esmaspäev, 11. jaanuar 2016

2016 alga

Head seda aastat kõigile lugejatele. Aeg on aru anda ja sõnad õigesse järjekorda panna.

Aastalõpu volikogu istung läks kenasti. Otsustamise kohti oli vähe, kuid see eest infot jagati ohtralt. Maavanem rääkis haldusreformist ja nentis, et tegelikult Järva-Jaanis reformi "müüa" on väga raske, sest meil on kompaktne ning hästi toimiv vald. Peagi võite seda ka protokollist lugeda. Kui vaadata nüüd reaalselt, siis tegelikult suurtest asjadest oleks vaja ära teha Karinu kergtee, kunstmurustaadion ning munitsipaalüürikorteritega maja. Teised asutused on laias laastus korras ja renoveeritud. Aga jah, tundub, et reformikirves on õhus ja tulgu või hullem, siis ära see tehakse.
Tegin volikogu protokollide põhjal ka väikse analüüsi volikogus osalemiste kohta. Neli volikogu liiget osalenud kõikidel istungitel 100%. Ühel volikogu liikmel on jaanuarikuu istung määrava tähtsusega, sest teatavasti kolme järjestikuse puudumisega liikme staatus peatatakse. Loodetavasti nii muidugi ei lähe, sest arupärimistele vastamine hoiab meele virge.

Aastavahetus oli paugurikas. Käisime perega keskväljakul ja Grossi poe eest nägi kenasti igas suunas. Taaskord tõdesin, et vallal pole mõtet organiseerida eraldi ilutulestikku, sest kui teha, siis peab see ikka väga korralik olema, et silma paista.
Vana aasta viimasel päeval sai ka järves käidud ning TV3 vahendusel ka uusaasta tervitus Eesti rahvale edastatud. Kes maha magasid, siis video SIIN.

Eelmisel nädalal oli Paides mitmeid käimisi. Teisipäeval sai käidud rahvakultuuriprojekte hindamas. Komisjoni esimees oli sel korral väljastpool maakonda. Anneliis Kõiv osales ka teiste maakondade komisjonide töös ning andis ka oma rännakutest ülevaate. Järvamaa osa oli päris tore lugeda. Loe SIIT Aitäh Anneliisile hääde sõnade eest ning kohtumisrõõm oli vastastikune :)

Kolmapäeval oli JOL-i juhatus. Juhatuse lõpus oli külaliseks riigikogu aseesimees Helir-Valdor Seeder, kes samuti oli mures haldusreformi pärast, sest sellisel kujul tehes jääb väga palju küsimusi üles. Tema meelest peaks see olema paindlikum ja arvestama iga maakonna eripäraga. Teatavasti on meil neid ju 15 ja pole väga suur probleem kõiki eraldi kohelda. Arvas, et muudatusi tuleb haldureformi seadusesse veel kõvasti, eks näis. Sel kolmapäeval läheme kuulame ka Suur-Järvamaa idee ära, paberi peal on see meile tutvumiseks saadetud ja tegelikult on kõigil sellega võimalik tutvuda SIIN. Homme hommikul läheme vaatame ka mis naabrimehed Lääne-Virumaalt räägivad. Kinda on nad meile ju visanud. Jutt siis Tamsalu vallast.

Neljapäeval osalesin Järvamaa ja Raplamaa poolt korraldatava konverentsi "Kesk-Eesti- kultuuriruumide risttee" töökoosolekul. Kava on põnev ja kel võimalik, siis broneerige 26. veebruar endale ära. Saate juurte kohta päris palju uut teada. Info hetkel FB lehel.

Uuel aastal jätkame ikka taas ka Karinu infopäevadega ning taas oli ca 20 toreda inimest kohal. Sel korral oli selline uue aasta meeleolu ning väga suuri uudiseid polnud. Rääkisime natuke haldureformi juttu ning rääkisin ka selle aasta eelarvest ja suurematest üritustest. Homme-ülehomme peaks ilmuma ka vallaleht, kus väikse artikli üllitasin.

Reedel toimus iga-aastane Järvamaa parimate tunnustamine. Osalesin seal sel korral kolmes rolli. Kõigepealt esinesime Jüride-Maridega väikse tantsuga, seejärel sain kätte JÕUD-i tunnustuse, mida näete siin kõrval ning lõpuks oli au anda Janno Viilupile maakonna parima spordisündmuse korraldamise auhind. Infot ja pilte tunnustuste kohta SIIT. Oli ilus ja kompaktne üritus. Minule sobib väga hästi, et noored ning kultuuri ja spordirahvas koos on, sest kõikidega hää klapp ja side olemas. Õnnitlused kõikidele laureaatidele ning kummardus tehtud töö eest. Meil on maakonnas ikka vingeid inimesi küll.

Sel nädalavahetusel algasid peale ka talvised nädalamängud discgolfis. Pühapäeva hommikul oli 9 meest Võllastel ja -17 kraadi polnud faktoriks. Tegelikult oli vaikne ja päikesepaisteline. Võib öelda, et mängijad olidki pärast mängu härmas nagu siin pildil, aga näod olid tunduvalt rõõmsamad. Võit seekord Tõnis Vannale. Tulemused SIIN.

See nädal on alanud töiselt. Hommikupoole ikka töökoosolek vallamajas ning seejärel sai natuke naabrimeestega arutatud, et mis meist saab. Leidsime, et küll saab.

Homme siis juba mainitud visiit Tamsallu. Kui muud ei saa, siis Vajangu kandi toome ikka vana kihelkonna alla tagasi :) Pealelõunal on revisjonikomisjon külaskäik Järva-Jaani Teenusesse, kes täidab oma tööplaani ning vaatab kuidas meie nn tütarettevõttel läheb. Huvitav miks just tütar? Ning seejärel on vallavalitsuse istung.
Õhtul on Järva Kilva etapp, kus taas proovime ennast hääst küljest näidata, sest Kutsekas toimuvad etapid on meile reeglina sobinud, ehk ka nüüd.

Kolmapäeval tuleb külla Naabriplika ihu ja hing Ergo, kellega uue aasta plaane sätime ning keskpäeval kuulame Suur-Järva juttu Paides.

Neljapäeval-reedel olen Pärnus, kus toimub KOV-juhtide arendusprogrammi III moodul. Ehk saab targemaks, kindlasti saab.

Laupäeval on maakonna eakate päev, kuid sel korral kahjuks ei saa sinna minna, sest osaleme Türi jalgpalliturniiril. Küll aga osalevad tantsurühma Ei Me Ette Tea nooruslikud daamid.

Pühapäeval on siis discgolf ning samal ajal on kõik motospordihuvilised oodatud järve äärde, kus toimub Järva-Jaani Jää 2016. Juhend ja muu info SIIN. Huvi on meeletu ning korraldajatele on see muidugi paras pähkel, et kõik huvilised vastu võtta. Edu Bionic Transport Racingu tiimile. Järvel on lisaks jäärajale ja jääaugule avatud ka uisuväljak ning laupäeval said sissesõidetud ka suusarada. Kuna lund on vähe, siis klassikajälge teha ei saanud. Nii et järvel on tõeline tervise- ja spordikeskus. Loodame, et ilma siis ikka on ka.

Haldusreformist on räägitud küll juba, aga mind hirmutavad tõsiselt ikka need uudised, mis tulevad nii Saksamaalt (Köln, Hamburg jne) ning ka Helsingi (tunnelikogunemine). Teemaks siis pagulased. Ütlesin facebookis ka, et mul pole pagulaste vastu midagi kui need on näiteks Ida-Ukrainast. Sarnase kultuuritaustaga jne, kuid see mis praegu toimub on kontrollimatu Euroopa hõivamine. See, et Tujurikkuja tõi sisse neegriteema ja vihkamise kõige suhtes, minu jaoks naljakas polnud. Ilmselt ei pidanudki naljakas olemas. Nahavärv pole ju teemaks ja tundub, et Eestis vihatakse hoopis neid kõige rohkem, kes kodumaad, keelt ja kultuuri armastavad. Minu jaoks oleks palju teravam olnud sketš, kus üle Euroopa piiri tulevad nn noored nälgas lapsed (täiseas mehed), kes on kodumaal suure papi huugama pannud, et laevale saada ja Iphone osta ning Toobal nad Iklas vastu võtab ning nad kohe sauna integreeruma kutsub. Selle amplaava taustal kannatavad ju päris abivajajad. Aga hea uudis on laias laastus see, et meile nad õnneks ei soovigi tulla. Ilmselt nägid Tujurikkuja minumeelest seni parimat laulu ja vaatavad, et siin läheb suuremaks kannatamiseks. Aga üldiselt on kõhe tunne küll kui üle lahe juba politsei tunnistab probleeme ning asi vaevalt paremaks läheb. Jõudu meie riigijuhtidele. Päris huvitav oleks kui nüüd valimised toimuks, ilmselt riigikogu oleks hoopis teistsuguse koosseisuga.

Aga, et blogikanne nii mustades toonides ei lõpeks, siis tuli veel üks asi meelde. Käisime ju 2. jaanuaril Tallinnas Raekoja platsil Jõuluturul esinemas. Mõned fännid olid ka kohal ja kindlasti saime palju-palju uusi sõpru. Kõik olid supertublid ning -15 kraadiga paljajalu tantsimine oli ka endale vingeks kogemuseks. Videod kõik SIIN.

Ilusat ja tegusat ning positiivset aastat teile. Tehke ikka hääd, ärge olge kolmenäolised ning tuletan meelde, et õnn on elustiil :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar