, kuid pärast kodus mõtlesin, et oleks võinud ka ikka vette minna, sest kolm jäset ju funkavad. Järgmisel aastal ilmselt ka Järvamaal koolitus tulemas ja loodetavasti saame suvele vastu minna õpetatud rannavalvuritega. Siinkohal on muidugi kõnekas fakt see, et valvega rannas juhtub vaid 0,1% kurbadest õnnetustest.

Reedel osalesid 101 last Riigikogus projektis ka Järva-Jaani noored. Järva Teataja andmeil oli meilt ainult üks noor, kuid tegelikult oli neid suisa kuus, mis ilmselt omavalitsuse ja laste suhtarvu osas oli Eesti kõrgeim. Kristi Tüvi, Annela Tammiste, Grete-Liis Oja, Artur Abroi, Kaspar Kitsing ning Jan Kristian Mõtsnik olid kõik kenasti kohal ja osalesid aktiivselt "parlamendi" töös. Siia kõrvale ka üks pilt riigikogust, kus neist neli on peal ning Kristi ja Grete-Liisi pingi ots on paremal all näha. Annela oli ka esitatud Järvamaa aktiivse noore tiitlile ning järgmisel nädalal on meie noortejuhendaja Tene esitatud aasta parima vabatahtliku nominendiks.
Nende kahe lõigu kokkuvõtteks ning arvestades üldse Järva-Jaani noorte aktiivsust, siis võib öelda küll- Järva-Jaani noored ruulivad.

Ise osalesin eile Järvamaa esimesel spordi ümarlaual ning sellest on kokkuvõte SIIN. Kuna teemaks tuli ka järgmine teema-aasta, mis on Liikumisaasta, siis tegin ettepaneku, et ka sel aastal võiks teha kauni avamise, mis sobiks kenasti Paides toimuva Tervisefesti kavasse. Loodetavasti võtavad ka sellest teema-aastast omavalitsused kenasti kinni ning pööravad sellele rohkem tähelepanu. Ideaalis võiks igas omavalitsuses olla igal kuul üks liikumisüritus, olgu see siis suur või väike. Kokku tuleks siis 244 üritust, mis oleks ikka vinge. Enda järgmise aasta suur väljakutse on esimene Tartu suusamaraton.

Eile oli võimlas tihe tegevus, sest laste saalihokitrennid on kenasti käima läinud ning lisaks oli jalkatrenni tulnud üle 15 inimese. Muidu vast ei räägikski seda, kuid lahe on see, et jalkatrennis oli mehi nii Türilt, Paidest, Aravetelt ning nende seas ka üks Uruguai mees, keda loodetavasti näeme järgmisel aastal ka Kasekoplis Järva-Jaani särgis müramas. Nädala pärast toimub Järva-Jaani III Fair-Play turniir, kus omapäraks on see, et kohtunikku ei kasutata ning 14. detsembril osaleme Viki turnal Paides. Selle aasta suurim eesmärk on muidugi Tallinnas toimuv aastalõputurniir. Arendame jalkat edasi.

Esmaspäeval on Entrum programmi esimene sessioon, kus kaks gruppi mul juhendada. Lisaks on järgmine nädal nii öelda kodanikunädal. Selle raames olen kutsutud natuke kodanikuühiskonnast rääkima Väätsa, Roosna-Alliku ning Imavere põhikooli. Loodan siis natuke noori sütitada.

Järgmisest nädalast rohkem hetkel pilti ette ei mana, jutt niigi pikk juba.
Kaunist nädalavahetuse jätku ja olge mõnusad. Tehke endale ja teistele head ning hea tunne on garanteeritud. Tsau

3 kommentaari:

  1. paar kuud tagasi lipsas pressis läbi teade ja ka pilt Valastis elavast noorikust,kes leidis Järva-Jaanis võimaluse oma ettevõtte loomiseks. vald aitas teda ruumidega ja leidus veel paar asjast huvitatut ning elu alustas peaaegu et ilusalong. Enam pole asjast midagi kuulda,vast annate teada asjade käigust?

    VastaKustuta
  2. Tere
    Mari Stiilikoda täiesti toimib Laial tänaval ning infot saab tema facebooki kodulehelt- https://www.facebook.com/MariStiilikoda?ref=ts&fref=ts
    Arto

    VastaKustuta
  3. FREE SAMPLE AVAILABLE FOR 100% UNDETECTABLE COUNTERFEIT BANK NOTES MOST CURRENCIES INCLUDED Contact Whatsapp:..(+4915215387133)

    TOP QUALITY COUNTERFEIT MONEY FOR SALE. DOLLAR, POUNDS, EUROS AND OTHER CURRENCIES AVAILABLE WE HAVE PARTNERS IN ALMOST EVERY COUNTRY SO IF IN CASE YOU ARE LOOKING FOR A FACE TO FACE BUSINESS THEN JUST CONTACT AND STATE YOUR LOCATION AND YOU SHALL HAVE YOUR BILLS

    These features make our bills to be 100% undetected,100% safe and secure to use in any of these areas:

    BANKS, CASINO, ATM, MONEY CHANGERS, STORES. They are 100% Undetected.

    Build trust in yourself when contacting me and don't tell me about your past experience when you were ripped off. I believe that any body who has even been ripped of because of counterfeit money buying went in for small amounts. Shipping is from the US. Within the US is 24hours and outside using is 3 days. We give you tracking number.

    -My Minimum order is 5000fake counterfeit for 500- Shipping is free

    -Face to face Cash on Delivery will be schedule. Some people will want me to send my agents to them so that they can buy directly but for me to send out my agents. There must be a minimum order you want to buy. 120,000 fake counterfeit notes for 20,000 when it comes to face to

    face buying.

    !!!!!!!! CONTACT FOR MORE DETAILS!!!!!!!!


    Email-: perfect-documentation@hotmail.com
    Skype Name:Ranko322
    whatsapp +4915215387133


    E-Mail US Your Questions and Comments.

    We are looking forward to receiving your inquiries and early receipt of your first

    orders!

    SERIOUS INQUIRIES ONLY PLEASE

    VastaKustuta