kolmapäev, 7. detsember 2016

Tsst

Tere taas
Viimasel ajal olen pidanud tegelema päris palju müütide või valeinfo ümberlükkamisega. Eelkõige muidugi haldusreformi ümber keerlevate juttudega, kuid täna natuke ka muudel teemadel. Mulle on juba öeldud paaril korral, et ole hea ja ole tasa, et nii on nagu parem. Aga kas ennast kaitsta ja oma seisukohti ei võigi enam väljendada. Arvamusfestivali hällis võiks ju ometi see lubatud olla. Või on mingid kindlad arvamused, mis on õiged ja need teised peaks endale hoidma. Aga noh mis sääl ikka. Kirjutan edasi.

Tänane müüdimurdmine puudutab laupäeval Järva Teataja kaanelugu, kus oli artikkel seoses Margus Vaasi kriminaalasja lõppemisega. Teemaks siis ca 2,5 aasta jooksul (sept 2010-dets 2012) Suzuki Vitara, millel polnud ei ülevaatust ega kindlustust, kasutamine abipolitseiniku töös. Siinkohal minu lugupidamine advokaadi Küllike Nammi suhtes, kes Vaasi kaitses, sest prokuratuur võttis süüdistuse tagasi. Nimelt muutusid mitmete oluliste inimeste ütlused uurimise käigus. Samuti saime teada, et sel ajal võis masinaga ka muid toiminguid teha, kuigi eelarve seletuskirjas olid vastavad kulud selgelt seotud abipolitseilise tegevusega. Lisaks on normaalne, et kui kütusekaardi kasutamine pole reguleeritud, siis võib lühikese aja jooksul tankida rohkem kui paaki mahub. Ehk siis volikogu esimees, kes oleks saanud ja tundub, et ka pidanud, vastavate kordade väljatöötamist nõudma, seda ei teinud. Ja no muidugi saime teada, et masin, millel pole tehnoülevaatust, võib ja saab tööd teha küll. Kõik on JOKK ning klaar. Õigus ja õiglus ei käigi alati käsikäes.
Tegelikult häiris selles artiklis hoopis lõik, mis oli alljärgnev.
"Margus Vaas ütles, et õigeksmõistev kohtulahend ei tulnud talle üllatusena, sest on kogu aeg teadnud, et süüdistuses kirjeldatud tegu pole ta toime pannud. «Olen aru saanud, et see asi oli paari Järva-Jaani vallavolikogu ja vallavalitsuse liikme võimuambitsioonide realiseerimiseks mulle tekitatud, et välistada minu jätkamine pärast 2013. aasta valimisi volikogu esimehena ning sundida mind lahkuma ka hiljem volikogu aseesimehe kohalt, kuid las see jääb nende inimeste südametunnistusele,» selgitas ta."

Selles lõigus on juba niipalju valeinfot, et vist on õige aeg ka Margusele endale meelde tuletada kuidas need asjad olid. Vastasel korral jääb tõesti südametunnistus piinama, et pole tähelepanu õigetele asjadele juhtinud.
Kogu see Suzuki teema kerkis üles kui revisjonikomisjon uuris valla sõidukite kulu ja sõidupäevikuid/lehti. See toimus kõik 2014 aasta kevadel kui valimised olid ammu ajalugu (protokollid olemas). Ma ei teadnudki, et meie vallas on mingid suured võimuambitsioonid olnud, sest ei kaasne sellega mingid suured hüved ega võimalused. Kui 2009. aastal esmakordselt valimisliit Järva-Jaani Heaks valimised võitis, siis võitis valimisliidu sisevalimistel Margus napilt Meelise ees ning sai volikogu esimeheks. 2013. aastal toimusid samuti sisevalimised ning samamoodi napilt osutus sel korral Meelis valituks. Kurb ja kentsakas on lugeda, et neid kahte teemat kuidagi üritatakse siduda omavahel kuigi ühed sündmused olid ammu enne ära kui teised said alata. Paslik oleks samuti meelde tuletada, et meil on endiselt demokraatia.
Mis puudutab süüdistuse esitamist ennast, siis siinkohal pole ju vald peale revisjoni ning tsiviilnõude esitamise midagi teinud. Süüdistamisega tegeles siiski prokuratuur ja kahjuks või õnneks vallal selle asutuse üle võimu pole. Peale uurimise algust loomulikult tegime koostööd, sest muudmoodi polegi mõeldav.
Eraldi tekib küsimus, et kuidas viimased neli aastat Vaasile pole kerged olnud nagu artiklis kirjas. 4 aastat tagasi oli ta veel volikogu esimees ja valimisteni oli jäänud aasta. Midagi kuskil ei klapi.
Võtan teema kokku. Kuna õigus jäi justkui Vaasile, siis õiglustunne sai väga paljudel inimestel kannatada. Kui inimesed ühel hetkel räägivad üht ja teisel teist, siis ei oskagi nagu midagi kosta ning kui reegleid rikkudes ja sõidukõlbmatu autoga saab korda tagada, siis jääb vaid üle imestada ning küsida mis järgmiseks. Ilmselt saame volikogus järjekordsete arupärimistega tegeleda ning lisaks ka ebaviisakate mõnituste osaliseks, mida ilmselt volikogu  protokollide lugejad on ka varem juba märganud.
Kuigi tilk tõrva pidi meepoti ära rikkuma, siis õnneks on meil mesi hangunud ning ülejäänud mesi on täitsa kõlbulik. Sööme edasi.
Ja olen nõus taas inimese soove täitma, kui keegi tuleb ja ütleb, et ma kirjutasin midagi valesti (eelmisel korral kedagi ei tulnud) Teema lõpp.

Läheme toredamate teemadega edasi. Eelmise nädala tippsündmus oli Järva-Jaani kultuurikollektiivide järjekordne ülesastumine Raekoja platsil. Sel korral oli ilm natuke pehmem ning rahvast oli ikka korralikult. Ühel hetkel kui päevajuht kutsus Järva-Jaani inimesi lava ette, siis selgus, et ka pealtvaatajate hulgas oli päris mitmeid omakandi inimesi. Esinemine läks kenasti ja kes soovib näha, mida me seal siis tegelikult tegime, siis seda näeb SIIT. Kiitus kõikidele tantsijatele ja Janelile. Uhke värk.

Töistest koosviibimistest niipalju, et volikogu istung läks rahulikult. Andsin ülevaate ka ühinemislepingust ning sisseviidud muudatustest. Kõige suurem küsimus antud teemal on nüüd muidugi see, et kas meid jääb laua taha ikka 7 või mida teeb Koeru. Usun või noh õigemini loodan, et Koeru inimestele on piisavalt selgitatud, et alternatiividena käidud variandid pole kas teostatavad (1. jaanuariks ei jõua kuidagi ühinemist Väike-Maarja suunal teha) või võimalikud (iseseisvalt pole võimalik jätkata ja Paidega pole võimalik ühineda, sest üle 5000 elanikuga loodav Järva vald jääb ette) ja ausalt, Koerus ei sure elu välja ning midagi kinni ei panda, olgu see juriidiline aadress Järva-Jaani, Peetri või Mäo rist.

Eile ja üleeile oli meil kahepäevane koolitus Viljandis, kus esimesel päeval keskendusimegi just haldusreformile. Päris hull pilt on tegelt üle Eesti. Sundliitmisi tuleb ikka kõvasti ning pole ühtegi maakonda, kus oleks kõik kenasti paigas. Igal pool on mingid jamad. Siia kõrvale siis praegune pilt haldusreformi seisust. Teisel päeval jagasime omi kogemusi struktuuri loomisel ning lisaks saime ülevaate ühest rahvusvahelisest uuringust, mille üks osapool oli ka Järva-Jaani. Täpsemad andmed saame loodetavasti peagi.

Eilne päev lõppes Türil Järvamaa aasta tähtede tunnustamisüritusel. Esiteks palju õnne ning hea meel on Kristi Jõgi üle, kes oli üks andekate õpilaste nominentidest (pildil maavanem Alo Aasma teda õnnitlemas, pilt Järva Teatajast). Lisaks oli suureks üllatuseks see, et Järva-Jaani vallale omistati Eesti Noorteühenduste Liidu ja Järvamaa Noortekogu poolt aumärgis "Kaasan noort". Tegelt on meie noored ikka kiituse ära teeninud.

Täna algas päev vallavalitsuse istungiga ning muidu oli majane päev. Homme samuti praegu koosolekuid ees pole.
Reedel on Järvamaa Arenduskeskuse nõukogu koosolek. Peale tööpäeva on suurte perede jõulupidu Söögitoas ning õhtul on plaan osaleda Väike-Maarja valla 25. aastapäeva peol.
Laupäeval on tulemas järjekordne jalgpalliturniir "Järva-Jaani Fair-Play", mida korraldan kuuendat korda ja selle turniiri teeb eriliseks see, et seal me ei kasuta kohtunikku. Ja uskumatu, aga see toimib. See on umbes samamoodi, et linn, kus kaotati kõik valgusfoorid ja liiklusmärgid, seal juhtus vähem õnnetusi kui mujal. Võiks justkui öelda, et anarhia, aga kes anarhiat natuke uurinud, siis tegelikult on anarhial väga sügav sisu. Tasub uurida.
Võimust rääkides on huvitav jälgida uue valitsuse esimesi samme. Repinski tulistati meedias ribadeks. Makse ja aktsiise tõstetakse, samas eesmärgid justkui oleks üllad. Mis välja tuleb, ei tea. Elu näitab nagu öeldakse. Reform on samas esimeest valimas. Hoian muidugi pöialt Järva-Jaani mehele Pevkurile. Tänases Eesti Ekspressis oli huvitav artikkel Pevkur-Michal duellist. Pevkur on nagu alt üles mees, Michal ülevalt alla mees. Kellel aga keskele jõudes rohkem hääli koos on, see on küsimus. Jaanuari algus näitab. Pennule edu ja loodetavasti hakatakse ettevõtete taga ka inimesi nägema.

Pühapäeval on Järva-Jaani kõige väiksemad jalgpallurid osalemas Paide spordihallis jalgpalliturniiril ning lähen sinna Arturile kaasa elama. Ikkagi esimene võistlus.
Nädalavahetusel on ka kossumängud tulemas.Infot saab www.kk7.ee  lehelt.

Homme ehk neljapäeval aga siis kõik kultuurimajja, kus kell 19.00 toimub Impromuusikal, mille loomisel saavad kõik ise kaasa lüüa. Kristel Aaslaid, Rednar Annus ja teised lahedad lauljad/näitlejad teevad kõike, mida teie neile teemaks annate.

Ning loomulikult on kõik oodatud pühapäeval Karinule jõululaadale, kus saab osta nii käsitööd kui maitsvat ning kell 12.00 on ka kultuuriprogramm kõiki üllatamas.

Seekord siis selline päevikukanne. Eelmisel korral läks ka kommentaarium elama. Igasugune tagasiside on alati teretulnud, eriti kui see pole anonüümne ning saab päris inimesega diskuteerida..

Kõike kaunist ning tehke ikka igas päevas mingi heategu. Olge nagu advendikalender, mille ühe akna te teiste jaoks iga päev ise avate. Ei tohiks ju keeruline olla :)

3 kommentaari:

  1. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  2. Kustutasin kellegi anonüümse Priidu kommentaari, mis oli selgelt pahatahtlik ja sisaldas laimu.

    VastaKustuta
  3. Palju õnne Margus Vaasile kohtus saavutatud võidu üle!

    VastaKustuta