kolmapäev, 26. oktoober 2016

Noored on ässad

Ahoi
Eelmisel nädalal suutsin kenasti viilida ja lasin oma töövarjul sissekande teha. Peaks vist tihedamini laskma teistel kirjutada, sest päeva külastuste arv oli üle 800. Tavaline on postitamispäeval olnud 300-400. Aga igaljuhul oli tore päev ja loodan, et Karet-Anette unistused täituvad.

Eelmisel nädalal oli siis veel niipalju, et haldusreformi osas olid mitmed koosolekud. Rahvakoosolekud läksid rahulikus ning info jagamise võtmes. Karinul oli 10, Jalgsemal 11 ja Järva-Jaanis 8 inimest. See muidugi näitab, et väga suurt huvi ja emotsiooni see teema üldse ei tekita. Enim pidin selgitama halduskeskuse teemat. Selgitasingi siis inimestele, et hetkel on seitsmest volikogust neli eelistanud Järva-Jaanit Koeru  ees (Koigi, Kareda, Järva-Jaani ja Albu) ja kaks Koeru (Imavere ja Ambla) ning sellega peaks nüüd päriselt mustvalgelt asi selge olema. Täna oli ka muudatusettepanekute tähtaeg ka ning lisaks sellele ettepanekule on meile veel teisigi ettepanekuid tulnud. Homsel volikogu istungil arutatakse need läbi ja kaalutakse, mis ettepanekud kaasa võtta juhtkomisjoni koosolekule.
Toimus ka teemakoosolek rahvaküsitluse läbiviimise osas, kus vallajuhid ja vallasekretärid kohtusid. Alguses oli plaanis teha küsitlus ühel ajal, kuid kuna osad vallad olid omad ajakavad juba teinud, siis jäi nii, et tehakse erinevatel aegadel. Lisaks on erinevused ka selles, et osad teevad ka elektroonilise küsitluse. Järva-Jaani vallas toimub küsitlus paberhääletamisena 20-21. novembril Järva-Jaani kultuurimajas. Täpsem info selle kohta valla kodulehelt. Olgem siis aktiivsed ja andkem teada oma arvamus. Et mitte mõjutada küsitluste tulemusi, siis vastake oma tunde ja südame järgi ning mina siinkohal ei ütle soovitust, et kas panna ei või jah. Ütlen, et tulge kindlasti arvamust avaldama, sest mida suurem on osalus, seda selgem pilt saab ette elanike arvamusest. Lõpuks on muidugi volikogu see, kes viimase sõna ütleb, aga siis on selge ka mida inimesed arvavad. Kui osalus on 20%, siis sellest suuri järeldusi teha ei saa.

See nädal algas varajase JOL-i koosolekuga Paides. Arutasime uue aasta plaane ning eelarvet. Eks see järgmine aasta üks üleminekuaasta on ning muudatusi tuleb ette võtta. Sel reedel on JOL-i üldkoosolek, kus mõned ideed esitlusele tulevad. Kui miskit konkreetsemaks läheb, siis saab neid ka esitada.

Eile oli muidu rahulik päev, aga pealelõunal olid meil külalised Soomest. JAP tegi väiksele grupile Eestis ringreisi turismi ja noorsootööalase koostöö edendamiseks ning olid meil ka tund aega. Ma rääkisin natuke meie viimaste aastate õnnestunud projektidest (discgolf, rulapark) ning lisaks oli Järva-Jaani Noorteklubi aktiiv kohal ning rääkisid oma tegemistest. Janeli, Sken ja Marten said inglise keelse tutvustusega suurepäraselt hakkama ning lust oli kuulata. Ka külalistele avaldas see muljet ja mitte see kuidas nad rääkisid, vaid millest nad rääkisid. Kiitus meie noortele. Väike pilt ka siia selle kohtumise illustreerimiseks. Lisaks rääkis Tõnu Taal Türi-Tamsalu Matkatee projektist, mis ka viimasel aastal on uut hoogu juurde saanud.

Täna oli Spordiliidu juhatus ning saime väikse ülevaate eelarvest, jagasime noorte talentide toetusi, arutasime tunnustamiste üle ning rääkisime järgmistest suurematest võistlustest, mis tulemas on. Järgmisel aastal saab liit 25 aastaseks ning sellega seoses on ka mitmed erinevad tegevused plaanis. Ise pakkusin ühel mõttetalgul välja kahekümneviievõistluse, mis viia läbi 5 ala kaupa viiel päeval. Mõned mõtted on juba peas ringlemas. Igaljuhul saab vahva ja kõigile jõukohane olema. Lisaks on märtsis taas tulemas Eesti talimängud, kust saime 2013 aastal tubli kolmanda koha.

Homsel volikogul väga pikka päevakorda pole. On lisaeelarve, vallavara küsimused ning haldusreformi teema.

Homme on võimalik ka mitmest ägedast asjast osa saada. Esiteks on 17.30 lasteaias tasuta üritus, kus lugusid loomadest laulavad ja pajatavad Anne Adams ja Aleksei Turovski. Tasub minna. Kuulutus.
Lisaks on homme kultuurimajas järjekordne kinoõhtu kui kell 19.00 linastub draama, thriller ja õudusfilm "Kõigi annetega tüdruk". Teadmiseks, et alla 14 aastastele on film keelatud. Filmi tutvustus SIIN. 

Reedel siis mainitud JOL-i üldkoosolek.

Laupäeval on kõik kossufännid oodatud võimlasse, et kaasa elada meie kossumeeskonna esimesele mängule sel aastal. Vastaseks on tugev Aravete ja seda enam on fännide tuge vaja. Mängu algus kell 14.00. Ise jooksen ka ilmselt platsile.
Sel aastal on osalemas 10 meeskonda. Eelmise aastaga võrreldes puuduvad kaks head vastast. Esiteks Paide vald, kelle vastu saime eelmisel aastal ajaloolise võidu ning Koeru, kellega on alati äge madistada. Põhjuseks olla huvipuudus. Loodan, et siiski ajutine.
Ahjaa sellega tuli meelde, et kunagi mõtlesin, et haldusreformi oleks nii jube lihtne teha kui aluseks on kogukond ja selle ühtekuuluvus ja esindamine. Ehk alles jääks vallad, kellel on esindus väljas suurtel laulu- ja tantsupidudel ning võistkond ükspuha mis ala Eesti Meistrivõistlustel. Arvutage nüüd palju meil Järvamaale nii alles oleks jäänud. Siinkohal näetegi, et valla suurus pole väga määrav, vaid sisu. Aga excel on muidugi lihtsam.

Uus nädal algab JAP-i juhatusega, jätkub EW100 juhtkomisjoni koosolekuga ning edasi juba veel mitu koosolekut.

Sel laupäeval algab kell 12.00 järve ääres ka talisuplushooaeg ning kõik on teretulnud sellest osa saama. Üks aktiivsetest suplejatest oli eile ka telekas kui rääkis kuidas ilma elektrita hakkama saada. Himre lugu on vaadatav SIIT, Valasti küla oli vist lihtsalt pettekas :)

Muudel teemadel võiks ka pikalt arutada. Päris huvitav on jälgida Keskerakonna võimuvahetust ja eriti huvitav on see, mis hakkab peale seda saama. Lisaks see kuidas Reformierakond on katki ja üritavad avalikkuse ees kuidagi viisakat nägu teha. Samas oli ju avalik saladus, et Siim Kallase kandidatuuri ajal paljud reformikad Kaljuranda veel upitasid üle Eesti. Öelda, et toetati ainult Kallast, kõlab naljakalt. Samas nüüd uue presidendi parem käsi on see mees, kes Jõksiga alles meil vallamajas käis. Aga eks see poliitika ongi selline huvitav mäng. Ja nagu kunagi juba ka blogis vist kirjutasin, siis fairplay on selles mängus väga tundmatu sõnapaar. Mõnele mängijale oleks pidanud küll juba ammu andma eluaegse võistluskeelu, vahel mõned kollased kaardid ikka antakse.
Ärma teemal ei hakkaks üldse parem sõna võtma, sest seda jahvatatud küll juba. Ainuke küsimus on, et miks sellest juba varem ei räägitud. Kas tõesti ei teatud või oli keelatud teema? Eks näis siis, mis suured komisjonid leiavad ja siis saab hinnanguid andma hakata. Peaasi, et kuhugi 75-ks aastaks tallele ei panda tulemusi.
Aga väga pikalt ei pidanud lahkama. Las uuriv ajakirjandus teeb oma tööd.

Nii see aeg lendab ja lendab. Juba saab 7 aastat sellest ajast kui asusin JJ vallavanema kohuseid täitma ja ikka on iga postitus erinev ning see on ka selle töö üks plussidest. Ükski päev pole sarnane ja igav ei hakka kunagi.

Kõike kaunist ja ärge siis suvekummide vahetusega väga jokutage.

3 kommentaari:

  1. Tere.
    Sooviksin küsida paar küsimust. Esiteks mille aluses otsustati kas tehakse ka elektrooniline rahvaküsitlus ning mille alusel otsustati, et Järva-Jaani elanikele ei tehta elektroonilist rahvaküsitlust?

    Teiseks sooviks küsida halduskeskuse kohta. Ühinemislepingu projektis (JJ valla kodulehel fail nimega: "Lisa 1 ÜHINEMISLEPING koos lisadega 1 ja 4.pdf"), on toodud "V Valitsemine, keskuste ja teenuste võrgustik" peatüki all välja punkt 3. "JÄRVA valla halduskeskuseks ja juriidiliseks aadressiks on Koeru alevik, Paide tee 5." Siinkohal sooviksingi teda, kumb väide peab paika, kas dokumendis avaldatud, või siin blogis väidetu? Lõpuks läheb käiku siiski see mis paberi peale kirja saab, mitte see mida suusõnaliselt inimesed juskui tahaks.

    VastaKustuta
  2. Tere
    Elektroonilise rahvaküsitluse mitte tegemise osas oli põhjus suhteliselt lihtne. See maksab kuni 1000 eurot ning pidasime seda ebamõistlikuks. Loodetavasti saame meelsuse teada ka tavahääletamisega, kuid ega meil tegelikult seadusest tulenevalt hetkel valikuid pole peale selle, et kas ühineme Järva vallaks või laseme sundliita.
    Teise küsimuse osas on nii, et kõikidele KOVidele on tehtud muudatusettepanekud lepingu muutmiseks. Sealhulgas muuta ka halduskeskuse aadressiks Järva-Jaani alev, aadressiga Pikk tn 56. Kõiki neid ettepanekuid arutatakse 22. novembril Aravetel toimuval koosolekul ning kui kõik valdade esindajad lähtuvad volikogude poolt protokolliliselt tehtud otsustest, siis seitsmest neli eelistavad Järva-Jaanit Koerule.
    Loodan, et said vastused.
    Kõike hääd
    Arto

    VastaKustuta