kolmapäev, 3. detsember 2014

Toimib

Hull värk ikka. Nädal on vaid viimasest sissekandest möödas, kuid ma ei teagi nüüd kust alustada. Kirjutada on lihtsalt nii palju. Vähemalt praegu tundub.

Eelmisel teisipäeval Väätsal toimunud kodanikupäev oli asjalik. Keskenduti noortele, mis on minumeelet Järvamaale üks võtmeteguritest. Tutvustati riigireformi ideed, mis püstitab päris palju küsimusi ning annab ikka lahendusi ka. Tutvuge ise www.riigireform.ee Mulle meeldib avatud riik ning kaasatud kodanikuühiskond. Seal rääkisin ka sellest, et Järva-Jaani vald on ühinenud projektiga "Avatud valitsemine". Valmis on saanud ka esimene toorik kokkuleppest vallavõimu ning kodanikeühenduste vahel. Panen selle SIIA. Loodetavasti saab uue aasta alguses selle ka allkirjastada. Lisaks rääkisin ideest, et koolis võiks olla Lennu-mentorid ehk inimesed väljastpoolt kooli, kes oleks justkui abi klassijuhatajad ning arendavad noorte silmaringi ja maailmavaadet. Järva-Jaani ettevõtete juhtidele on see idee saadetud ja usun, et läheb käima.

Teisipäeval oli esimene tööpäev meie uuel raamatupidajal Anne Läll`il. Paidest pärit kogenud ja kompetentne raamatupidaja. Esimene nädal on läinud kiiresti ning sisseelamine tundub, et läheb kenasti. Kes Järva-Jaani Teenusele näitusid ja muud infot ning tellimusi esitavad, saavad tema häälega ilmselt kiiresti tuttavaks. Kui vahel öeldakse huumoriga, et raamatupidaja liidab, korrutab, lahutab, kuid ei jaga, siis tema küll jagab. Jõudu.

Kolmapäev oligi selline rahulikum päev ja neljapäev taas tihedam. Kuna tegemist oli kodanikunädalaga, siis ka Viljandimaal olid erinevad üritused. Käisin rääkimas Järva-Jaani noorsootööst. Kui meile tundub, et meil on kõik nii tavaline ja rutiinne, siis teistele rääkides ja asju läbi mõeldes, on meil ikka peris kenasti. Meil on toimiv noortekeskus, toimivad spordi -ja huviringid, Järva-Jaani noorteklubi veab erinevaid üritusi ja noored tahavad tagasi tulla. Vinge. Üks tagasiside facebookis minu ettekandele oli selline: "Tere! Aus tagasiside sulle siin- väga hea esinemine. Isegi nii hea, et sa ei tohiks mitte mingil juhul Viljandisse kampaania ajal tulla :)" Siinkohal on mõeldud seda, et neljapäeva õhtul tuli välja pressiteade, kus mina ja Alo Aasma teatasime, et kandideerime riigikogu valimistel SDE nimekirjas.

Mina teen seda eelkõige Järvamaa ja siinse rahva nimel. Ma ütleks isegi, et siin ei loe mitte isegi see, et kas ma olen mingis parteis või mitte, vaid see, et regionaalpoliitika ning inimeste eluolu maal läheb mulle väga korda. Üks põhjusi miks ma teen seda SDE nimekirjas parteisse astumata ongi see, et seal on aru saadud, et üürikorterite võimaldamisega noortele on võimalik välja tulla surnud ringist, kus noortel polegi võimalik kodukanti tagasi tulla kuna lihtsalt pole elukohta. Olen seda ka varem välja öelnud ning see on teema millega kindlasti tahan tegeleda. Kindlasti olen ma SDE parempoolsemas servas, kus puhtalt otsetoetuste  jagamise asemel mõeldakse inimkapitali väärindamisele läbi koolituste, hariduse ning oskuste. Ma oleks võinud mõelda ka mõne uue esilekerkinud erakonna peale, kuid paraku on nad nii killustanud, et söövad lihtsalt üksteise hääled ära ja lahenduste asemel olen ainult vastandumist näinud. Soovin Järvamaa esindajana saada valitud riigikokku ja olla seal edasi kui Järvamaa inimeste esindaja. On näiteid, kus siit riigikokku saanud inimesed on peagi kolinud linna ära ja side kodumaakonnaga kaob. Minuga ja ka Aloga seda kindlasti ei juhtu, sest meie kodumajad on juba Järvamaal ning juured on tugevalt maasse kasvanud. Aloga teeme paariskampaaniat ning "Vali mind" kampaania asemel teeme "Vali teda" kampaaniat. Suuri reklaami ning parteirahasid meil jah pole, kuid soovime tulla inimeste juurde oma mõtteid jagama ning avaldame oma mõtteid ka peagi avatavas blogis. Kui külaseltsid ja klubid soovivad meie mõtteid kuulda, siis oleme tulemas külla hea meelega. Mõned kutsed juba oleme saanud. Võtke meiega ühendust. Kindlasti ei tee ma kampaaniat vallavanema tööajast ning hoian need tegevused lahus, sest see poleks lihtsalt ilus. Üritan teha Ausat mängu, kuid kas teised ka teevad, eks näis. Laupäeval olen ka Jõulukroonil ringi jalutamas ühe telgi ümber, nii et tulge ligi ja arutame. Kui keegi soovib kaasa aidata minu mõtete jagamisele, siis võtke julgelt ühendust, sest kuna mulle on see esmakordne kogemus, siis iga abi on teretulnud. Riigikogu valimistest nüüd tänaseks kõik.

Neljapäevane volikogu istung läks sujuvalt. Andsin üle järgmise aasta kõige tähtsama dokumendi eelnõu ehk eelarve tooriku. Nüüd pall komisjonide käes ja eks näis kui palju seal muudatusi tuleb. Lisaks toimuvad meil uuel aastal väiksed muudatused koosseisudes. Korrigeeriti osade all-asutuste töötajate töökoormusi ning mõned kaotatakse alates 1. aprillist ära (remonditöötajate ülesandeid hakkab täitma OÜ Järva-Jaani Teenus). Lisaks kaotatakse 1. jaanuarist ära arendus- ja rekreatsiooninõuniku ametikoht, mille osad ülesanded on uue majandusnõuniku ülesanded ning kindlasti mõned tegevused ei saa nii palju kaetud kui seni. Majandusnõuniku koha peale saab homme (kolmapäeva) kella 15.00-ni kandideerida.

Reedel toimus Roosna-Allikul Järvamaa noorte osaluskohvik. Juhtisin seal teemat "Vabatahtliku palk". Päris huvitav kogemus oli. Meie endi noored olid ka kohal ja osalesid aktiivselt. Tublid. Kokkuvõte üritusest on SIIN. Peale seda toimus noorte tunnustamisüritus. Hans-Kristen oli aktiivse noore nominent ja meie meelest oleks muidugi pidanud tema laureaadiks saama, kuid tegelikult oli valik muidugi raske, sest tublisid on üle maakonna päris palju. Parima noorteürituse tiitli sai "KEAT öö", mis teatavasti toimus sel aastal Järva-Jaanis, nii et natuke seda tunnustust tuli ka meie valda. Elagu noored.

Laupäeval käisin Pärnus väiksel valimisteemalisel koolitusel, sain taas tiba targemaks.

Pühapäeval oli selline huvitav hommik, kus arvasin, et saan rahulikult välja magada ja tegelikult saingi, ainuke mure oli see, et magasin rahvatantsuproovi sisse. Me ju läheme meeste tantsupeole ja selleks vaja ikka proove teha. Katsun edaspidi hoolsam olla.

Pühapäev oli teavatvasti ka 1. advent ning sel puhul traditsiooniline küünlasüütamine kuuse all. Sel korral natuke varem. Päevakeskuse eakad tegid ilusad lood ning Saagu Valguse huviringi lapsed laulsid samuti armsalt. Koguduse õpeataja Katrin-Helena ning mina pidasime väiksed kõned ning süütasime koos kuusel küünla. Taas tuletasin meelde märkamist ja seda ka, et peale märkamise on vahel sellest vaja ka teada anda või vastavalt reageerida, sest ainult märkamisega ei muutu midagi. Üks võimalus aidata neid, keda on märgatud abi vajamas on toetada Järva-Jaani Saagu Valguse keskust. Nüüd nende kodulehel juba kõik andmed uuendatud.

Pühapäeva õhtul käisime perega Tartus Ahhaa keskuses ning soovitan minna küll, kes tahavad dinosauruste kohta infot või kohtumeditsiini osas reaalseid näiteid.

Eile algas töönädal ja ikka koosolekuga. Pealelõunal tegin väikse IT-alase nõupidamise ning edasi juba eelarve- ja majanduskomisjon ning sealt otse trenni andma. Tavaline esmaspäev.
Täna oli vähe rahulikum ja olin suhteliselt majas. Sai mõned dokumendid koostatud ja allkirjastatud ka päris hunnik asju.

Homme kell 11 toimub Karinul igakuine infotund ning pealelõunal toimub JOL-i juhatus Paides.

Neljapäeval on kohtumised E-Piimas ning koolis ning õhtul väike arutelu vilistlaste päeva osas, mis toimub 13. juunil 2015. Broneerige juba aeg selleks.

Reedel esialgu midagi väga töist pole. Natuke kurb päev taas ses mõttes, et üks tubli töötaja on minemas redelil edasi. Reedel siis Reedal viimane tööpäev.

Laupäeval toimuvad võimlas Eesti Meistrivõistlused sangpommitõstmises ning pühapäeval toimub järjekordne Fair-Play turniir jalgpallis.

Noniih. Ei saanudki väga pikk jutt. Hoidke ka valla kodulehel silma peal, seal ürituste info pidevalt uueneb. Ilusat ja rahulikku jõulukuud kõigile.

4 kommentaari:

  1. Väärista pearaamatupidaja ametikohta ning ära anna talle ülesandeks Teenuse näite sisestada.

    VastaKustuta
  2. Tere Andres. Enamus näite minu teada peaks olemagi sisestatavad Teenuse kodulehe kaudu ning seda tööd jääbki järjest vähemaks, nii et liigume sinnapoole. Seni peavad need numbrid ju kuidagi sisestatud saama. Arto

    VastaKustuta
  3. Oot-oot. Miks kandideerida Riigikokku, ilma parteisse kuulumata?! Siis on ju õigem kandideerida üksikkandidaadina. Vot see oleks alles aus mäng. Küll see partei teid ära "sööb" või saate riigikokku tänu partei häältele ja siis hülgate partei. Antud hetkel ma siin küll ausat mängu ei näe.

    VastaKustuta
  4. Kaalusin seda pikalt, mõtlen üksikkandidaadina kandideerimist. Kui oleks ainult Järvamaa ringkond, siis oleks olnud mõtet. Paraku koos Viljandiga on see võimatu ning kahjuks valimissüsteem hetkel toetab erakondi. Söömise osas olen ettevaatlik ning hülgamise osas tuleb usaldus mängu. Kui keegi võtab seisukoha, et kindlasti keegi teeb sobi, siis teda ei veena mitte kuidagi, ainult tegudega. Nii ka ilmselt antud juhul. Hea kui saan tagasisidet ning saan selgitada oma seisukohti. Arto

    VastaKustuta