kolmapäev, 13. märts 2013

Sihvka

Et kõik ausalt ära rääkida, nagu oli, pean ma alustama sellest...
Reedel lõppes naistepäev tõelise retro-discoga, kus tantsu oli kõvasti ja inimesed olid kostüümidega kõvasti vaeva näinud. Leti taga oli päris hea olla, sest sealt oli vist kõige parem ülevaade peole üldse. Igaljuhul teemapidu läks väga korda ning tänud Arnu poisile, kes vahvad muusikat lasi ning kultuurimaja rahvale, kes peo autoriteks olid. Pilte peost on facebookis juba liikumas.

Laupäeval käisin Paides jalgpalli meistriliigat vaatamas ja head elamust ei saanud, sest kodumeeskond sai kõvasti tappa. Pühapäeval läksin jälle sinna, kuid seekord Järva-Jaani võistkonnaga mängima. Nelja meeskonna treeningturniir läks hästi. Koerut, kelle duubelmeeskond me sel aastal oleme, võitsime avamängus 2-1. Teises mängus võitsime 1-0 Tääksit. Viimaseks mänguks meil paraku jaksu ja võibolla ka motivatsiooni ei jagunud. Kuigi võimalusi oli, siis kaotasime Türile 1-5. See aga turniiri seisu meie jaoks ei muutnud, sest kahe võiduga olime siiski kõige edukamad. Järgmine treeningmäng toimub ilmselt märtsi lõpus Imaverega.

Eile oli JAP-i juhatus, kus kinnitati selle aasta taotlusvooru tulemused. Meie vallast läks üle kümne projekti teele ja toetust sai neist neli. Kui kõik läheb nii nagu võiks minna, siis saab kogudus endale korraliku kodulehe ning pastoraati üht-teist, Päevakeskus saab korraliku keraamika-ahju ning lisaks toimub ka keraamikskoolitus ja Teele pood saab oma õueala korda. Kuigi mitmed projektid jäid napilt joone alla, siis hea meel on selle üle, et üldse nii palju taotleti ja soove meie poolt nii palju oli.

Täna oli Järvamaa Omavalitsuste Liidu kultuuri- ja spordikomisjon, kus põhiliselt arutasime Järvamaa spordiarengukava tegevuskava üle, kuhu sai ka mõned parandusettepanekud tehtud, ning kultuurikorralduse arengukava osas vahetasime ka mõtteid. Esimese loodame sel poolaastal kinnitada ning teise osas jätkub arutelu ilmselt juba järgmisel nädalal kultuurinõukojas. Rääkisime ka Järvamaa laulu- ja tantsupeost. Selle aasta omaga sujub kõik kenasti ja järgmise aasta osas juba hakkame ka vaikselt samme astuma.

Peale lõunat oli päris hea koosolek Orina mõisaga seoses. Nimelt on Orina mõis ju osa Mõisakoolide programmist ning samas on see Järva-Jaani muuseum ning lisaks on seal ainulaadne tehnika pöördlava, mis ka toimib. Sinna on juba päris palju investeeritud, kuid uksed veel pole ikka valla. Arutasime, et kuidas ja kuhu me jõuda tahame. Loodan, et sihikindla tegevusega jõuame sinnamaani, et juba sel suvel on maja turistidele valla ning edaspidi on sel suurem osa ka meie haridusmaastikul. Kui on häid mõtteid, siis andke teada.

Õhtul toimus Järva Kilb ning seekord toimus see Järvamaa Kutsehariduskeskuses. Meile need küsimused on alati sobinud ja seegi kord läks hästi. Esikohast jäi lahutama vaid kaks õiget vastust. Põhiküsimustega jäime jagama 3-4. kohta, kuid lisaküsimusega jäime siiski neljandaks. Kahe minuti jooksul tuli nimetada R-tähega algavaid mõisu, vale nimi andis -1. Meil kogunes lõpuks +5, konkurendil +6. Hea meel on selle üle, et lisaks meile ja Memorile, on Järva-Jaanist ka kolmas võistkond osalemas. Noored mehed Marko, Serk, Andreas ja Justus, kes seekord peitusid nime taha LETAP (Loodame, et teeme Artole pähe), said seekord kõige rohkem uusi teadmisi. 12-st võistkonnast on veerand Järva-Jaanist, pluss volikogu esimees Margus, kes Huviklubis kandvat rolli mängib.

Homne päev algab JOL-i eestseisusega Paides, kus paneme paika järgmisel nädalal toimuva juhatuse päevakorra.

Järva-Jaanis oleme suurema tähelepanu alla taas võtnud hariduse. Muide viimases Eesti Päevalehe koolilehes  on meie abiturentide käest võetud väiksed intervjuud ning hea meel on tõdeda, et Järva-Jaanist tulevad selgete sihtide ning soovidega noored välja.

Neljapäeval on emakeelepäev ja siis tasub mõelda, et kuidas me ise saaksime panustada sellesse, et meie emakeel välja ei sureks. Reedel on koolis Ansomardi loominguvõistluse lõpp-akord ning parimatele jagatakse tunnustusi. Kokku laekus üle saja töö. Vägev.

Reedel toimub ka KOP-i ehk Kohaliku Omaalgatus Prorammi tutvustamine vallamajas ja seda kell 13.00. Eelkõige on sinna oodatud kõik MTÜ-de esindajad.

Reede õhtul toimub Järva-Jaani osaühingute 20. aastapäeva tähistamine kultuurimajas ja sealgi plaan osaleda.

Üldpoliitilistest teemadest on huvitav tänane artikkel Eesti Päevalehes, õigemini kaart seal, kus tõmbekeskuste Eesti on maha joonistatud. Meid on vägistatud Tapa külge. Ilmselt pole Tapa vallajuhid sellist asjade kulgu ka oma kõige kaunimates unenägudes näinud, kuid nüüd tegid ajakirjanikud selle teoks. Eks näis kuidas siin asjad lähevad, kuid õhus on tunda juba vaikset liikumist. Mis puudutab Järvamaad, siis ilmselt oleme jäänud liialt lootma Paidele. Uuenenud Järva Teataja kodukal tegin ka ühe vähestest kommentaaridest ja just seda teemat puudutades.

Ilusat nädala jätku ning kainet meelt

2 kommentaari:

  1. 2013 on kultuuripärandi aasta. Kas ka sellega seoses JJaanis üritusi/konkursse vms toimub? Koolis ma usun, et ikka, aga just vallarahvale...
    Mõni fotokonkurss, kus jäädvustatakse meie külade kultuuripärandit ja miks mitte ei võiks see ka raamatuks saada, koos objektide juurde kuuluvate lugudega.
    Lisaks sellele on 2013 ju ka rahvusvaheline vee aasta, jahimeestel on jahieetika ja-kultuuri aasta jne...

    Jaksu!

    VastaKustuta
  2. Tervist
    Maakonnas on kultuuripärandi aasta puhul kuud omavalitsuste vahel ära jagatud ja meie kuu on august, mil toimub suur isetehtud masinate killavoor, Türi-Tamsalu raudtee rattamatk ning miks mitte mõned ideed veel käiku panna. Kui on mõtteid ning jaksu ka ise õlg alla panna, siis astuge vallast läbi.
    Arto

    VastaKustuta