teisipäev, 21. jaanuar 2014

Lihtne lugemine

Peaaegu nädal möödas ja kirjutada taas hunnik asju. Tavaliselt kui kirjutama hakkan, siis tuletan meelde, et mis päeval viimane sissekanne tehtud sai ning siis võtan oma märkmiku ette ja vaatan sellele järgenud päevade kavad üle. Kuna eelmine sissekanne sai tehtud teisipäeva öösel, siis võin alustada eelmise kolmapäeva juhtumistest.

Kolmapäeval sai käidud tutvumas Mäo ettevõtjate Viking Window ja Baltiklaasiga  ning mitte lihtsalt niisama vaid otsisime koostöökohti, et nii ettevõtted kui omavalitsused võidaksid. Koorus päris huvitav seis välja. Nimelt räägitakse ju, et maal pole tööd ja vaja ikka ettevõtjaid meelitada. Sealne seis on hetkel hoopis selline, et peagi oleks vaja päris palju töökäsi juurde, kuid infoliikumine on natuke kasin ja töötajaid pole võtta. Ses osas saamegi aidata ja panin siia kõrvale juba kuulutuse Vikingi poolt. Mäo on vaid 20 minuti sõidu kaugusel ning mitmekesi seal tööl käia ei peaks midagi hullu olema. Peagi saan ka Baltiklaasi käest infot ning on teada, et sealgi plaan mehi-naisi juurde võtta. Nii et mehed/naised, kes kaugemal käivad ja plaan kodumaile tagasi tulla, siis siin on võimalus olemas. Ilmselt palk ei saa olema nii hea kui välismaal, kuid kui kõrvutada sellega, et saate samas olla perega ja elada elamise, mitte töötamise pärast, siis mõtlemiskohaks on see küll. Siinkohal teengi üleskutse ja  annan teada, et hakkan koguma infot nende meeste-naiste kohta, kes soovivad tulla kodumaile või lihtsalt maale elama, kuid töökoht on takistuseks. Võib tekkida olukordi, kus mõni ettevõtja otsibki töötajaid ja ma pean ütlema, et pole kedagi võtta, kuid samas ehk mõni tahaks ja sooviks tagasi tulla, kuid ei tea jälle pakkumisi. Saaksin olla vahelüli ja infoliigutaja. Et mitte tekitada probleeme praeguse tööandja juures, siis kindlasti ei saa see olema avalik info. Niiet mehed-naised, andke mulle e-mailile arto@jjaani.ee märku, kes soovivad kodumaakonnas või vallas tööd, mis on palgasoov ning mis on lühidalt senised kogemused. Kui ei katseta, siis ei muutugi midagi, proovime ära.

Neljapäeval oli väike töökoosolek Piibe päeva osas, mis toimub 7.juunil. Päeva raames toimub  Järva-Jaanis korralik laat ning see saab olema Laial tänaval ning laadaalaks on Tamsalu tee ja Jaani tee vaheline lõik. Usun, et tuleb palju kauplejaid ning eelkõige ikka käsitöö ning maaeluga seonduvalt, lisaks muusika, saunaalad jne. Pange juba kalendrisse kirja.
Kalendrist rääkides, siis tuli eelmisel nädalal taas teemaks see, et kuidas saaks Järva-Jaani kõik sündmused olla ühes kohas koos ning need oleks ka hõlpsalt täiendatavad ning muudetavad. Lahenduseks pakuti Google kalendrit. Tehtud-mõeldud. Sellele on võimalik kasutajaid juurde teha, mida valla kodulehe kalendri puhul pole võimalik. Kalender ise SIIN ja blogi vasakus servas ka, kuid pean veel natuke timmima seda, sest ajavööndite osas ei ole veel kõik 100% selge ning algusajad võivad olla kohati nihkes mitme tunni võrra. Või noh ma pean ennast timmima ses osas veel. Kui on veel kedagi, kellel on google konto ja sooviks ka üritusi täiendada, siis andke mulle märku, saan lisada juurde.

Neljapäeval toimus JOL-i laiendatud haridus- ja noorsootöö komisjon, mille üheks päevakorra punktiks oli Riigigümnasium. Kahjuks tõde veel ei selgunud ja tegelikult käib praegu vaidlus ainult asukoha üle. Linnale meeldis rohkem Ühisgümnaasiumi juurde, riigile muidugi enda vastvalminud/renoveeritud kutsekooli juurde. Mulle see integreeritus kutsekooliga ise-enesest meeldib, kuid samas peaks arvestama ka kogukonna tahet, sest 80% hakkab lastest olema ikka Paide linna enda omad. Tänane uudis ütles, et lauale on uuesti toodud Posti tänava variant, mis ise-enesest meeldiks mulle ka. Kuna vahemaa Posti tänava ja Kutseka vahel on ainult 700 m ehk 8 minutit, siis saab neid omavahel integreerida küll kui vaja. Mis puudutab meie otsuseid, siis enne meil poleks aus midagi muuta, kui pole tõestatud, et riigigümnaasiumis hakkab paremat haridust saama ja hetkel on lahtine ka ajaline perspektiiv. Nii et teretulemast Järva-Jaani Gümnaasiumisse hoopis.

Enne kui jätkan eelmise nädala sündmustega, siis täna tuli uudis taas nende kurikuulsate tõmbekeskuste osas, mille kohaselt Järvamaale jääks neli omavalitsust. Hetkel on minul info selline, et regionaalminister tegeleb tuule tallamisega ning sellisel kujul siiski reformi tegema ei hakata, sest poliitilist tuge pole ja tegelikult oleks see ka Põhiseadusvastane nagu spetsialistid väidavad. Soomes omavalitsuste autonoomsust põhiseaduses polnud ning seetõttu oli seda ka seal lihtsam teha. Sooviks kunagi näha ka omavalitsuste ülesandeid ning suhet riigiga uuenevas olukorras, kuid seda paraku pole kuskil välja toodud. Ju näeb, kas teised ministeeriumid üldse kooskõlastavad selle seaduse. Regionaalminister oleks võinud oma tõmbekeskuste mudeli puhul võtta ette maa-ameti kaardirakenduse ning saanud kohe teada, mis on tõmbekeskused. Pilt siis illustreerivana siin kõrval. Hea meel on, et me ka ilma tõmbekeskuseks olemiseta tõmbame. Kui Koeru sai eelmisel rääkida Rakke perearsti nimistust, siis vähemalt kolmeks järgmiseks kuuks on meie külge tulnud Albu rahvas. Lisaks sellele sel aastal meie perearstikeskus laieneb, olenemata kas saame mingisse tervisekeskuste nimekirja või mitte.

Minnes tagasi nüüd eelmisesse nädalasse, siis reede õhtul osalesin Kodutütarde 82. sünnipäeval Albus. Albus seetõttu, et just sel päeval sai loodud Albu rühm. Üritus oli ilus, oli palju toredaid etteasteid ja sõnavõtte. Ka Järva-Jaani rühm sai endale juurde kuus uut liiget, nii et nüüd neid juba 20 ringis. Eriti hea meel on seetõttu, et Kodutütarde põhimõtted on väga üllad ja head. Siinkohal kutsun ka teisi neidusi liituma ning võtma ühendust Tenega, kes meil seda asja kenasti veab. Muide ka noorkotkaste tiivad on sirutumas, loodan, et kuuleme ka neist peagi. Kontserdi lõppakord oli seekord minu teha ning see oli Eb. Tegelikult saatsin ikka Grete-Liisi ja plaksutati küll. Kahju, et teisi omavalitsusjuhte polnud, kuid saan edasi öelda, millest ilma jäid.

Laupäevane jalkaturniir oli meie jaoks kogemuste kogumiseks. Suhteliselt noore koosseisuga suutsime vastastele peavalu tekitada küll. Miko oli seekord meil noorim ja lõi ka värava, mille peale kõik võistkonnad saalis plaksutasid (peale vastaste muidugi). Järgmine võistlus juba sel pühapäeval võimlas, kus jalgpallurid kaitsevad 4x4 meeskondliku mitmevõistluse tiitlit. Tulge vaatama.
Moodustamisel on ka Järva-Jaani valla meeskond Järva talimängudeks, mis toimuvad 8. veebruaril Koerus. Aladeks on suusatamine, korvpall, lauatennis, male, kabe, mälumäng. Kes soovivad ja tahavad osaleda, siis andke märku, sest tiitlit on vaja kaitsta.

Eile saime kokku vallamajas, et arutada rulapargi tulevikku ning MTÜ Järva-Jaani Elamuskeskuse loomist. Idee siis on luua parki haldama ise-majandav MTÜ, mille tegevuseks pole ainult rulapark, vaid ka muud tegevused tulevikus (lasketiir, paintball, ronimissein jne). Kes ka huvitatud MTÜ loomisest, siis asjad ametlikuks on plaanis teha 30. jaanuaril kell 19.00 vallamajas.

Tänane tööpäev algas nagu ikke nõupidamisega. Peale lõunat arutasime natuke sõprusvalla Kokkola külaskäigua seonduvat ning panime mõtted kirja ning saatsin ka Timole kirja ideede ja küsimustega. Kuna 2013 plaanitud katseturismigrupp jäi erinevatel põhjustel ära, siis võõrustame neid sel aastal tavapärases mõnusas rütmis.

Täna toimus eelarve ja majanduskomisjon ning väga pikalt seekord ei läinudki. Teemad ja küsimused olid suhteliselt selged. Selle kuu volikokku läheb eelarve esimesele lugemisele, misjärel on võimalik teha muudatusi ning veebruari võetakse see ka loodetavasti vastu. Eelarve täitmise osas on uudis see, et enampakkumisel olnud objektidest läks üks ka müüki- Rammal asuv maja. Ülejäänud ootavad järgmist vooru, kuid kui kellelgi on enne seda kindel soov ja huvi, siis andke kindlasti märku.

Homme hommikul tulevad Paide linna mehed-naised meile külla ja see on vist ka esimene kord kui reaalselt linnamehed maale asju arutama tulevad. See on hea märk ning on tunda, et Paide juhtimises ikka üht-teist on muutunud. Eks teemadeks saavad olema nii haldus kui haridusreform. Uurime, kuulame, räägime.

Homme on ka vallavalitsus, kus on mammutpäevakord, millest poole võtab Mariliis jäätmeteemadega. Teemaks siis jäätmevabastused jne. Lisaks on hunnik volikogu eelnõusid, millest osad puudutavad ka inimesi otseselt ja seda positiivselt, kuid neist siis peale istungit.

Kolmapäeval toimub JOL-i juhatus ning ka Spordiliidu juhatus. JOL-is ka päris palju olulisi teemasid tulemas, lisan kokkuvõtte hiljem.

Neljapäeval-reedel tunduks märkmikku vaadates rahulikud olema, kuid eks näis, mis tegelikult saama hakkab.

Töötame rõõmsalt edasi ning arendame Järva-Jaanit innuga. Sellega lõpetangi selle pisikese sissekande ja võite nüüd enda üle uhked olla, sest ei olnud lihtne lugemine.

2 kommentaari:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta
  2. Tere hr / pr
    Pakume eralaenude, äri- ja isikliku laenu väga madala intressimäärad nii madal kui 3% ühe aasta jooksul kuni 30 aastat tagasimakse perioodi kõikjal maailmas. Pakume laenu 1000 kuni mis tahes summa, mida taotleda, võtke meiega täna E; paydayloancompany9@gmail.com

    VastaKustuta