kolmapäev, 22. juuni 2016

Valekõne vs tõdekõne?

Sellist meedia turmtuld pole jupp aega Järva-Jaani kohta olnud. No sügisel olime ka meedias, aga siis olime teistpidi hambus. On aeg taas selgitada ning ehk avada mõni silmaklapp.
Hetkel on Dievese keiss ületanud juba igasugused normaalsuse piirid ja pean õigeks, et lisaks direktori poolt antud selgitustele läbi pressiteate, annan ka ise natuke taustainfot, sest see kuidas direktorit praegu süüdistatakse nii poliitilistes skeemides kui muus sajas patus, on ebaõiglane lihtsalt.
See kuidas Õhtuleht mõnitab ning ka paljud peavad direktori sõjaväelist tausta halvaks on samamoodi inimeste lahterdamine (Kaitseliit ja teised on samuti siis nn ebakompetentsust täis), aga sellel ma ei tahtnud peatuda.

Praegu on Dievesest tehtud justkui märter, kes tänastes lehtedes ütles, et tal pole ühtegi konflikti olnud ei laste ega lastevanematega ning et vallandamisega päädinud artikli kirjutamine oli vaid ettekääne õpetajast lahti saamiseks (esialgu oli tegemist poliitikaga).
Juba sellise lause eest, mis tähendab sulaselget valetamist võib Dievesele uue käskkirja teha. Tänu konfliktidele õpilastega on ta klassijuhataja koha pealt korra tagasi kutsutud ning korra on klass keeldunud tema klassijuhatamisest.
Ise olen ka lapsevanemana käinud koolis konflikti tagajärgi selgitamas ja klaarimas.
Kui tundub, et hakkan praegust direktorit õigustama, siis tegelikult ta neist varasematest juhtumitest väga ei teagi midagi ning tema on fikseerinud lihtsalt viimase aasta juhtumid ning kui varasemaid jamasid oleks fikseeritud, siis ilmselt poleks pidanud Raigo Dievesega üldse tegelema,

Paari viimase päeva jooksul on mulle antud veel teada juhtumitest  (lapsevanemad on ise otse mulle rääkinud), mis juba varasematel aastatel on toimunud ning need on juba päris tõsised juhtumid, kuid mis kahjuks pole välja tulnud või pole neile piisavalt tõsiselt reageeritud.
Ühelt poolt justkui ei tahaks neid teemasid avalikustada, sest teeb ilmselt võimatuks  Dievese edasise õpetajakarjääri, aga teiselt poolt on seda õiglane teha, sest siis ka avalikkus saab aru, et probleemid on palju sügavamad ning tõsisemad ja antud inimene ei sobi kuidagi õpetajaks.
Mõlemad juhtumid on seotud alaealiste tüdrukutega.
Esimesel juhul andis lapsevanem teada, et Dieves jälgis tema tütart liigse tähelepanuga, mis ületas selgelt tavapärase vaatamise piirid ning õpilane keeldus seejärel ka tundidesse minemast.
Teisel juhtumil kutsus Dieves ühe alaealise tüdruku kohtama ning see leidis ka aset.
Kui see on normaalse õpetaja käitumine siis andke andeks, midagi on väga mäda.
Pikemalt ja detailsemalt ei hakka antud juhtumeid kirjeldama ja sellest pole ilmselt Dieves ise ka huvitatud.

Jah need kaks viimast juhtumit tulid minu jaoks välja peale seda vallandamist, aga seda enam õige see vallandamine tundub. Lisaks see valetamine, et konflikte pole varem olnud. Kui nüüd võtta seda, et Dieves ütleb, et see artikkel oli vaid ettekääne ja põhjus on mujal (kas siis poliitiline või isiklik vimm, mida kumbagit see ju polnud), siis tegelikult jah, põhjust oli juba palju varem ning isegi kui töövaidluses ja mujal peaks välja tulema, et tema artikkel oli igati väärikas naiste suhtes ning õiguskantsler annab oma hinnangu, et lepingu lõpetamine on valesti toimunud ning õpetaja ennistatakse ametisse, siis pikka pidu poleks, sest tunnistajad on olemas ning valmis ka rääkima. Ma muidugi ei ole kindel, et need kaks juhtumit ning minu konfliktid ainsad on ja neist võiks tegelt ju teada anda ka, sest täna kutsus Dieves ise ju kogukonda ehk Järva-Jaani elanikke üles diskussioonile ja tagasisidele. Kirjutas ka, et tema ja direktor ühte majja ei mahu. Kuna direktori tööandja on vallavalitsus, siis hetkel temal töökoha pärast muret pole. Arvestades viimase aasta kooli arenguid, uusi õppemeetodeid, mis sügisest rakenduvad, uusi õppesuundi ning ka rahvusvahelist koostööd, siis peaksime ikka päris rumalad olema kui sellisest koolijuhist lahti ütleme. Meenutuseks TV3 uudis. Lugesin aritklite kommentaare ka ja kuskil soovitati vallavanemal nn "mune näidata" ja direktor vallandada. No sorry, pole põhjust, vastupidi. Kiidan ja innustan direktorit, sest selliseid uusi tuuli meil vaja ongi.
Kahju on muidugi, et noor õpetaja ei suutnud ennast ka aasta jooksul parandada ning peab uusi eluradu otsima hakkama, kuid küll koduerakond ta järjele aitab, sest oli ju tegemist "ilmselgelt" poliitilise aktsiooniga (minu isiklik kogemus konfliktis oli ammu enne tema EKRE-sse astumist). Kuigi ei mina ega kooli direktor ei kuulu ühtegi parteisse ja ka mingeid eelistusi pole. Küsimus on laste õpetamises ning väärtustes, mida õpetaja peab kandma  ja edasi andma kui soovib olla Järva-Jaani Gümnaasiumi õpetaja.
Aga ilmselt pole see lugu veel läbi ja loeme veel mitmeid artikleid kuidas kedagi taga kiusatakse või kuidas vallavanem õigustab direktori tegevust või kuidas sõjavägi mõjub inimestele halvavalt või kuidas tegelikult peaks koolielu korraldatud olema või kuidas lapsevanemad mõtlevad jutte välja jne. Eks jääme juhiseid ja hinnanguid ootama ning küll ühiskond ja inimesed (eemal ja kaugel) ju teavad kuidas on õige.
Loodetavasti aga saite natuke rohkem aimu, mis mehega tegu ja kuidas lausvalesid tõe pähe esitletakse. Meedia on kõikvõimas.

Aga läheme siis nüüd tavapärase blogikande juurde. Kuigi jah suurem energia ongi läinud Dievese juhtumi peale, siis on ikka muid asju ning toredaid asju ka olnud.

Nädalavahetusel käisin Anija mõisa kohvikute päeval ning hea meel oli näha Janne Kallakmaad seal haldjana ringi toimetamas. Kuigi ilm oli kehva, siis mõisas oli hea õhkkond ning nii koogid, pirukad, salatid ning kohvid mekkisid hästi. Väga tore ja soe õhkkond oli ning muidugi harfimängijad olid omaette vaatepilt. Kiitus. Muide Janne oli see, kes paar päeva vähem kui 13 aastat tagasi võttis mind poolvägisi oma kabinetti Järva-Jaani vallamaja II korrusel. Väga kaua ei kurtnud õnneks. Ehk siis 13 aastat tagasi lõpetasin Pärnu kolledži ja nüüd ülejäänud aja on saanud avalikus sektoris toimetatud ning sellest üle poole aja juba vallavanemana. Aeg lendab.

Pühapäeval saime Väätsa käest jalgpallis sugeda. Mängu algus oli hea ning läksime 2-0 juhtima. Kahjuks sellega meie mäng lagunes ning lõpuks oli 2-4 kaotus tõsiasi. Eks peame omad järeldused tegema. Sel pühapäeval viimane esimese ringi kohtumine ning siis väike paus ja juuli lõpus jätkame.

Eile oli muidu rahulik päev, kuid eks kooli ümber toimuv võttis oma tähelepanu. Lisaks sai kõvasti allkirju antud, sest ka meil varsti töömalev tulemas ning mitukümmend noort saavad taas taskuraha teenida ning töökogemusi.

Täna toimus vallavalitsuse istung ning enne seda oli veel parklate projekteerimise töökoosolek. Nimelt on sel aastal plaanis ära projekteerida kaks parklat. Üks tuleb Pika tänava äärde Pikk tn 31 ja 33 vahel asuvale kasutuseta platsile ning teisena planeerime rekkade parkla bussijaama juurde, et keskväljaku koormust vähendada ning et oleks konkreetne koht ja võimalus ka neil oma seisutunde mööda veeta. Ehitamisaega muidugi ei tea veel.

Homme on siis suur lõpetamiste virrvarr nii lähedal kui kaugel. Järva-Jaani noored on tublid ning eriti tubli oli Dianne Aalde, kes lõpetab Paide Gümnaasiumi hõbemedaliga. Väga uhke värk, palju õnne!

Muudest üritustest sai juba eelmises postituses räägitud ning väga lisada pole midagi. Oot, oot. On ikka. Panen siia Ants Nurmekivi jooksu kuulutuse, et saaksite juba varakult planeerida. Lisaks on Järve päev toimumas 2. juulil, mida korraldab Järva-Jaani Noorteklubi. Tuleb aktiivne nädalavahetus järve ääres, kui ainult ilma oleks.

Discgolfi kevadine sari sai ka läbi ning esikolmikud olid järgnevad. Naised- 1. Merilyn Ivask, 2. Gerda Virks, 3. Ilme Vasenkova. Mehed- 1, Raido Vespere, 2. Kairo Reiu, 3. Martin Põvvat. Järgmine nädalamäng ja suvesarja esimene toimub 3. juuli õhtul. Kokku võttis 8. kevadetapist osa 317 meest ning 31 naist. Vägev või mis? Muide Teele lillepoes on posu uusi kettaid tulnud. Minge luurama ja ostma.

Kõike kaunist ning eks näis kas tänane sissekanne teeb uue rekordi. Eelmine ületas ühe päevaga tuhande piiri. Ilmselt nüüd kell pool kaks öösel suurt tormi pole, aga hommikul läheb mölluks. Võibolla.

Ilusat Võidupüha ning kaunist jaanipäeva kõigile headele inimestele!

9 kommentaari:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=HLnDZA5vAf8
    Arto sa muutud lamedaks.
    Mõistlikum oleks kohe võllapuu alevisse paigaldada ja siis rahvas kohale kutsuda ja korraldada õpetaja avalik hukkamine.
    Kas nüüd, kui vaatasite direktoriga, et avaldatud artiklist ei ole kasu Priidu vallandamiseks tõite nüüd ahistamise ettekäändeks.
    Mis järgmiseks tahaks teada.
    Soe soovitus on sulle- saa ei tea pooli asjugi mis koolis toimub, nii et süvene teemasse enne kui siin lahmid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. T2itsa 6igesti ytlesid Helle ,vallavanem ei tea pooli asjugi mis koolis toimub.Miks midagi siis ette ei voeta kui opetaja koolis opilasele vastu pead loob voi kaardikepiga vastu sormi taob. Direktor samuti lapsed kes toetuvad vastu aknalauda peavad kykke tegema no see pole norm,kardetakse isegi kehalise tundi minna.Nyyd tahetakse tembeldada Op Dieves ka ahistajaks no sorry olge norm.Laske aga koik lahti varsti lahkuvad ka opilased koolist v2heaaval.

      Kustuta
  2. Mina pole midagi ettekäändeks toonud vaid tõin fakte välja, mis lapsevanemate poolt on esitatud. Ma teadsin, et jamasid oli, aga konkreetselt infot polnud. Nüüd on ning on õiglane, et inimesed teaks mis inimese taust on. Minu meelest on see kogu lugu lame, alates artiklist, kuid ma ei saa pealt vaadata kuidas direktorit lihtsalt materdatakse. Kui Sul Helle on infot koolis toimuva kohta, mida ma peaks teadma, siis palun anna teada.
    Kõike head
    Arto

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loodan, et nüüd. mil on "konkreetselt infot", saab selle alusel teha politseile konkreetse avalduse. Kui aga avalduseks materjali pole, on tegemist laimuga.

      Kustuta
  3. Mõni lapsevanem pooks kindlasti õpetaja üles ja vastupidi. Mõni lapsevanem pooks üles Direktori koos vallavanemaga.
    äkki tuleks asi siiski Pädevatele organitele lahendada anda? Ajaleht Kirgede üleskütmiseks ei ole seda kindlasti!

    VastaKustuta
  4. Ma ei ole väga süvenenud teemasse, aga hetkel tundub, et siin on kujunenud sõna sõna vastu situatsioon olukorras, kus süüdistused vastaspoole tegudes ja tegemata jätmistes on läinud väga tõsiseks. Kui selle diskussiooniga peetakse vajalikuks jätkata, siis on mu meelest aeg hakata tõendatavaid fakte lauale tooma. Kui fakte pole, siis niisama teineteise suunas poriloopimine ei tee au kellelegi. Ei vallandatule ega ka vallandajale.
    IMHO - selliseid asju ei lahendatagi meedias. Kas vallandamine oli alusega või aluseta, selleks on meil töövaidluskomisjon.

    Parimat

    Andres Järve
    sünnipoolest jaanikas

    VastaKustuta
  5. Mina räägin lastevanemate eest, kes anonüümsust garanteerides on valmis fakte lauale tooma. Lisaks võin ise Dievese poolt öeldud laused ümber lükata ning see on ka fakt. See, et Dieves ei piirdunud ainult töövaidluskomisjoniga ja tuli meediasse poliitika ja sõnavabaduse ning valedega, seda kahjuks ei saa lihtsalt käed rüpes pealt vaadata. Huvitav kuhu me peaks kaebama siis nüüd? Tõde tõuseb, vale vajub. Õnneks.
    Arto

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hm... Miks küll lastevanemad anonüümsuse garantiid vajavad? kas neil puudub kodanikujulgus või on nad muidu patused? Kui julged ütelda "A", pead suutma ütelda ka "B". kui ei julge, on su "A" väärtusetu.

      Kustuta
  6. Lõpetaks selle jama ära.Härra Dieves rändab sinna kust ta siia tuli ja läheb oma eluga edasi ja J-Jaani läheb oma eluga edasi.

    VastaKustuta