teisipäev, 13. november 2012

Kult-uur

Tundub, et üleriigiliselt hakkab vaikselt midagi toimuma. Suuri uudiseid tuleb nii palju, et ei jõua sammu pidada. Küüt astus tagasi, Alamets astus tagasi, lisaks Konsa vahistamine. Reformist jookseb rahvas minema. Sotsid tahavad uusi valimisi, kuid see ilmselt väga erinevat pilti praegusest ei annaks, sest inimestel pole kedagi valida ja jätavad pigem üldse valimata. Ülejäänute vahekord jääks ilmselt  samaks, mis praegugi. Seda muidugi juhul kui Vaba Isamaaline Kodanik või mõni muu viies jõud välja ei ilmuks.
Tulles tagasi eelpool nimetatud meeste juurde, siis on asi muidugi kurb, sest me ei tea palju taolisi tegelinskeid meil veel tegutseb. Kui uuring teha, siis huvitav kui palju ausaid inimesi üldse Eestis oleks? Vist ei taha teadagi.

Tulles tagasi kohalike teemade juurde, siis reedel toimunud kahe maakonna kultuurikonverents oli päris huvitav. Seal oli paar mõtet, mis panid tõsiselt mõtlema. Näiteks selline kõnekas fakt, et 50ndatel trükiti Tõde ja õigust ca 120000 eksemplari. Miks? Et eestlased ei mõtlekski peale töö midagi, ei seltsielu ega muu sellise kõrvalise peale, mis paneks neid teisiti mõtlema. Vaevalt seda Tammsaare rõhutada tahtis, kuid seda kasutati osavalt ära. Ajalukku vaadates, siis leiame ju tegelikult palju seltsielu ning ühistegevust, kuid seda ei saanud ju propageerida.
Teine huvitav mõte, mis pani mõtlema oli see, et mida tahab ori? Kas ta tahab saada vabaks või hoopis orjapidajaks? Tänapäeval vist rohkem selleks viimaseks.
Laias pildis võiks öelda, et konverents läks korda ja kiitus korraldajatele. Kultuuriking justkui pigistaks, kuid vaatenurki on mitmeid. Tuleb osta pastlad, mis vajadusel venivad või tõmbavad kokku või siis lihtsalt kohaneda jala suuruse muutumisele ning jala kasvades uus jalanõu osta. Kui veel kujundlikke väljendeid kasutada, siis kas tegelikult omavalitsus või riik peaks üldse tavalisele inimesele kingi jalga ostma? Äkki need peaks ikka ise sellest huvitatud olema, et jalavarjud olemas oleks. KOV-i ülesanne oleks tagada, et jalanõude pood olemas oleks. Usun, et saite mõttest aru.
Lahe oli see, et sain Jõgeval teada, et korraldaja Tiina Tegelmann tunneb mu isa hästi ja on ühest külast pärit. Väike Eesti.

Isadepäeva kontsert oli meeleolukas. Esinejad olid alates ühe aastastest kuni 80-ni välja. Nii mehed kui naised, nii tantsu kui laulu, nii naljakat kui pisaralugusid. Lisaks kuulutati välja Meie Paps 2012, kes on sel aastal Alvar Jullinen. Palju õnne. Youtubes on ka mõningaid videosid juba liikvel, kuid pildimaterjal, mille autoriks Kerli Talkis, on olemas SIIN. Aitäh meeldiva elamuse eest kõikidele esinejatele.

Peale seda võtsime jalgpallimeeskonnaga hooaja kokku ning sättisime eesmärke talihooajaks. Peaeesmärk on Kalevi siseturniiril hästi esineda, kuid enne seda on veel mitu siseturniiri ning sõprusmängu. Esimesed juba sel nädalal, kui kolmapäeval mängime võimlas Väätsaga ning laupäeval toimub Türil turniir. Lisaks valisime hooaja parima mängija, kelleks sel aastal on Taavi Idavain. Täna andsime Taaviga trenne ning hea meel oli tõdeda, et poiste arv on suurenenud. Nooremaid oli 11 ja vanemaid 14.

See nädal on kiirelt alanud. Hommikul ikka tavanõupidamine ning seejärel arutasime natuke ühisveevärgi ja kanalisatsiooni arengu teemadel. Võimalus on ÜVK arengukava ellu viima hakata, mis tähendab investeeringuid küladesse, kuid enne seda peab arvutama omaosaluse võimekuse ning loomulikult saama peale projektitoetuse. Teeme ses osas tööd, sest elu peab ka alevist väljaspool arenema.

Täna käisin õnnitlemas ka Leili Saadojat väga väärika juubeli puhul ja ikka on uskumatu küll, kuidas nii nooruslik saab olla. Eeskujuks kõigile ning head tervist veelkord talle.

JAP-i juhatuses midagi väga põrutavat polnud, kuid siinkohal meeldetuletus, et täna ehk teisipäeval kell 10.00 toimub JAP infopäev Päevakeskuses avanevate meetmete kohta. See on mõeldud nii MTÜdele kui ettevõtjatele, kõik on oodatud.

Homme (ehk täna) saan kokku ka Järva Teede esindajatega ning selle nädala üheks suureks märksõnaks on ka eelarve, mida ka homme taas purema hakkame.
Õhtul Järva Kilva teine etapp, mis seekord toimub Lehtses (Järvamaal :) )

Kolmapäeval on kavas valla haridus- ja kultuurikomisjoni koosolek, kus põhitähelepanu on uue aasta kalendril ning neljapäeval on esialgu ainult üks üritus. Nimelt osalen etluskonkursi "Ellen Niiduga Midrimaale" žüriis. Eelmine aasta sai tantsusid hinnatud, nüüd luulet, jääme ootama uusi kutseid.

Kultuuriüritustest veel niipalju, et neljapäeval minge kinno, kus linale jookseb "Eestlanna Pariisis", reedel jookseb pubisse Õlle 31 Ott Lepland ja laulab "Kuula" ja muid hitte ning pühapäeval jooksevad puudlid ja klounid tsirkuse etteastes kultuurimaja lavale. Valikut peaaegu kõigile.

Kaunist nädalat ja kõike paremat



1 kommentaar: