neljapäev, 5. oktoober 2017

Vali valimine

Niisiis.
Pole enam palju sissekandeid teha jäänud Järva-Jaani vallavanemana. Võibolla on vaja teha ainult kosmeetiline muudatus ja pealkirjast Jaani ära võtta, aga no selleks peab enne valimised korralikult ära võitma. Siin muidugi on Sul valijana päris suur roll mängida, sest kui me valimisliiduga Järva valla heaks jääme pisirolli mängima, siis võivad parteimehed omad diilid ära teha ja parteipoliitika hakkab ka meil lokkama. Seda me vist ei taha eriti keegi. Aga igaljuhul homme kell 9.00 läheb elektrooniline hääletamine lahti ja number 187 ootab. Panin facebookis käima projekti ARTO1000 ehk loodetavasti suudan koguda 1000 häält (viimastel valimistel sain pisut üle 600 hääle). Kui arvestada siinse blogi lugejate arvu ning iga lugeja ütleb ka oma kahele tuttavale selle soovituse, siis ongi eesmärk täidetud. Kas teeme ära? Panin väikse kollaaži ka oma tegemistest kokku. Kahjuks kõik asjad peale ei mahtunud, aga mingi väikse läbilõike ehk saab.

Eelmine nädal läks suuresti valla sünnipäeva tähe all. Aga toimus muudki.
Esmaspäeval toimus JAP-i juhatus ja anti teada ka sügisvooru taotluste arvud. Sel korral meie vallast läks vaid üks projekt menetlusse, samal ajal kui eelmisel aastal olime üks aktiivsemaid. Kevadel siis taas MTÜ-del võimalus.

Teisipäeval toimus esimene tõukeratta näidistrenn ja eile juba päristrenn  ning huvi on suur. Kokku on moodustumas 3 kümneliikmelist gruppi. Vägev.

Neljapäeval toimus meie valla viimane nn tittede pidu ehk uute ilmakodanike vastuvõtt. Kutsutud oli kokku 33 last koos vanematega. Hea meel oli näha nii suurt hulka noori ja see annab vaid kindlust, et Järva-Jaani kant on elujõuline ja meil tulevikku on. Palju õnne kõikidele lastevanematele ning rahulikku lapsekasvatamist.

Järva-Jaani vallavolikogu viimane istung läks ka kenasti. Punkte oli palju, kuid mingeid suuri erimeelsusi polnud. Punktid arutati läbi ja võeti kõik peaaegu konsensuslikult vastu. Peagi protokoll ka valla kodulehel üleval.

Ühe punktina otsustas vallavolikogu tunnustada Järva-Jaani tublisi inimesi nii teenetemärkide kui ka vapimärkidega. Teenetemärgid pälvisid Liivi Nuut, Anne Jullinen, Eve Hürden, Anu Nurk, Evi Talkis, Triin Tiisler, Margus Vaas, Ilme Kukk, Maarika Mändla, Maire Bluum, Uku Talvik, Merike Kanarbik, Ülle Kallakmaa, Sirje Täht, Alli Pedius, Jaan Mõtsnik ja Priit Seire. Valla vapimärgi said Marine Vanna, Tiiu Adler, Silvia Nilbe ning mina. Tunnustused anti üle reedel toimunud konstert-aktusel, kus peeti mõned kõned ning Türi naisansambel Naized laulsid kenasti ning õhtu lõppes mõnusa koogi söömisega. Ma pidasin ka väikse tänukõne ning vist nii tõsist kõnet polegi ma pidanud. Igaljuhul silm oli niiske. Veelkord suur tänu kõikidele inimestele, kes mu kõrval on olnud kõigi nende aastate jooksul.
Rohkem pilte Facebookis Järva-Jaani valla all.

Laupäeva päeval pidasime maha meie jalgpalli hooaja eelviimase kohtumise kui sõitsime Paidesse sealsele linnameeskonnale külla. Peaks laiendi III ka tiimile järgi panema, aga olen suht kindel, et see koosseis paneks hetkel esindusmeeskonnale ära. Meie saime ikka korraliku koslepi, aga õnneks ise ka päris kuivale ei jäänud. Sel pühapäeval olete kõik oodatud Kasekasse, et kindlustada hooaja lõpuks 4. koht. Mäng algab kell 14.00 ning vastaseks Tartu Helios.

Laupäeva õhtune pidu Anne Veskiga oli vinge. Saal oli rahvast täis ja möllu sai. Lisaks tegi oma debüüdi JJ Dixieland band, mis tõeliselt kvaliteetset muusikat teeb. Toimus ka paar mängu, millest esimene eeldas teadmisi Järva-Jaani valla kohta. Nüüd tean, et meie vallas on 60 pärandkultuuri mälestist. Teine mäng õnnestus ära võita tänu headele lauakaaslastele. Annele andsin Järva-Jaani teed kaasa, et oskaks siia tagasi tulla.

Pühapäev oli Järva-Jaanis vägev päev. Hommikul läksid bussitäis jooksjad Paide-Türi jooksule, keskpäeval toimus kirikus kontsert ning Võllaste karjääris toimus rattakross. Peale seda toimus heategevuslik discgolfivõistlus ning midagi oli nagu veel. Ise käisin hoopis isa sünnipäeval Pärnumaal, aga no meil ikka toimub kõigile midagi.

See nädal algas sellise vahva sündumsega, et võtsin keskväljakul vastu Raivo E Tamme, sest Papad Mammad kolisid oma võtetega Järva-Jaani valda. Tõeline Järvawood ikka. Õhtul tehti ka vallamajas väike võte ja nüüd oktoobris võib neid meie mail ikka näha. Kinomuuseum ja filmilindifestival veel lisaks ja ongi korralik kombo koos.

Eile käisime Ukuga linnas Kredexi infopäeval, mis puudutab munitsipaalüürimajade teemat. Võimalus on olemas ja meie kolmekordse ühika renoveerimise plaan sobib sinna nagu rusikas silmaauku. Tuleb ära teha lihtsalt.

Täna oli rahulik päev ja koosolekuid polnud.
Homme on Karinu infotund ning õhtul kell 17.00 olen oodatud Järva Teataja valimisdebatile, kus kõikide Järva vallas kandideerivate nimekirjade esindajad kokku saavad. Ma siin pakkusin reformierakonna esinumbrile ja heale naabrile Rait Pihelgasele ka välja, et teeme kahekesi debati, sest ilmselt oleme me kõige tõenäolisemad vallavanema kandidaadid, aga kahjuks kukkus kinnas põrandale ja sinna ta jäi. Eks peab lootma siis homsele debatile, kuid kuna seal on kahe asemel 7 inimest laua taga, siis korralikku debatti tunniga ei tee. Eelmisel reedel toimus debati moodi asi ka Kuma raadios, kuid kuna olime seal Alo Aasmaga, kes siin ei kandideerigi ülde, kahekesi, siis ega seal ka suurt intriigi ei tekkinud. Seda on võimalik kuulata SIIT. Ju näis siis kuidas homme saab.

Reedel toimub JOL-i juhatuse koosolek ning siis KUMA debattide teine osa. Eks näis kas ja kes siis kohal on.

Nostalgilised kinoõhtud hakkavad ka vaikselt otsa saama. Reede õhtul on Peetris kell 19.00, laupäeval Salutagusel kell 16.00 ja Vaol kell 19.00 ning finaal toimub Koeru kultuurimajas esmaspäeval kell 19.00. Tulge vaatama ja kuulama.

Päris kiire ja ettearvamatu aeg ikka on praegu. Loodan, et panete ka mulle õla alla ning saame avatud ja kogukonda kaasava juhtimisega edasi minna. Ja kui isegi ei pane, siis kindlasti mine valima, sest muidu pole pärast kedagi süüdistada ja aru pärida, et miks see ja teine on nii hästi tehtud. :)
Tänast pealkirja saab kaheti mõista. Kas valimine on valju või tuleks valida valimine. Mõlemad kehtivad.

Kõike kaunist

4 kommentaari:

  1. Arto, mis kasu on valimisliidust kus enamus volikogus suud lahti ei tee?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea Teet. Ehk oled tähele pannud, et meie valimisliidu inimesed on kõik kas mõne komisjoni liikmed/esimehed, hoolekogu esimehed või väga tublid panustajad vabatahtlikuna või asutuse juhtidena, kus nad on vägagi sõna võtnud ning valla elule kaasa aidanud. Jah, võiks ju iga asja kohta sõna võtta ka volikogus, kuid kas see on eesmärk omaette.
      Ja kas kõikide teiste erakondade esindajad on siis pidevalt suu lahti teinud ja midagi ütelnud. Ei mäleta hästi. Mõni erand siiski muidugi on ja seetõttu ma üldistamisega kaasa ei lähe.
      Viimases volikogus ilmselt raputasid ka endale tuhka pähe ja ütlesid, et see volikogu pole olnud toimekas.
      Minu meelest on viimase nelja aasta jooksul meil elu läinud paremaks küll või vaidled vastu?
      Rohkem positiivsust Teet, vingujaid on väljaspool volikogu küll juba ju piisavalt. Näitame eeskuju ja oleme oma kodukoha üle uhked!

      Kustuta
    2. Ma ei vingu ma lihtsalt räägin asjadest nii nagu on. Olen ikka aastate jooksul palju volikogu koosseise näinud aga nii nõrka kui eelmine mitte. Ka valla rahvas on sellele tähelepanu juhtinud. See koalitsiooni sisepoks mis viimased paar aastat volikogus toimus oli halenaljakas.Vallas on ka muid probleeme mida kõik kuskil kuluaarides räägivad aga avalikult ei räägita. Kas see on avatud juhtimine?

      Kustuta
    3. Minumeelest meil mingit koalitsiooni ja opositsiooni mängu pole üldse olnudki ju. Siis poleks nn opositsiooni kätte ka ühtegi komisjoni juhtida antud ju? Või ma maha maganud miskit ja meil suur võimuvõitlus käinud. Enamus otsuseid on olnud 11-12 häälega, kui mitte täiskoosseisuga. See, et meil üks valimisliidu liige mingist hetkest teist jalga käima hakkas, neid põhjuseid ju tead. Ja neid kuluaarijutte minuni jõudnud kahjuks eriti pole. Kui teadsid neist, siis oleks tahtnud tõesti kuulda ja oleks saanud lahendada. Omalt poolt olen avatud olnud ja susservusserit oma teada pole teinud, aga eks see on jah selline subjektiivne hinnang. Ja mu küsimusele ikka ei vastanud, et kas siis Sinu meelest on elu halvemaks läinud meil?
      Edu valimisteks
      Arto

      Kustuta