esmaspäev, 23. aprill 2012

D**s atrak, lacis nack

Eelmisel nädalal toimunud õppereis Lätti-Leetu oli päris õpetlik. Paide sõpruslinna Salduse linna juhid rääkisid Lätis läbi viidud haldusreformist. Meie näitel tähendaks see umbes seda, et Järvamaa omavalitsused ühineks ning neil oleks ühine juhtimine. Samas jääksid alles ka osavallad, kellel on kõigil oma eelarved ning ka oma võlgadega peaksid osavallad ise hakkama saama. Plussina märgiti seda, et ühiselt on võimalik palgata spetsialiste, keda muidu üksinda ei palgataks (jurist, planeeringute spetsialistid jne). Lisaks oli ühinemisel igale vallale ette nähtud 200 tuhat latti ehk ca 5 miljonit krooni (Eestis oli see alguses 2 miljonit ning seejärel vähenes), millega suudeti omafinantseerida suuri projekte. Juhtimise üldkulude osas kokkuvõttes mingit võitu polnud, ainult osaliselt tõusis teenuste kvaliteet. Mis puudutab võimu, siis mitmeteistkümne eraldi volikogu asemel hakkas olema ainult üks volikogu. Kurb on selle juures see, et tänu linnas elavate inimeste ülekaalule kadus maavaldade inimestel otsustusõigus. Salduse volikogus oli linnast 10 ja maavaldadest 7 esindajat ehk enamus osavaldasid jäidki esindamata uues volikogus. Päris mõtlemapanevad näited.
Leedu näide oli natuke keerulisem ning seda meile üle tuua oleks raskem. Sealne haldussüsteemi muudatus toimus ka juba üle 10 aasta tagasi ja sealt väga õppida vast polegi.
Peale valitsusasutuste külastasime ka ettevõtteid ning võimsaima mulje jättis muidugi Mažeikiai naftatöötlemistehas, kust tuleb ka enamus meie kütust. Tehase mastaapsust pildi peale polnudki võimalik saada, kuid näiteks kapitaalremondi ajal on seal täiendavalt 5000 töölist. Päris võimas ikka.
Reedel sain kokku Avotermi esindajaga ning rääkisime tulevikuvisioonidest kaugkütte osas. Kuna vallal on leping sõlmitud ettevõttega veel mitmeks aastaks, siis otsime võimalusi kuidas seda üheskoos efektiivsemalt teha. Selleks on Avoterm esitamas projekte, et minna üle odavamale kütteliigile. Kuigi selleks sügiseks veel midagi juhtumas pole, siis anti lootust, et põlevkiviõli enam kallinemas pole. Samuti on soojakaod võrreldes varasemaga vähenenud, nii et ehk on sügisel positiivseid sõnumeid ses osas. Leppisime kokku, et juulis saame uuesti kokku ning vaatame kuhu vahepeal arengutega jõutud on.
Krossiraja osas on sel aastal oodata väikest elavnemist. Kui kahel viimasel aastal on tegeletud rohkem müratõkete ehitamisega, siis sel aastal tehakse ka rajahoolet ning mõnel nädalal võib kuulda aktiivsemat tegevust seal. Tegevus reguleeritakse kindlate kasutusaegadega nii, et rahvale ei tekitaks see ebameeldivusi.
Nädalavahetus möödus mõnusate kevadilmade ning aiatöödega ja lisaks natuke jalgpalli, kus Kiviõli meeste käest väikse õppetunni saime. Võiks natuke ka kohtuniku kapsaaeda kive loopida, kuid paraku see ei aita. Aitäh kohaletulnud fännidele toetuse eest.
Esmaspäev algas väga varajase töökoosolekuga ning jätkus koolituspäevaga Türil, kus saime targemaks eelarvestraeegia koostamise osas. Päris keeruline protsess saab see olema, kuid tegema peavad seda kõik. Seda peaks tegema koos arengukavaga ning homme ongi meil vallas arengukava töökoosolek, kus vaadatakse olemasolev üle ning tehakse täiendusi juurde. Suurim väljakutse on ilmselt see, et tegevuskava peaks olema võimalikult realistlik, finantsidega tagatud ning alati mõõdetavate tulemustega. Peagi tuleb see taas avalikule väljapanekule ning siis on taas võimalik ettepanekuid teha.
Homme on veel lisaks ka vallavalitsuse istung ning seejärel ka kolme valla haridustöörühma koosolek. Nii et päris mahlakas päev kokkuvõttes.
Kolmapäeval on KENK-i nõukogu ning seal kinnitame eelmise aasta aruande, 2012. aasta eelarve ning tegevuskava ja lisaks vaatame üle arenguleppe.
Kolmapäeval on väike koosolek allasutuste juhtidega, et tutvustada uut eelarve koostamise korda ning sellega kaasnevat. Lisaks vaatame kuidas aasta on alanud.
Kolmapäeva õhtul toimub Järvamaa Spordiliidu üldkoosolek, kus samuti aruanded ja eelarved on põhiteemaks.
Aga kuna peaaegu kõik lugejad seal ei osale, siis minge parem kultuurimajja, kus kell 19.00 on väike teatriõhtu, kus lavale tulevad järgmised harrastusteatritükid- Alburahva Teater „Võõras mees majas" ja Sääsküla Külateater „Kasukas".
Neljapäeval toimub vallavolikogu ning selle päevakorraga on võimalik tutvuda valla kodulehel.
Kes alevis on käinud siis on kindlasti näinud ühte kahtlast kraavi. Tegemist on elektriautode laadimispunkti jaoks vajamineva elektrikaabli kraaviga. Eks näis palju neid reaalselt seal laadimas käima hakkab.
Nüüd väike info neile, kellel on aega üle ja käed kibelevad töö järgi ning ära ei ütleks ka väiksest tasust. Kolme valla ühendumiskohas Metsamõisa talu maadel soovitakse metsaistutajaid. Info järgmine:

Metsaistutamine
28. aprill- mai 2012
Tegemist on kuusetaimede istutamisega Järsi ja Ramma külas Metsamõisa, Järsi, Välgu ja Kapsa kinnistutel. Esmane kogunemine 28. aprill kell 9 Metsamõisal.
Sihtkohaks on Metsamõisa talu, Järsi külas, Lääne Virumaal.
Ligipääs jala Võhmuta ja Ramma külade kaudu.
Autoga Võhmuta küla kaudu. Asukoht kaardil.
Tasu
2 EEK/tk - kuusetaime istutamine
3 EEK/tk - kuusetaime istutamine koos papitaldrikuga
Tasu maksame peale tööde lõppu sularahas.
Soovime on, et töö lõpuni tehtud saab.
Loomulikult on siin võimalikud eraldi kokkulepped.
Kaasa võta palun oma labidas ja lõunasöök.
Paariti töötades on seda tööd parem teha.
Kohapealne tööde juhendaja on Hr Kalmer Sidron, gsm 53484866, kes on professionaalne metsamees

Ahjaa, täna oli ka Jüriöö jooks. Võistlus läks minu meelest kenasti, sest 10 võistkonda oli kohal ning lisaks hulk taustajõudusid-kaasaelajaid. Võitis võistkond Silorullid, mis koosnes jalgpallurite ja jõusaali poiste ühendvõistkonnast. Ise tulin Jüride-Maride meeskonnas tublile teisele kohale. Aitäh Järva-Jaani noorteklubile, kes aitas üritust korraldada.
Mõnusat kevade jätku

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar