teisipäev, 15. jaanuar 2013

Rände info

Kui eelmisel aastal tegin 2011. aasta rände ja iibe analüüsi juunis, siis sel aastal tegin selle juba nüüd ära. Tegin ka illustreerivad joonised, mida teile siin ka näitan.

Sündide-surmade osas on sel aastal parem pilt kui eelmisel aastal. Kui eelmisel aastal oli 15 sündi ja 29 surma, siis sel aastal on vastavad näitajad 15 ja 19 ehk iive on -4. Kaardil on sünnid tähistatud südametega ning surmad ristidega. Alevis on mõistetavalt suurimad näitajad, sest seal ka rahvast enim. Külade osas on negatiivne statistika Karinul, Jalgsemal, Metstagusel ja Metslas ning positiivne Kagaveres, Kuksemal ja Rammal. Loodame, et selle aasta jooksul on vahe veelgi väiksem või pöördub suisa positiivseks. Siit üleskutse noortele, et tehkem lapsi. Lihtne öelda muidugi, kuid ärgitama peab.

Rändesaldo oli sel aastal ka negatiivne. Seda 14 inimese jagu. Piltidelt on näha, et kuhu on enim välja mindud ning kust enim valda sisse tuldud. Väljarände puhul annavad tooni muidugi Tallinn ja Soome ning kui sinna lisada Inglismaa ja Rootsi ning Viimsi, siis see moodustab üle 50% kogu väljarändest. Maakonna siseselt liikus välja vaid 7 inimest, sama palju kui naabervalda Tamsallu. Kui vaadata vanuselist koosseisu, siis ca pool on sünnitusealised naised. Samas võib kohe öelda, et ka valda sissetulnutest on pooled selles eas naised.

Sisserännanute osas annavad ka tooni Soomest tagasi tulnud ning Tallinnast tulijad, kuid enim on valda tulnud hoopis Koeru vallast. Kuna siin annab suurt efekti juba ühe suure pere kolimine, siis mingit suurt järeldust sellest teha ei saa. Kokku on maakonna omavalitsustest Järva-Jaani kolinud 15 inimest, mis meie jaoks on positiivne.

Ühe huvitava asjana võib tuua välja ka selle, et kui väljarändes on sisuliselt pool liikumist alevi osas ja ülejäänud küladest, siis sisserände osas on täpselt sama. Ehk siis tegelikult tullakse küladesse elama küll, eelmisel aastal tuli alevisse 35 ja küladesse 20.
Kokkuvõttes võiks öelda, et loomulikult ei saa rõõmus olla, et rahvast jääb muudkui vähemaks. Samas tundub, et oleme laias laastus õigel teel, sest huvi Järva-Jaani vastu on järjest tõusmas. Selle aasta 15 päevaga on sisse kirjutatud 14 inimest, nii et jätkame positiivsel lainel ja loodan, et kõik vallakodanikud annavad ka panuse, et siia tullakse ning siia jäädakse.

Alates laupäevast on Võllastel suusarajad uuel tasemel ning lisaks on rajad võimla juures ning järve ääres, kus õhtuti ka tuled põlemas. Loodan, et rajad ei ole lihtsalt "tehtud", vaid pakuvad ikka ka sõidumõnu. Spordist veel rääkides, siis see laupäev on päris huvitav. Nimelt on kolm Järva-Jaani võistkonda korraga turniiridel. Naiste saalihoki võistkond võistleb Imaveres, korvpalli meeskond mängib Tamsalus ning jalgpallimeeskond Türil. Täna said noored jalgpallurid maakonnas 7 meeskonna konkurentsis 3. koha. Tublid.

Nädalast rääkides, siis eile ja täna käisid kooliõpilased ühiskonnaõetuse tundi saamas. Kuigi õpetaja Priit Dieves oli kokku kolm korda vallas, siis olla ta saanud ka viimasel korral midagi uut teada. Loodan, et ka abiturentidel oli tunnist kasu. Tuletasin meelde ka oma lubaduse, et kui kõik saavad lõpueksamid üle 50% , siis mul neile "preemia" välja pandud. Eks näis.

Homme on JOL-i juhatus ja neljapäeval lähen Tallinnasse, et üle vaadata uue staadioni projekt. Eesti Jalgpalliliidu poolt on suur töö tehtud ning vaatame, et kas vastab ootustele ja kas oleks vaja sinna täpsustusi sisse viia.

Reedel toimub päevakeskuses vajalik infopäev, kuhu isegi plaanin minna. Kõik mehed kohale. Info SIIT
Lisaks on õhtul kultuurimajas kell 19.00 Urmo Kütismaa kontsert.

Ilusat-tegusat nädalat

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar