reede, 10. mai 2013

Kevadised hetked

Pea nädal on möödas eelmisest sissekandest, kuid ei tihanud taas ühte mõnerealist sissekannet teha ja kuna suhtlemisaldis olen alates eilsest, siis ka sündmusi on vähe olnud. See-eest täna peaks olema üht-teist lugeda.

Esmalt statistikat aprillist. Positiivne on see, et tulumaksu kogunes aprillis võrreldes eelmise aastaga 8,9% rohkem. See on seda positiivsem, et märtsis oli see number peaaegu olematu. Loodetavasti on see nüüd selle aastane suunanäitaja. Rahvastiku osas suurt liikumist pole toimunud. Aprillis oleme suutnud säilitada rahvaarvu. Hea näitaja on see, et rändesaldo on plussis ehk valda on tulnud 5 elanikku ja välja 4. Samas on sünnid-surmad 2-3. Tallinna invasiooni pole toimunud. Esimese nelja kuu kogusaldo -3 hetkel. 

Eelmises sissekandes ütlesin, et tehke ära. Ja tehtud saigi. Nii külades kui alevis käis vilgas talgutegevus ning suured kiitused kõigile. Kuna ise veel füüsiliselt vormis pole, siis kätt külge ei saanud lüüa. Samas täna tegime tiiru nii alevis kui väljaspool alevit ning kaardistasime, et mida veel vaja oleks teha enne suure suve ning turistide saabumist. Tegemist on küll ning peagi saab töökindad kätte tõmmatud.

Pühapäeval mängisid meie jalkamehed ja pojad Kuusaluga ning paraku tuli kaotus vastu võtta. Olime mängu juhtimas, kuid tänu õnnetule kuid õnneks mitte väga hullule peatraumale ning tobedale punasele kaardile, pidime siiski alla vanduma. Sel nädalal Tallinnas mäng ning loodetavasti on see viimane, mida ma pean kõrvalt jälgima.

Esmaspäeval ja teisipäeval suuri sündmusi ei toimunud, kuid alates eilsest on täistuurid taas peale pandud.

Kolmapäev algas varajase vallavalitsuse istungiga, kus seekord väga pikalt ei läinud. Mõned raieload ning mitmed volikogu eelnõud. 

Edasi läks päev huvitavamalt, sest oli teada, et JOL-i juhatuses läheb diskuteerimiseks tõmbekeskuste määramise osas. Pressiteade ilmus selle kohta jarva.ee-s. Ka minu seisukoht oli see, et tõesti võiks arutada ja diskuteerida, kuid juhul kui seda tehakse terviklikult. KOV-id on ainult üks väike osa süsteemist ja kui kõik tegurid jäävad samaks, siis ei teki mingit efekti. Toodi küll välja, et siiani ühinenud on ainult head rääkinud, kuid kui näideteks läks siis oli asjad kehvasti. Nimelt on ju Türi, kes sellise mudeli järgi ühines, üks suuremaid kaotajaid olnud rahvastiku osas ja seda mitte arvu, vaid just protsendi osas. Võibolla on Türi lihtsalt halb näide, kuid kõigil on see meil silme ees. Samuti pole seal märgata suurt töökohatde teket, mida eeldatakse suurtelt omavalitsustelt. Küsisin Sulev Valnerilt, et reformierakond on ju ka avalikult öelnud, et see on jama ning kuidas sellisel juhul reform üldse mõeldakse läbi viia. Vastuseks oli, et ega koalitsioonipartnerid pole igavesed. See oli küll pool huumoriga, kuid tõsiasi on see, et nii kaua kui ei vaadata asja kogu süsteemi hõlmavalt, nagu soovis ka oma vastuses Justiitsministeerium, siis seda toetust reformi poolt ei tule. Kui oletada, et JOL-i poolt ei lähegi maavanemale mingit sõnumit, et mis need tõmbekeskused võiks olla, siis peab seda maavanem ise tegema. Välja on töötatud tõmbekeskuste määramise juhend. Kui selle järgi vaatama hakata, siis ilmselt tuleb neid maakonda vähemalt 5, sealhulgas Järva-Jaani. Eks näis mis nüüd täpsemalt toimuma hakkab, kuid loodan, et lõpptulemuseks on see, et maa-elanikul läheb elu paremaks. Kui seda ei juhtu ja ära ei tõestata, siis pole minu jaoks asjal jumet. Kuna nõunik ütles, et KOVid raha ei hakka kuidagi juurde saama, siis ühesõnaga lootust paremale elule ääremaadel väga pole. Tõin mõne pool-läbimõtlemata näite, et kuidas maaelu ergutada, kuid ilmselt uitmõteteks need ka jäävad. Näiteks Leader meetme rahad võiks järgmisel perioodil minna just ettevõtluse arendamiseks. Lisaks võib ju teha maapiirkondades tegutsevatele ettevõtetele maksusoodustusi (sotsiaalmaksu maksta vähem nt, sest siin on tingimused ja sotsiaalsed teenused niikuinii halvemini kättesaadavad jne). Võimalusi on kindlasti, kuid tahet on vähe näha. Samuti oleme ammu rääkinud üürituru puudumisest, kuid mida ei saa ka KOV tekitada jne. Loodan siiralt, et Viisu projekt õnnestub ja ehk neid tuleb mujalegi. Meilgi on midagi taolist võimalik teha kolmekordse ühika baasil. Elame näeme, mõtteid on.

Edasi oli JOL-is üks punktidest Laulu- ja tantsupeo ideekonkursi välja kuulutamine. Olin üks neist, kes seda soovis ja mõtte välja käis. Aastaid on räägitud, et igal aastal ikka mõlemat pidu pole mõtet teha ja nüüd veel kaks pidu kahel aastal ning suhteliselt kulukas olnud ja ilma projektideta kuidagi teha ei saaks. Teeme siis konkursi ja vaatame ehk tuleb mõni idee, kus on mõlemad seotud nii, et on huvitav ning ka mitte ülemäära kallis. Proovida tasub ning loodan, et loomeinimesed panevad julgelt pea tööle. 1. augustini on aega nii et väga kiirustama ei pea. Juhend SIIN
Muudest punktidest JOL-is on kokkuvõte SIIN.

Täna tegime pool päeva siis ringsõitu valla peal. Karinul oli positiivne üllatus see, et vana klaasikoja ümbrus võtab kenasti ilmet ning eilsest infotunnist oli ka see teadmine, et 13. juulil peetakse Karinu küla päeva, kus siis toimuvad erinevad huvitavad tegevused. Pange kalendrisse kirja juba. Sõidu ajal pöörasime tähelepanu ka viidastamisele ning lihtsatele asjadele, mida saab kerge vaevaga muuta. Loodan, et 1. juuniks on juba pilt taas märksa parem. Nimekiri sai küll päris pikk, kuid hakkame aga järjest peale. Kui kellelgi ka midagi silma riivab, siis andke julgelt teada, soovitavalt meili või telefoni teel, et info kiiresti kohale jõuaks.

Peale lõunat oli kohtumine APK Products juhiga. Ilmselt see ei ütle teile midagi. JAP Majad ehk juba ütleb.  Tegemist siis ettevõttega, kes vanas töökojas maju toodab. Kuna töötamine täistuuridel ei käi, siis pole seda ka väga näha, kuid oma kodulehel on nad selgelt ennast Järva-Jaani ettevõtteks märkinud. Kuna järjest aktuaalsemaks läheb kruntide ostmine Järva-Jaani alevis, siis on hea ju teada, kust maja osta ning miks mitte teha seda siit samast ning kindlasti tuleb see ka siis soodsam. Ettevõtte koduleht on SIIN ning tasub mõtted mõlkuma panna, sest peagi paneb vald taas kaks krunti müüki ning ilmselt on seda tegemas peagi ka riik. Hoian teid kursis. Kohtumise peaeesmärk oli see, et tegelikult läheb rajatav kergliiklustee osaliselt nende maa pealt ja et ses osas mingeid vastuolusid poleks ning kõik oleks nagu kord ja kohus. Kergliiklustee asi edeneb üldse väga kiiresti, vähemalt mis puudutab soone sisse tegemist. Sellega peaks homme ühele poole saama juba. Loodan, et edasi läheb ka sama valutult ja hooga.
Homme hommikul läheme Paidesse, et Järvamaa noortepäeva osas detailid kirja panna ning et kõik laabuks valutult. Kes veel juhuslikult ei tea, siis see toimub järgmisel laupäeval Järva-Jaanis. PLAKAT

Homme ehk reede õhtul on kõik emad oodatud Kultuurimajja, et osa saada kaunist kevadkontserdist, kus esinevad nii suured kui väikesed.

Laupäeval praegu erilisi avalikke plaane pole ning pühapäeval lähen Tallinnasse jalkameeskonda innustama ning toetama. Kuigi on teada, et seekord on ka veel probleeme meeskonna kokkusaamisega, sest erinevatel põhjustel jääb seekord koguni 5 mängijat eemale, siis loodan kõike paremat. Nagu Rakvere mäng näitas, kõik on võimalik.

Midagi tahtsin veel nagu pajatada, kuid nüüd ei tule kõik meelde. Ahjaa. Kindlasti saite ka postkasti IRL-i ilusa kirja, kus soovis igasuguseid asju teada. Mina soovitan küll selle kenasti ära täita ja teele panna, sest nagu seal kirjas on, siis saab sealt ka kenasti tagasisidet ning mul on küll plaanis seda valla poolt küsida, sest seal on valla arengu mõttes väga olulist infot ning kuna taas oleme uuendamas arengukava, siis sisendit on ju vaja. Kenasti üles-ehitatud küsitlus ja puha, lisaks veel ilmselt meie endi kuludega tehtud. Loomulikult on tegemist sügiseste kohalike omavalitsuste valimise eeltööga ning adun, et siin seda soovitada on justkui vesi IRLi veskile. Samas igasugune tagasiside, mis tahes kujul on edasiviiv ning kasulik. Kuna vald hetkel ise sellist küsitlust tegemas pole, siis ma usun, et kuritarvitada sellist küsitlust on võimatu. Targalt oma kampaania ülesehitamiseks saab seda muidugi kasutada. Loodan, et IRL tagasiside osas alt ei vea ning jagab seda ka teistele.

Aga olgu siis. Sai taas vähe pikemalt vajutatud. Jõudu ning kuulmiseni uuel nädalal.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar