reede, 25. november 2016

Metallica

Kell on 22.34, kõrvus kajab Metallica uus plaat "Hardwired" ning taas on aeg ka sõnarokk käima panna.

Mis uudist, Ellu Puudist? Uudiseid ikka jagub. Hakkame vaikselt peale.

Eelmine nädal natuke puhkasin, kuid pidi ikka paar kohtumist ka tegema. Näiteks külastasid meid Albu vallavolikogu liikmed ja vaatasid vallamaja sellise pilguga, et kas sobib ikka uueks halduskeskuseks. Sobis küll. 
Nädalavahetusel ja esmaspäeval toimusid haldusreformiteemalised rahvaküsitlused meil ning Albu, Imavere ja Ambla vallas. Meil oli osalus 8 % ja sellest jah 68% ning ei 32%, Albus osalus 3%, millest  jah- 40%  ning ei-60%, Amblas osalus koguni 30%, millest jah-40%  ning ei-60%, Imavere osalus 8,4 %, millest jah- 52% ning ei-48% (protsendid ümardatud). Ehk siis hetkel on sellisel kujul ühinemist toetanud küsitluste järgi Imavere ja Järva-Jaani rahvas, kuid kuna osalused on igal pool tugevalt alla poole, siis lõplikke ja põhjapanevaid järeldusi sellest teha on raske ning lõpuks otsustab siiski volikogu. Sel nädalavahetusel on tulemas küsitlus Koigis ning detsembris Koerus.
Esmaspäeva õhtul arutasime oma valla haldusreformikomisjoniga läbi kõik ettepanekud, mis olid teistelt volikogudelt positiivse noodi saanud. Koigi vald oli ses osas kõige tublim ja sealt tuli päris palju asjalikke ettepanekuid, kuid ka teistelt oli ettepanekuid. Enamusega olime päri, kuid oli ka ettepanekuid, mis läksid liiga detailseks.

Nii esmaspäeval kui teisipäeval käisin notaris ning müüsin vallavara maha, müüki läks kaks maja. Muide järgmise teisipäevani on aega, et taas osaleda vallavara enampakkumisel. Kogu info on leitav SIIT: Palun siis julgelt jagada ning osaleda.

Teisipäeval oli tavapärane vallavalitsuse istung, kus võibolla kõige tähelepanuväärsem oli 2017. aasta vallaeelarve tutvustamine, mille järgmisel nädalal volikogule üle annan ning mida siis menetlema hakatakse.

Teisipäeva õhtul toimus siis selle aasta üks keerulisemaid koosolekuid. Ehk siis Järva valla ühinemislepingu viimane muutmine. Oli teada, et peale seda rohkem lepingut ei muudeta ning siis on volikogudel võtavõijäta olukord. Nagu arvata võis sai kõige keerulisemaks halduskeskuse asukoha punkt. Siiani oli lepingus sees Koeru alevik, kuid oli teada, et kuus volikogu ehk kõik peale Koeru olid kolm võimalikku asukohta ka pingeritta pannud ning sealt koorus juba välja, et Järva-Jaani alev on eelistatum (eelistused olid järgnevad, (JJ on Järva-Jaani, K-Koeru ja P-Peetri)- Albu- JJ,K,P, Ambla- K, JJ, P, Imavere- K, P, JJ, Järva-Jaani- JJ, P, K, Kareda- JJ, P, K, Koigi- P, JJ, K. Nüüd tuli see kuidagi ka läbi hääletada. Oli selge, et kui kõik kolm kandideerivad ja igal vallal on üks hääl, siis on patiseisud tulemas. Kareda vald, nähes, et Peetril keskusena hääli nii või teisiti kokku pole tulemas, loobus. Toimus hääletamine Koeru ja Järva-Jaani vahel ning kuna kõik vallad hääletasid oma volikogu otsuse järgi, siis keskuse asukohaks sai Järva-Jaani alev. Kahju, et nii palju energiat ning emotsioone selleks kulutati, aga ju siis oli vaja. Eks näis kas Koeru vald sellega lepib või mis selle taustal üldse sealses inimesed ütlevad, aga karm reaalsus on see, et üksinda ei saa Koeru kuidagi edasi minna ning mingi suund tuleb valida (kui ei juhtu riigikohtus midagi kardinaalset). Ehk siis küsitlusele minnes on JAH sõna taga Järva vald, EI taga aga mitu varianti (Rakke ja V-Maarja suund, sundliitmine, kohtusse minek või siis Jõgeva suund). Rohkem ei tulnud nagu pähe. 
Lepingut täiendati ka usuühenduste toetamisega, muudeti lepingu muutmise võimalusi (oli 2/3 häältega, nüüd on 3/4 häältega), muudeti mitmete punktide sõnastust ning 2017. aastal laenude võtmise võimalust muudeti leebemaks ehk lepingus olevate projektide jaoks ei tule eraldi kõikidelt teistelt nõusolekut küsida. Peagi ka lõplik leping avalik. 

Eile toimus koostöökoolitus, kus rõhk oligi koostööl erinevates situatsioonides, mida ilmselt tulevikus läheb järjest rohkem ja rohkem vaja. Arutasime kuidas Järva-Jaani ja Kareda valla baasil veelgi rohkem filmide ja sarjade tootmisele kaasa aidata, sest potentsiaali ju on. Toimuvad meil Naabriplika ja dr Silva võtted, meil on kinomuuseum, Esnas hakatakse peagi ajaloolist filmi väntama jne. Miks mitte seda veelgi teadlikumalt müüa. 

Täna arutasime Järva-Jaani Teenuse olevikku ja tulevikku. Tulevikku on. Pealelõunal oli Vana Tehnika muuseumi projekti koosolek. Arutasime hangetega seonduvat. Hinnad on natuke kõrgemad kui võisime eeldada ning otsisime lahendusi. Ehk leidsime.

Homme on kohtumine riigikogu liikmetega. Sel korral Kristjan Kõljalg vist ei tule, sest Ligi puksis ta taas riigikogust välja. Samal teemal võiks paar sõna veel rääkida.
Valitsuse vahetusele järgnenud meeleheide ja laustümitamine reformierakonna poolt on ausalt öeldes kole. Sümboolne ses osas oli foorumis Maris Lauri poolne vastus kui talt küsiti, et miks te kohe kõike maha teete ja kritiseerite, siis vastus oli umbes selline, et igaksjuhuks. Andke ikka aega atra seada. Lugesin uut koalitsioonilepingut ja minumeelest oli seal palju punkte, mis väga oluliselt maaelule ja siinsetele kasuks tulevad ning mis eelmise valitsuse ajal oli võimatu. Olgu see siis põllumeeste toetamine, KOVide toetamine, tulumaksuvaba miinimumi tõstmine (mis oli enne 175 ja siis ei olnud see astmeline, aga nüüd justkui on) jne. Loomulikult on sel ka kulud, aga mul on küll lootus, et mingi muutus nüüd ikka toimub. Kui muud muutust ei tule, siis ehk suhtumine muutub ning rahvast hakatakse natuke rohkem hoolima. See Ühtse Venemaa koostööprotokolliga hirmutamine on ka huvitav. Ma saan aru, et see pole isegi leping mitte ehk siis protokolli ei saagi ju tühistada. Reform saab nentida vaid fakti, et üks kahest protokolli allakirjutanutest on nüüd nende erakonna liige. Ja 11 aastat tagasi koos valitsuses olles see "leping" ei häirinud. Oh ajad, oh kombed. 

Kuna ise erakonda ei kuulu, siis on hea kõrvalt vaadata ja kommenteerida. Sellega tuli üks lugu meelde. Või noh anekdoot, mida kõrvalt pealt kuulsin. Autoriks on Kulno Klein ja see kõlas nii: "Nalja tahate kuulda või? Arto Saar astus erakonda" :) võttis muigele või? Ega ta jah teabmis naljamees pole.

Homme õhtul lähen Tallinnasse bändiruumi, mida muidu kasutavad Tanel Padar ja Kosmikud ja teised tundmatud bändid. Teeme väikse harjutuse, et osaleda SELLEL. Juba neljandat korda ning kes sel korral meiega Estonia lava jagavad, see selgub pühapa.

Laupäeval on Koerus saalijalgpalli turniir, kust poistega osa võtame ning kell 16.00 on kõik oodatud võimlasse, et kossumeeskonnale kaasa elada. KK7 vastu tuleb hooaja esimene võit ära võtta.

Pühapäeval on linnapäev ehk siis ülalmainitud esinemine, kuid vallarahvas on kõik oodatud traditsioonilisele adnvendiküünalde süütamisele, mis nagu igal aastal kell 16.00 toimub kiriku kõrval pargis. 

Uus nädal algab JAP-i juhatusega ning sealt kerib edasi kenasti.

Homme siis valged riided selga ning Kadrijooksule. Täna nägin ka juba mõnda. Kumb see õige nüüd on, mine võta kinni. Rahvas räägib üht, wikipedia teist. Topelt ei kärise.

Ilusat aega

1 kommentaar:

  1. Tere. Kuna Järva-Jaani valda puudutavate teemade kohta saab kõige kiiremini tagasisidet siit vallavanema blogist, siis kasutan seegi kord võimalust.
    Nimelt, on tore et Järva-Jaani vald tahab kaasa aidata alkoholi normi muutumisele Eestis, kuid soovin siiski küsida kas ja kuidas peaks see teadeanne (http://jjaani.kovtp.ee/et/uudised-ja-teated/-/asset_publisher/a662UvGaCHaU/content/id/14120511?redirect=http%3A%2F%2Fjjaani.kovtp.ee) Järva-Jaani valla kodulehel aitama muuta alkoholi norme Järva-Jaani vallas või mis täpsemalt oli selle teate jagamise eesmärk?
    Täpsemalt saab lugeda minu kriitikast, sülje pritsimisest aga ka veidikesest kaasa kiitmisest eeltoodud teate aadresil järgnevalt: (http://karsklane.blogspot.com.ee/2016/11/mis-on-pildil-valesti.html)

    VastaKustuta