kolmapäev, 16. august 2017

Tegus suvi

Tere taas. Võinoh, mis ta nii taas ikka on. Viimasest postitusest pea kaks kuud möödas. Olgu, kuu aega sellest olin puhkusel, aga edasi on ikka puhta oma lohakus, et pole suutnud kiusatusele vastu panna ja olen õhtuid hoopis sisustanud kas perega olemise, õues tegutsemise või mõnel sündmusel olemisega.
Aga see tähendab vaid seda, et seekordne sissekanne tuleb korralik ülevaade alates juuni lõpust ja mõned asjad tunduvad küll juba olema igiammu toimunud.

Koolilõpuaktused olid tavapäraselt asjalikud. Kõned, etteasted, lilled jne. Veelkord palju õnne kõikidele lõpetajatele ja edukat tulevikku. Paljudega kohtume muidugi juba 1. septembril. Koolist on üldse palju uudiseid. On mitmeid uusi noori õpetajaid tulnud. 10. klassi tuleb päris palju õpilasi mujalt valdadest, mis tähendab, et kool on õigel teel. Lisaks saadi hiljuti postiivne vastus Erasmuse projektile. Suvel toimusid koolis mitmed laagrid ja lisaks on mitmeid füüsilisi uuendusi ka. Algklassid kolisid esimesele korrusele, garderoobides käib remont jne. Ei tea kas seda Paide riigigümnaasiumi ongi vaja kui Türi jätkab niikuinii oma puhta gümnaasiumiga ja meie kandis ka häid valikuid pakkuvad tugevad koolid olemas. Väike intriig kohe postituse algusesse :)

Võidutuld tõime seekord Paidest ja viisime küladesse hiljem laiali. Igal pool olid inimesed tuld vastu võtmas ning häid soove soovimas. See on kena traditsioon ja loodan, et see jätkub ka tulevases Järva vallas.
Jaanipäeval toimunud Jaani-Koeru rattamaraton oli vinge katsumus. Vähemalt minu jaoks oli see esmakordne nii pikk võistluspingutus (ca 45 km mööda kruusa ja metsa). Aitäh Andreasele, kes varustust laenas. Lõpuni ma sõitsin, viimaseks ei jäänud. Kanged lihased, kuid hea emotsioon oli tõsiasi. Kiitus Teedule, kes selle hullu idee ära tegi. On lootust, et ka sealt võib üks äge traditsioon alguse saada.  Uudis SIIN

Juuni viimase nädala märksõnaks oli noorte laulu- ja tantsupidu, kus ka Järva-Jaani noored lauljad käisid. Pildil meie noorte kogunemine Vabaduse väljakul. Kiitus Kallile noorte juhendamise eest ning tänud saatjatele, kes linnas noori aitasid ohjeldada. Lisaks muidugi tänud Tuvele, kellega koos tarisime linna tuunitud ratta koos käruga, mis pealtvaatajate poolt ohtralt tähelepanu sai. Oli plaanis vaadata ka laupäevast tantsuetendust, kuid ilma tõttu see jäi ära, kuid asenduspidu oli seda ägedam.

Juulis oli mitmeid võistlusi ja sündmusi. Näiteks toimus koostöös Järva-Jaani discgolfi klubiga koolitus, mille viis läbi hetkel üks maailma parimaid mängijaid Ricky Wysocki.
Traditsiooniks saanud Ants Nurmekivi jooks oli päris rahvarohke ning võistlejaid oli kokku tulnud üle Eesti. Ise osalesin ka Tori Põrgu triatlonil ja Selja kossulahingul, kus sel korral medaleid ära ei toonud.
Suure-Jaanis toimunud KOV juhtide mitmevõistluses õnnestus sel korral kõige kõvem noor juht olla, aga kokkuvõttes olid Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla  ja Nõo volikogu esimees Jaanus Järveoja minu ees. Punktitabelit ja pilte näeb SIIT. Kuidas see võistlus järgmisel aastal välja hakkab nägema, pole veel selge, aga kindlasti see tuleb. Äkki õnnestub ka osa võtta ;)

Ilmselt olete kuulnud juba, et Järva-Jaani mail toimuvad seriaali Padjaklubi võtted. Võime vaikselt hakata lisaks muuseumi, tuletõrje ja tantsupealinnaks olemisele ka seriaalipealinna tiitlit himustama. (ka eelmised on muidugi mitteametlikud). Kuhugi aga peaks vist suurel JÄRVAWOOD panema küll. On ettepanekuid? Võtted siis toimuvad meie külades ja vahepeal ka naabervaldades ning point on see, et ühe tobeda lepingu tõttu peavad nad maale tulema ökotallu tööle. Ise ma seda seriaali ei vaata, aga nüüd vist natuke võiks. Kasvõi tuttavate kohtade tõttu, sest juba on käidud ka järve ääres, Grossi poes jne. Eks näis siis kas osa rahvast võtab seda taas kui tõsieluseriaali või saadakse aru, et tegemist on väljamõeldisega, mida see kahtlemata on.

Augusti alguses käisime Järvamaa Spordiliidu esindusega JÕUDi suveseminaril, kus olid ka mitmesugused võistlused. Ainsaks säravaks momendiks sai korvpallivõistlus, kus suutsime esikoha kinni panna. Neljandaid kohti oli kamaluga. Oli mitmeid rõõmsaid kohtumisi, sest nägi nii vanu sõpru kui loodud uusi kontakte.

Vanatehnika Killavoor läks muidugi taaskord vingelt. Ligi sada kummalist masinat ning massides pealtvaatajaid. Reporteri kokkuvõte SIIN ja Ants Leppoja ülevaade on FB-s näha. Ise olin seekord pealtvaataja rollis. Järgmisel aastal jälle.

Eelmisel nädala oli Paides taaskord Arvamusfestival ning käisin ka kahel päeval kohal. Kahjuks ei saanud mahti ühtegi diskussiooni süveneda. Küll aga osalesin Vikerraadio debatis, kus räägiti Järvamaa haldusreformist ning samuti andsin intervjuu KUKU raadiole. Keskväljaku melu oli äge ja rahvas nautis täiega. Eks siin ole jah mõttekoht, et kuidas lähedalasuvaid toidukohti paremini kaasata osalemisse, sest tuli täna ju teine uudis, et lisaks Kaie juures sulgemisele, panin pillid kotti ka Paide Plaza. Samas ma pole küll kindel, et see nüüd ainus põhjus oli. Restorani toitlustaja on vahetunud päris tihti ja mu mälu mööda oli ka teine asutus vahepeal kinni. Aga mis seal ikka. Loodan, et järgmiseks aastaks mõeldakse head lahendused valupunktidele välja ja saab taaskord suvel keskväljakul pikutada. Jõudu Maiule selle eestvedamisel. Aitan kui oskan.

Lisaks arvamusfestivalile toimus eelmisel nädalal esmakordselt ka Järva valla eakate päev "Saame tuttavaks". Kuigi kokku oli kutsutud 7 valla eakad, siis kohale jõudsid esindused viiest, mis on ka väga hea tulemus. Ilm oli ilus, meeleolu hea, tantsiti ja loeti luuletusi. Lisaks tutvustas iga vald oma tegemisi. Eriti äge oli minumeelest Imavere kava, kus lisaks püstitantsule, tehti ka toolitantsu, mis publiku kenasti kaasa kiskus. Kahjuks lõpuni ei saanud olla, sest pidin Viljandisse Koeru Hooldekeskuse nõukogu koosolekule minema. Aitäh kõikide eestvedajatele, kes esindused kohale tõid ning muidugi meie endi kuldsele triole ehk Maire, Ines ja Maarika. Müts maha.

Alevi vahel ja vallas ringi sõites võib täheldada, et elu keeb ikka päris kenasti. Esimene kortermaja on saanud Kredexi toel täieliku renoveerimise käima, alevi põhjaosa küttesüsteemi laiendamine käib, eramajades käib renoveerimine või ehituseelne lammutamine, põllumajandusettevõtted kõik ehitavad, vald on vahepeal saanud valmis Võllaste valgustuse ning lisaks väiksemad tööd päevaka ja vallamaja juures käivad. Tulemas on teede remondid Kivimäe teel, Raudtee tänaval, Mäe tänaval ja Võllaste parkla. Mõtlesin, et panen mõned pildid ka siia, aga see läheks juba vist liigseks kekutamiseks. Aga rõõm on tõdeda, et välja me ei sure. Rahvaarv on sel aastal tõusnud 7 inimese võrra ja kui paar päeva tagasi kuulutati ühe korteri väljaüürimise võimalust, siis oli telefon punane olnud. See on päris kõnekas fakt.

Jalgpallist ka mõne sõnaga. Vahepeal on peetud hulganisti mänge. On olnud häid mänge, kui ka mannetuid mänge. Vana rivaali Kuusalu panime põlvili nii kodus kui võõrsil. Samas ei suutnud me Väätsa vastu enamat 2-2 viigist, kuigi terve esimese poolaja olime kahe mehega enamuses. Siiski on liigatabel praegu päris hea ja nüüd taas tulemas kolm kodumängu järjest. Tulge kindlasti kaasa elama. Eesti Karikavõistlustest oleme välja langenud ja nüüd ongi meie suur eesmärk vähemalt kolmandaks tulla III liigas. Nii kõrgele oleme tulnud ainult korra ja seda 2005. aastal kui me napilt jäime üleminekumängust kõrvale. Liigatabelit näeb SIIT. Noorte jalgpallitreeningud on ka usinalt käimas. Toimunud on nii laagreid kui võistlusi, nii et ses osas on altpool rahvast peale tulemas küll. Ise plaanin vähemalt niikaua mängida kuni Arturiga koos saab meeste mängu teha. Ju näis kuda vastu pean.

Haldusreformi osas on ka asjad selgeks saanud. Koeru valla kohtuskäimised on läbi ning valimistoimingud maavalitsuse poolt tehtud. Seega 15. oktoobril valivad 7 valla elanikud endale üht ja ainsat Järva valla volikogu. Saab päris huvitav ikka olema, sest nimekirjasid teha on üle valla ikka päris keeruline. Erakondadel natuke muidugi lihtsam, aga siiski. Ise vean eest valimisliidu Järva valla heaks loomist, kus juba on kõikidest 7 vallast inimesi. Facebookis on leht olemas ja peagi saab olema ka blogivormis leht, et ka need saaks infot, kes FB-s pole. Kandideerin vallavanemaks ja arvan, et meie programmis on nii mitugi punkti, mida teistel kindlasti pole. Lähiajal sellest juba lähemalt. Kindlasti ei tohi meie valimisliitu segi ajada maavanema Suur-Järva valimisliiduga, mille eesmärk on kohe peale valimisi algatada uus ühinemine ja liita kogu Järvamaa üheks omavalitsuseks. On teada, et sellega Türi kindlasti kaasa ei tule ja nii lõheneks maakond veel rohkem. Hetkel tekib kolm suhteliselt võrdset omavalitsust ning mina näen küll, et Türi, Paide ja Järva koostööna säilib nii maakonna intentiteet kui ka areng toimub edasi. Aga nagu ikka, arvamusi on erinevaid. Koeru inimeste osas ma muret ei tunne, sest seal on väga palju tublisid inimesi, kellest mitmed saavad volikokku ja need, kes seni on justkui Järva valla vastased olnud, saavad ka aru, et üheskoos on päriselt ka võimalik piirkonda edasi arendada.

Selle nädala märksõna on kindlasti II filmilindifestival. See on ikka väga äge üritus ja kava on siin kõrval näha. Ei juhtu tihti, et spets bussid pannakse Tartust ja Tallinnast Järva-Jaani liikuma, aga sel nädalal see just nii ongi. Kavas on tegevusi nii suurtele kui väikestele. On nii multikaid, viktoriine, pinksi, retrofilme, ekskursioone, muusikat, sauna, süüa ja juua. Kõike mida hing ihkab. Tule vaid kohale. Mul peaks vist juba piletid olemas olema, sest toetasin läbi hooandja seda änksat sündmust. (millal sa viimati sõna "änksa" kasutasid).
Kaugemalt tulijatele on olemas telkla ning hosteli võimalus.

Pühapäeval aga toimub kirikus tänujumalateenistus, kus ka mitmeid tähtpäevi tähistatakse ja õunapuu istutatakse.

Loodetavasti olen nüüd tagasi ree peal ja järgmise nädalavahetuse sündmustest pajatan juba järgmise nädala sees, sest tundub, et Järva-Jaanis sündmused otsa ei saagi. Tulemas on Jalgsema kontsert, rattakross, kossuturna, motokross, discgolf jne. Lisaks varsti ka valla sünnipäeva tähistamine, mille töökoosoleku eile tegime. Tegemisi igaljuhul jätkub.

Olge muhedad ja kaunist augusti jätku. Kindlasti jäi midagi kahe silma vahele, andke andeks siis. Peatse kuulmiseni

2 kommentaari:

  1. Sinu valimisliiduga ei ole ju mõtet liituda, sest peale valimisi tegeled ainult nendega, kes volikokku pääsevad. Oma kogemusest tean, et sa Arto kasutad inimesi ära, et ise võimul püsida.

    VastaKustuta
  2. Tere daamid ja härrad, kas vajate rahalist abi? Mina olen Susan Benson. Olen laenuandja ja ka finantskonsultant.

    Kas vajate projekti lõpetamiseks ärilaenu, isiklikku laenu, hüpoteeklaenu või laenu? Kui teie vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole. Pakume igasuguseid laenuteenuseid, sealhulgas pikaajalisi ja lühiajalisi laene. Lisateabe saamiseks kirjutage meile e -posti teel: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) või saatke mulle sõnum otse WhatsAppi kaudu: +447903159998 ja saate kohe vastuse.

    Oleme terviklik finantsteenuseid pakkuv ettevõte ja oleme pühendunud, et aidata teil täita kõik teie soovid. Oleme spetsialiseerunud struktureeritud finantslahenduste pakkumisele üksikisikutele ja ettevõtetele kõige tõhusamal ja kiireimal viisil.

    Siin on mõned põhjused, miks peaksite meiega laenu saamiseks ühendust võtma;
    * Mugavus - saate laenu taotleda igal ajal ja igal pool.
    * Paindlik summa - teie otsustate, kui palju soovite laenata.
    * Kiire otsene rahastamine - saate laenu 24 tunni jooksul pärast kinnitamist.
    * Paindlik intressimäär - taskukohane intressimäär 3%.
    * Kõrged heakskiidumäärad - teil on 99,9% võimalus laenu saada
    * Paindlik tagasimakse - Te peate valima tagasimakse kuupäeva kas iganädalaselt, igakuiselt või kord aastas, kestusega 1-30 aastat.
    * Lihtne veebipõhine rakendus.
    * Isikupärastatud juhendamine ja asjatundlikkus.
    * Varjatud tasusid pole

    Ära kaota võimalust rahapuuduse tõttu. Võtke kohe ühendust minu ettevõttega, saame teid laenuga aidata, sest oleme aidanud paljusid üksikisikuid ja organisatsioone, kes on kogu maailmas rahaliste raskustega silmitsi seisnud.

    Meie laenupakkumise kohta lisateabe saamiseks saatke meile oma laenutaotlus aadressil
    E -post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp/Telegram: +447903159998

    Vahendajad/konsultandid/maaklerid on oodatud oma kliente tooma ja on 100% kaitstud. Teeme täie kindlusega koostööd kõigi osapoolte hüvanguks.

    VastaKustuta