pühapäev, 21. aprill 2013

Kevadiselt

Teen kiire nädalalõpu sissekande.
Nädala jooksul on päris mitmeid sündmusi toimunud ja kiirelt väike ülevaade siis sellest.
Teisipäeval oli koosolekute maraton. Kokku pidasin 6 tundi koosolekuid.  Hommikul JOL-i kultuuri- ja spordikomisjonis arutas päris pikalt järgmise aasta laulu- ja tantsupidu. Mõte on teha võike ideekavandikonkurss, kuid piiratud eelarvega on seda päris keeruline teha ja nii peab veel natuke arutama selle läbiviimist. Kultuuriarengukava osas ka päris lõplikku plaani pole, kuid tõenäoline on see, et nullist peale seda tegema ei hakata ning väga suuri muudatusi tegema ei hakata.

Järva-Jaanis toimunud turvalisuse koosolekul leiti, et ruumi arenguks ja koostööks on. Käidi välja mõte, et teha nn  käitumisjuhend inimestele, et nad teaks kuidas teatud olukordades üldse käituda ning mida teha. Ideena visati õhku ka kohaliku vabatahtliku patrulli rakendamine nagu seda tehakse Juminda poolsaarel, sest politsei ressursid ei võimalda pidevat silma peal olekut. Nii suureneks kohalik turvatunne. Teemasid oli veelgi ja nende edasiarendamistega tegeleme.

Eelarve- ja majanduskomisjoni koosolek oli asine ja tegus. Lisaks lisaeelarve eelnõuga tutvumisele anti nõu ka OÜ Järva-Jaani Teenuse edasisele tegevusele. Mõte on keskenduda rohkem põhitegevustele (vesi-kanal, haljastus, tänavavalgustus, alevi teed) ning kahjumlikud või peaaegu nulliga tehtavad lisategevused tuleb ära lõpetada. Suund on võetud efektiivsusele, läbipaistvusele ning kvaliteedile.

Kolmapäeval käisime korruptsioonivastase seaduse koolitusel. Päris huvitav oli. Segadust tekitab see, et kes on ametiisik ja kes on ametnik ning lisaks veel avalik teenistuja jne. Osaliselt kattuvad kuid alati ei pruugi. Vahel on küsitud, et kas shokolaadikarpi võib tuua ametnikele või ei. Kui see on tavaline viisaskusavaldus, siis võib, kuid see piir on ka päris hägune. Korra oli juttu ka vallavanematest ja linnapeadest ning küsisin, et kas korraga võib olla kahe valla vallavanem. Tuli välja, et teoreetiliselt on see võimalik kui vastavad volikogud sellega nõus on. Nii, et Triin oleks võinud Kareda vallavanem edasi olla.

Neljapäeval toimus kergliiklustee koosolek ning hetkel on kõik kontrolli all. Väike projektimuudatus tuleb sisse viia, kuid sellega saame hakkama. Toimus ka kiire vallavalitsuse istung, kus oligi siis põhitähelepanu all lisaeelarve. Järgmine nädal on volikogu.

Samal ajal kui tegime vallavalitsust toimus Tartus Jaani kirikus muinsuskaitse kuu avamine, mille raames tänati ka Priiuse põlistamise päeva jäädvustajaid. Reageerisin ka üleskutsele ning see pälvis isegi tähelepanu. Mulle omistati Eesti Rahva Muuseumi fotoauhind. Kuna ma saatsin sinna kolm pilti, siis ei teagi täpselt missuguse pildi eest auhind tuli. Igaljuhul meeldiv üllatus. Uudis ise SIIN.

Reedel kohtusin Europarlamendi saadiku hr Tunne Kelamiga koolimajas, kus ta pidas väikse loengu õpilastele. Päris huvitav oli kuulata. Noored said teada parlamendi töö ülesehitusest ning samuti kuidas sellises kohas üldse on võimalik ennast kehtestada. Lihtne see pole. Üks tema sõnumeid oli ka see, et haridusreform Eestis sellisel kujul pole õige ning et ka maapiirkondadel on õigus saada keskharidust. Õhtul oli veel ka väike õhtusöök, kus viibisid põhiliselt vallavolikogude esimehed. Arutati väga paljusid teemasid, kuid enamik neist puudutasid elu maal ning poliitilist kultuuri Eestis. Kahju, et eurosaadikutel võimu pole siinsete poliitikute mõttemaailma muuta. Tunne Kelamit saatis tema abikaasa Mari-Ann ning tema assistent Eestis Kaja Villem. Panen siia Helje Metsa poolt tehtud pildi, kus tänan Mari-Anni.

Eilne päev oli ka sisukas. Hommikul viibisin neli tundi koos Järva-Jaani uute atesteeritud loodusgiididega, kelle eksamitel ma viibisin kui komisjoni liige. Raske koolituse läbisid ning paberid said kätte Silva Kärner, Anu Nurk, Hille Nugis, Ülle Kallakmaa, Heli Kark ning Malle Arak. Õnnitlused kõikidele. Tänusõnad koolitajatele ning Silva Kärnerile, kes aitasid seda projekti ellu viia. Loodan, et ka praktikat tuleb rohkesti.

Kell 14.00 oli selline kella-aeg, kus oleks tahtnud olla kahes kohas korraga. Nimelt sai Koeru Muusikakool 10 aastaseks ja Järva-Jaanis avati Mari Stiilikoda. Kuna avamisi on ainult korra, kuid sünnipäevasid tuleb veel, siis otsustasin seekord Stiilikoja avamisele minna. Samas oli Koerus meil esindus Maarika näol olemas. Stiilikoda on aga igaljuhul väga ilus koht ja soovitan kõikidel naistel Facebookis see üles otsida ning kontaktid üles märkida. Uskumatu mida 19 ehituspäevaga on võimalik teha. Tublid ja soovin edu.

Täna algab meil jalkahooaeg ning loodame, et see saab ikka positiivselt tehtud. Kell 16.00 on vastaseks Tallinna JK Visadus. Meil on rivid enamvähem komplekteeritud, kõrvale jäävad Veiko ja Siim P. Noortest on meeskonnaga liitunud Marten Vaas, kes ilmselt on üldse kogu liiga üks nooremaid, sest tema sünnipäeva on lubatud aasta viimastel päevadel. Loodan, et fännid leiavad tee ka Paidesse, kus meil kolm esimest mängu toimuvad ning hiljem loomulikult Kasekoplisse ka. 2. juunil kell 12 toimub ajalooline matš- Järva-Jaani ja Ambla. Ametlikes kohtumistes pole me veel Amblaga kunagi kohtunud ning seda enam on põnev, et seal mängib 9 endist Järva-Jaani mängijat.

Täna on kinos kell 19.00 Margit Kilumetsa film VIRU. Vabaduse saatkond. Tasub vaatama minna. Filmist SIIN.

Uuest nädalast väga palju ei räägi, sest ilmselt homme-ülehomme juba uus sissekanne. Homme on päevakavas Järvamaa Spordiliidu juhatuse koosolek ning teisipäeva õhtul on Jüriöö jooks. Loodetavasti saab Noorteklubi peagi ka täpsema info üles.

Kaunist kevade tulekut ning minge nüüd õue, mis te seda blogi siin loete.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar