kolmapäev, 7. september 2016

Sõidame

Tere tere kõik see pere.
Päris pikk päev on seljataga ning tööpäev lõppes alles peale kaheksat, kuid kõigest järgemööda.
26. august oli siis see päev kui Järva-Jaani vald sai endale uue bussi ja nüüd võib näha liikumas üht tumerohelist iludust, mis hommikuti viib lapsed kooli, külarahva poodi ja muud toredat. Vana buss läheb kooli käsutusse, et seal logistilisi muresid lahendada ning valge buss elab ka kuni jaksab ning veab hommikuti noori kooli.
Heade uudistega jätkame. Kui siin hiljuti kuulsime, et käivitumas on miljoniprojekt ning 2018. aastal valmib suur muuseumikeskus, siis täna räägime veel ühest õnnestunud projektist. Maht pole küll nii suur, aga vanas rahas on 75000 eurot ka miljoni projekt. Nimelt saime KIK-st positiivse vastuse keskküttetrassi ehitamiseks, et ühendada E-Piimaga noortekeskus ja lasteaed ning hiljem ka muuseumikeskus. Selle maksumus on kokku üle 150000 euro.

27. augustil osalesin endise Kuma raadio, nüüdse Kesk-Eesti TRE raadio sünnipäeval. Tegime seal tuletõrjesporti ning vaid 38 sajandikuga kaotasin maavanem Alo Aasmale. Oli päris vinge kogemus.

Jalgpalli rindelt niipalju uudiseid, et kodumängus Ambla vastu siiski meil hästi ei läinud. Kogu meeskond koos polnud ja pidime 0-4 alla vanduma. See-eest viimases mängus kodus võitsime Harkut koguni 11-5. Olud olid ekstreemsed ja vihm oli platsi teinud päris pehmeks ja mudaseks. Tegelt oli asi nii hull, et enne mängu vedasime platsi pealt mitu tonni vett minema ämbrite, kilekottide ja muude vahenditega. Sel nädalal on paus ja siis juba taas kodumäng Maardu vastu. Peab minema platsi rullima, sest muidu vist ei saagi asja platsist. Hea meel on teatada ka seda, et alanud on jalgpallitrennid. Panen kuulutuse ka siia, aga siin on üks väike parandus. Nimelt ei ole trennid mitte Kasekas, vaid Laia tänava kunstmuruväljakul.
Täna olid esimesed trennid ära ja huvi on. Lisaks on peagi tulemas juurde üldisem pallimänguring ning ka karate. Valikut on ja jälgige infot.

Eelmisel nädalal toimus EW100 maakondliku komisjoni koosolek. Maavanema eestvedamisel said mitmed ideed juba kirja, kuid siinkohal üleskutse kõikidele lugejatele. Kui on häid mõtteid kuidas oma kogukonnas riigile kingitus teha, siis andke teada. Üleskutse SIIN. Panin ka mitu ideed idanema.

Kolmapäeval käis maavalitsuses maanteeameti rahvas rääkimas oma reformist. Päris nõme koosolek oli, sest esitati valefakte ning hämati päris palju. Soovivad Paide ARKist B-kategooria eksamivõimaluse ära kaotada ning büroo vaid paaril päeval lahti jätta. Samal ajal kui järjekorrad on pikad ja autokoolid peaksid seetõttu ennast koomale tõmbama ning maal elu läheb veelgi raskemaks. Ja üks reformi põhjuseid on ka see, et Tallinnas lokkab korruptsioon. Pekki küll. juurige sealt see siis välja, mitte ärge karistage ülejäänud Eestit. Riik (pea) räägib justkui riigireformist ja seda kuidas teenused ikka peaks maapiirkondadesse jääma, samas kui käsi (Maanteeamet) teeb vastupidi. Loodan, et lärmist on kasu ja ka valitsus ja riigikogu võtavad sammu ses osas tagasi. Ei ole patt oma vigu tunnistada.

1. septembril ma esimest korda vallavanema ametis ei pidanud kultuurimajas kõnet. Olin sel korral isa rollis, sest Artur läks kooli. Uhke tunne küll. Hea meel on ka selle üle, et Järva-Jaani Gümnaasiumis õpib sel aastal rohkem õpilasi kui eelmisel aastal. 10. klassi tuli õpilasi ka teistest valdadest. Paaristundide süsteem on kasutusele võetud, siseturvalisuse moodul käivitus ning ka kehalised kasvatused ongi gümnas nüüd tõendamispõhised. Kiitused Raigole, kes sellised muutused on ellu viinud ning õpetajatele, kes sellega on kaasa läinud. Uute õpeajatena on tööle tulnud Ülle Jääger, kes annab ajalugu ning ühiskonda ning Tiit Kalda annab füüsikat. Mõlemad nimed peaks olema meie kandi inimestele tuttavad, sest Ülle oli meil mitu aastat arendusnõunik ning Tiit oli pikalt Koeru Keskkooli direktor. Jõudu ning ilusat kooliaastat kõigile.

Laupäeval toimus Järva-Jaani OPEN 2016. Discgolfi võistlus, mis tõi Järva-Jaani 100 discgolfi sõpra üle Eesti. Kohalikke oli natuke üle 10 osalemas, aga tase oli nii kõva, et meie omadel sel korral poodiumile asja polnud. Endal läks ülihalvasti, aga korraldajatel pole kunagi hästi läinud.
Siinkohal kiitused Discgolfi klubi meestele Antile, Mardile ja Tanelile, kes kõvasti vaeva nägid ürituse korraldamisel. Tänud OÜ Järva-Jaani Teenusele, kes toetas niitmise ja elektriga. Hobutalumuuseum aitas pinkide ja laudadega. Arctic Finland House pani kõikidele võitjatele välja võidupingid. Toitlustamise tagas Pizzakiosk ja lisaks toetati ka kinkekaartidega. Vabatahtlikena olid abiks Riina Nõva, Ilme Vasenkova ja Tanel Puss. Aitäh. JJ OPEN 2017 toimub kindlasti jälle.

See nädal on läinud päris tempokalt.
Esmaspäeval tegime üle pika aja töötajate nõupidamise, sest suuremad puhkused on nüüdseks läbi. Läks päris pikalt isegi ja teemasid jagus.
Õhtupoolikul arutasime oma haldusreformi komisjoniga ühinemist Järva vallaks, sest vahepeal oli leping natuke täienenud ning oli vaja mõtteid koguda tänaseks koosolekuks.

Eile oli vallavalitsuse istung, kuid seal väga palju eelnõusid sel korral polnud.

Täna algas päev JOL-i juhatusega, kus põhiteemaks oli 2017. aastal algavate projektide ja programmide arutelu. Seejärel saime Mäos kokku Järvamaalt riigikokku valitud saadikutega ning vahetasime mõtteid ning arutasime kuidas elu paremaks teha. Meie suurim mure oli muidugi see, et kõik reformid viivad Järvamaalt elu ära, kuid ehk saab veel midagi teha. Sellekohane teade läheb peagi ka teele. Sain ka teada, et riigikogulased ongi aru saanud, et haldusreformi tõttu läheb elu esialgu halvemaks, kuid kas paremaks ka pärast läheb, selles päris kindlad ei olda. No loodame parimat. Samuti oldi veendunud, et aktsiisitõus oli õigustatud, sest laekumine on veel ok, Tänased uudised räägivad aga teist keelt. Loodan, et ka ses osas jõutakse järelduseni, et vahel toob madalam hind rohkem sisse. Tavaline ettevõtluse tõde, nõudlus-pakkumine, ceteris paribus. Aga kohtumised saavad olema regulaarsed ja proovime mõlemat pidi info liikuma saada.

Õhtul oli meil Järva valla suur koosolek, millele eelvürtsi lisas laupäevane Järva Teataja. Kangesti ühekülgne artikkel oli ja minu käest Järva-Jaani vallamaja osas üldse arvamust ei küsitud, aga see selleks. Paraku ka täna veel lõplikku variandini ei jõudnud ning konkreetne koht peaks lepingusse saama peale järgmise nädala koosolekut.
Muidu tegid komisjonid ülevaate oma tööst. Vaadati üle veel ühinemisleping ning peale seda kui osad vallad saadavad oma andmed ära, siis saame lõpliku versiooni juurde minna.
Anname parima, et tuleks välja parim.

Homne päev algab Karinu koosolekuga ning lõpeb õhtusöögiga Roosna-Alliku mõisas. Sinna viimasele kutsus mind Mart Helme. Lähen kuulan siis mis hääd räägitakse, kuigi valijameest minust ei saa. Ma nüüd ei saagi aru, et kas olen siis EKRE-ga tülis nagu Kuma raadio väitis või olen ise hoopis salaekrelane nagu mõned väidavad. Kentsakas olukord igaljuhul. Olen Arto vist.

Reedel väga suuri koosolekuid pole ning nädalavahetusega on üldse hull lugu. Pole ühtegi võistlust isegi plaani võetud.

Ehk saite miskit teada ja kui ei saanud midagi erka teada, siis aitüma lugemast ikka. Sõidame edasi. Olge ausad ja rõõmsad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar