teisipäev, 11. detsember 2012

Katust ei pakutud

Eile said avalikuks ja tegelikult ringlesid eelmisel nädalal juba nimekirjad ringi, et mis objekte hääd riigikogu liikmed nõus on toetama oma "katuserahadega". Eesti Päevalehes selle kohta artikkel.  Kurb kui kõige kõrgemal tasemel mängitakse endiselt sellist mängu, et toetust jagatakse täiesti oma suva järgi. Teistpidi muidugi arusaadav, et siis ju valitud saavad oma valijate ees näidata midagi konkreetset ette, et näed see ja see toetus sai tänu minule tehtud. Kuid kas riigikogu liikmed ei peaks olema need, kes vaataks asju suurema pildiga. Mulle on öeldud, et kritiseerin liialt riigijuhte ja poliitikuid, kuid kas ise ka lahendusi pakun või teen ise ka midagi. Antud juhul pakun välja, et Järvamaa puhul oleks võinud küsida kas JOL-i ehk Järvamaa Omavalitsuste Liidu käest või Maavanema käest, kes näevad maakonda tervikuna. Praegusel juhul lähevad rahad suuresti sinna, kust poliitikud ise pärit (Kaia Iva- Türi) või siis valitsuserakonnad ise võimul on. Ma oleks nõus, et seda tehakse kui on head ajad ja riigil pole kuhugi raha panna ning ka teistel omavalitsustel oleks võimalusi kuskilt raha saada. Hetkel aga see nii ju pole. Ajaloo jooksul on ka mitmed kohalikud poliitikud katuserahade pärast erakondi vahetanud ning sellistel puhkudel on eriti valus seda vaadata. Tundub, et riigikogu nagu vägisi ei taha enda mainega midagi teha ning järjest suurem müür tekib riigi ja rahva vahel. Kui veel aega on siis lugege seda artiklit, päris tabav.

Nädalavahetusest niipalju, et laupäeval käisime Haapsalus, kui järjekordsele õpilasvahetusele alguse panime. Tean, et meie õpilased on käinud nii Otepääl kui Tapal vahetusõpilaseks, kuid Vormsil veel pole käidud. Nüüd on ka see koht "vallutatud". Grete-Liisi klassis käib peale tema veel 2 poissi, nii et peaaegu individuaalõppele sai mindud. Eks näis mis muljed tagasitulles on, kuid tore projekt on käima pandud.

Toredatest ja vahvatest projektidest veel niipalju, et koolis on noored ise algatanud koolivägivalla vastase kampaania ja neil on isegi oma koduleht. Tublid noored. Eile küsisin jalkatrennis ka poistelt, et kas nad said loengutest ja videotest aru ja tundub, et need on täitnud oma eesmärgi. Eks teemat tuleb pidevalt meelde tuletada, kuid eriti hea on see, et seda teevad noored ise. Kodukas siis SIIN.

Pühapäeval toimus II Järva-Jaani Fair-Play turniir, mille mõte on siis propageerida ausat mängu. Kokku oli 6 võistkonda ning eriliseks teeb turniiri see, et mängudes ei kasutata kohtunikku ning kõik vaidlused peavad võistkonnad ise ära klaarima. Ühtegi tõsist vaidlust ei tekkinudki ning aus mäng oli au sees. Mänguliselt võitis Järva-Jaani I meeskonda, kellele järgnesid Tori Põrgulised ning Paide Jalgpallilabor. Fair-Play arvestuses võitis aga just Paide, kellele järgnesid J-Jaani II ja Tori. Tänud Eesti Jalgpalliliidule, kes võistlust toetas ning E-Piimale, kes samuti pani õla alla. Järgmine aasta jälle.

Eile toimus väike arutelu Ühisveevärgi ja kanalisatsiooni arendamisest külades. Panime asjad liikuma ning kui kõik läheks kaunilt, siis ka Karinu, Jalgsema, Kuksema ja Metstaguse küla saavad osa eurorahadest. Hoiame pöialt ja hoian asjadega kursis.

Ahjaa, reedel avasime ka riigihanke pakkumise kergliiklustee tegemiseks. Positiivne on see, et kokku oli 12 pakkujat ning odavaim pakkuja oli soodsam kui me eelinfo osas planeerisime eelarvesse. Eks eelarve on pingeline, kuid hea sõnum vähemalt. Kui sel nädalal saame omanikujärlevalve hanke ka tehtud, siis projekt siseministeeriumi poole teele ja kevadel peaks kopp maasse minema. Seoses selle projektiga pean täna-homme ka notaris käima, sest võõrale maale ei saa ju miskit ehitada.

Eile oli ka JAP-i juhatus, kus uue aasta tegevused olid kõneaineks ning osade projektide seire. Homme tulevad Väätsa Prügila esindajad külla ning räägime jäätmejaamast. 

Neljapäeval on selline huvitav päev, et pean nentima kümnendivahetust, nii kurb kui see ka pole. Kes tahavad kaasa tunda ning edasiseks edu soovida, siis seda võiks teha peale lõunat.

Reedesse vaadates võib öelda, et tuleb tihe päev. Hommikupoole on haridus ja teadusministeeriumi infopäev, millele järgneb JOL-i üldkogu ning seejärel ka jõuluvastuvõtt.

Tuletan veel meelde, et reedeni saab esitada avaldusi Järva-Jaani Teenuse juhataja konkursile ning kuulutus ise SIIN. Homme ilmub ka uus Jaani Teataja, kus vajalikku infot sees, nii et külastage hästivarustatud kaubandusasutusi.

Ilusat tuisumöllu ja kuulmiseni nädala teises pooles.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar