esmaspäev, 4. oktoober 2010

Pikk lugemine, natuke infot ka

Niisiis. Head lugemist.
Reedene Koeru Hooldekeskuse sünnipäev oli kena. Tunnustati tublisid töötajaid, esinesid Koeru muusikakooli lapsed, hooldekeskuse rahvas tegi näitemängu ning tantsisid ja suur hulk häid soove sai hooldekeskusele soovitud. Kingituseks viisime Ülle Bergmanni kauni maali.
Õhtune valla aastapäeva pidu möödus kenasti. Ainuke asi, mis kripeldama jääb on see, et ei mõelnud pildistamise peale ja meelde tuli see siis, kui juba oli liiga hilja.
Pidu algas Tuljakuga ning seejärel tuli minu kõne. See oli esimene kõne, mille ma olin paberile ette valmistanud. Toon selle täismahus teieni. Võib sisaldada vigu nagu ka blogi sissekannetes.

Hea vallarahvas ning teised toredad inimesed

Üks aastaring on taas täis saanud. 1991. aasta 26. septembril anti Järva-Jaani vallale omavalitsuse staatus. Oleme natuke nooremad kui Eesti Vabariik. Selle 19 aasta jooksul on nii Eesti riik kui vald teinud läbi märkimisväärsed muutused.
Kogu ajalugu meenutama ei hakka, kuid viimase aasta jooksul tehtust tahaks väikse ülevaate nüüd teha.
Eelmise aasta sügist ilmestasid kindlasti kohalike omavalitsuste valimised, mistõttu on ka tänased sõnavõtjad teised kui eelmisel aastal.
Talvel oli vallas, nagu ka teistest valdades suureks märksõnaks Lumi, mida oli rohkem kui küll. Lisaks sellega kaasnevatele lisatöödele oli ka positiivseid võimalusi. Suusarajad olid nii Võllastel kui järve ääres. Toimus lumelinna ehitamine ning kaks liuvälja sai loodud.
Talvistest positiivsetest uudistest võib ära märkida ka et Järvamaa parimaks kultuurikollektiiviks 2009 sai Jürid-Marid, kultuuripärliks valiti Ülle Jääger, maavanem tunnustas Vello Kolnest teenetemedaliga, Tuve Kärner teenis maakonna kõrgeima autasu. Tunneme uhkust nende üle.
Pean oluliseks heanaaberlikke suhteid ja nii saigi Pitka matka raames sõlmitud mitteametlik sõpruse ja hea tahte leping Kareda vallavanemaga, mis siiani kenasti toimib. Lisaks oleme naabervaldadega tegemas tihedat koostööd hariduse ning spordivaldkonnas ja esimesed koostöö viljad on ka nopitud. Maadlusring on toimimas ning gümnaasiumis on alanud kutsehariduseriala Arvutid ja arvutivõrgud andmine..
Kevadel toimusid toredad kultuuriüritused nagu Puhkpilli orkestri juubeliüritus ja Kevadrock. Tärkas idee elustada vana raudteetamm kui jalgrattatee, millega hetkel ka tegeletakse. 1. mail toimusid mitmed talgud, millest osavõtt oli päris suur.
Uue algatusena alustasime vanade piltide kogumist, mida on võimalik näha internetis ning mis täna siingi ekraanil näha olid.
Mai lõpust juuni lõpuni toimusid esmakordselt Järva-Jaani kihelkonnapäevad, mis hõlmas mitmesuguseid kultuuri, hariduse ja spordisündmusi. Sealhulgas avati mälestustahvel vabadussõjas langenutele, tähistati hariduselu sündmusi, toimus esimene kutsekooli kokkutulek, kultuurimaaja saali tõi rahvast täis suurejooneline Eurovisiooniteemaline liikumisrühmadepidu, esitleti kolme raamatut, toimusid ajalooteemalised konverentsid, tutvustati kihelkonna mõisaid ja nii edasi. Siinkohal aitäh kõikidele korraldajatele.
Suvi oli samuti positiivne. Võimla juures avati lennuväli, küll mudel-lennukite oma, kuid siiski oleme nüüd Eesti lennukaardil. Alates Järve päevast kuni suve lõpuni toimis järve ääres vabatahtlik rannavalve.
Järva-Jaani oli üks vähestest paikadest Järvamaal, kus ka Ühte lauldi ning suurt meediakajastust sai üritus „Ehitatud Eestis”. Meie kultuurikollektiivid külastasid Kokkola sõprusvalda ja Ungarit. Toimus vendade Pitkade kõnekoosolek ning uue infotahvli avamine.
Ehitamise ja investeerimise mõttes on selle aasta märksõnadeks Grossi pood, mis augusti lõpus avati, Järva-Jaani-Peetri tee, mis peaaegu täies ulatuses on tolmuvaba ja ütlen kohe ära, et väike jupp, mis tegemata jäi, tahab põhjalikumaid töid ja maanteeamet lubas seda teha järgmisel aastal, biopuhasti juurdeehitus, mis saab valmis selle aasta lõpuks, gümnaasiumi võimla põrand, mille avamisüritus oli ka valla sünnipäevaürituste esimene ettevõtmine, kui teisipäeval võõrustasime Riigikogu korvpallimeeskonda. Tulemuse jätan enda teada :)
Eile sai päästeameti kasutusloa ka uus tuletõrjeveevõtukoht, mis tagab kustutusvee alevi keskosas.
See oli lühidalt kokkuvõetuna, mis on toimunud, aga kindlasti võiks veel pikemalt pajatada ning tehtust võib lugeda ka vallavanema ajaveebist.
Kuid see ei ole veel kõik. Nüüd räägin natuke ette ka.
Järgmisel nädalal algab lasteaia juurdeehituse ehitamine, millega saame juurde uue lasteaiarühma ning suuremad ruumid. Peagi peaks algama ka vee- ja kanalisatsiooniprojekt, mis meist sõltumatult on veninud, kuid valgus juba paistab. Või peaks ütlema vesi ja solk.
23. oktoobril on endises sööklas, Pikk tn 45, toimumas talgud, et alustada Järva-Jaani oma kogukonna ja ökokeskuse loomisega ning peale seda on väike seminar vabatahtlikust tööst ning PAI-dest, jälgige reklaami.
Sel aastal on ka mitmed uued ringid käima minemas nii, et olge varmad ise osa võtma ning suunake ka noored sporti tegema ja huviharidusega tegelema. Jälgige infot.
Juba järgmisel nädalal on valla sünnipäeva raames toredad võistlused, kuhu ootame ka rohkelt osavõtjaid. Üleüldse sooviks rohkem näha osavõttu vallas toimuvatest üritustest ja algatusjulgust, nii et kui miskit meelel, siis laske see ikka keelele ka.
Otsi kokku võttes tahan öelda, et minu arust on meil ikka väga vahva ja tubli vald, mille teevad vahvaks siin elavad inimesed. Koos ning ühiselt tegutsedes saavutame me väga palju ja soovin meile kõigile positiivset ja elurõõmsat meelt ning ühestegemise lusti. Viriseda ja vinguda oskavad kõik, kuid parem katsume olla teistele eeskujuks ning teeme ja saavutame ise midagi. Edu meile.
Kaunist aastapäeva kõigile ja meeleolukat piduõhtut.

Pidu läkski meeleolukalt ning kestis hiliste öötundideni. Rahvast oli palju ja oma inimeste poolt läbiviidud mängud olid ka väga vahvad. Igati korda läinud üritus mu meelest.
Laupäeval-pühapäeval tehtu meil maja juures "teetöid" ning hea meel on see, et ühiselt tehes saavadki asjad tehtud. Meil maja ees nüüd omade jõududega äärekivid paigaldatud ja parkla nagu ennemuiste. Päris valmis veel pole, aga kasutada juba kõlbab.
Pühapäeval pidasime hooaja viimase mängu ning peale võidetud poolaega pidime siiski 2-4 Põltsamaale alla vanduma. Noored said kõvasti mängida ja mina sain valutavad ribid, mis peale tänast röntgenit siiski terveteks osutusid.
Seejärel käisin Tuve juures natuke juttu puhumas. Nimelt on üks meediatudeng tegemas oma lõputööd Vanatehnika varjupaigast ja taheti ka minu arvamust kuulda. Pajatasin siis head-paremat.
See nädal algas koosolekuga nagu ikka. Seejärel oli vallavara komisjoni koosolek, kus otsustati, et Kalda tänava katlamaja garaaž pannakse uuesti enampakkumisele ja seda 35000 kroonise alghinnaga. Ülejäänud varaga, mis eelmisel korral müümata jäid, proovime teistmoodi hakkama saada.
Täna oli meeldiv lugeda, et taas on üks Järva-Jaani tegu Järvamaa nädala tegude kandidaatide hulgas. Kas meie tuletõrjeveehoidla teeb ära Mäo liiklussõlmele? 400 miljonit vs paarsada tuhat. Homses Kuma raadio ringmikrofonis siis tulemused.
Homme hommikul on vallavalitsuse istung ning peale lõunal oleme oodatud tutvuma Nordkalki Rakke lubjatehasega. Nii palju on räägitud, kuid ise ei teagi sellest midagi. Läheme ja vaatame asja üle.
Homme ka õpetajate päev, nii et soovin õpetajatele kõike kaunist ning toredat ja seda mitte ainult homseks.
Kolmapäeval alustame taas Karinu külastuspäevadega, nii et kell 10 on selle kandi inimesed, kel midagi südamel, oodatud külamajja. Seejärel lähen vaatan poistekoori proovi Paide kultuurikeskuses ning seejärel juba JOL-i juhatuse koosolek.
Ja nüüd tähelepanu.
Kolmapäeval kell 18.00 on võimlasse oodatud kõik naised ja neiud, kes on huvitatud saalihokist. Toimub esimene tutvustav trenn Tiiu Väli juhendamisel. Kui sobiks mõni nädalavahetuse aeg paremini, siis seda saab ka arutada.
Kes aga on rohkem lõõritajad, eriti noormehed ja mehed, siis need on oodatud kultuurimajja, et osa võtta selle hooaja esimesest Segakoori proovist kell 19.00.
Siinkohal on paslik panna üles kogu võimla ja kooli ringide KAVA. Loodetavasti saab peagi riputada üles ka kultuurimaja oma. Panin selle ka linkide menüüsse, et hiljem kergem leida oleks.
Loodan, et 50 krooni kuus Viktor Metsa treeningute eest ei ole palju ja tuleb rohkesti noori tulevasi Vannasid ja Orglaid. Emad-isad, saatke võsukesed trenni.
Neljapäeval alustan päeva Paide arengufoorumil ning jätkan kahepäevasel JOL-i koostööseminaril, kus peaks paika hakkama saama meie strateegia ning samuti tuleb juba juttu uue aasta eelarvest.
Nädalavahetusele juba viitan ka, sest ilmselt on nii, et neljapäeval pole mul võimalust sissekannet teha. Laupäeval kõik Tiina Idavainu sügisjooksule. Lastejooksud algavad kell 11.30.
Pühapäeval on Keskväljakul-Pärna tänaval mudilaste rattasõit, kiirendusvõistlus kõigile ning kell 15.00 auto-orienteerumine, kust seekord saan ka ise osa võtta.
Mis siis veel erka?
Rohkem nagu meelde ei tulegi kohe.
Olgem muhedad ja rõõmsad.

5 kommentaari:

  1. mis nipiga näeks kooli ja võimla ringe?

    VastaKustuta
  2. Kui vajutad teksti sees kavale või linkide menüüs vastavale lingile. Peaks avanema .doc fail.

    VastaKustuta
  3. Kohe kuidagi see doc.fail ei avane ?

    VastaKustuta
  4. Kas vallas uusi töökohti pole pakkumisel ?
    Seoses kogukonna, ökokeskuse loomisega ?
    Või kuhu vabatahtlikud saaksid abiks tulla ja olla ???

    VastaKustuta
  5. Proovisin ise ka vallas ringide kava avada ning sain jaole, et kui vallavanem.tk kaudu minna siis tõesti ei ava, kuid kui artosaar.blgospot.com kaudu, siis avaneb.

    Vallas uusi töökohti pole kahjuks jah pakkuda, kuid öko ja kogukonnakeskuses peaks esimene suurem talgu ja infopäev tulema 23. oktoobril. Täpsem ajakava peaks varsti paika saama.

    Arto

    VastaKustuta